Sluka lesná

ilustračné foto

Sluka lesná alebo aj často nazývaná Sluka hôrna je bahniak z čeľade slukovitých. Sluka patrí medzi sťahovavé druhy. Zimu trávi v Stredomorí a západnej Európe. Na Slovensku obýva väčšinou územia od nížin v asi 150 m n.m. po hornú hranicu lesa.

Hniezdo s násadou sa však našlo aj vo Vysokých Tatrách vo výške 1420 m n.m. Sluka obľubuje vlhké listnaté, ihličnaté alebo zmiešané lesy s kyprou pôdou a dostatkom vhodnej potravy. Na Slovensku hniezdi asi 1 300 – 2 500 párov Priemerný ročný úlovok je okolo 2 500 kusov. Párenie je najintenzívnejšie počas pokojných teplých večerov. Po západe slnka vylietajú kohúty a pískajúc, alebo kvorkajúc, obletujú miesta s vábiacimi sliepočkami. Kohúty sa navzájom prenasledujú, alebo odháňajú. Párenie prebieha na zemi a predchádza mu rituál, pri ktorom kohút obchádza sliepku so spustenými krídlami, našuchoreným perím a vejárovito roztiahnutým, vztýčeným chvostom. Okolo jednej sliepky toká viac samcov, ktoré sa s ňou postupne pária (polyandria).

Hniezdo vyberá a aj jeho úpravu robí sliepka. Obyčajne býva pri koreni stromov, v blízkosti hromád raždia, starých kmeňov alebo v trsoch suchej trávy. Už koncom marca sa v hniezde objaví prvé zo štyroch vajec. Vajcia sú žltkasté, s nádychom do hneda, s hnedozelenými alebo červenohnedými škvrnami. Po 20-21 dňoch sa liahnu kurčatá. Ihneď po obschnutí ich sliepka odvedie z hniezda a stará sa o ne 5-6 týždňov. Sluky sú pohlavne dospelé už koncom prvého roka ich života. Sluku lesnú možno loviť v uznaných poľovných revíroch, zverníkoch a samostatných bažantniciach v čase od 15. marca 2009 do 1. mája 2009. Lov možno vykonať brokovou zbraňou len na rannom a večernom ťahu.

Autor:  hospodar50

 

2
Komentáre

  Upozorni ma  
Upozorniť na
Mafián2
Host
Mafián2

Odp.: Sluka lesná
Chuderka sluka, už si na teba asi nezastrielame.

hospodar50
Host
hospodar50

Zastrieľaš si na jeseň.