Úvodná stránka › Diskusné Fóra › INÉ › Recepty › Steak
- Toto téma obsahuje 2 odpovede, 1 hlas, a bola naposledny upravená 21.11.2021/22:32 od .
-
AutorPríspevky
-
31/10/2021 o 12:18 #47734
Najkvalitnejší a najlepší kus mäsa nie je na guláš – na guláš sú OREZY – je využitie „podradného“ mäsa – orezané kúsky z prípravy kvalitného mäsa. To kvalitné mäso ide:
1 – vcelku hruda mäsa – na pečenie ! – najkvalinejšie.
2 – rezne, či inak nazvané rezne sú steaky. A či sa obalia a smažia – to je vyšší level, alebo či sa robia na šťave, alebo či len tak opečú primitívne – napr. na grile – či pahrebe – to sú steaky.
Pozor ! – je to ťažko stráviteľné mäso. Niekedy z tela vyjde za 2 mesiace, napr. priemerní Američania majú pri pitve v črevách 2 – 5 kg nestráveného mäsa. Z čoho? zo steakov…najmä z krvavých, teda polosurových. Voľakedy sa človek najedol a aj dva týždne nič nejedol…ako divé zviera. Vtedy to malo zmysel. Ale ak sa dnes najeme každý deň 3x – telo to nedokáže stráviť! Preto sa ľudia ( rozumní) aspoň raz ročne čistia hladovkou – vtedy sa strávi aj to, čo zostalo v črevách nestrávené.
Preto Kelti zaviedli pôsty – prebrali ich aj Slovania a prebrala ich aj cirkev. Tzv malý pôst – každý Piatok v týždni (aspoň) bezmäsitý deň (dnes) – voľakedy pôstny deň ( v dobe, keď sa mäso jedlo len v Nedeľu §!) . A potom veľké pôsty – pre Vianocami a pred Veľkou Nocou.
Ak teda steak – tak s takou prílohou, čo jeho pohyb v črevách zrýchľuje a posúva ho. Teda – ZELENINA. Nemal by to byť chlieb, pečivo – ktoré nabobtná v čreve ( hoďte chlieb do vody – čo urobí?). Teda niečo ako grécky šalát, uhorkový šalát a všetko, čo obsahuje veľa vody v tele zeleniny. Ponúkam jeden zo zdravších receptov – jesenný – s tekvicou. Zaujímavý.
https://kuchynalidla.sk/recepty/hovadzi-steak-s-pecenou-tekvicou
<h2>Potrebujeme</h2>- zapekaciu misu alebo plech
- mažiar
- strúhadlo
- alobal
<h2>Pečená tekvica</h2>
Neošúpanú tekvicu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Osolíme, okoreníme, posypeme tymianom, pokvapkáme olivovým olejom a pridáme 6 celých neošúpaných strúčikov cesnaku. Premiešame a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 30 minút.
<h2>Tymianovo-citrónový dresing</h2>
V mažiari rozdrvíme 1 hrsť tymianových lístkov, 1 strúčik cesnaku nasekaný nahrubo a nastrúhanú citrónovú kôru. Ochutíme soľou, korením a potom postupne prilievame približne 100 ml olivového oleja. Na záver dochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy.
<h2>Steaky</h2>
Steaky umyjeme a osušíme. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Opekáme ich na rozpálenej panvici z každej strany do zlatohneda. Potom stiahneme z ohňa, pridáme 1 lyžicu masla a citrónovú šťavu podľa chuti. Prikryjeme ich alobalom a necháme 3 – 5 minút odpočívať. Pred servírovaním ich nakrájame na tenké plátky a ochutíme soľou a korením.
<h2>Špenát</h2>
1 strúčik cesnaku nakrájame na plátky a orestujeme dozlatista na 1 lyžici masla a troche olivového oleja. Potom pridáme umytý a osušený špenát, ochutíme soľou, korením a asi 1 minútu restujeme.
<h2>Servírovanie</h2>
Nakrájaný steak servírujeme s pečenou tekvicou, špenátom a pokvapkaný tymianovo-citrónovým dresingom.21/11/2021 o 22:26 #47753Tu je vysvetlená filozofia. Túto som vyskúšal a prijal. Jak připravit šťavnatý steak: zapomeňte na olej v pánvi, připravujte ho na sucho
https://www.projektz.sk/news/16-dnesna-situacia-vo-svete-vyhladova-situacia-na-slovensku/
21/11/2021 o 22:32 #47754V zásade podobné, ale predsa len iné: Milujivareni.cz: Radek Šubrt – Připravte si dokonalý steak.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.