Úvodná stránka Diskusné Fóra INÉ Recepty Rezeň šnicel – Wiener schnitzel

Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
  • Autor
    Príspevky
  • #47012 Odpovedať
    @kiri

    Vysmážané – pečené – grilované – na šťave – varené (či dusené) – a zapekané ( „V“ či „S“ niečím) – to je šesť základných typov úpravy mäsa. Z toho prvotné tepelné úpravy boli pečené a grilované – to nepotrebuje kovovú nádobu na varenie. V hlinenej nádobe sa dá aj dusiť – či na pare, či vo vlastnej šťave – ak do nej dáte horúce kamene a zakryjete …listom lopúcha napr. Tiež v nej môžete zapekať. Potom je možné varenie – to už potrebujete kovovú nádobu. Síce sa dá variť tak, že do hlinenej nádoby vhadzujete horúce kamene, ktoré vodu privedú do varu – len to asi nie je tak plnohodnotné varenie, ako treba na dokonalú tepelnú prípravu – teda 60°C v jadre mäsa. Najkomplikovanejšie je vysmážanie – treba kovovú nádobu a rastlinný olej – teda už značné technické znalosti na lisovanie oleja a zber správnych semien – to trvalo ľudstvu asi najdlhšie. Ale výsledky – no – asi to boli dosť maškrtníci, že?

    Jedným z vrcholov vysmážania je Viedenský rezeň. Nielen kvalitou mäsa, ale aj spôsobom spracovania. Ozaj vymakaný postup…ale – dá sa APLIKOVAŤ aj na iné typy mias – a z prípravy obyčajného šnicľa urobiť a´lá „víner šniceľ“ – aj s vínom na stole…ktovie, ako je to s názvom Wien – či to nembolo Vín – však kúsok bol Press burg – a asi tu nelisovali seno! To mi pripomína starý fór od ľudového rozprávača Strýco Marcin z Pezinka, ktorým jedoval susedné Viničné : vraj- oni (Viničné) sa volali SchwanBach – teda Labutí potok…ale prepisovali im to na SweinBach – teda Svinský potok. A to sa moc jedovali…Viete ale okolo sa pestovalo strašne moc viniča a vína – a ak sa taká Schwan omočí vo víne – ľahko sa z nej stane Schwein…Tak sa premenovali na Vinič-né…ale zase na nich vyzráli – pred to „V“ im predpísali „S“ – a boli tam, kde aj boli predtým ! Ktovie teda, ako to bolo s tým Wien a Wein…aká ľahučká prešmyčka – možno len opitý jazyk sa šmykol…šmýkal…No čo – ak sú neďaleko seba dve mestá a obidve majú už v názve niečo s vínom a prešovaním ( vína) – asi to náhoda nebude. Chľastalo sa tu odvekov…ešte aj Rimania tu boli – tak o čom sa bavíme?…tí víno chlemtali od samého začiatku svojej histórie. A ešte navyše – jediný brod na 1000 km okolo cez Dunaj bol tam, kde sa to aj dnes hovorí Prievoz…tam sa vozom dalo prejsť rieku. Čo stálo za ochranu toho miesta – stráženie, vyberanie mýta – teda vojenská posádka – a čo robia vojaci ak nebojujú? Pijú a žerú…a v Karpatoch ( ako dobre, že neboli ďaleko) poľovali…Takže sa vyjasňuje – k dobrému vínu vymysleli super dobré žrádielko. Učte sa ako (aj z iného mäska) urobíte špičkový rezeň – teda šniceľ. Lebo o jednom hovorili – ten je taký sprostý, že ani nevie, ako sa po nemecky povie šniceľ…pozerajte, aby ste vedeli, ako to robia profíci: Die Wahrheit über das Wiener Schnitzel: Exklusive Einblicke in die Küche von Figlmüller in Wien

     

     

    #47013 Odpovedať
    @kiri
    #47014 Odpovedať
    @kiri

    Fintička ako rezať mäsko na šniceľ tak, aby bol na celý tanier:

    https://dobrejedlo.pluska.sk/tipy/navsteva-viedne-ako-pripravuje-pravy-viedensky-snicel

    No a toto je tiež veľmo interesntné – finta pre žlčníkárov – aby nebol mastný !!!
    <div class=“l_c3pyo2v0u _5eit i_c3pynyi2f clearfix“>
    <div class=“clearfix y_c3pyo2ta3″>
    <div class=“clearfix _42ef“>
    <div class=“u_c3pyo2ta4″>
    <div class=“_6a _5u5j“>
    <div class=“_6a _5u5j _6b“>
    <div id=“feed_subtitle_175077272958185;285841948548383;;9″ class=“_5pcp _5lel _2jyu _232_“ data-testid=“story-subtitle“>
    <div class=“_6a _29ee _4f-9 _43_1″ role=“img“ data-hover=“tooltip“ data-tooltip-content=“Zdieľané s: Verejné“ aria-label=“Zdieľané s: Verejné“></div>
    </div>
    </div>
    </div>
    </div>
    </div>
    </div>
    </div>
    <div id=“js_5″ class=“_5pbx userContent _3576″ data-testid=“post_message“ data-ft=“{"tn":"K"}“>

    POZNÁTE PRAVÚ HISTÓRIU VIEDENSKÉHO REZŇA ?

    Vedeli ste, že pôvod rezňa siaha až do staroveku, keď si rímski cisári nechali servírovať kúsky mäsa obalené v plátkoch zlata ?
    Tento zvyk potom prebrala aj šľachta, ale neskôr zlato nahradila strúhanka. Pochúťka sa rozšírila ďalej do Afriky, Španielska a po celom Apeninskom poloostrove. Niektorí historici dokonca uvádzajú, že rezeň bol známy už v prvom storočí pred Kristom.
    Viedenský rezeň, čiže Wiener Schnitzel, je v Rakúsku chránený zákonom, podľa ktorého musí byť pripravený len z teľacieho mäsa, tzv. orecha, na prepustenom masle. Správny rezeň má vďaka šikovnosti kuchárov obrovské rozmery. Tí odkroja plátok mäsa hrubý asi dva centimetre, nedorežú ho do konca ale len k okraju a dokončia ho až druhým rezom. Takto spojené plátky naklepú a dosiahnu tak dĺžky 40 cm a šírky 30 cm.
    To, čím je pre Britov fish and chips, pre Američanov hamburger, tým je pre Rakúšanov rezeň, ktorého história siaha do 19. storočia. A TU SA DOSTÁVAME KU KAMEŇU ÚRAZU.
    Nielen legenda ale aj všetci blogeri, žurnalisti a spisovatelia svorne tvrdia, že keď poľný maršal gróf Radecky v roku 1856-1857 ochutnal v Taliansku milánsky rezeň pripravený z teľacej kotlety „cotoletta alla milanese“ bol ním taký očarený, že sa rozhodol poslať recept svojmu cisárovi do Viedne. Dvorní kuchári rezeň vylepšili, síce vypustili parmezán (lebo ho nemali) avšak mäso obalili v múke, vajci, strúhanke a namiesto na oleji ho vypražili na prepustenom masle. Navyše kotletu zamenili za teľacie stehno. Od tohto momentu sa stal rezeň hlavnou súčasťou kuchyne rakúskej monarchie.
    LENŽE !!! Akosi sa pozabudlo na Magdalénu Dobromilu Rettigovú, ktorá v roku 1826 vydala priam kultovnú DOMÁCU KUCHÁRKU, v ktorej je recept č. 160 „Smažené telecí řízky“. A čudujte sa milí Rakúšania, tiež je vyprážaný na prepustenom masle a obalený v múke, vajci a strúhanke. Lenže Rettigová ho uviedla o 30 rokov skôr ako o ňom hovorí romantická historka o poľnom maršalovi Radeckom.
    Kto chce ochutnať originálny viedenský rezeň pripravovaný podľa tradičnej viac ako storočnej receptúry, musí zájsť k Figlmüllerovcom. Rodinný podnik založený v roku 1905 vedie dnes už štvrtá generácia.

    Recept na pravý viedenský rezeň
    Suroviny na 4 porcie
    Príprava 25 minút
    4 ks teľacích rezňov a’160g
    150 g hrubej múky
    2 malé vajcia
    300 g jemnej strúhanky
    soľ

    A ešte vám prezradím svoj jeden dobrý trik. Ak má niekto problém s vyprážaním, tak ľahká rada, ktorú som dostala kedysi od mojej babičky. Vedľa panvice kde sa vyprážalo, vrela čistá voda a hneď po vybratí z masla sa rýchlo na 1 sekundu ponoril rezeň do vriacej vody. Rezeň potom ostane pekne chrumkavý a zbavený zbytočného tuku. Odporúčam hlavne žlčnikárom.

    https://www.facebook.com/aristologie/posts/285841948548383/

     

    Adriana Ihringová

    </div>

Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
Odpoveď na: Rezeň šnicel – Wiener schnitzel
Vaše údaje: