Úvodná stránka Diskusné Fóra Z B R A N E Bez zbrojného preukazu Poradte mi dobrý lovecký nôž

Táto téma obsahuje 190 odpovedí, má 17 hlasov, a bola naposledy aktualizovaná používateľom 10.10.2019/19:12.

Zobrazuje sa 11 príspevkov - 181 až 191 (z celkového počtu 191 )
  • Autor
    Príspevky
  • #43497 Odpoveď

    Pre ( vážnych) záujemcov o kovanie – návod na výstavbu POĽNEJ vyhne.

    Jednoduché – a dokonalé.
    <h1 class=“title style-scope ytd-video-primary-info-renderer“>MAKING A BLACKSMITH SHOP WITH NO POWER TOOLS</h1>
    https://www.youtube.com/watch?v=kWgESobxudc

     

    #43862 Odpoveď

    Pán je iste zručný remeselník. Toto ste ešte asi nevideli. Nápad za pár drobných. Kedy túto novú dobu uvidíme aj na našich poľovačkách?
    <h1 class=“title style-scope ytd-video-primary-info-renderer“>地元猟友会長のイノシシ解体(内臓摘出)</h1>
    https://www.youtube.com/watch?v=Rwoa7eGvHbM

     

     

     

    #43864 Odpoveď

    Videjko  – aj o nožoch.

    Tu sú kované nože – a ak si hm-myslíte, že máte dobré nože – pozrite si toto a porovnajte levely.

    https://www.youtube.com/watch?v=jjISHuXqUfA

     

    #44058 Odpoveď

    Páni, tu na začiatku videjka je vidieť jeden zvláštny nôž – či sekáč – a čo s ním šikovný chlap dokáže. V druhej časti videa je používaný nôž na jemné krájanie zeleniny a ja ten typ noža používam na otváranie zvera a dranie, či porcovanie. Na otváranie zvera má veľmi dobrý tvar skosenia čepele – obr.1 – je to vlastne malý SAX – prapôvodný tvar jeden z najstarších vôbec a veľmi praktický. Aj typ noža santoku je len zaoblený sax. Je veľmi vhodný na otváranie brušnej dutiny, lebo jeho skosenie je vymyslené tak, aby neohrozilo vnútornosti. Je to super nôž aj na dranie, tiež na delenie – dá sa s ním seknúť ako s malým sekáčikom, lebo je pevnej konštrukcie. Občas sa mi stalo, že keď som nevedel prerezať prsnú kosť diviakovi, tak som ju týmto nožom presekol. Do váhy tak 80kg to ide vďaka mocnej rúčke prerezať, nad túto váhu ide zarezať do tretiny smerom od brucha, potom sa prepostaviť k hlave a presekať – tak 6 – 8 seknutí a je vybavené. Takéto nože mám dva – ak by som jeden zatupil a nemal kedy ho brúsiť, aby bol k dispozícii druhý. Tieto nože sa dodávajú aj v súpravách – obr.2. pre ich praktičnosť. Cez tento typ noža som tak nejako spojený s našimi Keltami, resp. starými Slovienmi. V podstate je to typ ako tesák, len iný tvar špice. Osobne oceňujem, že je mohutný, silný a čiste praktický – opakujem, že sklonená špica nepára vnútornosti a dobre sa drží medzi prstami. Ten sklon aj neskúsenému napovie, ako s tým robiť. K spracovaniu prasačej hlavy – raz som sa stretol s jedným človekom, ktorý si bral líčka – ale bol to asi 180kg diviak, kde tie líčka boli dosť výrazné. A bral aj jazyk – čo je najčistejšia svalovina tela. Taký jazyk na kôprovej či chrenovej omáčke – to je naozaj baštička. K tým ušiam som sa zatiaľ nedostal, hoci som počul, že je to dobrota, ktorú aj mäsiari obľubujú…tam teda ešte nie som. Ale tí Thajci – zdá sa – sú tiež veľkí maškrtníci.

     

    #44061 Odpoveď

    Hmmm…ešte ten link, že?
    <h1 class=“title style-scope ytd-video-primary-info-renderer“>Thajské Jedlo – Ošípaná Hlava nôž zručnosti bravčové hýbať smažiť Bangkok Thailand</h1>
    https://www.youtube.com/watch?v=68CayvM_OAI

     

    #44111 Odpoveď

    Už sme dávnejšie nepísali niečo o výrobe čepele . Zaujímalo by ma, ako vám kolegovia – idú brúsenia nožíkov pred veľkou sezónou. Srnca sa dá zvládnuť aj s polotupým nožom, ale diviak a jeleň je už iná káva. Toto video som dostal od kolegu Vlada Vrbíka, ktorý si ide vyrábať svoj nôž a ide na to naozaj fikane – je to jednoduchý a účinný prípravok na výrobu dutého výbrusu na čepeli. Mnohým bude stačiť vidieť ento nápad a realizácia bude už pomerne jasná. Bavte sa. Ďakujem autorovi za jasné inštruktážne videjko.

    https://www.youtube.com/watch?v=eKk6GI2u7XY&feature=youtu.be

     

    #44112 Odpoveď

    Kto má pásovú brúsku (ja mám) tak vie, že táto je dobrá na masívne odoberanie materiálu, teda na ozaj jemné brúsenie naostro sa nehodí, lebo odoberá materiál príliš rýchlo a môžete to „odbrúsiť“ v sekunde. Hodí sa skôr k výrobe čepelí – najmä k odoberaniu materiálu „ešte nezakaleného“. Toto videjko je skôr pre tých, čo sa pohrávajú s myšlienkou výroby noža od úplného začiatku – tak ako sme písali dakde na začiatku tejto témy. Je to aj pre tých, ktorý chcú skúsiť najprv kovanie vo vyhni a potom následné brúsenie. Dnes si pásovú brúsku dokáže kúpiť každý – aj v širokospektrálnych obchodoch typu OBI či Hornbach. Ak by ste kupovali – radšej teda väčšiu ako menšiu – urobíte na nich aj drevené, či plastové rúčky.

    https://www.youtube.com/watch?v=ljkYgsfnPks

     

    #44352 Odpoveď

    Vraciam sa k vrchnejšiemu príspevku – nôž typu SAX – aj nožík a aj sekáčik v jednom. Popularita stále veľká nielen u mňa. To skosenie zhora dole na špici je veľmi výhodné najmä pri opačnom garde – pri otváraní a vyvrhovaní. No a vpred trčiaci špic je dobrý zase pri draní a aj porcovaní. Široká základňa čepele pri rúčka zase pôsobí ako ochrana ruky proti skĺznutiu ruky na čepeľ. Moc rozumný tvar, veľmi – veľmi starý.
    <h1 class=“title style-scope ytd-video-primary-info-renderer“>Knife Making – Stonewashed Knife</h1>
    https://www.youtube.com/watch?v=Vik1ejG8VWs

     

    #44354 Odpoveď

    Niečo ku kovaniu nožov doma. Toto je návod ako hrom.

    http://kovarna.webzdarma.cz/stranky/vyroba_naradi/nastojove_oceli.htm

     

     

    #44473 Odpoveď

    Ak niekto pôjde v rámci dovolenky do Indonézie, prineste si nožík. Kvalita výborná.

    https://www.youtube.com/watch?v=6ZxMifAoFqc

     

    #44494 Odpoveď

    Domáca výroba Saxu – výborný tip na vlastný – autorský nôž s exkluzívnou výzdobou rúčky – ľudia sa bavia:
    <h1 class=“title style-scope ytd-video-primary-info-renderer“>Seax Knife – Making of</h1>
    https://www.youtube.com/watch?v=g48f5anSlzc

     

Zobrazuje sa 11 príspevkov - 181 až 191 (z celkového počtu 191 )
Odpoveď na: Poradte mi dobrý lovecký nôž
Vaše údaje: