Úvodná stránka Diskusné Fóra Z B R A N E Bez zbrojného preukazu Poradte mi dobrý lovecký nôž

  • This topic has 224 odpovedí, 17 hlasov, and was last updated 29.10.2020/18:50 by .
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 211 až 225 (z celkového počtu 225 )
  • Autor
    Príspevky
  • #45484 Odpovedať
    @kiri

    Ako začať…už dlhšie som chcel urobiť vyložene praktické nože do pohonu – či presekať sa cez malinčie, či zakľať prasa, ak ho držia psy a nedá sa kvôli ich bezpečnosti strieľať. Väčšina poľovníkov na toto nie je nachystaná. Zatvárakom to moc nejde. Potom sa kričí, kto má veľký nôž – a čaká sa, kým nôž príde – a väčšinou tupý ako banícka sekera…( dnes sa už používa asi iba  v lesníctve pod názvom Krumpholz – slovenské označenie – sekeromotyka – https://www.fotopasti.cz/naradi/kovane-naradi-krumpholz/sekeromotyka-krumpholz-34-kg ) 

    No a nastáva výber materiálu – najväčšiu šancu som dával narezanej kotúčovej píle z cirkulára – je to skvelý materiál, už z neho robil spústu čepelí. Ale – našiel sa aj iný materiál. Takže na skúšku som urobil 4 čepele – dve som použil na filetovacie nože – jeden pre Sama Petráša, hlavného brusiča korčulí pre HC Slovan Bratislava, ktorý mi láskavo dodal staré listy nožov korčulí, jeden pre Vlada Vrbíka – kolegu, ktorý ma zásobuje tipmi na všetko možné okolo výroby nožov, dva som si nechal pre seba. Na obrázkoch sú tri nože – všetky majú rúčku z dreva svíb – tri roky schnuté, veľmi tvrdé drevo, v kôre je šedozelené, bez kôry je takmer biele. Najdlhší je Vladov – vybral si rúčku v kôre – preto je tmavá. Samkovi som kôru ošúpal – rúčka je biela. Ja som si nechal tiež rúčku v kôre – napriek tomu, že všetky sú nalakované, nešmýkajú sa v ruke. Sú teda odolné voči rybacej vode, rybiemu tuku, krvi a telesným tekutinám. Materiál je antikóra hodne tvrdá a odolná, ťažko ide brúsiť – je to fuška, ostrosť je dostatočná, pevnosť a pružnosť som ešte neskúšal – dva sú fileťáky – tie nemajú prečo sa pružiť, môj je najkratší a snáď bude aj na bodnutie. Nože majú zdvihnutú špicu – teda vyrezávajú pri bodnutí väčší otvor, ako je ich šírka. V ruke vyzerajú hrozivo – je to nebezpečné špáradlo – moc špicaté a ostré ako čert. Neviem, ako sa pridajú fotky, lebo od určitej doby sa nezobrazujú celé, len stredy.

     

    #45546 Odpovedať
    @kiri

    Jeden zo starších nožov z veľmi tvrdej ocele, čo sa hodne ťažko brúsi – asi z kovanej ocele, niečo podobné, ako aj dnes robí p. Gecler z Perneku – či otec Edo, či syn Mário

    https://video.sme.sk/c/21026985/chcete-keltske-zbrane-chodte-do-perneku.html

    ak mi toto niekto prinesie – amen dolores! – nekonečná robota! Tvrdé ako kameň. Našťastie, ich zákazníci sú trochu mimo moje kontakty, hoci ja ich oboch mám rád, aj ich čuvačov, čo majú na dvore, aj smrad ich dielne, aj zemitosť a prírodnosť ich roboty. Najmä otcove – Edove – nože sú zvláštne pre mnohé oči, ale ja sa vždy kochám, ako to vystihol. Ozaj keltské modely – vyzerajú predpotopne, ale sú veľmi funkčné. Kamarát Drahoš Dóczy mal voľakedy jeden – a hovoril mu Pračlovek. Ktosi ho od neho vydrankal, keď videl, ako ten nôž robí. Lenže to som ho hodinu brúsil a leštil…neviem, ako ho nabrúsil potom.

    Tento nôž je veľmi príhodný do ruky – ja som si ho ešte prispôsobil tým, že som mu pri rúčke vybrúsil prechyt na ukazovák – na skrátenie čepele na pracovné úkony – najmä na dranie. Mooc dobrá vec..tá čepeľ je tvrdá ako skala, musí sa extra opatrne brúsiť, aby sa neprepálila, naozaj najlepšie na mokrom kameni a pomalých otáčkach. Je to nejaká domáca výroba – asi od kováča, tipujem tak 20-30-te roky, asi podľa nejakého filmového plagátu z westernu.

    #45743 Odpovedať
    @kiri

    Zaujímavé hodnotenie – dole sú jednotlivé nože a ich výsledky v teste.

    https://www.profikuchyn.cz/fotky45800/813923699359766778738889727473-file_kuchynske-noze.pdf

     

    #45744 Odpovedať
    @kiri

    Pre záujemcov o brúsenie – myslím na vás..

    https://domovnabytek.sk/ceny/brusne-kamene

     

    #45778 Odpovedať
    @kiri

    Jeden TIP pre záujemcov o výrobu nožov – je to výroba záštity, alebo dielu medzi čepeľou a rúčkou – tu je to NÁPAD z viacerých mincí – mokumé z mincí. Mokumé ( dajte do googla a zvoľte obrázky) je vlastne niečo ako ten zvárkový damašek – len sa nerobí z ocelí, ale z iných kovov. Robí sa aj zo zlata, striebra, platiny medi – snubné prstene a iné šperky – už som to tu ukazoval – je to drahá vec nielen materiálovo, ale aj prácou – ale z mincí sa to dá skúsiť. Sledujte ako sa robí PAKET z mincí „strieborných a zlatých“ farieb – a učte sa – možno to dakoho inšpiruje. Zvary slúžia len na spojenie pokiaľ sa paket nerozkuje, potom sa odbrúsia preč. Ryhy karboškou majú obnažiť spodnejšie vrstvy iných farieb. Sú to nádherné veci – výnimočné…

    Tento nôž je zaujímavý tým, že je z ventilovej ocele – ventilovej antikóry našou abecedou písané označenie ocele je 40CH9S2 – čo je materiál veľmi luxusný a kvalitatívne silne predimenzovaný na kuchynský nôž. Tento nôž sa bude dediť asi generácie.

    https://www.youtube.com/watch?v=QyYubCGAI-8

    Na porovnanie materiálov – ocelí – ponúkam túto tabuľku – tu túto oceľ nájdete v riadku (našej) ocele 17 115 (štvrtý stĺpec odzadu). Vo videu je pri čísle ruskej normy slovko klapan – to je ventil. Používa sa teda na ventily ťažkých motorov – často to v ruských videách vidíte, ako z ventilov lokomotív, tankových motorov, buldozérov, príp. lodných motorov spracovávajú oceľ na nože. Na nôž je to silný materiál, ktorý je pevný a odolný a hodne roboty je treba do toho kovania vložiť. Nie je to práca pre začiatočníka – toto môže robiť kováč, ktorý už dačo skúsil a odbúchal. Nech vás neprekvapí, že to budete mlátiť kladivom deň, možno dva, kým z toho bude čepeľ. Zaiste ľahšie je začať búchať pružinovku – je jej viacej a moc nepokazíte, ak aj pokazíte. Tento materiál si nechajte, až budete mať vybúchaných 5 nožov z iného – škoda pokaziť práve toto. Cvičte na lacnejšom.

    https://www.zihos.cz/tabulka-materialu

     

    #45807 Odpovedať
    @kiri

    Tento link by patril k pastierskym nožom, lebo u tých sa najviac používala táto výzdoba. Tu však dávam aj návody na výrobu vlastných – autorských nožov, tak možno tu si to záujemca o výrobu nájde skôr. Je to pekný fotonávod, ako sa dá vyzdobiť  ( drevená ) rúčka už existujúceho noža. Možno sa dakto inšpirujete. Je to pekné…

    https://doprirody.prakticky.sk/2018/01/11/vyzdobte-si-rucky-nozov-cinovym-vzorom/

     

    #45823 Odpovedať
    @kiri
    #45861 Odpovedať
    @sanchez

    na jednom fóre knife cz o oceli 7Cr17MoV je od nicku motorkar napísané – a súhlasím s tým na 100 percent:

    Este mi neda spomenut jednu taku mudrost co vravieval jeden stari masiersky majster
    „daj dva rovnake noze dvom ludom na tu istu pracu ( napr. v masokonbinate vykostovat bravcove plece) a za hodinu vies kto s nozom pracovat vie a kto je jelitoLaugh Tato vec vysvetlovala preco niektori mali noz uz po hodine tupy a iny s nim pracoval celu smenuWink prirodzene s priebeznym obtahovanim na ocielke (v jednom i druhom pripade)

    #45931 Odpovedať
    @kiri

    Z času na čas sa objaví takýto inzerát – tento napr. na Bazoši:

    Inzerát č. 115039211
    „popis“ Nože do vivevi na vetriesku celá sada cena pevná nové

    https://auto.bazos.sk/inzerat/115039211/predam-na-praga-v3s-fekal-noze-do-vivevi.php

    Peter z Rožňavy za 40E – uhlíkovka, ale na nože dobrá, dosť slušné rozmery aj na dlhší mäsiarsky či filetovací nôž. Je to odskúšaný materiál, niekoľko nožov som z toho urobil. Hrdzavejú…aj korodujú – ako samopal vz.24 – od 2.min…ale inak sú úplne spoľahlivé. Každý, kto chce, túži, či už skúša nejaký nôž vyrobiť potrebuje trochu materiáloznalectva, aby vedel, z čoho to ide. Toto je cca 1mm hrubý materiál, ale silný, pevný, mocný a odolný, aj drží ostrie, len tú jednu nevýhodu má. Ale je to nevýhoda len pre vysoko citlivých, uplakaných a prejemnelých. Normálne ľudstvo – čuduj sa svete – prežilo až do cca 20 storočia na takýchto uhlíkových oceliach…

     

    #45964 Odpovedať
    @kiri

    Toro videjko nie je ani tak o noži ako takom, ale je to návod pre tých. čo by chceli skúsiť kovanie – či noža, či tesáku, či nejakej mačety na poľovnícke brigády, ale ešte nekúpili kovadlinu – tu je návod, ako to ide. Je to videjko o primitívnych zručnostiach – pohľadajte veľký hladký kameň a ten dosť dobre nahradí kovadlinu. A ako môžete vidieť – vyhňa – je vyrobená z blata…či hliny – sú to dva bochníky ohnuté do polmesiacov a na pohyb vzduchu stačí či fén, alebo okapotovaný ( aj kartónom stačí) kúpelňový odsávač otočený naopak. K učeniu sa, skúšaniu kovania to stačí – prvých pár výrobkov si odložte – neskôr sa na nich ešte budete učiť o chybičkách, ktoré sa podarili. Jednoducho – bez chýb to nejde…ale dá sa z nich poučiť. Primitive Skills: Forged Spades!

     

    #46059 Odpovedať
    @kiri

    Chcel by som váženému auditóriu ukázať históriu v súčasnosti – a debaty o kvalite oceľových nožov budú zrazu asi irelevantné…a pozor: toto dokážu ľudia dnes. Kde sú teda tí, čo vedia, oproti tým, čo si len kúpia?  Best Primitive Stone Knife

     

    #46186 Odpovedať
    @kiri

    Inak výborné videjko pre tých, čo chcú vyrábať vlastný nôž. K postupom nemám žiadnu výhradu, k materiálu už vôbec žiadnu – hádam len k finálnemu produktu, kde ponechaním celokovovej rúčky je nôž nepraktický a ťažký. Ako kus do zbierky – dobré, ale ako pracovný kus – priťažký. Vykovaním tenkého tŕňa a jeho narazením na drevenú či parohovú rúčku by sa nôž značne odľahčil, alebo vykovaním tenkého plátu, jeho prevŕtaním a jeho obitím z oboch strán či drevom, či iným takisto. Takú hrudu železa nosiť so sebou je iste nepraktické – možno na ryby, kde zadný kľúč a celková váha môže slúžiť ako omračovacia guľa na ryby.

    Celkove však videjko môže byť úplným návodom na kompletku výroby noža – od výberu dobrého a kvalitného materiálu – už spracovaného ( nástroj – teda nástrojová oceľ), navyše antikórového, spracovanie vo vyhni a na nákove OK, kalenie vcelku OK – záleží na uhle pohľadu, či to kalil pri vyššej teplote, ale možno zistil dačo o materiáli a kalil podľa toho, mnohí by kalili pri nie tak bielej ( žltej) farbe, išli by skôr do oranžovej, či až červenej, hoci moja skúsenosť je, že tieto antikóry ani netreba silno kaliť, sú dosť pevné aj len vychladnutím na vzduchu ( v podstate normalizovaním). Sú síce trochu mäkšie ako zakalené, ale na robotu s mäsom je to (pre mňa) lepšie, ako tie príliš tvrdé. Popúšťanie – OK, následné spracovanie na pásovke – OK – často chladí – aby neprehrial – ako však vidíte – robí v rukaviciach, ja robím v rukách – tam oveľa skôr zacítite zohriatie materiálu a to vás nepustí do chyby! Popáli vás aj 70°C – a už chladíte – teda nestane sa, že by ste materiál prehrial ako v rukaviciach. Potom práca na pomalobežnej brúske vo vodnom kúpeli – výbornééé – aj s detailným záberom na stav ostria a čepele, potom (asi) jemný šmirgel, leštenie nakoniec neukázal, ale na stave čepele je jednoznačne poznať, že bolo. Výber materiálu determinuje výsledok, čo v tomto prípade vyšlo dokonale. Je pravda, že toto sa vám na prvé-druhé skúšanie podarí do takéhoto výsledku málokedy, pán už voľačo aj odkoval, aj odbrúsil. Ale tiež začínal…takže – nebáť sa – a skúšať! Toto je naozaj dobrý videonávod.

    Knifemaking – Broken Old Wrench

     

    #46187 Odpovedať
    @kiri

    Pre tých, čo síce nepíšu, ale majú skutočný záujem o výrobu vlastného (autorského) noža a sú ochotní kvôli tomu naučiť sa AJ kovať, trocha rozumov k veci: napr. oceľ Bohler K 100 – ktorú môžete či kúpiť, alebo získať z uvedených výrobkov – TIE POSTUPY ČÍTAJTE:

    https://www.bohler.sk/app/uploads/sites/110/2020/02/K100.pdf

    štandardná ledeburitická 12 %-tná chrómová oceľ odolávajúca rozmerovým zmenám.
    POUŽITIE – Strižné a lisovacie nástroje, strižníky pre vysokovýkonné strihy a veľmi komplikované postupové a združené strižné nástroje predovšetkým pre elektrotechnický priemysel, hodinársky priemysel, na diely kovacích strojov, na výrobu konzervárenských nádob, kartonáže, vysoko namáhané razníky všetkých druhov, zuby pílových listov, škrabky, repasovacie náradie pre veľké počty kusov, nože nožníc vysokých strižných výkonov na strihanie plechov do hrúbky
    4 mm, nože na strihanie drôtov, obstrihovacie nástroje.
    ŽÍHANIE NA MÄKKO – 800–850 °C, pomalé riadené ochladzovanie v peci 10 °C až 20 °C/ h do 600 °C, ďalšie ochladzovanie na vzduchu.
    ŽÍHANIE NA ODSTRÁNENIE PNUTÍ – cca. 650 °C. Po prehriatí celého prierezu výdrž na teplote 1 až 2 hodiny v neutrálnej atmosfére. Pomalé ochladzovanie v peci.
    K zníženiu napätia po hrubom opracovaní alebo pri zložitých nástrojoch.
    KALENIE – 940 až 970 °C – stupňovitý ohrev. Výdrž na austenitizaãnej teplote po prehriatí v celom priereze 15 až 30 minút. Ochladzovacie prostredie: olej, soľný kúpeº (220 až 250 °C alebo 500 až 550 °C ), vzduch, tlak vzduchu – kalenie na vzduchu maximálne do hrúbky 25 mm pri teplotách kalenia na hornej hranici intervalu kaliacich teplôt.
    POPÚŠTANIE – Realizované hneď po kalení, pomalý ohrev na popúšťaciu teplotu, popúšťaciu teplotu voliť podľa želanej tvrdosti z popúšťacieho diagramu. Výdrž na teplote 1 hodinu na 20 mm hrúbky, najmenej však 2 hodiny. V niektorých prípadoch je účelné popúšťanie pri nižších teplotách s predĺženou výdržou, ochladzovanie na vzduchu.

    Trocha teórie k tepelnému spracovaniu ocele – má naviesť k dohľadaniu vlastných informácií na štúdium.

     

    #46197 Odpovedať
    @kiri

    Halo, páni – číta toto voľakto? Má zmysel sem dať ( alebo založiť tému) o kovaní – kalení a výrobe vlastného loveckého noža? Výber materiálu, domáca vyhňa, kovanie, kalenie, brúsenie, popúšťanie, finálne brúsenie, leštenie?

    #46204 Odpovedať
    @kiri

    How to Sharpen Your Victorinox Blade | Victorinox

     

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 211 až 225 (z celkového počtu 225 )
Odpoveď na: Poradte mi dobrý lovecký nôž
Vaše údaje: