Nastreľovací stojan áno či nie?

ilustračný obrázok

Skôr ako sa rozprúdi diskusia k tejto téme, chcel by som poprosiť priateľov poľovníkov a strelcov, o benevolentnosť a zhovievavosť pri zadávaní svojich diskusných článkov k tejto téme, lebo vlastne ide o vyjadrenie vlastného názoru a praktických skúsenosti s danou problematikou, ktorá v konečnom dôsledku poslúži každému z nás.

Takže – ako vlastne nastreľujeme svoju zbraň ?

Zo svojej praxe a poznania by som to teoreticky zhrnul do 3 spôsobov či štýlov.

1. Puška nastrelená z ruky-t.j. podľa mňa to vlastne ani nie je nastrelenie zbrane, ale len zistenie, kde vlastne náboj po výstrele dopadne / vľavo, v pravo, hore, dole/ . Po tomto zistení sa vlastne potom pri výstrele „nadsadzuje”… podľa potreby. Čiže laicky povedané- puška mi nesie trošku v pravo tak stále mierim 5-10cm vľavo a padá mi to vždy tam kde chcem…. Čudoval som sa, koľko vlastne poľovníkov túto metódu používa k vlastnej spokojnosti. A nerobia si žiadne starosti s výberom či balistikou strely. Proste SB so strižnou hranou a všetko ostáva na mieste. A funguje im to roky- a o balistike či dopadovej energie nepokladajú za potrebné sa baviť.

2. Nastrelenie pušky z ruky-t.j. zo vzdialenosti cca100-150 m na terč s oporou pod zbraňou/naplnené vrecko, molitan, hrubý vankúš a pod/. Táto časť strelcov je zástancom teórie, že veď si predsa na posed či posliedku nepovláčia so sebou aj nastreľovací stojan, takže puška má byť nastrelená tak, aby čo najvernejšie simulovala konkrétnu situáciu v reály. Čiže žiadna stabilizácia a fixácia zbrane, ale nastrelenie zbrane tkzv-navoľno, s navodením čo najrealistickejšej situácie či už postriežky alebo posliedky. Táto skupina strelcov si dáva záležať aj na výbere a výkonnosti streliva.

3. Nastrelenie zbrane z nastreľovacieho stojana– statívu. Pri tomto spôsobe nastrelenia zbrane ide o zafixovanie zbrane v nastreľovacom stojane na streleckom stole. Poväčšine ide o nastrelenie zbrane na ONV, ktorá je uvedená poväčšine pri každom strelive. Aj táto skupina strelcov kladie dôraz na balistické hodnoty a výkon streliva.

image001image002

Problematike nastrelenia zbrane sa venujem asi 15 rokov, a za tie roky som bol pri nastrelení niekoľko stoviek kusov pušiek rozličných značiek a kalibrov. Preto by som bol rád, aby sme si pri tejto téme vymenili vlastné skúsenosti a názory , ktoré nám v konečnom dôsledku len pomôžu vyvarovať sa určitých chýb, ktorých sa dopúšťame a pokiaľ sa o nich nebudeme baviť, tak sa ich zaručene nevyvarujeme ani v budúcnosti.

Posledné roky nastreľujem zbrane len a výhradne zo stojana. V začiatku to bol armádny nastreľovaci stojan , potom som si zakúpil stojan za cca 5500 Sk, ktorý som po výrobcovi ešte vylepšil o detaily ktoré si vypýtala prax. Následne som si dal pod stojan vyrobiť pevný nastreľovací stôl , ktorý sa dá jednoducho zložiť do auta.

Každú svoju zbraň v tom ktorom kalibri mám nastrelenú na ONV. Ani ma nenapadne nastreliť zbraň na 100-či 130m s odôvodnením, že veď nikdy aj tak nestrieľam na väčšiu vzdialenosť tak na čo, to mi stačí. Je zbytočne sa rozpisovať o balistike jednotlivých nábojov pri tej ktorej vzdialenosti, táto téma je každému z nás, čo sa o túto problematiku zaujíma, jasná. Pri nastrelení zbrane zo stojana ide vlastne o to, aby mnou vystrelený náboj stále zasiahol cieľ tam, kde chcem ja. Čiže eliminujem v maximálnej miere rušivé momenty a vplyvy, ktoré by mohli v konečnom dôsledku vplývať na presnosť zásahu. / dýchanie, tep, triaška,atd. / Stále hovorím o nastrelení pušky – nie o love.

Vlastnému nastreleniu zbrane predchádza tkzv. nastrelenie na sucho. Skontrolujem hlaveň-puškohľad, na hlaveň našrubujem príslušný nadstavec a zbraň nasucho nastrelím laserovým nastreľovačom zhruba na priemer cca 30cm.Funguje to výborne a hlavne ušetrí dosť financií , ktoré by som musel inak vydať na náboje. Veľakrát sa mi v minulosti stalo, že po vystrelení kontrolného náboja z cudzej zbrane sme v terči nenašli zásah a kým sme zbraň nastrelili, na zemi ostala pekná kôpka nábojníc.

Po nastrelení na sucho , ak sa nevyskytnú nejaké nepredvídané okolnosti a všetko funguje ako má/optika, montáž/ niekoľkými výstrelmi naostro doladím pušku na rozptyl maximálne cca3cm. Ale vravím- ak všetko funguje ako má, tak jednotlivé zásahy často krát padajú jeden do „druhého”.

Prečo vlastne nastreľujem zo stojana a nie z ruky? V prvom rade z dôvodu, ako som uviedol -eliminujem rušivé vplyvy ktoré pri streľbe vznikajú, ak zbraň nie je v nastreľovacom stojane. Nikdy by som si nebol 100% istý, že som v danom momente výstrelu nestrhol, či sa mi nepohla ruka, atd -proste z ruky nemôžem nikdy nastreliť zbraň tak, ako zo stojana. A každému z nás sa už iste stalo, že sme z toho či oného dôvodu chybili. A potom sme v duchu rozmýšľali- kde sa stala chyba? Vo mne? V puške? V náboji? ….

Iste sme už všetci zažili pocit, kedy človek má vieru vo svoju zbraň, na ktorú sa môže s istotou spoľahnúť za každej situácii, a pokiaľ sa k tomu pridá rozvážnosť a potrebná dávka skúsenosti, tak naše návraty z revírov nás budú vždy napĺňať hrejivými pocitmi.

Takže ctení kolegovia- rád by som otvoril túto tému, ktorá bude prínosom pre každého z nás.

Chcel by som Vám opísal jednu skúsenosť pri nastrelení pušky. Kúpil som si guľobrok Sabatti 222/12, na to Docter 2,5x10x48 a švenk montáž. V danej dobe som ešte nemal bohvie aké skúsenosti s nábojmi a tak som si myslel, že na líšky mi bude úplne stačiť 3,24g SaB. Po dôkladnom namontovaní optiky a montáže na pušku, som začal s vlastným nastrelením zbrane. Už keď som sa dostával do rozptylu cca 5cm tak mi zakaždým stále jedna rana „uletela” Po vystrieľaní 20 nábojov sa stále opakovala situácia- dve rany do seba a tretia uletela 10cm. Znova sme prekontrolovali a pouťahovali všetko čo sa dalo a uistili sa, že všetko je tak ako má byť. A pri ďalšej krabičke nábojov sa situácia znova nemenne opakovala. Dva výstrely do seba a tretí preč…S hlavou v smútku sme sa pobrali domov a neboli sme o nič múdrejší ako na začiatku. Doma nás napadlo prevážiť prachovú náplň nábojov. Aké bolo naše prekvapenie, keď sme po prevážení nábojov zistili, že rozdiel medzi najťažšou a najľahšou prachovou náplňou v nábojnici bol taký, že sa pomestil do nábojnice z malorážky…. Na druhý deň som si kúpil Hittenberger náboje a po niekoľkých výstreloch bola puška nastrelená na 1,5cm rozptyl.

Autor: Lubomír Hatalovský – 1lubos

 

Subscribe
Notify of
guest
26 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
zekon
zekon
14 years ago

Súhlasím
aj ja používam nastreľovací stojan aspoň mám istotu a až potom dám pár rán s oporou alebo z voľnej ruky a ešte si nikto nesťažoval…Ale je veľmi dôležité ak niekomu nastreľujete zbraň, aby si ju vyskúšal aj on lebo sa občas stáva, že to treba ešte mierne skorigovať – každý sme iný…

Tento som si robil :
http://album.volny.cz/zekon/browse.php?album_id=108289&browse_page=0

308Wilo
308Wilo
14 years ago

RE: Nastreľovací stojan áno či nie?
Lubos pekne si to napisal. V podstate s tebou suhlasim. je dolezite mat istotu ze zbran mas spravne nastrelenu. Dolezite je aj to co si tiez napisal a to je aby po takomto nastreleni dotycny strelec vyskusal aj strelbu bez stojanu. Az potom si moze byt isty ze je vsetko v poriadku. Dobry clanok. 😉

lanus
lanus
14 years ago

Nastreľovací stojan.
Kvalitný stojan je výborná vec v núdzi sa však dá [b]čiastočne nahradiť[/b] obyčajným pevným zámočníckym zverákom,dokonca bez nutnosti ho ,,teperiť do lesa”. Postup je jednoduchý ,najprv doma vo zveráku zosúladíme zámernú os mechanických mieridiel(ak nie sú tak os hlavne)s optikou.V ,,lese” potom vystrelíme min.tri rany za pomoci pevnej klasickej opory do väčšieho terča na presne zmeranú vzdialenosť(musí sa zvoliť taká aby sme na základe tabuliek resp.balistického programu vedeli stanoviť potrebné prevýšenie). Doma potom zbraň aj s optikou upneme do zveráku a terč s dôsledne vyhodnoteným a výrazne označeným stredným bodom zásahu dáme na presne takú vzdialenosť ako sme strieľali.Následne potom prevedieme rektifikaciu optiky do resp.pod stredný bod bod zásahu (v závislosti od vzdialenosti a požadovanej veľkosti prevýšenia).

bucko
bucko
14 years ago

Nikdy som nestrieľal zo stojanu, svoje zbrane nastreľujem vždy postojačky s oporou na dvojnožke. Nastreľujem vždy na ONV. Týmto však nechcem napísať že stojan je zlá vec. Ak sa náhodou k nejakému dostanem, tak ho určite vyskúšam.

oscarr
oscarr
14 years ago

RE: Nastreľovací stojan áno či nie?
Pre nastreľovanie nie je nutnou podmienkou nastreľovací stojan, ale fixácia polohy pušky pri posúvaní zámerného kríža, čo najlepšie splní práve nastreľovací stojan. Fixácia je potrebná pri výstrele a poto pri posune kríža. Myslím, že sa dá rovnako presne nastreliť zo stojana, či pieskového vreca ako podložky, či na zbraň primontovanej dvojnožky, len pri výstrele treba vyvíjať sily len na spúšť, nie aj na pušku – tj nestrhnúť. Isté deformácie, a teda zmeny námeru, vykazuje i stojan. Naviac, po výstrele spatný ráz pri väčších kalibroch odhodí i stojan s puškou a treba ho znovu nastaviť.
Pri nastreľovaní nastavujem kríž puškohľadu na stred terča, vzdialeného 100 m (možnosti strelnica). Po výstrele nastavím opäť kríž na stred terča, zafixujem pušku a rektifikáciou puškohľadu posuniem kríž na dieru po strele, (nastrelenie na 100m) alebo na značku 4 cm pod výstrel, ktorú si označím na terči po výstrele (nastrelenie na ONV). Následne opäť nastavím pušku na stred, výstrel, a opäť kroky korekcie odchylky….

Doktor70
Doktor70
14 years ago

RE: Nastreľovací stojan áno či nie?
Súhlasím, musím však všetkým pripomenúť aj to, aby si dávali pozor s akým strelivom nastreľujú. Už nie raz som sa presvedčil, že strelivo od našich českých bratov je na…..no. Dá sa ešte tak použiť do pohonu, alebo na krátku vzdialenosť, ale určite nie na nastreľovanie puškohľadu a pušky. Doporučujem pušku nastreľovať kvalitným strelivom, aby sa nestalo to, čo sa nedávno stalo aj môjmu známemu. Nastreľoval nový puškohľad a aby ušetril na nábojoch, tak si na strelnicu zobral krabičku SaB nábojov. Aj keď nastreľoval zo stojanovej stolice aj tak s výsledkom nebol spokojný. Keď sa mu už konečne podarilo trafiť desiatku, tak nasledujúca strela išla o 15cm ! (na 100m) do prava hore. Nasledujúca išla presne na druhú stranu. Samozrejme že vždy sa snažil odchýľku rektifikovať posunutím krížu na puškohľade. Bolo to však márne. Keď mi po asi dvoch hodinách celý zúfalý telefonoval a tvrdil mi že má nahov…no puškohľad, tak som sa ho spýtal že s čím strieľa. Jeho odpoveď ma neprekvapila a presne som vedel kde je problém. Podobnú situáciu som už zažil aj ja asi pred 4 rokmi. (tiež to bolo strelivo SB) Keďže máme rovnaké kalibre (30-06)a bývame skoro pri strelnici, tak som sadol do auta a išiel som za ním. Vzal som so sebou svoje obľúbené RWS DK. Po prvej vystrelenej rane som len jeden krát zrektifikoval kríž na puškohľade presne tak ako to tu popísal oscarr. Všeky ďaľšie výstrely už boli v desiatke alebo max. do 1cm od desiatky. Potom si to vyskúšal aj kamarát a neveril vlastným očiam. On chudák už chcel zahodiť puškohľad. 😉 a pritom si nie len on, ale aj iný poľovníci stále nechcú uvedomiť, že kvalitné strelivo je veľmi dôležité nie len na strelnici, ale aj pri love zvere. SB strelivo vôbec nepoužívam, je to odpad. Je to možno aj tým, že na náš trh sa dostávajú len nekvalitné (a lacné) série tohoto streliva. To ale nás zákazníkov nemusí vôbec zaujímať, ja keď kupujem strelivo tak už len od značiek, ktoré takéto praktiky nepoužívajú a vyrábajú 100% kvalitu. SB medzi nich určite nepatrí.

oscarr
oscarr
14 years ago

Od začiatku, čo mám pušku, strieľam s PMC SPS 11,8 g. SB som ani len nevyskúšal, takže veľa o ňom z vlastných skúseností neviem. Pre porovnanie som si kúpil Normu Vulkan. 11,8 g, pre uistenie a skúsenie “zaručene lepšieho streliva”, no veľký rozdiel okrem ceny som nepostrehol.
Ani SB by nemuselo byť zlé strelivo, keď by sa prelaborovalo na rovnakú prachovú náplň.

jano43
jano43
14 years ago

Tiež sa prikláňam k nastreľovaniu pušky zo stojana. Skúšame pušku nie seba.

jostran
jostran
14 years ago

Praktická skúsenosť.
Tiež som zástancom nastreľovacích stojanov. Dôležitá je jeho stabilita a pevnosť konštrukcie. Zo skúsenosti musím spomenúť ešte jeden parameter, ktorý mi skomplikoval nastreľovanie a to bola teplota okolia. Nastali pochybnosti v decembri a musel som nastreliť. I keď som použil stojan a starý Zeiss puškohľad, cieľ nebol zasiahnutý podľa predstavy. Nepomáhalo ani nastavovanie kríža. Musel som isť až za odborníkom. Moje podozrenie na puškohľad bolo oprávnené. Bol tam použitý nejaký druh vazelíny, ktorý pri nízkej teplote neumožňoval vrátiť sa krížu tam kam som ho nastavoval. Konštrukciu upevnenia kríža som neskúmal, ale pri „izbovej“ teplote problémy s nastrelením už neboli.

dodo72
dodo72
14 years ago

RE: Nastreľovací stojan áno či nie?
Zdravim jednoznačne zastávam zo stojanupri dnešných cenách streliva aj ked ja nastrelujem z pevného ťažkého stola ktorí máme trvale osadený v revéri a na ňom mám položené vrecko piesku Aj ked niektorém nepomože an tatra piesku.
Ale mám aj stojan a niekedy strielam aj z neho ked si chcem overiť balistyku streli.ešte chcem podotknúť treba aj kvalitné strelivo pretože ja som sa sklamal vstrelive od SBpripadá mi to ako keby na slovensko posielali druhú triedu je nemyslitelné aby ste dve rany dali dva cm od seba a tretia vám ujde 15cm a to do všetkych možných smerov takže ja prechádzam na Hornady

jano43
jano43
14 years ago

Tiež mám skúsenosť s “odletením” strely. V mojom prípade to bolo spôsobené vadným poškohľadom / “plávajúci zamerovací kríž/.

milkoc
milkoc
14 years ago

Nastreľovací stojan
Malo by byť samozrejmosťou nastrelovať zo stojana. Taký istý nastreľovací stojan som si práve vyrobil. Čerpal som z obrázkov amerických poľovníkov, ale hlavne som robil taký stojan ako má 1lubos. Skúste niečo napísať o technike a spôsobe streľby zo stojana. Myslím tým: upnutie za podpažbie,mäkká podložka,upnutie celého stojana o stôl, spätný náraz/zdvih stojana/ apod….

1lubos
1lubos
14 years ago

nastrelovaci stojan
Milkoc- caf aj moj kolega si podla mojho vyrobil stojan pouzil jednoducho zdvihak na auto a funguje to v pohode. My sme cely stojan este vylepsili oproti originalu o veci ktore si vyziadala prax. Neprakticke motyliky na utahovanie sme vymenili za plastove trojhranne, v mieste kde sa stativ rozpoluje sme predvrtali diery do spica aby aj po vystrele sa nehybal, vystlali sme ho hrubou obuvnickou gumou miesto tenkej peny-taktiez aj pätku a hlavne sme si vyrobili nastrelovaci stol ako ho vidis. Je rozoberatelny, nozky su pod uhlom aby sme vymedzili pohyb a dosiahli potrebnu stabilitu. A co sa tyka vlastnej strelby kludne mozme o tom porozpravat caff Lubos

majod
majod
13 years ago

re
Jednoducho ,zrozumitelne napisany clanok,chybaju nejake podrobnosti pri nastrelovani ale skoda tej terminologie naboj nie je strela ,takze naboje dopadaju len ked ich hadzes.

Lacomaco
Lacomaco
13 years ago

Trocha mágie
Toto neviem ako dosiahneme len tak na strelnici “niekoľkými výstrelmi naostro doladím pušku na rozptyl maximálne cca 3cm” . Neviem, či rozptyl pušky môžeme upraviť niekoľkými výstrelmi. Chápal by som tak odchylku bodu dopadu strely od zámerného bodu.

spider
spider
13 years ago

kolko ludí,tolko chutí
Po nie moc dobrých skúsenostiach s rôznymi pravdepodobne nekvalitnými stojanmi som sa rozhodol pre zmenu a našiel som na nete nastrelovací mech plnení kukuričnou drťou tkz.motýl.
Chyby stojanov boli väčšinou rovnaké nestabilita,vyskakovanie zbrane zo stojanu-zlá aretácia.Po vyskúšaní tohoto mechu som bol prekvapený ako dobre to môže fungovať pri takej jednoduchosti..Som max.spokojný a aj ďalší štyria kamoši ktorí si takto nastrelujú aj kontrolujú zbrane.Tento mech používam druhý rok.

tatoka
tatoka
12 years ago

nastreľovaci stojan
Mám nastreľovací stojan ale používam ho len na nastavenie zámerného kríža.Zafixovaná zbraň striela inak ako položená na vrecku s pieskom,kde spatný raz má vôlu v ramene strelca.

Kuko12
Kuko12
10 years ago

Strielanie zo stojanu
Dobry den
Akurat som bol na strelnici a tam mi majitel povedal ze zo stojana sa nestriela lebo moze dojst ku poskodeniu zbrane.

Walter
Walter
10 years ago

Odp.: Nastreľovací stojan áno či nie?
jednoznačne nastreľovací stojan, jedine v ňom sa dá kvalitne a presne zrektifikovať optika s vývrtom hlavne a nastreliť zbraň mnohokrát s dvomi až tromi nábojmi, samozrejme s kvalitným strelivom,…ja osobne nepoužívam žiadne laserové nástavce do vývrtu,..jednoducho upnem zbraň do stojanu, vyberiem záver,( u zlamovacích zbraní upnem len hlaveň, alebo zväzok), hľadím cez vývrt a nastavím stred vývrtu na 50m vzdialený čierny bod terča RWS, následne dotiahnem výškovou a stranovou rektifikáciou zameriavaciu osnovu na stred čierneho bodu, skontrolujem opätovne či stred vývrtu a zameriavacej osnovy puškohľadu je na strede čierneho bodu,(používam u variabilov najväčšie zväčšenie)pre najprecíznejšie zamierenie osnovy,…nabijem , doladím a vypálim ranu,..poväčšine mám prvý zásah do 3-5cm od stredu čierneho bodu,..hlaveň vyčistím, nechám vychladnúť, nabijem, doladímv v osi X Y pomocou stojanu polohu zbrane, aby osnova puškohľadu bola na strede čierneho bodu, preto že sa po výstrele zbraň pohne,.. následne prestvím pomocou rekt. skrutiek puškohľadu zámerný bod osnovy na otvor po prvej rane, podľa starého porekadla..”kam puška tam muška”,… vypálim druhú ranu, a tá poväčšine je v čiernom bode terča priemeru 30mm, ak nie, zopakujem postup ako pri druhej rane,…následne upravím výškovú korekciu puškohľadu podľa balistickej tabuľky streliva na ONV,..vyčistím hlaveň, presuniem terč na ONV náboja a z vychladnutej hlavne vypálim ďalšiu ranu, ak je kvalitné strelivo, (žádné páteční kusy z Vlašimi), tak je rana tam kde má byť ,…a nakoniec sa mi vždy potvrdilo porekadlo, že …”zbraň je natoľko presná, nakoľko jej to dovolí strelivo”, poväčšine sa zbraň nastreľuje na strelivo ktorým sa bude loviť, ale pozor, bývajú aj krušné chvíle, keď si zbraň nechce “pošmakovať “aj na kvalitnom strelive, ale to je debata na niekoľko týždňov

1lubos
1lubos
10 years ago

Odp.: Nastreľovací stojan áno či nie?
Mily Kuko- na strelnici sa moze poskodit vselico. 😛

hartge30
hartge30
10 years ago

Odp.: Nastreľovací stojan áno či nie?
Ako čistiť hlaven, staci nasucho šnúrou?

Walter
Walter
8 years ago

odp.Nastreľovací stojan áno či nie?
pre: hartge30…. hlaveň po výstrele vždy čistím vyterákom… viackrát prešúrujem s konkorom, následne vytriem do sucha

Walter
Walter
8 years ago

Nastreľovací stojan áno, či nie
reakcia na príspevok “kolko ludí,tolko chutí -spider”, …. východniari hovoria “i tak še dá, i tak še dá “,….. ale mi povedz, ako rektifikuješ “na sucho” puškohľad s vývrtom na položenej zbrani na kukuričnom bagu, keď musíš zboku alebo zvrchu naklikávať rektifikačnými skrutkami posun zam.osnovy, (u kvalitných puškohľadov čo sa dá ľahko prstami, no prosím), ale u tých s vybraním na skrutkovač, čo sa poväčšine robí mincou, tam treba trochu zatlačiť a zbraň na bagu sa uhne a po napravení sa zas uhne, a zas uhne, a dookola ju naprávať by ma nebavilo, …možno overenie nastrelenia to áno, bag by som schvaľoval, ale samotná rektifikácia puškohľdu po jeho montáži na zbraň jedine v pevnom stojane, toť moja skúsenosť

hyperon
hyperon
5 years ago

odp.Nastreľovací stojan áno či nie?
nemozem povedat, ze by som ako autor tohoto clanku nastrelil stovky zbrani, ale zopar mi ich uz cez ruky preslo a zo svoje skromnej skusenosti, stojan knastrelovaniu nepouzivam, resp. nepouzivam ho pri strelbe, ale len pri korekcii osnovy puskohladu. dovod preco tak robim je prosty. viackrat sa mi totiz stalo, ze cez stojan sa zbran nastrelila uplne super, ale pri kontrolnej strelbe bez stojana, to lietalo sice s dobrym rozptylom/sustrelom, ale posunute do niektorej strany. preto to teraz robim tak, ze dam (resp. majitel zbrane vystreli) tri rany na terc z pevnej opory (stol z podlokou, strelecka podlozka, vrecko z piekom…), z ktorych si vyznacim strednu polohu zasahu. zbran upnem do stojana, nastavim kriz zo stredu, kam bolo pri strelbe mierene na strednu (priemernu) polohu zasahu. po tomto ukone necham strelca vystrelit 2-3 kontrolne rany a viem ze zo zbranou nebude mat problem. takze z mojej skusenosti si dovolim povedat, ze strelecky stojan je sice dobra pomocka, ale urcite nie nevyhnutnost.

mdok1
mdok1
1 year ago

Síce stará téma, ale vždy aktuálna. Čo sa týka stojanu, určite je potrebný, pretože minimalizuje nepresnosť technického faktora(zbraň, montáž, puškohľad a strelivo). V prípade pochybenia zásahu na love je to potom už “len” otázka ľudského faktora. Súčasne, je to aj otázka dôvery vo vlastný komplet. Ak to išlo presne na strelnici a opakovane a zo zbraňou neboli zatĺkané kolíky k paradajkám, potom to pôjde aj na love, pretože ten komplet funguje a veríme mu.

M.K.
1 year ago

A nedá mi napísať ešte jednu poznámku. Ak je stojan v poriadku, treba z neho vystreliť. Potom je možné ho vybrať a vystreliť nie z voľnej ruky, ale s podporou(mech s kukuricou, deka, dvoj-trojnožka). Tak si to porovnať. Súčasne to ukáže aj na naše schopnosti streľby. Napríklad ja aj prebíjam, preto je dobré mať aj stojan(okrem Quickloadu), kvôli meraniu rozptylu pre danú laboráciu.