Úvodná stránka Diskusné Fóra INÉ Recepty mäso zo starého zvera

Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
  • Autor
    Príspevky
  • #49882
      @kiri

      Tak páni, jedno z VEĽKÝCH umení kucháriny – teda prežitia = prípravy potravy aj v našej minulosti bolo – napr. stará vydojená kravka poslúžila ešte posledný raz chudobnej rodine tak, že sa z nej využilo jej mäsko. Ale to bolo už staré, tvrdé a skôr vhodné pre predátorov, ako na ľudskú stravu. Ale naše prastaré mamy boli vynaliezavé – a navyše dnes máme aj novšie pomôcky, ako mali ony. Ale prapodstata a idea zostala. Viac ide o DUSENIE – v pare – teda nasycovanie – spätné – starého a suchého mäsa vodou. Ale potom je tu AJ nasycovanie tukom – čo je staré a prečo suché mäso? – lebo aj ten tuk je strávený. Podstata teda je – vrátiť mäsu vodu a tuky – aby bolo ako zamlada – šťavnaté a mäkkučké. Už som vám to ukazoval vo viacerých témach – spomeniem námatkovo – rebrá na kapuste! – Kapusta zospodu dodáva pri pečení tú potrebnú vodu – a keď mäsko (rebrá) zakryjete alobalom, či pokrievkou ( pri pečení v hrnci) – vytvoríte efekt dusenia v pare, ktorá sa pri pečení z kapusty vytvára. A ak mäsko pokryjete plátkami slaniny – rebrá mávajú tuku vcelku dosť aj samotné – ale dá sa tomu ešte  slaninou pomôcť – alebo potretím majonézou, ak sú to rebrá zo starého zvera – tak ich nasycujete aj tukom.

      Ide teda o spracovanie mäsa napr. z trofejových – teda starých kusov zveri. Jelene 3. a hlavne 4. vekovej, starí danieli, starí a veľkí trofejoví kanci a pod. Ak sa teda dožili – asi boli celý život zdraví – akurát že už sú to TVRDÍ bojovníci. Mnohí neskúsení poľovníci si takéhoto mäsa nevážia. Ale pravda je inde – len ich to ich rodičia nenaučili. A možno sami nevedeli. Práve toto sa vždy považovalo za to diétne mäso – bez tuku, suché…ale tvrdé. Raz dávno sme s kamarátom a mojim životným súpútnikom kdesi strelili velikého starého jeleniska. Vtedy volal mame, či si má zobrať z toho mäsa – a tá – pôvodom oráváčka ako lusk – povedala, že samozrejme – a že práve z tohoto mäsa oslávime tú vydarenú poľovku. A veru – ukuchtila takú dobrotu, že sme sa zalizovali teda mnohé rodiny, čo sme boli pozvaní. Bol to 14 ročný trofejový kus jeleňa, ale chutil ako mladučké teliatko. Dokonalé a dodnes – aj po takmer tridsiatich rokoch zapamätané.

      Tak si ozrejmime cca ten recept – a pochopte hlavne to ošťavnatenie mäsa – prečo sa čo a kam dáva. Teda – zelenina obsahujúca hodne vody – DOLE – aby saturovala mäso vodou z nej vypečenou ( inak sa to musí podlievať!) – aby bolo z čoho tú paru vyrobiť – a hore zase čosi tukové – či smotana alebo slanina (po starom), alebo majonéza  (po novšom) – alebo aj jogurt ( ako smotana po starom, ale aj úplne po novom – ako veľmi diétna záležitosť).

      Tento recept som sa naučil v reštaurácii! Manželka chce variť každý deň. ASMR

      https://www.youtube.com/watch?v=ESL9q75zSWE&ab_channel=schnelleK%C3%BCche

      keby recept zmizol z ytb, tu je rozpis a postup:

      Bravčové mäso 800 gr. Soľ. Čierne korenie. Zemiaky 5 ks. Voda. Cibuľa 1 ks. zeleninový olej. Syr 200 gr. grécky jogurt 3 lyžice Majonéza 2 lyžice celozrnná horčica 1 lyžička Zakryte pergamenom a fóliou. Pečieme pri 200 C 40 minút. Odstráňte fóliu a pečte pri teplote 200 ° C počas 20 minút. Kapusta 1/2 hlavy. mrkva 1 ks Sladká červená paprika. 1/2 kusu Jarná cibuľka s perím. Soľ. cukor 1 lyžička Čierne korenie . jablčný ocot 1 polievková lyžica olivový olej 2 lyžice

      #49883
        @kiri

        Toto je syntéza možno ešte staršieho zvera – dá sa to použiť – lebo mäsko je navyše pomleté – a do toho pomletého doplnené – teda zvnútra – zmäkčovacie ingrediencie. Doporučujem tu v receptoch tému mletého mäsa. Ale ako vidíte – zeleninový podklad je tu stále – aj keď nie je taký vysoký – to si ale môžete zmeniť, či doplniť ako len chcete. A či to bdue kyslá kapusta, alebo sladká kapusta, či to bude nakrájaná cibuľa, či kel, či nastúhané zemiaky – všetko jedno čo sa týka donátora vody pod mäso – každé má svoju chuť – ale aj tú viete upraviť koreninami a pod. A výpek z mäska ide do tej zeleninky – čo je famózna chuť. Takže toto sa dá aplikovať na hocijaký ozaj starý kus – dokonca viete mleté mäská aj pomiešať – ak chcete napr. – ak niekto miluje napr chuť a vôňu jahňaciny – môže si do takéhoto namiešať orientálne koreniny a urobiť to a lá mleté jahňacie..alebo aj pridať trochu originál jahňacieho a “nadstaviť” – ak príde väčšia partia a jahňacieho nie je dosť. Alebo podobne aj muflónčie..napr. z ovce, či barana. Už je len na vašej fantázii – a o to ide – aby ste sa trošku odviazali a začali realizovať – možno len skúšať – svoje fantázie. Napíšte svoje skúsenosti. Toto videjko má byť len inšpirácia, ako na to: Obľúbený recept priateľa z Holandska! Jednoduché a chutné!

        písaný recept, keby náhodou zmizol z ytb – autor:Lecker schnell

        800 gramov mletého mäsa. Nakrájajte 1 cibuľu. Soľ, zmes talianskych bylín, čierne korenie, paprika, 1/2 lyžičky muškátového orieška. 2 strúčiky cesnaku. Nakrájajte 3 mladé cibuľky. Nasekajte zväzok kôpru. Pridajte 6 lyžíc hustého bieleho jogurtu a 2 lyžičky paradajkového pretlaku. Nakrájajte 1 veľkú hlávku kapusty. Pridajte štipku soli. Nastrúhajte 20 g parmezánu. Potom pridajte 2 polievkové lyžice rastlinného oleja. Plech na pečenie vymastíme rastlinným olejom a položíme naň kapustu. Vytvarujte mleté hovädzie mäso, ako je znázornené na videu. Na kapustu dáme mleté hovädzie mäso. Na to natrieme omáčku. Pečieme pri 180°C 35 minút. Nakrájajte 2 veľké zemiaky, ako je znázornené na videu. Vodu osolíme, pridáme zemiaky a po uvarení varíme 7 minút. Zemiaky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. 3 lyžice rastlinného oleja, zmes talianskych bylín, tymian, paprika. Zemiaky potrieme omáčkou a pečieme pri 180°C 7-10 minút. Posypeme parmezánom a pečieme ešte 5 minút pri 200 °C. Zemiaky roztlačíme, posypeme parmezánom a pečieme 5 minút pri 200°C. Je to veľmi veľmi chutné… Nasekajte petržlen a kôpor.

        #49884
          @kiri

          Toto je napr. dokonalé na falošnú sviečkovú z vybehaného stehna starého zvera – športovec vyšportovaný – ak behal takých 10 rokov po kopcoch a horách – asi aký bude? Aj (len uvarený !) v guláši bude tvrdý! Tak ho treba zvnútra naplniť (donášačom) donátorom vody( tu sú to huby – môžete použiť aj vaše z lesa, výborná je napr. Muchotrávka červenkastá – teda ružovka – tá je veľmi chrumkavá a plná vody. Dubáky sú suchšie, tie skôr ako dubákový prášok na vôňu ako korenie) a zvonka obaliť tým tukom – ako stále hovorím – zabaliť v vo vlastnej PARE udusiť do mäkka – teda vlastnou vodou nasýtiť a vlastným tukom namastiť – vlastným je teda zabaleným vo vlastnom obale! Ale rovnakým spôsobom môžete použiť hocijaký kus mäsa zo starého veľkého dospelého kusa, ktorý naplníte podobne, ako je to tu ukázané. Zase je to len motivácia, ako sa baviť s vlastným uloveným mäsom.

          Je to také chutné, že moja rodina prosí, aby ho varila každý týždeň! Jednoduchý recept!

          ak by sa videjko stratilo – je tu popis – autor Lecker schnell

          V strede bravčovej panenky urobte zárez. Zmiešajte 1 lyžičku sušeného cesnaku, papriku 1/2 lyžičky, čierne korenie, 1/3 lyžičky tymianu, 1/3 lyžičky soli. Nakrájajte 1 cibuľu. Bravčové filé potrieme korením.  Smažte cibuľu v rastlinnom oleji 2 minúty. 4 huby nakrájame a pridáme k cibuli. 1 strúčik cesnaku. Soľ, čierne korenie, tymián. Smažte 5 minút. Nakrájajte 50 g syra. Zakryte kúsok fólie pergamenovým papierom. 6 dlhých kúskov slaniny. Bravčové filé naplňte cibuľou a šampiňónmi, navrch položte kúsky syra. Všetko zabalíme do slaniny. Potom v pergamene a potom vo fólii. Nechajte pôsobiť 20 minút. Nakrájajte 4 zemiaky. Pridajte soľ, čierne korenie, papriku a 2 lyžice rastlinného oleja. Filet položíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pridáme zemiaky. Pečieme 30 minút pri 200°C. 4 strúčiky cesnaku. nasekať petržlenovú vňať Zemiaky poukladáme na tanier a posypeme paprikou a cesnakom. Alobal otvoríme a pečieme ešte 10 minút pri 200°C. Je to ľahké a neuveriteľne chutné!

          #49885
            @kiri

            Toto je ďalší spôsob, ktorý ukazuje prípravu napr, starých vylietaných vtákov – športovcov typu stará hus, či kačica, možno dospelí lovní holuby a pod. Ale podobne sa dá použiť na akékoľvek mäso.

            Tento recept na kuracie mäso je jednoducho vynikajúci❗Budete prekvapení, aké ľahké a chutné je

            INGREDIENCIE A PRÍPRAVA 2 cibule 4-5 zemiakov (1 kg) 3-4 kuracie filety (600 gramov) 2 vajcia 200 ml smotany 100-120 gramov (4 oz) mozzarelly na pizzu Soľ, korenie, provensálske bylinky, sladká paprika 1. Cibuľu nakrájajte na polovičné krúžky. 2. Formu namažte rastlinným olejom a rozložte cibuľu. 3. Nakrájajte 4-5 zemiakov (1 kg) na 0,5 cm plátky a rozložte na zemiaky. 4. Soľ, korenie. 5. Nakrájajte 3-4 kuracie filety (600 gramov) na malé kúsky. 6. Kuracie mäso osolíme, okoreníme a rozložíme na zemiaky. 7. Zmiešame 2 vajcia, smotanu, provensálske bylinky, sladkú papriku. 8. Zmes nalejte na kura. 9. Tvar prikryjeme fóliou. 10. Vložte do rúry pri teplote 200 °C (400 °F) na 40 minút. 11. Nastrúhajte 100-120 gramov mozzarelly na veľkom strúhadle a posypte kastról. 12. Paradajku nakrájajte na plátky a položte na kastról. 13. Pošlite do rúry na ďalších 10 minút.

            #49904
              @kiri

              Toto je obmena – príjemná pre oko – a tiež dobrá, ak presne viete, koľko bude stravníkov. Je to také pekne cielené – pre každého jeden kus. Ale čo bude, ak povedia – je to tak dobré, že si prosím ešte? Ha…jednoduché – mať urobené dva plechy! Čo je podstatné – donátor vody pod mäsom – kapusta – a na mäsko môžete položiť či kocku masla, pláty slaniny, kúsok bôčiku, alebo natrieť majonézou, tatárkou, či nejakou zmesou – tu je biely jogurt ( grécky je dosť poctivo mliečno-tukový)..a ako aj vo videu – je slušne ochutený. Aj do toho mletého mäska môžete primiešať čokoľvek – rovnako môžete položiť aj plát celého mäsa – podobných variácií tohoto receptu nájdete viacej – prečo? – lebo je to naozaj chutný recept! Bavte sa vymýšľaním svojej variácie pre radosť vašich blízkych. Pohovorte s manželkou, mamou, či babkou – určite sa nadšene pridajú, ak im toto ukážete. Sú také chutné, že ich robím 3x týždenne! Jednoduchý recept!

              zase pridávam písaný recept, ak by video z ytb zmizlo – autor Lecker schnell – keby náhodou – nájdete na jeho kanáli:

              Príprava a ingrediencie: Nakrájajte cibuľu. Pridajte soľ, zmes talianskych byliniek, muškátový oriešok, čierne korenie, papriku a 2 strúčiky cesnaku. Dobre premiešajte. Nakrájajte mladú cibuľku a kôpor. Pridajte 5-6 polievkových lyžíc bieleho jogurtu a 2 čajové lyžičky paradajkového pretlaku. Kapustu nakrájame tak, ako je znázornené na videu a poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Priatelia, píšte, z ktorej krajiny vidíte naše videá? Pridajte soľ a čierne korenie. Na kapustu dáme mleté ​​hovädzie mäso. Omáčku rozotrite na mleté ​​hovädzie mäso. Pečieme pri 180°C 45 minút. Nakrájajte 3 zemiaky. Zmiešajte soľ, čierne korenie, papriku, 2 strúčiky cesnaku a 4 polievkové lyžice rastlinného oleja. Zemiaky dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Nastrúhame 60 g parmezánu a navrch posypeme 1/2 zemiakov. Pečieme pri 200°C 15 minút. Potom otočíme na druhú stranu a pečieme ďalších 15 minút pri 200 °C. nasekať petržlenovú vňať Pridajte 2 polovice parmezánu. Mmmmm, aká vôňa! Ja mám veľmi rád kapustnicu a ty? Pridáme k zemiakom a premiešame.

              #49905
                @kiri

                A toto som vám našiel presne tú obmenu, čo som vyššie písal – na odkrojenú kapustu položené celé mäso..dobre ochutené a tak. Navyše tu máte dobrý návod, ako pripraviť nátierku na natretie mäsa – v mixéri zmixovať, ochutiť a naložiť. To sa hodí..ak by ste nevedeli. Tak chutné mäso s kapustou som ešte nejedol! Jednoduchý predpis ASMR

                https://www.youtube.com/watch?v=L3X2-ww1pkU&ab_channel=schnelleK%C3%BCche

                písaný recept autor rýchla kuchyňa
                <div id=”container” class=”style-scope ytd-channel-name”>
                <div id=”tooltip” class=”style-scope tp-yt-paper-tooltip fade-in-animation”>Kapusta 1-2 hlavy. Soľ. Čierne korenie. Bravčové mäso 700 gr. Cibuľa 2 ks. Paprika 1-2 lyžičky Soľ. Čierne korenie. minerálna voda 200 ml. Marinujte mäso až 2 hodiny. Na kapustu položíme mäso. Pečieme pri 190°C 35 minút. Paradajka 2 ks. Syr 120 gr. Pečieme pri 200C 20 minút. Zemiaky 4 ks. Soľ. Varte takmer do konca. rastlinný olej 3 lyžice. paprika 1 lyžička Pečieme 10 minút pri 200°C.</div>
                </div>

                #49944
                  @kiri

                  Toto videjko dávam preto, aby bolo jasné, ako “špikovať” mäso. Ja osobne dávam aj slaninu – krásne omastí okolie vpichu. Navyše – teraz v Kauf nákupnej zemi – lande – predávajú sakra dobrý nôž práve na to “špikovanie – teda správne “špekování” – od špek = slanina – stojí 5E a je dlhý s plastovou čiernou rúčkou má nakreslený cca 2cm  čierny krúžok pri tom zavesení a v ňom bielym nápis Spice and Soul, malým čiernym nápis Fleischmesser a pod tým Meat Knife. čepeľ dĺžka 19,5 cm napísané v centimetrovom bledo-modrom krúžku. A je dosť ostrý rovno od výroby. Za 5 E je to neskutočný výrobok – pre šikovného – roztlčie plastovú rúčku (inak veľmi dobrú) a čepeľ použije na inštaláciu do dreva, čo parohu. A veľmi dobrý nôž na prácu s mäsom pri veľkom zverovi – jeleň, daniel, veľký diviak.  Málokto takto varí hovädzie mäso. 400 rokov starý recept!

                  Sviečkovica:

                   

                  #49951
                    @kiri

                    Kedykoľvek by ste nemali jasno, aká že to mäso máte – kľudne postupujte takto. A na druhom obrázku vidíte môj asi najobľúbenejší nôž Tramontina na spracovanie diviny a aj mäsa všeobecne. Je to prastarý – taký classik typ čepele na sťahovanie kože – trapperský nôž a stále výborne funguje.

                    Zázračný trik, s ktorým záručene zmäkne každé mäso: Aj to najtuhšie hovädzie sa vám bude rozpadať na jazyku!

                     

                    #49961
                      @kiri

                      Nejaké tipy pre NAj základnejšie postupy pre dobré mäsko:

                      1 – po prinesení mäsa domov – Najprv nechajte mäsko odpočívať = vychladnúť v chladničke.

                      2 – až potom mäso zamrazujte!

                      3 – rozmrazujte pomaly – zase v chladničke – alebo pri izbovej teplote – napr. cez celú noc!

                      4 – pred prípravou VŽDY nechajte mäsko ohriať na izbovú teplotu – až tak pripravujte!

                      5 – zverinu smažte rýchlo a krátko, nech si zachová šťavnatosť – a potom nechajte chvíľu odpočívať. Až potom pokračujte v príprave.

                      #49962
                        @kiri

                        Jeden tip na prípravu (AJ) staršieho zvera – hoodne šťavy a dobrá zelenina – tento recept je asi dosť starý. Dnes ho môžete aj takto urobiť, ale môžete zeleninku aj roztlačiť, či až rozmixovať ala´ sviečková – a teda aj s pridaním smotany a jej zavarením do omáčky. Zaujímavý nápad s nakrájaním mäska na malé kúsky – teda jeho značným omočením v šťave. Je to síce malá obmena – ale podľa toho vidíte, že tento recept vznikol asi v dobe, kedy ešte neboli príbory až tak bežné – a jedlo sa hlavne drevenou lyžicou – čo je trošku hlbšia drevená vareška! Mäsko bolo pripravené tak, aby sa dalo naberať bez vidličky. Veď ľudia jedli aj v dobe roku nula.  Deutscher Jagdverband

                         

                        #49963
                          @kiri

                          Toto je krásne videjko – od A po Z pre začínajúcich aj poľovníkov – ale aj poľovníčkov, čo sa učia využiť to, čo ulovili. Lebo je GRO tých, čo prinesú domov a – hodia žene – a ONI o tom viac nevedia! To je čo za poľovníka? Ten si ani nevie vybrať mäso sám pre seba – lebo nevie, ČO by s ním a AKO robil! Tu máte vzorovú rozrábku stehna ( napr. aj starého) trofejového srnca. Kto nevie – nech sa rýchlo učí.

                          Wild auf Wild – Rehkeule zerwirken und Rehschnitzel “Wiener Art”

                           

                          #50245
                            @kiri

                            A zase jeden výborný návod, ako suchšie a tvrdšie mäsko zjemniť aj slaninkou ( dodáme tuk) a aj zeleninkou (dodáme vodu). Najprv nakrájame, ponapichujeme na dve špajdle vedľa seba na šírku rezňa a všetky nakrájané kolieska “stohujeme” na seba. Zabalením do alobalu sa toto stane použiteľným ako doma v trúbe, tak v pekáči v starom šporhelte, ako aj napr. v diere v zemi. Stále viac ľudí sa zaoberá tzv.pomalým pečením – pri nízkej teplote ale dlho, alebo pečením na dva razy – čo by mohol byť práve tento prípad. No a stále sú mnohí ľudia, čo priam zbožňujú mäsa na špízi – na špajdli – čo je aj tento prípad. Samozrejme – nemusíte čakať, kým strelíte starého zvera – a hurá si tento recept overiť na akomkoľvek mäsku, ktoré či kúpite, alebo vytiahnete z mrazáku. Viete koľko razy som navaril len preto, že som našiel mäso v dobrej akcii a neodolal som ho kúpiť? A práve vtedy sa neponáhľate, ale hrajete sa a vychutnávate silu okamihu. Overíte recept – zaradíte do knižky – overené a dobré – a keď sa blíži nejaká príležitosť – len z overených receptov vyberiete ten čo sa hodí a už viete, ako ste to robili a aký bude výsledok. Tak overujte – skúšajte, prípadne k mäsku vyskúšajte dva-tri typy šalátu, namiešajte nejaké omáčky či dressingy – a urobte doma degustáciu typu – to isté hlavné mäsko a viacej príloh, šalátov a omáčok k nemu. Nech rodinná rada zvolí tú NAJ variáciu. A budete mať zábavu pri stole:

                            Lahodný recept na bravčové mäso. Spoznal som ho na dovolenke v Mexiku. Šéfkuchár z Mexika zdieľal tento recept na bravčové mäso. Tajomstvo je v marináde. Teraz takto varím mäso pre moju rodinu. Toto je skvelý recept na bravčové mäso. Tento chutný a jednoduchý recept si zamilujete. Moja rodina bola šťastná, keď sme prvýkrát vyskúšali tento recept. Takúto chutnú večeru som ešte nejedol. Málokto takto varí bravčové mäso. Toto je jeden zo spôsobov, ako pripraviť chutnú večeru. Moji starí rodičia tú chuť milovali. Chutné. Recept je jednoduchý, ale výsledok je neskutočne chutný. Varenie pre rodinu a hostí. Varte s láskou! Bravčové mäso je šťavnaté, mäkké a veľmi chutné! Príprava je veľmi jednoduchá! Stačí všetko zabaliť a do rúry!

                            https://www.youtube.com/watch?v=l5WEYn3V2Qk&ab_channel=FleischRezeptevonIrma

                            Bravčové mäso 1 kg. Nakrájala som na kúsky (hrúbka 1 cm). Mäso prikryjem potravinovou fóliou a kuchynskou paličkou odklepem z oboch strán. Soľ a korenie z oboch strán podľa chuti. 4 zemiaky nakrájame na plátky. soľ 1 lyžička. Čierna mletá paprika 0,5 lyžičky. Paprika 0,5 lyžičky. rastlinný olej 2 lyžice. l. Dobre premiešajte. Cibuľa 2 ks. Cibuľu som nakrájala na kolieska. Na špízy naukladáme striedavo zemiaky, mäso, cibuľu, slaninu. Postupne pridávam všetky suroviny. Na fóliu som položila vlhký pergamenový papier. Mäso rozložím na alobal a pevne utesním. Položím na plech a dám piecť do rúry na 200°C/392°F na 60 minút. sójová omáčka 2 lyžice. l. kečup 1 polievková lyžica. l. med 1 lyžička. Francúzska horčica 1 lyžička. Dobre premiešajte. Mäso natriem omáčkou. Mäso vložím do rúry ešte na 15-20 minút (do zlatista). Červenú kapustu 300g nakrájame na tenké prúžky. soľ 2 lyžičky. 1 hlava šalotky. 1 uhorka. 1 lyžica jablčného octu. Dobre premiešajte. 1 lyžica olivového oleja. Mäso vyberiem z rúry. Všetko je pripravené!

                            #50249
                              @kiri

                              Krása týchto receptov je v tom, že tak ako dokážu zjemniť staré mäsko, dokážu sa použiť aj na normálne mäso. Uvedomte si, že : prasa domáce bravčové je v intenzívnom výkrme KKZ ( Kompletnými Kŕmnymi Zmesami) chované POL ROKA – do váhy 110 kg – teda VŠETKO mäsko ( okrem tohotoročných mláďat) je teda staršie, ako ste zvyknutí z obchodu. Rozhodne nevadí ovládať ani nie konkrétne recepty – ale filozofiu tých receptov – ktoré pochádzajú ešte z obdobia našich praotcov – skôr pra-prababičiek , kde sa učili schosnovať ozaj staré mäso z vydojených kraviek cca cez 10 rokov veku – teda podobne staré ako trofejový jeleň, či starý diviak. O starom muflónovi ani nehovorím..starú ovčinu a baraninu jesť je dnes výnimka – ešte tak jahňacinu ( jahňa je vlastne tohotoročné mláďatko).

                              Tieto recepty – najmä tie, kde sú uvádzané zemiaky – nie sú až tak staré – variť so zemiakmi sa naše pra-prababičky učili tak od r. 1800, kedy sa zemiaky viacej rozšírili medzi sprostý ľud ( slovo sprostý bolo neskôr zmenené vynechaním písmena “S” na slovo “prostý” – význam je však ten istý – len sa to lepšie počúva.)

                              Všetko poukladajte na plech, jeme celý týždeň a nenudíme sa

                              https://www.youtube.com/watch?v=7w5Zx8QkpIE&ab_channel=SchnellerKoch

                              Ingrediencie a príprava: 2 kg bravčovej krkovičky Nakrájajte na kúsky podľa vlastného uváženia Vložte mäso na plech 2 veľké cibule 2 lyžičky soli (alebo podľa chuti) 1 lyžička čierneho korenia Mäso zmiešame s cibuľou Trochu olivového oleja Rozotrite na plech 800 g – 1 kg zemiakov Nakrájajte na tenké plátky Soľ Čierne korenie Zemiaky poukladáme na mäso 250 g syra Nastrúhame na hrubom strúhadle 3-4 čajové lyžičky celozrnnej horčice 250 gramov jogurtu 3-4 polievkové lyžice majonézy Omáčku rozotrite na zemiaky Prikryte mokrým pergamenovým papierom (použite nepriľnavý pergamenový papier) Prikryjeme alobalom. Pečieme pri 210-220°C 60-70 minút

                              Šalát: 3 uhorky 2 paradajky ½ červenej cibule avokádo zmes špenátu alebo šalátu 40 ml olivového oleja 1 strúčik cesnaku 2 lyžice citrónovej šťavy Soľ Čierne korenie

                              Odstráňte fóliu a pergamen Mmmm, to vonia úžasne

                              Pečieme ďalších 20-30 minút pri 210 stupňoch. Vaše jedlo zapečiete – zhnedne a bude vyzerať veľmi chutne!

                              #50679
                                @kiri

                                Toto je recept ne RAGÚ – teda hustejší guláš – teda mäsko na šťave.

                                Je to vhodné na spracovanie OREZOV  DIVINY – takto môžete spracovať aj drobnejšie mäsko, ktoré nie je vhodné na rezne, či steaky, ale aj drobnejšie mäsko poorezované z kostí po vykosťovaní, čo zostalo na kosti a je škoda ho tam nechať. Víno sa do receptu pridáva kvôli jeho KYSELINKÁM – je to teda miernejší OCOT. Samozrejme aj vínová chuť a trochu farby na tmavšiu šťavičku zostane. Tým, že je to celé robené na / V ŠŤAVE – a dlho sa dusí – teda ROZVÁRA – zglejovatejú aj šľachy a tvrdšie časti – teda je to vhodná úprava aj pre staršie mäsko, resp. mäsko zo starého kusa. Samozrejme – v tlakovom hrnci = kuchte = papiňáku je mäsko udusené ( pod tlakom pary) rýchlejšie – v recepte čítate spôsob napr. v kotlíku či v hrnci. V kuchte býva mäsko ozaj-ozaj mäkkučké a jemné – rozpadajúce sa len pritlačením jazyka o podnebie. Tento spôsob je zvlášť vhodný pre starých jeleňov – ulovených práve v RUJI, alebo starých danielov, či muflónov.

                                Tento recept je dobré si vytlačiť a uchovať – odniesť na loveckú chatu – je to prazáklad spracovania diviny – takto urobíte akékoľvek mäso z čohokoľbek, čo behá po svete – v ŽIVOTNEJ núdzi aj z kojota, vlka, nutrie či potkana. Vystavenie mäsa pôsobeniu DLHÉHO varu vydezinfikujete akékoľvek mäso. V (indiánskych samozrejme) osadách takto jedia všetko.

                                https://plnielanu.zoznam.sk/fotorecept-hovadzie-ragu/

                                 

                                 

                                 

                              Zobrazuje sa 14 príspevkov - 1 až 14 (z celkového počtu 14 )
                              • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.