Streľba – faktor kvality.

Už len pár dní zostáva do začiatku lovu srncov v revíroch. O tom, že každý poľovník si má pred začiatkom sezóny vyskúšať, ako mu strieľa flinta, by malo byť zbytočné hovoriť. Ale prax veľakrát hovorí o niečom inom.

O niektorých príčinách sa už na tejto web stránke veľa popísalo. Nezabúdajme však na jedno, streľba na terč srnca na strelnici je jedna vec a streľba v revíri druhá. Nehovoriac už o tom, že mladší alebo začínajúci poľovníci si vyvodzujú falošné závery z anatómie srnca, tak ako je znázornená na terčoch.

No presné umiestnenie zásahu, ako som písal v článku, ktorý nájdete na tejto web stránke je jedno dôležité ohnivko reťaze, ktorú nazývame – Hygiena diviny. Zásah zveri a jej rýchle zhasnutie je nie len súčasťou poľovníckej etiky ale tiež veľmi dôležitý faktor pre dosiahnutie kvalitnej diviny.

V článku chcem poukázať na niektoré relevantné hygienické skutočnosti, ktoré je potrebné zohľadniť. Vrátim sa ešte v krátkosti k terčom srnca. Domnievam sa, že tieto dobre slúžia pri nastreľovaní flinty a pri kontrolných streľbách, ktoré v určitých intervaloch absolvujeme. Ale pre dosiahnutie priaznivých výsledkov v praxi z anatomického pohľadu a tým zabezpečenia kvalitnej diviny sú nevyhovujúce. Dokonca môžeme povedať, že „ 10 „ vymedzuje aj oblasť zásahu na brušnú dutinu – zásah na mäkko. Čo v praxi môže viesť k zníženiu kvality diviny. A to predsa nesmieme dopustiť. V prípade začínajúcich poľovníkov môže dôjsť k tomu, že títo začnú ťahaním po prednom behu, alebo nebodaj od stredu trupu zveri smerom k znázornenej oblasti „ 10 „ čo vo väčšine prípadov bude znamenať zásah na nohu alebo čo je ešte horšie zásah na brušnú dutinu. Takýto spôsob mierenia by bol vhodný len pre streľbu na terč srnca. Veľmi dobré je nepodceňovať nácvik streľby so streleckou palicou, ktorá môže výraznou mierou napomôcť k úspešnosti streľby. Viem a počul som už veľa názorov, a nech mi to mladší kolegovia poľovníci odpustia, práve z ich radov, že používanie streleckej palice je znakom staroby. Veľký omyl,

využívanie streleckej palice je znakom zodpovedného prístupu k poľovníckej etike.

Ale to je potrebné vedieť, čo presne je poľovnícka etika, a práve o nej v súčasnej dobe pripravujem ďalší článok. V súvislosti s anatómiou vnútorných orgánov živého ( pozor u zhasnutého kusa sú pľúca už bez vzduchu a orgány pred bránicou sa posunú dozadu ) srnca je potrebné si zapamätať, že bránica sa tiahne od stredu chrbtice dopredu a dolu takmer do lakťovej oblasti – zadnej línie predného behu. Tak ako je to znázornené na obrázku šípkou v úvode článku. Niektorí starší poľovníci sa držali zásady „ tri prsty za lopatku „ ale táto stráca z pohľadu hygieny diviny svoj zmysel, nakoľko môže rezultovať v prvom rade v obtiažnu dohľadávku zveri a neskoršie priniesť problémy s hygienou. Zásahy v hornej tretine hrudníka vedú k poškodeniu chrbtice, čo je tiež nevhodné z pohľadu hygieny diviny. Čo sa týka streľby na krk aj to prináša so sebou jedno riziko. Môže pri ňom dôjsť k priestrelu hrtanovej časti a zver hynie udusením, pričom sa sťažuje dohľadávka. Streľba na krk bez dostatočnej  opory napr. s pomocou streleckej palice, alebo nedajbože začínajúcim poľovníkom je znakom nezodpovedného prístupu k poľovníckej etike, ale hlavne neúcty k samotnej zveri. Toto píšem s plnou vážnosťou a na tom si trvám. Chcem apelovať na všetkých kolegov poľovníkov aby pri akomkoľvek druhu streľby ale hlavne pri streľbe na živú zver, neustále mysleli na to jedno jediné , a to že

čo raz opustí hlaveň, žiadny čert nezastaví

A tiež aby ich pri vyvrhovaní nečakalo nejaké to „ zelené prekvapenie „ . Z dnešného pohľadu nejde o tzv. kuchynský výstrel, ktorý pokazí divinu čo najmenej, ale o zásah, ktorý zabráni čo najmenšiemu znečisteniu zárodkami, samozrejme okrem toho aj aby zver trpela čo najmenej. Na záver mi dovoľte pripojiť zopár ilustračných obrázkov, ktoré poslúžia na doplnenie vyššie uvedeného, ale tiež poukážu na riziká pri rôznom postavení zveri. Žltou farbou je znázornená oblasť bránice a červenou oblasť optimálneho zásahu na komoru.

 

Verím, že tu prezentované informácie môžu a prispejú k úspechu pri nastávajúcom love srncov.

Autor: Ján Krnáč

Zdroj obrázkov : www.anblick.at

 

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
lanus
lanus
7 years ago

Strelecká palica.
Strelecká palica je [b]výborná multifunkčná[pomôcka [/b],avšak len pre toho kto sa ju naučil dôkladne používať !!! Pri [b]absencii náležitého tréningu[/b] býva častým zdrojom [b]stranových odchyliek zásahov [/b]a to spravidla väčších aké by vznikli bez jej použitia !!!

Akela
Akela
7 years ago

Kupil som si ju tiez
a nikdy som si na nu nezvykol, zavadzia mi, tak radsej strielam z ruky, alebo z lahu, idealne opriet o strom. A radsej len nablizko. Takze presne ako pise Lanus v prvej vete.