Úvodná stránka Diskusné Fóra INÉ Recepty DŽUVEČ – rizoto, či guláš, pôvodne turecké, ale aj rumunské

Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
  • Autor
    Príspevky
  • #48104
      @kiri

      S jedlom DŽUVEČ som sa stretol doma, v dedine pod Malými Karpatami. Moju babku to naučila žena jej brata – ten bol kapitánom lode na Dunaji a za ženu si zobral rumunskú Češku, ktorú našiel na potulkách dolu Dunajom. Bola mu extrémne verná – ani deti nemali, lebo ako on išiel loďou po Dunaji, ona ho predbehla rýchlikom a v nasledujúcom prístave ho už čakala a noc na v prístave strávili spolu – nedala mu šancu na to, aby bol voľný ako námorník – vždy mu bola poruke, vždy keď potreboval – aj keď nepotreboval. Tak vyzerá verná žena..a verná láska. Ani spermia bokom…láska je vec kouzelná…No a  teta Méry ho sprevádzala úplne vždy a úplne všade. A tak raz na návšteve sa babka chystala variť a teta Méry sa do toho zamiešala – a rumunský džuveč bol prvý raz v Častej na svete. Základná informácia – ak ho urobíte suchý – je to druh premasteného rizota, ak ho urobíte mokrejší, je to druh gulášu s ryžou! Čo si pamätám – bolo to dobré…to rizoto sa jedlo s kyslou uhorkou, čalamádou, ruslami, alma paprikami plnenými kyslou kapustou..čokoľvek kyslé. A dobre sa zapíjalo bielym vínom! Ten gulášovitejší džuveč – kto ako, niekto ako hustú polievku, niekto s chlebom, slaným rožkom, alebo slaným osúchom – napr. cibuľovým či smotanovým. A zase 3 deci vína ako normálne zapitie. Najlepší stravníci na džuveč boli robotníci na stavbe – nevedeli sa tej dobroty dojesť. A ak bol na obed a zostal – pýtali si aj na večeru pred odchodom. Ale myslím, že babka ho nikdy neurobila rovnaký – vždy niečo zmenila – a furt bol dobrý..a ešte lepší! A je to skvelý spôsob na spracovanie orezov z mäsa. Keď spracovávate napr. 10 -15 kg mäsa na uloženie, vznikajú orezy a odrezky, ktoré sú základom pre guláš, ale rovnako môžu byť aj pre džuveč! Rovnako však môžete orezy zomlieť a použiť aj mleté mäsko. Samozrejme – originál džuveč z Turecka bude jahňací, oslí, hovädzí, zajačí, morčací a pod. U nás je úplne bežný bravčový, teda prasačí. Ale naozaj je možný z čohokoľvek.

      Džuveč.

      Tomuto sa viacej asi nebudeme venovať, ale pre kompletku ho spomeniem – nájdete viacej receptov na vegetariánsky džuveč – bez mäsa. Môžete ho urobiť so strukovinami – fazuľa, hrach, šošovica, v Turecku veľmi obľúbený je s cícerom, ktorý sa v Turecku je hoci len opražený ako u nás burizóny.

      Ako urobiť chutný džuveč?

       

      Začíname

      #48105
        @kiri

        Dobrý a jednoduchý recept:

        https://varecha.pravda.sk/recepty/dzuvec-fotorecept/61231-recept.html

        …ako píšu, je to skôr chorvátsky recepis:

        https://www.apetitonline.cz/recept/dzuvec

         

        #48106
          @kiri

          OK, ešte jeden bez mäsa – ale je priamo uvedený, že je to len príloha !..k inému jedlu:

          Džuveč

          No a nejaké aj praktické info v tomto recepte..napr. že ryža zväčší objem 3x …

          Mne sa na džuveči páčilo to, že babka to do veľkého hrnca vrstvila – vrstva ryže, zemiakov, mäsa, papriky, paradajky, medzi to vrstvičky ryže – jedna ryža zostala biela, ryža pod mäsom bola červená, dole bola stečená masť – a bralo sa to z hrnca zhora dole – takže bolo na tanieri úplne všetko. A nikdy to nebolo suché, ale dobre šťavnato-vlhké, mastné a dlávili to aj decká, lebo sa to priam šmýkalo dolu krkom.

          https://www.recepty.eu/veprove-maso/dzuvec.html

           

          #48107
            @kiri

            A viete, čo je na tom najlepšie? Bágruje sa to lyžicou !

            #48110
              @kiri

              Tak, rozposlal som link s džuvečom po kamošoch a kamoškách – a čuduj sa svete – najviac bodoval bezmäsitý džuveč! Teda zelenina s ryžou! A vraj mäso už pridá hocikto a hocijako – tak teda ešte zopár receptov pre naše babenky – také diétnejšie. Hoci ja si myslím, že mäsko z vysokej, dančej a srnčej najmä! – je vysoko diétne. Kto študoval veci okolo prekyslenia organizmu splodinami trávenia iste sa dočítal, že jediné mäso, ktoré neprekysľuje organizmus – teda pre človeka s rakovinou – je práve srnčie! Ostatné mäsá viac-či menej organizmus prekysľujú. Preto by sa mali jesť LEN so zeleninou, ktorá je neutrálna a s vysokým obsahom vody telo rýchlo odkysľuje odvedením kyslosti močom. Teda aj džuveč  je relatívne zdravé jedlo, najmä pre vysoký obsah zeleniny. Recept na džuveč – lečo s ryžou │ Zuzana Machová

              Đuveč je i moj omiljeni ručak – aj s troškou mäska na chuť

               

              #48111
                @kiri

                Holandský džuveč ! A sledujte, aký ostrý nožík má kuchárik a ako krásne vie krájať – teda rezať! Netlačí – ale ťahá! Mnohí toto netušia, že krájať je ťahať! <span>Tradičná ryža Djuvec z holandskej pece..pod videjkom: Je jeseň a čas holandských pecí sa začal. Keďže som roky nejedla ryžu Djuves, napadlo mi, že s vami urobím ryžu Djuvec, ako ju možno stále poznáte z verejných reštaurácií. Rovnako ako v prípade Cevapcici existuje nespočetné množstvo receptov na ryžu Djuvec. Ale v podstate je len jeden variant a dnes vám ho ukážem. Djuvec ryža sa skvele hodí ku grilovanému mäsu….tá papriková pasta z tuby – robíte to tiež tak? A tiež aj Ajvar? Vidíte – niekde pridávajú extra uvarenú ryžu – a niekde suchú a urobí sa v šťave rovno v zelenine! Hrášok som ja osobne nezažil…ale cícer hej!</span>

                Aj toto je poučné – pozrite dobre – a učte sa čítať titulky – toto je budúcnosť – ozaj, neviem či viete – čítajú sa sprava do ľava! Teda naopak, ako naše.

                Kroatischer Djuvec Reich…sorry – Reis

                <span>Djuvec je známe a celosvetovo obľúbené jedlo z ryže z Balkánu. </span><span>Djuvec môžeme podávať ako hlavné jedlo alebo ako prílohu. </span><span>Balkánska ryža varená podľa tohto originálneho receptu na ryžu Djuvec chutí naozaj vynikajúco! </span><span>Suroviny: 250 gramov ryže 500 ml vody 1 veľká paradajka 1 veľká paprika (červená) cibuľa 3 strúčiky cesnaku 100 gramov hrášku 100 gramov Ajvaru 1 polievková lyžica Podravky 1 polievková lyžica mletej papriky 3 polievkové lyžice masla / prepusteného masla 4 lyžice olivového oleja 3 lyžice paradajkovej pasty trochu petržlenovej vňate soľ korenie Djuvec ryža Pôvodný recept 1. Paradajku a papriku umyjeme, cibuľu ošúpeme a všetko nakrájame na kocky 2. Cesnak pretlačíme a zmiešame s olivovým olejom 3. Predhrejeme panvicu, maslo rozpustíme a papriku krátko opražíme. </span><span>Dávajte pozor, aby ste paprikový prášok nepripálili 4. </span><span>Pridajte na kocky nakrájanú zeleninu, paradajkový pretlak, ajvar a korenie a restujte 2 minúty. 5. Pridajte nepremytú ryžu a duste, kým v panvici nezostane žiadna tekutina. </span><span>Ryža nasiakne tekutinou a arómou 6. Zalejeme vodou a varíme pri nízkej teplote, kým ryža neabsorbuje všetku vodu 7. Vmiešame cesnak a olivový olej, dochutíme soľou a korením a pridáme nasekanú petržlenovú vňať </span>

                #48128
                  @kiri

                  Tento recept dávam pre dve veci – 1 varenie v tlakovom hrnci – čo je veľmi dobré varenie, 2 – je to typ ten redší – konzistencia cca ako guláš. Pritom je to rýchle jedlo, plné zeleniny a veľmi jedlé. A či dáte mäso, alebo ho nahradíte inou bielkovinou ( fazuľa, hrach, šošovica, cícer..) je už len na vás. V lete sa dá aj mierne teplé s kopou osviežujúco kyslého k tomu: RÝCHLY OBED Z EXPRESNÉHO HRNCA – FANTASTICKÁ CHUŤ

                   

                Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
                • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.