Termokamerka PULSAR QUANTUM LITE XQ30V

foto: volodo

Zlatá stredná cesta, takto zvykneme označovať výrobky, keď je ich cena primeraná funkciám a kvalite. Tak ako autá, stroje, počítače či iná elektronika, sa vyrábajú vo viacerých modifikáciách, tak to platí aj o termokamerkách pre poľovníkov. Aj tu existujú drahé kamerky, ktoré majú špičkové parametre (optika, rozlíšenie čipu, veľkosť displeja …), ale aj lacné už skoro ani nepoužiteľné modeli (pre poľovníkov) .

Od napísania článku o termokamerke Flir LS64 pretieklo veľa vody a mnoho sa od vtedy zmenilo. V tej dobe to bola špičková kamerka, čomu zodpovedala aj jej cena. Dnes je na trhu niekoľko desiatok nových modelov od rôznych výrobcov a v rôznych cenových hladinách. Dnes Vám chcem predstaviť kamerku v nižšej strednej triede. Kamerke kľudne môžeme hovoriť, že je to tá povestná “zlatá stredná cesta”. Je to model PULSAR QUANTUM LITE XQ30V. V krátkosti sa s Vami podelím o svoje skúsenosti s touto kamerkou.

Kamerka PULSAR QUANTUM LITE XQ30V je na trhu už pár mesiacov, takže sa nejedná o horúcu novinku. Na internete kamerku môžete nájsť za cenu cca 1400-1500€. Kamerku “testujem” asi 3 mesiace za rôznych poveternostných podmienok. Okrem kvality obrazu ma zaujíma hlavne výdrž batérií a jej ovládanie, nosenie a používanie. Na niektoré veci proste neprídete po hodinke používania. Chce to čas.

PULSAR QUANTUM LITE XQ30V je malá kamerka s 23mm objektívom. Má aj asi o 100€ lacnejšieho súrodenca PULSAR QUANTUM LITE XQ23V s 18mm objektívom. Až na veľkosť objektívu a z toho vyplývajúce priblíženie/zorné pole, sú v podstate identické, viď nasledujúca tabuľka:

tabulka1

Viac info tu: leták.pdf

 

Musím napísať že môj prvý dojem z kamerky QUANTUM LITE nebol na jednotku. Bol som zvyknutý na tvar kameriek zo stajne FLIR. Kamerka QUANTUM LITE mi pripadala trošku neforemne. Drží sa rukou z “boku”, “po ležiačky”, zo začiatku som si na to nevedel zvyknúť, ale je to len otázka zvyku a asi toho, že som bol zvyknutý na “Flirky”. Aj prevedenie mi pripadalo ako plastová hračka. Také divné otváranie krytu objektívu… no ale bol to len môj prvý dojem a nakoniec som si na kamerku zvykol.

Čo “pokazil” prvý dojem, napravilo to, keď som kamerku prvý krát zapol. Obraz bol nad moje očakávanie až veľmi dobrý. V tejto cenovej hladine asi kamerka dnes nemá konkurenciu. Ja jasné že čip s rozlíšením 384×288 nemôže konkurovať čipu 640×480, ale bavíme sa o cenovej hladine 1400-1500€.

Kamerka si veľmi dobre vedie aj v chladnom a mrazivom počasí. Nestalo sa mi, že sa mi v chladnom počasí zarosil hľadáčik kamerky, alebo že by bolo vo vnútri kamerky vidieť vlhkosť vplyvom rozdielnych teplôt. Milo ma prekvapila výdrž batérií. Používam pokiaľ je to možné, zásadne líthiové batérie. Do kamerky QUANTUM LITE idú 4ks AA tužkové. S novými líthiovými batériami mi kamerka vydržala viac ako mesiac. Bol som v revíri asi 2-3x za týždeň po asi 3-4 hodinách. Veľmi sa mi páči to, že kamerku nemusím stále vypínať a zapínať kvôli šetreniu batérií. Stačí krátke stlačenie štartovacieho tlačítka a kamerka sa uvedie do šetriaceho režimu. Po jeho opätovnom stlačení, je kamerka okamžite k dispozícii. Je to veľmi praktická funkcia, slušne šetrí batérie.

Pri batériách sa trošku zastavím. Osobne si myslím, že je lepšie mať prístroj s vymeniteľnými batériami, ako prístroj so vstavanou nabíjateľnou batériou. Je to z dôvodu, že keď mi náhodou v lese batérie v kamerke “dožijú” môžem si ich vymeniť za náhradné, ktoré mám vždy so sebou. Horšie je to s prístrojmi s integrovanou batériou. Podaktorí mi možno budú oponovať, že si so sebou v takomto prípade môžu voziť tzv. powerbank na externé nabíjanie. Nuž možno to je čiastočné riešenie, ale aj dosť nepraktické v praxi. Pri držaní kamerky budú musieť ešte dávať pozor aj na kábel, či napájací konektor aby sa náhodou neulomil… Oveľa väčšiu nevýhodu pri vstavaných batériách však vidím v tom, že každá batéria má svoju životnosť a výmena takejto vstavanej batérie nemusí byť v mnohých prípadoch jednoduchá a hlavne lacná záležitosť…

K tejto téme by som všetkým rád dal do pozornosti radu, aby používali vo svojich prístrojoch (opakujem, pokiaľ je to možné) výhradne líthiové batérie. Dnes sa vyrábajú skoro vo všetkých prevedeniach (AA, AAA, CR123 …) Výhodou líthiových batérií je fakt, že vedia spoľahlivo pracovať v širokom rozsahu teplôt. napr. pri -5 st. sa už iné batérie odporučia do teplých krajín, ale líthiové budú pracovať spoľahlivo aj do -30st. Líthiové batérie sú aj ľahšie a majú povolené väčšie prúdové zaťaženie, ako obyčajné, alkalické, alebo nabíjacie batérie. Veľkou výhodou líthiových batérií je aj skutočnosť, že ich prevádzkové napätie (v prevedení AA, AAA) je 1,5V. Tu je mnohokrát problém s ktorým sa stretávam u mnohých kolegov, ktorí sa sťažujú, že im batérie nič nevydržia. Nabíjateľné batérie AA/AAA majú len 1,2V ! Pozor na tento fakt. Keď je v prístroji 4ks AA a vy tam dáte nabíjateľné batérie, ktoré majú 1,2V, tak spolu je to 4,8V. Mnohé prístroje však potrebujú pre svoju činnosť viac ako 5V. Keď do toho istého prístroja vložíte líthiové batérie ktoré majú 1,5V (AA/AAA), tak pri 4ks bude ich napätie 6V. Prečítajte si návod k svojmu prístroju, aké batérie výrobca odporúča a tam kde je to možné, naozaj používajte líthiové batérie. Uvediem tu napr. nedávno som riešil jedného kolegu, ktorý sa mi sťažoval na svoj nový prístroj. Vraj je to šmejd, lebo mu všetky batérie vydržia len pol hodinu. Vraj už kúpil aj drahé batérie a celkom určite je to (chyba) v prístroji. Dal som mu jednu sadu líthiových batérií a čakal som na jeho reakciu. O pár dní mi volal celý nadšený a vychvaľoval mi ten jeho prístroj, aké je to “super delo” a líthiové batérie mu vraj vydržali až 8 hodín. Nechcem vás ďalej zabávať batériami, ak bude niekto potrebovať poradiť, rád odpoviem.

Späť ku kamerke QUANTUM LITE.

Ovládanie kamerky je klasicky tlačidlami na hornej strane a otočným kolieskom, trošku nešikovne umiestneným na prednej strane. Dosť často sa mi stáva, že prstami zavadím o toto koliesko (otočný ovládač) Je to asi jediná vec čo mi trošku vadí, ale dá sa stým žiť. Otočným kolieskom sa mení jas a kontrast, ako aj pohyb v menu kamerky. Na hornej strane sú tlačítka na zapnutie kamerky, prepínanie režimov, tlačítko na priblíženie (zoom) a tlačítko na manuálny reset clony. Niektoré tlačítka majú viac funkcií, podľa toho či sú stlačené krátko, alebo dlho. Myslím že nemá zmyslel podrobne popisovať ako ktoré tlačítko stlačiť a čo to urobí… to si prípadný majiteľ prístroja prečíta v návode.

Kamerka, aj keď je na môj vkus trošku väčšia, ešte stále vojde do vnútorného vrecka poľovníckej bundy. Je to praktické vtedy, keď potrebujete mať na chvíľu voľné obe ruky a kamerku je potrebné niekam schovať (napr. pri lezení na posed). Kamerka má okrem čiernobielych režimov aj farebné režimy (palety). V praxi mi však najviac vyhovoval režim “horúca – biela”. Farebné režimy som skoro ani nepoužíval.

Ako som už hore písal, milo ma prekvapil obraz z takto “lacnej” kamerky. Výrobca si dal záležať na veľmi dobrom spracovaní obrazu. Za to iste môže prepracovaný software kamerky, ktorý aj z horšieho obrazu vie urobiť pozerateľný. Software kamerky v spolupráci s dobre zvoleným objektívom vie z čipu s rozlíšením 384×288 vytiahnuť slušný obraz.

Kamerka nemá nahrávanie videosekvencií, alebo fotografií na pamäťovú kartu. V tejto cenovej relácii sa s tým asi nepočíta. Snažil som sa urobiť zopár fotiek pomocou mobilu, ale nemá to veľkú vypovedaciu hodnotu. Fotografie pomocou mobilu boli horšie, akálo je reálny obraz, ktorý vie kamerka zobraziť. Na youtube je viac videí z tejto kamerky, môžete sa pozrieť napr. sem:  https://www.youtube.com/watch?v=gOQeMcKwgmo

Čo sa mi páči:
– Veľmi dobrý obraz v tejto cenovej hladine
– Dobre vymyslený šetriaci režim batérií
– Vynikajúca výdrž batérií
– Nezahmlieva sa zvnútra
– V pohode pracuje aj za veľmi nízkych teplôt

Čo sa mi nepáči:
– Design
– Kamerka by mohla byť ešte trošku menšia
– Škoda že nemá nahrávanie videosekvencií, alebo fotografií

 

Záver:

QUANTUM LITE XQ30V má samozrejme aj funkciu merania vzdialenosti, ale jej primárnu funkciu vidím ako pozorovaciu kamerku na rýchle zistenie prítomnosti zvierat. XQ30V  má oveľa lepší obraz ako pred časom testovaná Flir Scout TK. Je samozrejme aj drahšia (XQ30V). Flir Scout je však vhodný len na menšiu vzdialenosť tak max. do 100m, ale asi radšej menej. Kamerka QUANTUM LITE XQ30V v pohode použiteľná aj na 200-300m a aj viac.

Termokamerky už dnes určite vlastní veľa kolegov. Kto sa raz pozrie do termokamerky v noci na posede, ten ju už ťažko pustí z ruky. Samozrejme aj termokamerky majú svoje obmedzenia, ale vývoj napreduje rýchlym tempom. Možno (asi celkom isto) za pár rokov sa budeme smiať dnešnému rozlíšeniu 384×288 🙂

Autor: Volodo

 

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Tom 1978
Tom 1978
3 years ago

Poprosim radu, je lepsie vypinat a zapinat pri pozorovaní,
alebo dať uspať ? Bavme sa pozriem a 2-3 min odložim
a znovu pozriem….. tie lithiové dobrý typ – vďaka

volodo
3 years ago

Ahoj Tom. Ja som používal obe varianty, ale častejšie som kamerku vypínal, tak ako píšeš na cca 2-3 minuty. Ešte ti dám jednu radu. Po príchode domov, vyber baterie (sú v baterypacku) z prístroja. Neviem prečo, ale keď som ich tam nechal, tak aj keď bola kamerka vypnutá, tak sa baterie vybili. (možno len chyba môjho prístroja)

Tom 1978
Tom 1978
3 years ago

Ahoj.
Dakujem za radu, a ako pises mam aj ja skusenosť s
vybitím počas nepoužívania.
Takže 2x vďaka za typ …… 😉