Poľovačka na Siku

 
Zdravím všetkých kolegov poľovníkov, priateľov lovu a prírody. Chcem sa s vami podeliť o dojmy a zážitky z poľovačky v Českej Republike. Akcia sa konala niekoľko kilometrov za Plzňou. Organizovala sa spoločná poľovačka na Siku, a diviaky.
 
Je to niečo iné, tak som samozrejme na pozvanie reagoval s nadšením. Samozrejme, že už niekoľko týždňov vopred som sa tešil. Môj veľmi dobrý kamarát poľovník mi vybavil český poľovný lístok poistku atd. A akcia sa mohla rozbehnúť. Niekoľko krát opakovaná ,,dôkladná” kontrola všetkého potrebného musela byť vykonaná. Veď to všetci poznáte ako to je, keď sa pripravuje poľovačka na ktorú sa tešíte. Cestovali sme štyria. Ja , otec a syn ako ,,pozorovateľ” a ešte jeden kamarát poľovník. Takže cesta do Plzne ubehla pomerne rýchlo v duchu debaty, že čo a ako to asi bude atď. No a samozrejme tešili sme sa aj na dobre načapované plzenské pivo. Tak to fakt cez tie ľadviny tečie úžasne. Ubytovanie, stravu sme mali zabezpečené vopred, takže nevznikli žiadne ani tie najmenšie problémy. Na poľovačku sa zišlo 25 poľovníkov. V sobotu sme sa prebudili do slnečného rána. Kontrola vonkajšieho teplomera prezradila, že je – 13 ° C. Rýchlo na raňajky a hlavne, aby sme už išli. Nasledoval krátky presun do revíru. Nástup, privítanie, inštrukcie atd. Jeleňa Siku som na živo ani nevidel, nie to ešte poľoval. Slniečko sa snažilo, takže aj zima sa zdala znesiteľnejšia.
 
,,Konečne” som bol na štande. Stal som na kraji mladiny, predo mnou cesta a les. Strieľať som mohol aj do strán, lebo vedľa mňa neboli strelci. Ani som si nestihol dať poriadne ruksak dole a už som zbadal asi 10 ks. ako prechádzajú cez priesek. Samozrejme som netrafil.
 
Honci zver nedurili len vyrušovali. Zver neutekala, len sa krokom presúvala. Takto sa stalo, že kolega strelil tri kusy v priebehu hodiny. A ďalší hosť osem kusov. Keď som už nedúfal, že sa mi niečo podarí aspoň vidieť a honci prišli ku mne na 50m, Rozhodol som sa, že si dám čaj. Len čo som otvoril batoh ozval sa krik, že Sika doľava. Nad honcami v hustom poraste asi 70-100m od nich stála zver. Pohla sa smerom ku mne. Asi na 60-70m z lesa cez cestu klusalo za sebou možno 60 ks. A možno aj viac. Schmatol som kozlicu a pokúsil sa o dvoj-strel. Keď som to predýchal prišiel miestny poľovník, vedúci honcov a išli sme pozrieť na nástrel. Spočiatku nič a prvá farba až po cca 10-15m.Kus som našiel zhasnutý asi 70m od nástrelu. Komorová rana. Počul, že som strieľal dva krát, tak sme hľadali ďalej. Až po ďalších 20-30 metroch od miesta kde sme našli zhasnutý kus bola ďalšia farba. Takže som trafil oboma ranami. Michal, tak sa volal domáci, išiel po farbe ešte asi ďalších 100 metrov a vrátil sa s tým, že farba slabne a dohľadať pôjde po druhom pohone. Kus našli večer asi 250-300m od nástrelu. Tiež komorová rana ale srdce nepoškodené. Domáci hospodár nás upozorňoval na fakt, že jeleň Sika je tvrdý na ranu..Potvrdilo sa. Kolega, ktorý ulovil tých osem kusov poľoval s 9,3×62 a kus mu po komorovej rane odišiel cez 300m. V druhom pohone sa podarilo uloviť ešte 6 diviakov. Pár rán padlo aj na Siku ale všetky mimo.
 

sika_obrazok_do_clanku

Poľovačka bola naozaj zaujímavá a úspešná. Počasie nádherné ako na objednávku.Večer pri dobre načapovanej plzenskej dvanástke bolo o čom rozprávať. Zažil som niečo iné, zaujímavé, poznal skvelých ľudí a budem mať pekné spomienky.

Lovu Zdar priatelia.

Peter

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Mirec35
Mirec35
13 years ago

Pošli mi kontakt na to PZ v CZ. Ja chodievam na podobné poľovačky do HU. Lovu Zdar !