Pozor na nebezpečenstvo v pohone

obr.: wikimedia.org

Bol som v pohone na jednej spoločnej poľovačke ( cca 1998-2000 ) a zažil som tam zvuk odrazenej strely od zmrznutého duba či zeme a bola tam vtedy aj moja žena. Honci sa blížili ku strelcom – boli sme asi 250-300m od línie strelcov a začali padať jednotlivé rany na diviakov unikajúcich na strelcov.

Ten hvízdavý zvuk odrazenej strely počulo asi 30 honcov – a sneh-nesneh (asi 15cm prašanu) – všetci sme ležali na zemi v snehu aj bez povelu. Samozrejme by nám to nepomohlo, lebo strela bola rýchlejšia a v dobe hvízdania už bola preč, ale zaujímavé bolo, že aj moja žena – ako nevojak – okamžite išla k zemi bez akéhokoľvek príkazu. Tak hrozivý a nepríjemný zvuk to bol, že krv tuhla v žilách a zimomriavky sme mali, ale nie z mrazu! A tých podstatných mien, čo sa z toho zaľahnutia revalo na strelcov – úúúúú…a lietali smerom ku strelcom ako vrabce po družstve…takmer došlo k inzultácii, lebo presne sa vedelo, kto vystrelil. A hoci to bol domácim známy a vážený hosť – bol značne vyblednutý a roztrasený. Ak by bol aj nejakú ručnú schytal, bol by ju niesol s pokorou a so zvesenými ušami. Ďalej už nenabíjal a nestaval sa, radšej sa potichu vyparil.

Vtedy som si prvý raz tak dôsledne uvedomil, aké je nebezpečenstvo v pohone – nielen pre pohon, ale aj pre strelcov. V súvislosti s používaním nábojov typu Magnum, ktoré častejšie zvera prestreľujú ( lebo mávajú aj súdržnejšie strely) je hodne možné, že aj po zásahu diviaka strela môže preletieť a ohroziť ešte hodne ďaleko svojim výkonom napr. prichádzajúcich honcov.

Ako dôsledok tejto udalosti sa stala zmena v tom, že sa zrušil ten štandt ako celok a posunul sa inde, kde strelci stoja v hlbokej doline a strieľajú do svahu protikopca, ktorým diviaky schádzajú do doliny a prebiehajú na druhú stranu. Je pravda, že nemajú toľko času na mierenie, ale prichádzajúci honci sú asi 50 výškových metrov vyššie a sú mimo dostrel, lebo diviaky sú hodne rýchlejšie a keď sú diviaky na dostrel, honci sú ešte v bezpečí za vysokým horizontom kopca.

V tom predchádzajúcom štande boli hoci síce 200 až 300m od strelcov, ale v jednej výškovej rovine, čo sa ukázalo ako nebezpečné, najmä ak je všetko zmrznuté a odráža to gule krížom-krážom. Poľovalo sa tam tak desiatky rokov, až pokým jedna situácia neprinútila zodpovedných zamyslieť sa a zmeniť zabehnutý poriadok.

Preto sú zaujímavé pokusy výrobcov streliva o vývoj špeciálnych nábojov na spoločné poľovačky, ktoré rýchlo strácajú svoj výkon. Napr. IMPALA robí tak, že do nábojov urobila strelu s vysokým balistickým odporom, kde strela na tých 100m má vysoký obsah energie, ale horší balistický koeficient strelu spomaľuje tak, že má výrazne kratší dolet a teda aj ohrozenie za predpokladanou diaľkou streľby. Nie je teda vhodná na dlhšie vzdialenosti, ale je práve preto vhodná na spoločné poľovačky, kde sa strieľa väčšinou do 100m. V niektorých krajinách sa z dôvodu ohrozenia obyvateľstva preto nesmú používať guľovnice, ale len brokovnice. Napr. brokovnice s drážkovanou hlavňou, alebo brokovnice s vývrtom Pardox. Takým miestom je napr. Berlín, kde sú veľké sídliská obklopené lesmi a nie sú to nepoľovné plochy ako to býva u nás, ale normálne tam žije zver a poľovne sa obhospodaruje – len s obmedzením použitia guľovníc kvôli možným odrazom a ďalekému dostrelu.

 

Autor: Kiri

Zažili ste aj vy rovnako nebezpečnú situáciu na spoločnej poľovačke ?

 

Subscribe
Notify of
guest
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
PEŤO
PEŤO
5 years ago

Spoločná poľovačka je extrémne nebezpečná pre strelcov aj honcov. Stačí sa pozrieť koľko nadutých frajerov je na poľovačke. Už dvakrát som odmietol účasť na spoločnej len preto,lebo sa nechcem nechať zastreliť magorovi,ktorý príde v méďaku a ohuruje blaserom. A tak ako píše kiri,čím horší strelec, tým väčší magnum. Nie raz som stál za stromom,keď magor dáva pušku do pleca. Čaká sa ak niekto niekoho zastrelí a potom sa spoločné konečne zakážu?

Blaser61
Blaser61
5 years ago
Reply to  PEŤO

Čo máš proti spoločným poľovačkám? Kto sa bojí nech nechodí do lesa!

Blaser61
Blaser61
5 years ago
Reply to  Blaser61

to prečo mi dávate mínusky?

Jarik
Jarik
5 years ago
Reply to  Blaser61

Aspoň je vidieť koľkým diskutérom spoločné poľovačky na raticovú zver nevyhovujú…Okrem toho, že to škodí revíru (čím menší ,tým viac), -podľa mojich skúseností-, spoločné poľovačky vyhovujú len “bundášom” :- ktorým sa ráno nechce vstávať(lebo niektorí večer ba aj do rána mulatovali);- lebo na spoločnej je sranda (a dá sa tam neraz aj vypiť);-lebo sa tam dá aj kolektívne opekať (ako na pikniku);-lebo sami sa nevedia k zveri dostať a takto im ju iní naženú, ba aj strelia a ak sa “balíčkuje” donesú domov (často frflajúcej manželke) aj kus diviny …atd… atď…A ak má niekto ilúzie o tom ,ako naši kolegovia ovládajú svoje zbrane treba sa ísť častejšie pozrieť na “obpäťročné” “povinné” streľby,ktoré nie sú ničím iným ,len jedným zo zdrojov financovania SPK.Často stačí len zaplatiť a zver sa môže s požehnaním SPK ďalej mrzačiť , v lepšom prípade chybovať …

kiri
kiri
5 years ago

Spoločná poľovačka je normálna a legálna. Je na organizátorovi, aby plán urobil bezpečne a je na každej osobe, aby konala zodpovedne. Pokiaľ združenie odstrieľa plán lovu a chovu na individuálnych poľovačkách, niet prečo robiť spoločnú. Ak by ste sa zaoberali tvorením Plánu lovu a chovu – čo je predmetom vyššieho poľovníctva – nie toho základného – preto sa to volá ZÁKLADNÝ KURZ – a potom či nižší stupeň vyššieho poľovníctva = Hospodárske skúšky – alebo vyšší stupeň – Vyššie odborné skúšky – tak by ste sa dozvedeli, že spoločná poľovka je spôsob ako dohnať odstrel diviakov, ktoré sa neodstrieľali v rámci predpísaného odstrelu na individuálnych poľovačkách. Ak však členská schôdza odsúhlasí, že napr. 30ks sa nechá z odstrelu na spoločnú poľovku – ako spoločenskú udalosť – či na získanie prostriedkov pre združenie – to je na rozhodnutí spoločenstva. Ak sa to neodstrieľa na jednej spoločnej – požiada sa o druhú. To nie je problém a myslím, že sa spoločná poľovačka – či ako nástroj lovu a chovu – či ako spoločenská udalosť iste udrží. A je to jeden z dôvodov konanie skúšok poľovných psíkov, čo je celé jedno odvetvie poľovníctva. Nevyzerá to, že by sa mali spoločné zrušiť…a asi by to bola aj škoda. Len treba urobiť všetko preto, aby boli bezpečne vymyslené a tiež učiť ľudí zvažovať výstrel a jeho následky. Je pravdou, že všetko sa nedá naplánovať a vždy sa môže niečo stať, ale treba urobiť všetko preto, aby sa ohrozenia vylučovali.
Možno niekto napíše ďalšiu zaujímavú skúsenosť zo spoločnej – či individuálnej poľovačky.

mikus57
5 years ago

Ja už niekoľko rokov na spoločné nechodím a to z dôvodu ako tu píšete. U mňa je to hroziace nebezpečenstvo zranenia, ale mám aj taký vnútorný odpor kvôli tomu, koľko diviakov je na výrade dokaličených a rozstrieľaných na kašu. Veľa kusov sa ani nedohľadá, lebo vedúci naháňajú rýchlo výrad, aby sa mohlo chľastať a deliť divina… no fuj. Spoločné poľovačky možno majú význam ako píše kolega, na dohnatie plánu, alebo rýchle zníženie stavov čiernej. Môj názor je, že by sa mali zrušiť.

kiri
5 years ago

Tak páni, ako som písal v poslednom odseku článku o poľovačke v meste – teda v území INTRAVILÁNU – čo náš zákon o poľovníctve nepozná, hoci inde je to celkom bežné – lebo je to POTREBNÉ – aj v Košiciach je podobný problém, ako býva napr. v Bratislave na Dlhých Dieloch, kde sa diviaky špacírujú medzi panelákmi, tak sa ide dnes urobiť poľovačka na diviaky na sídlisku Ťahanovce – viď link:
https://podkapotou.zoznam.sk/cl/1000673/1768027/V-Kosiciach-bude-obmedzena-doprava-pre-lov-na-diviaky

Táto skutočnosť – poľovačka v intraviláne – by si zaslúžila samostatný článok, lebo je to v podstate poľovačka v zastavanom priestore. Dôvod je asi mimo poľovníctva, skôr by sa to dalo považovať za “konanie v krajnej núdzi”? cit.:…táto zver dlhodobo ohrozuje život a zdravie obyvateľov. „Napádajú ľudí, zaútočili už aj na policajnú hliadku. Posledný podobný prípad sme zaznamenali asi pred tromi týždňami“ MsČ získala povolenie (? – ako sa dá získať-kdekoľvek???) na mimoriadny lov diviačej zveri vo všetkých kategóriách v neobmedzenom počte na nepoľovných plochách nachádzajúcich sa v spomínanej MsČ od Okresného úradu Košice, pozemkového a lesného odboru.