Úvodná stránka Diskusné Fóra INÉ Recepty rebra z diviaka pecene

  • This topic has 14 odpovedí, 4 hlasy, and was last updated 25.01.2022/08:49 by .
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 15 )
  • Autor
    Príspevky
  • #7664
      @okor

      Rebra najlepsie aj s bocikom, z diviaka dobre ocistime, osusime, potom si rozrobime grilovacie korenie na pecene kura s cesnakom, stipkou mleteho cierneho korenia, majoranky a troskou pikantnej vegety a s diviacim sadlom. Rebra dobre potrieme zmesou a nechame odlezat asi 3-4 hodiny.Maso ulozime do jenskej misy a podlejeme salkou vody a troskou svetleho piva a dame pomaly piect pri 180 C asi tak na 50 min, po 50 min maso skontrolujeme obratime a pridame k nemu na stvrtky nakrajene osupane zemiaky posypane rascou a vegetou, spolu dopecieme do zlatova, na finalne zapecenie odporucam pouzit grilovaci program v trube. Podavame s calamadou alebo kapustou. Dobru chut.

      #21239
        @kiri

        Priatelia – sme v našej “žatve” – a diviak je najviac poľovaná zver.
        Tak ako voľakedy na bitúnkoch žalúdky hovädzieho dávali žobrajúcim cigáňom aby mali od nich pokoj – aj tak by ich vyhodili – a preto mám v úcte cigáňov, lebo vymysleli z tých žalúdkov DRŽKY – otvorili ich – v potoku vyškrábali kameňmi, cez také nahrubo očistené nechali tiecť vodu aj tri dni ( každý deň zase šutrami vydrhli – potom narezali na pásiky a niekoľkokrát uvarili – a až tak potom pripravili jedlo, ktoré milujeme asi všetci…teda – tak bez nich by sme nemali držkovú..blahoslavení cigáni …a kto má doma wapku – ľahko si urobí aj z vysokej, danielej…či aj srnčej domáce BIO držky.
        Veľa receptov je jednoduchých – a urobiteľných hocikde.
        Jedným z takých sú aj diviačie rebrá – pri rozrábke veľarazy podceňované – každý chce stehno či nepoškodenú lopatku…rebrá – páni – to je bašta !

        A najmä – rebrá pečené na kyslej kapuste .
        Kto pozná – radšej si vypýta rebrá, ako stehno.
        Pritom jednoduché – na kapustu položíte rebrá a upečiete…výpek z rebier steká do kapusty – a tá je lepšia ako to ostatné…podľa môjho – treba dávať kapusty 2x toľko, ako si myslíte, že treba dať…lebo tú kapustu vám budú do seba doslova džgať aj bez mäsa…aj bez chleba…len tak idúc okolo hrnca – šup hrudu kapusty do pusy…je slaná..je úžasne kyselkavá…je mastná a chutí ako mäso…osviežujúca a maškrtná zároveň…..a neuveriteľne žravá…
        Príprava mäsa je jednoduchá – aj keby ste nič s ním neurobili len opláchli – aj tak bude super…nasoliť – to je jasné každému…korenie a rasca – to tam akosi patrí…nakrájaná cibuľa a cesnak – bez toho aké by bolo poľovnícke jedlo? …nuž a – ak rebrá namarinujete – akokoľvek – hoci aj tak, ako je v recepte vyššie od okora – určite nič nepokazíte – alebo akoukoľvek Vašou marinádou….podľa Vašej chuti. Všetky tie chute potom nájdete aj v tej pečenej kyslej kapuste…mňam…
        Fajnšmekrom poradím fintu mojej babky…a tiež mamy : na rebrá položte pár kúskov slaniny…alebo rovno ešte jeden bravčový bôčik – ten sa upečie s rebrami a bude super neskôr na olovrant nastudeno – ale dobre namastí tie rebrá a premastí kapustu.
        Práve mi tu jedny voňajú…tak reku – nech si skúsite niečo zaujímavé a ozaj jednoduché. Už sme to robili v liatinovom pekáči aj na pahrebe – a boli fantastické. Ony sú vlastne vždy fantastické…tá kapusta je hodne mokrá – a teda najprv sa dusia v pare a potom sa dopečú odokryté…takto voní správne “bljudo” – ako Rusi hovoria – aj susedom potečú slinky…
        Dobrú chuť prajem, ale myslím, že to zožeriete aj bez môjho priania. A kapusty bude asi vždy málo…vyskúšajte.

        #21240
          @miloszv

          Urobil si mi neskutočnú chuť na také pečené rebierka s kapustou. Priznám sa, nepoznám ten recept, ale akurát presviedčam manželku, aby mi ich takto upiekla.
          Ďakujem za dobrý recept.

          #21241
            @kiri

            Niet čo pokaziť – len riadne upiecť – podľa hrúbky rebier – aby sa dobre prepiekli. Nastrihaj – či nasekaj ich na kúsky – a keď ide ľahko vytiahnuť kosť – sú akurát. Dokedy som nepoznal toto – vždy končili v kotli na guláš…ale toto je luxusné využitie rebier…lepšie – teda chutnejšie – asi zatiaľ nepoznám. A či pod kapustu dáš pár zemiakov – alebo si o dáš s chlebom, či knedľou – to je na Tebe. Vravím – daj raz toľko kapusty, koľko si v prvom odhade myslíš,, že bude stačiť. Lebo stačiť nebude…a aj havinko si príde na svoje – môj je nervózny od chvíle, ako začnú voňať…už to pozná, že bude čo ohrýzať…
            A ešte poznámka – ako vravím aj v téme prežitie – varenie, pečenie či dusenie je príprava stravy – teda je súčasťou prežitia – je to vyšší level poľovníctva – spracovanie výsledkov chovateľstva diviny. Treba to študovať – lebo poľovník – tak ako mäsiar – ak nevie variť – je len polovičný poľovník.

            #21450
              @kiri

              Krásne pečenie prajem – už sa teším, kedy si urobíme pec v zemi a pečenie s dusením a údením spolu….až sa bude mäsko rozpadávať.

              #44123
                @kiri

                Rebierka v kapuste – tu v sklenenej mise zapečené, ale dá sa v čomkoľvek zapekať, aj v kotlíku. Jasný a dobrý recept.

                https://www.youtube.com/watch?v=tnmbZ7fSltw

                 

                #44490
                  @sanchez

                  Kiri – tu je variácia na tie tvoje PEČENÉ REBRÁ   NA KAPUSTE. Sú to pečené kuracie (vykostené) stehná – na kapuste. Nejedol som to takto, ale hneď mi to pripomenulo tie rebrá, ktoré sú výýýboréé.  Tu je recept – aj s linkom.
                  <h2>Kyslá kapusta s kuracími stehnami</h2>
                  <h2>Potrebujeme:</h2>

                  • 500 g kyslej kapusty
                  • 6 vykostených kuracích stehien
                  • soľ
                  • celú rascu
                  • korenie na kurča

                  Postup: Vykostené kuracie stehná osolíme, posypeme korením na kurča a necháme 20 minút odstáť. Na dno zapekacej misy potretej olejom rozložíme kyslú kapustu a navrch položíme odležané stehná. Posypeme celou rascou a pokvapkáme olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia asi 50 minút.

                  https://plnielanu.zoznam.sk/c/7553/oblubene-kapustove-recepty-pre-kazdeho-kysle-alebo-sladke–hotove-za-par-minut

                   

                  #45175
                    @kiri

                    variácia na rebrá – len stehná – a trochu inak zelenina, ale zdravá kvasená kapusta v hlavnej úlohe:

                    https://tojenapad.dobrenoviny.sk/bleskovy-obed-z-jednej-misy-vynikajuce-jedlo-bez-kopy-spinaveho-riadu/

                     

                    #45330
                      @kiri

                      Variácia na recept – mäso na zelenine ( ako rebrá na kapuste…)

                      https://plnielanu.zoznam.sk/recept-na-dnes-makucke-bravcove-so-zemiakmi-a-cibulou-staci-vam-iba-jeden-plech/

                       

                      #45824
                        @kiri

                        Rebrá u diviaka – tu sú grilované …a aj pečené ( v tom alobale sa vlastne pečú). V každom prípade je to ďalší recept na rebrá z diviaka – toľko podceňované divina, pritom jedna z najchutnejších vôbec. A toto je mňamka pre tých, čo sa radi hrajú s marinádami – ak vyjdú diviaci z kukuríc, treba byť pripravený!

                        https://plnielanu.zoznam.sk/recept-na-stavnate-bravcove-rebierka/

                         

                        #45871
                          @kiri

                          Tak teda – páni kluci – toto je videjko, kde sú dobre ukázané procesy prípravy bravčového – teda aj diviačeho rebra na grilovanie. Tu treba pripomenúť, že tá tepelná úprava MUSÍ byť dokonalá najmä v prípade diviaka. Teda – nedá sa s tým ponáhľať, a mal by to robiť človek, čo už niečo odgriloval. Najlepšie je, učiť sa grilovať na bravčových rebrách a až po zodpovedných výsledkoch sa odvážiť na diviačie. Ja osobne toto (pre istotu) nerobím, radšej pečiem, ale – v tomto videjku ukázané procesy napr. odblanenia vnútornej strany rebier sú krásne ukázané – práve pre túto fintičku to sem dávam, lebo toto mnohí ani nerobia – lebo ani netušia. Od 2,51 min – zážitoček s odblaňovaním. Celé videjko u mne dobrý!

                          #209 vepřová žebra po česku – pipMaster Grill

                          https://www.youtube.com/watch?v=wXYMPDpLBuQ

                           

                          #46672
                            @kiri

                            Zase jedno využitie rebier – podobné ako vyššie – ale je to tak dobrá maškrta, že sa oplatí opakovať. A na toto sa oddá loviť mladšie a menšie kusy s ešte mäkším mäskom. Guláš sa popri tomto bude zdať ako plytvanie rebrami. A možno pochopíte, prečo ja  vždy pýtam rebrá – ktoré sa omínajú zobrať iní páni poľovníci – tí stehnoví a lopatkoví. Iste vás napadne, že dačo podobné sa vlastne dá aj s krkom…po dobrom upečení mäsko samé odskakuje od kosti. Dokonalé bravčové rebrá v rúre, ľahký recept

                            https://www.youtube.com/watch?v=kti50xl-WMo&ab_channel=Leckerundschnell

                             

                            #46687
                              @kiri

                              Rebrá trochu inak – trošku na srbský spôsob – tie paradajočky tam…mne sa páči to narezanie popri kosti a povkladanie cesnaku – aj viac môže byť ( potom sa ešte lepšie zalieva) …a ten syr nakoniec – no, každému ako chutí. Dobré je, že tento recept sa dá použiť ako ZÁKLAD pre mnohé variácie. Napr. podklad pod mäso – či zemiaky, či cibuľa, či oboje sa krásne urobí v tom výpeku, tiež zasypanie či syrom, či cibuľou či iným ( bazalka, tymián…) – či ako napadne – jeden recept na veľa variácii a chutí. Práve preto sa mi páči, lebo poskytuje tú rôznorodosť možností. A ak si toto osvojíte, zistíte, že nemusia byť len rebrá – či sa k tomu pridá aj iné mäsko – napr. pod rebrá niečo suchšie – napr vybehané stehno zo staršieho kusa – a dole v tom výpeku sa úžasne vymáča, nasýti a krásne zmäkne. Len zapojte fantáziu a objavte krásu varenia. Stále si hovorte – príprava jedla je základom prežitia. A vlastne varením cvičíte prežitie.  Chutné rebrá v rúre, ľahký recept na rýchlu večeru

                               

                              #47606
                                @kiri

                                Tak páni, toto je spojenie rebrá – a v jednom hrnci – tu nie na kapuste, ale na cibuli – zelenina iná, ale princíp totožný – plus jedna dobrotka navyše – PIVO – dodá inú chuť. Nebojte, alkohol sa odparí za pár minút, ten pri +70°C odvrie preč a zostáva len chuť piva – tu chuť bavorského – tmavého piva. Je aj sladké, čo jedlo zjemní. A či už k rebierkam zemiaky, či čerstvý chlieb, či bagetu – to je už na momentálnej chuti. Inak – tá malá fintička s tou  múkou hneď na začiatku je celkom dobrá. Poznáte najlepšiu smaženú rybu? V múke s trochou papriky obalenú…Rebrá v pive!

                                 

                                #48003
                                  @kiri

                                  Nastáva čas vyťahovania mäska z mrazáku…a občas sa zohriať v pivnici, či na chate – urobiť si pekné chvíle s kamarátmi, pozvať a spoločensky zapojiť aj partnerky, pospomínať na pekné chvíle v revíri a na poľovačkách – a popri tom si pošmakovať na dobrotách, ktoré nám Diana s Hubertom dopriali. Tieto chvíle sú vzácne práve preto, že môžeme pri stole nahradiť našu neprítomnosť doma našim babenkám a potešiť ich spoločnosťou, ktorá dopodrobna opíše chvíle našich úspechov a výsledok spoločne ochutnáme. Takto som to videl u našich predchodcov – ženy boli POZVANÉ k stolu – nemuseli nič variť, chystať a celý deň okolo toho skákať – všetko nachystali muži – poľovníci…a toto ženy veľmi oceňovali. Prišli krásne a vysmiate…toto bolo ako predkolo na poľovnícke plesy. A veru – koľkorazy na plese potom ženy kričali, aby si našich chlapov zobrali ako kuchárov na ples, ak im tam jedlo nie veľmi chutilo…stále vravím – poľovník má vedieť dokonale pripraviť svoj úlovok. A nemusí to robiť z hlavy – aj s kuchárskou knihou, či dnes s internetom – ale to sú len “nezábudky” – aby tam bolo všetko a na nič sa nezabudlo – ale príprava jedla je (napr v Jakustsku, na Aljaške, v Argentínskej stepi, či v ázijských horách) nutnosť, lebo tam na dlhé poľovačky ženy nechodia. Tam sa nejde systémom, že otvorím chladničku, najem sa nachystaného, vyjdem z paneláku(domu), sadnem do 4×4, priveziem sa 50 m k posedu, idem si sadnúť a potom zase prídem do paneláku(domu), otvorím chladničku a najem sa, čo mi nachystala žena, kým som bol preč..toto veru nieje poľovačka. Hlavne preto tu dávam recepty, aby ste mali INŠPIRÁCIU si to skúsiť, začať a verím, že ak to urobíte raz, tak objavíte čaro kuchárčiny z vlastnoručne streleného, ošetreného a kuchynsky pripraveného mäska ako sa na neho dívate naservírované na stole a ako všetci dookola mľaskajú od dobroty. Tak páni – to je iný level. Teraz vyskúšajte rebierka – v podstate sa dajú akékoľvek, dobre podľa receptu nakoreniť marinádou a pomaličky upiecť. Dva linky na ten istý recept, aj písaný a aj z YTB ukázaný.

                                  https://cz.sputniknews.com/20220124/zebirka-natolik-krehka-ze-se-doslova-rozplyvaji-na-jazyku-a-ta-peprova-omacka-nezapomenutelne-17319548.html

                                  РЕБРЫШКИ С ПЕРЕЧНЫМ СОУСОМ

                                   

                                   

                                Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 15 )
                                • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.