Úvodná stránka Diskusné Fóra INÉ Recepty Mleté mäsko diviny

Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
  • Autor
    Príspevky
  • #47925
      @kiri

      Už sa vám iste stalo, že pri spracovaní kusa diviny vzniká prvotriedne mäso – HRUDKA na pečenie, alebo to isté nakrájať na rezne/steaky – a potom vznikajú OREZY – na guláš, segedínsky guláš, soté, kari – to sú všetko malé kúsky, resp. stroganof – slížiky či prúžky. Spracovanie orezov môže byť však aj cez mleté mäso – na našu fašírku, jadranskú pleskavicu ( placka), či turecké kefte ( guličky), alebo do rizota, resp. do plnenej papriky. Všetko sú to overené dobroty. Tiež je pravda, že mleté mäso sa celkom dobre delí medzi viacerých ľudí v skupine. No a mleté mäso poskytuje zopár netušených možností na dobré recepty. V dnešnej dobe – častých kontrol a značných pokút – sa dá kúpiť aj slušné mleté mäso v obchodoch. Vcelku asi po 20 rokoch po tom, ako som toto bežne vídal v Erzinčane, Ankare, či Istnabule – u nás síce len v malej miere – delené na bravčové, hovädzie a kuracie – v Turecku bolo tých druhov – aspoň meter chladeného regála aj pre vtáky typu orebice, bažanty, prepelice ( kurence, husi, kačice a morky oveľa väčšie metre), ale bežne boli zajace, oslie mäso, videl som aj konské mäso a tiež ťavie. Zásobovanie moslimov je neskutočne dobré – pre christiana (kresťana) až nepochopiteľné. V Erzinčane, čo bolo 700km za Ankarou – toto v obchodnom dome každý deň úplne bežné. Bravčové vyložené nebolo, ale na požiadanie vraj sa dalo objednať. Samozrejme – to bolo vákuovo balené, aby to roduverný moslim nemusel chytať do ruky. Ale aj to bolo v kvalite Halal ( zdravotne bez závad! – ako židovské kóšer). A samozrejmé bolo už aj nakrájané a nakorenené – nachystané – či na čínsku, či na indickú či perzskú, či arabskú kuchyňu. Niekedy 100m regál s mäsom plný tovaru. Preto si nemyslite, že sme nejako vpredu – sme ďaleko-ďaleko pozadu, možno 50 rokov, možno takú kvalitu nikdy nedosiahneme. Ani Rakúsko neposkytuje čo i len 50% z tej kvality, čo Erzinčan…o ktorom ste asi ani nepočuli. Bohužiaľ, v kvalite a v druhovosti  ponuky mäsa sme opice. A to nehovorím o stolovaní – napr. v reštaurácii v Erzinčane, kde sa po každom jedle menilo komplet celé stolovanie aj s obrusom a pri odchode čakali traja čašníci jeden s misou citrónovej vody, druhý s uterákom a tretí s kefou a parfémom. Z reštaurácie ste vyšli ako od klasického holiča – upravený a vyvoňaný! Toto tu bolo za Rakúsko-Uhorska a je to úroveň dávno zabudnutá. A už sa nevráti…iba ak spolu s moslimami.

      Mleté mäso – samozrejme kvalitné a zdravé – je možnosť, ako si dopriať niečo iné, ako to bežné a stále sa opakujúce.  Tak niečo ako tip – veď tých kuchynských robotov je dnes už dostatok: Dnes dostanete či lokše, či wrapy v hociktorom Lídli, či Bille: Tento recept na mleté mäso od babičky ohromil každého Jednoduchá výdatná večera

      Tento recept by mohol byť kľudne aj v receptoch z jedného hrnca: <span class=”style-scope yt-formatted-string” dir=”auto”>Recept na mleté mäso❗ Žiadna rúra! Varte doma! </span>#196

      https://www.youtube.com/watch?v=AUwEJy6I2SI&ab_channel=leckereK%C3%BCche

       

       

      #47926
        @kiri

        Toto je vcelku bežné, čo sú schopní uvariť hociktorí tureckí muži. Ako som už písal, všetci vedia variť. Naši chlapi sú oproti nim úplní neschopáci. Tým, že v moslimských krajinách sa ženy zdržujú doma a poľovačka je čiste mužská záležitosť, aj imámi ( ich duchovní) vedia variť. Tí poľujú rovnako, ako každý iný. Takže – mleté mäso sa nosí veľmi často so sebou, lebo napr. kefte sa robia vždy. Kefte, či kofte sú malé placky či guličky,aj šúľky ušúľané v dlani z mletého mäsa pečené či v trúbe na plechu, či na prikrytej panvici. na kofte sa predáva aj korenie na kofte, čo tomu mäsu dáva iné vône, na aké sme zvyknutí, ale veľmi rýchlo si zvyknete na tú orientálnu vôňu. Korenie, ktoré som si priniesol sa minulo veľmi rýchlo.

        Mleté mäso so zemiakmi pečené v papieri

        Kofta Meatballs

         

        #47927
          @kiri

          Toto je tak jednoduché varenie, že to robia aj pastieri na ohni. Napr. nožom utrú mäso ako na náš tatarák ( odkiaľ asi pochádza?), zmiešajú s bylinkami a upečú na ohníku na kuse plechu, alebo na rošte zo starých kachlí, či nejaký drátený program, či kúsku zajačieho pletiva.  How To Make Kofte/Kofta (Middle Eastern Meatballs)

          A tu je grécka varianta  – takto som to videl tých 700km za Ankarou. Pečené na plechu v trúbe nmasucho. Ale – ak si pozriete, koľko variant prípravy majú na kofte – dá sa s tým čarovať – či so spôsobmi prípravy, alebo aj s príchuťami. A z akéhokoľvek druhu mäsa.

          The BEST Greek Meatball Recipe Keftedes under the Broiler

           

          #47928
            @kiri

            Ešte trocha “keftedes”:  Greek Meatballs (Keftedes) | KALI OREXI

            Cyperské mäsové gule AAA

             

            #47929
              @kiri

              Tieto recepty sú z Varechy. Konkrétne tento je trošku iný v tom, že odporúča aj cesnakový jogurt – je to super chlapská dobrota. A bulgur je vec, ktorú aj zdravo jediace naše polovičky ocenia. A tá finálna finta s malom – no komu by maslo nechutilo? Prekvapte doma a buďte hrdina.

              https://varecha.pravda.sk/recepty/sulu-kofte-na-masle-fotorecept/74037-recept.html

              No a tu zrazu zistíte, že aj mäsko z muflóna či muflónky má aké dobré využitie? Takto v pomletom stave sa dá ako dobre MIEŠAŤ ! No mäsko na rúčke – toto budú aj decká dláviť. Z vyššieho receptu môžete obkukať niektoré finty – najmä tie dressingy. Ale aj to pováľanie v múke je také – šniclovité. Poznáte aj z prípravy pečenej ryby – ako dobre to tam robí. Aj vysvetlenie toho bielku sa dá aplikovať na ostatné recepty. No a tiež to vysvetlenie podlievania a dusenia = bulgur pridaný do mäsa si to vyžaduje, aby to bolo celé mäkkučké. Navyše to je na šťave – teda dobre sa to šmýka dolu krkom aj tým, čo im suché inak v hube rastie..teda detiskám. So šťavou im to ide oveľa lepšie.

              https://varecha.pravda.sk/recepty/kebab-kofte/74334-recept.html

               

              #48101
                @kiri

                A niečo aj z ruskej kuchyne – troška poctivej histórie – sovietska kuchyňa – kedy ohroziť zdravie občana bol vážny trestný čin.

                a

                https://cz.sputniknews.com/20220209/tajemstvi-sovetskych-kucharu-u-vas-doma-neuveritelne-poctive-socikovske-karbanatky-17550961.html

                Sovětští kuchaři přesně věděli, jak připravit karbanátky, jak mají být – poctivé, šťavnaté a něžné. Takové karbanátky nenechají nikoho lhostejným. Pojďte si je připravit spolu s námi.

                Recept je jednoduchý, ale je důležité dodržovat postup.Tajemství sovětských kuchařů u vás doma! Neuvěřitelně poctivé socíkovské karbanátky Co budete potřebovat?

                Jak si připravit tuto dobrotu?

                Nejdřív povařte ovesné vločky v mléku alespoň dvě minuty. Ještě do horké směsi mléka a ovesných vloček přidejte krupici. Díky tomu budou vaše karbanátky nadýchané. Nechte směs vystydnout a zatím se věnujte ostatním ingredienciím. Nakrájejte cibuli, ta přidá jídlu šťávu, nestrouhejte ji však na struhadle a nepoužívejte ani mixér. Naopak, můžete použít mlýnek na maso. Přidejte cibuli do mletého masa, poté vejce, koření a také směs krupice, mléka a ovesných vloček. Získanou směs je potřeba dobře promíchat. Zkušené hospodyňky radí mleté maso zpracovat rukama, karbaátky tak budou lépe držet tvar a při smažení se nebudou rozpadat. Dále použijte housku. Je potřeba jí maximálně nadrobno natrhat rukama nebo nastrouhat. Použijeme ji místo strouhanky. Teď můžete přistoupit k smažení. Karbanátky smažíme na předem rozehřáté pánvičce.

                 

                #48530
                  @kiri

                  No a tu je niečo, čo asi pozná každý: tzv švédske mäsové guľky z IKEA – teda kofte

                  https://www.cas.sk/clanok/2681479/ikea-prezradila-tajomstvo-ktore-vas-sokuje-necakane-odhalenie-o-masovych-gulickach/

                  IKEA prezradila tajomstvo, ktoré vás šokuje: Nečakané odhalenie o mäsových guličkách! Kto by nepoznal lahodný pokrm v podobe mäsových či po novom aj vegetariánskych guličiek zo známeho obchodu s nábytkom? Asi každý z nás si tieto guličky spája so Švédskom, rovnako ako tomu je aj v prípade nábytku. Zdá sa však, že robíme chybu.

                  Ako píše portál The Sun, švédske guličky totiž nie sú tak úplne švédske. Ospevované jedlo, ktoré sa podáva v jedálňach nábytkárskej firmy s názvom Ikea má mať v skutočnosti turecký pôvod. „Švédske mäsové guľky sú vlastne založené na recepte, ktorý kráľ Karol XII. priniesol domov z Turecka začiatkom 18. storočia,“ napísal pred časom reťazec na svojom oficiálnom účte na sociálnej sieti Twitter.

                  Karol XII. mal recept priniesť do Švédska aj spolu s kávou a plnenou kapustou, čo sú práve špeciality z Istanbulu. Toto priznanie prišlo po tom, čo turecké médiá vyzvali ostatné národy k tomu, aby priznali reálny pôvod ich národných jedál. Dlhoročných fanúšikov preto toto zistenie po rokoch právom zarazilo.

                  Serdar Cam, prezident tureckej agentúry TIKA, dokonca švédskeho výrobcu nábytku skritizoval za to, že tieto guľky vôbec predávajú s tým, že im dávajú prívlastok “švédske”. Toto jedlo je v Turecku známe pod názvom köfte a rovnako ako vo Švédsku a všade vo svete v predajniach reťazca Ikea, tieto guľky taktiež polievajú omáčkou.

                   

                Zobrazuje sa 7 príspevkov - 1 až 7 (z celkového počtu 7 )
                • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.