Úvodná stránka Diskusné Fóra Z B R A N E Bez zbrojného preukazu Slovenský Pastiersky či Bačovský nôž

Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
  • Autor
    Príspevky
  • #45795 Odpovedať
      @kiri

      Pri otázke, čo existuje ozajstný SLOVENSKÝ národný nôž odpovedám takto:

      určite áno – Krivák ! To je číslo jedna – ten mal v kapse, čo torbe každý – či chlap, či chlapec. Bol to aj bezpečný nôž a aj nebezpečný. Bezpečný proti bodnutiu, nebezpečný na porezanie – a hlboké. Ale – bol to výrazne PRACOVNÝ nôž. Venoval som sa mu aj s obrázkami v téme Poraďte mi dobrý lovecký nôž. Na lovectvo a spracovanuie diviny je jedne z najlepších.

      Ale – existuje ešte jeden – a mimoriadne zaujímavý nôž – Pastiersky, či vravený aj bačovský nôž. Je to niečo ako slovenská finka…akurát do ruky. Povedal by som – krivák do vrecka, pastiersky do torby,či k torbe, či do krpcov..ako vidíte na kresbe – obr.1 a 2. Je to stredne veľký nôž na všetku prácu, čo pastier robil – teda všestranný nôž – aj na sťahovanie koží, delenie tela, vykosťovanie a porcovanie – ovce, kozy…čohokoľvek. Teda k poľovníctvu veľmi vhodný. Práveže sami zdá, že mnohí radšej používajú inokrajné nože radšej, ako slovenské – pod dojmom, že cudzie je lepšie. A ako teda žili a prežili ľudia tu na tomto území, ak vlastné nepoužívali? A cudzie používali iba vtedy, ak im cudzie sem cudzinci priniesli – dobyvatelia, ktorých naši pozabíjali a ich si zobrali – a žili tu ďalej. Presne podľa vtipu zo 60-tych rokov – Bača, číňania prídu. A boha, koľko ich je? Miliarda…A boha – kde ich toľkých pochováme? Veru tak…že neodídu bolo bačovi jasné – len kam s toľkými mŕtvolami? Takže naše vlastné je najlepšie. Krivák by mal byť v každých nohaviciach, či dolománe, či kabáte, či v šube. A pastiersky by mal byť našim odznakom – ako u nemcov ich záväzák – vlastne náš pastiersky je náš typ záväzáku – porovnajte čepeľ – takmer totožná..obr.3, 4…no a že sa používal aj bojovo? Na súde – Bača Jano, nože opíšte, ako stalo, že ste baču Ďura 7x bodol nožom? Nuž ako poviem, sedím si a šúpem jabĺčko, vtedy ide bača Ďuro okolo, šmykne sa a padne mi na nôž – a toto sa stalo 7x tak isto…ten tvar čepele je veľmi šikovný aj na bodnutie – však?

       

      #45800 Odpovedať
        @kiri

        Ako vravím – teda všestranný. Voľakedy – čo si pamätám – oživil tieto nože najmä pán Milan Látka z Prievidze. Ten ich pripomenul celému národu a mnohí redaktori televízií a časopisov k nemu chodili a popularizovali ho. Našťastie sa pridali aj iní nožiari a robia tiež krásne výrobky. Ja osobne vlastním jeden bačovský nôž od Milana Látku…nedalo sa nemať taký – aký by som to bol slovák, keby som nemal bačovský nôž? A vždy, keď pána Látku stretnem, som poctený, že takémuto človeku môžem podať ruku. Veľmi si vážim nielen jeho fyzickú prácu, ale najmä jeho duševnú robotu pre tento národ a jeho NEZABUDNUTÉ dedičstvo. A jeho neúnavnú popularizáciu. Nie je to len reklama jeho výrobkom – naopak – je to reklama slovenskému národu, jeho UMU a ŠIKOVNOSTI. Za socializmu by už mal uznanie ako zaslúžilý či národný umelec. Ozaj človek, čo pracuje pre národ. Toto je náš národný nôž s uznaným pôvodom.

        obraz:

        http://noze.szm.com/pastieske.html

         

        zvuk:

        https://reginazapad.rtvs.sk/clanky/folklor-a-tradicie/145078/vyrobca-nozov

         

        #45803 Odpovedať
          @kiri

          Obraz a zvuk –
          <h1 class=”title style-scope ytd-video-primary-info-renderer”>Existuje slovenský národný nôž?</h1>
          https://www.youtube.com/watch?v=JaZu_GEVubs

           

          #45804 Odpovedať
            @kiri

            Bačovská “finka” – jednoduché a účelné nožové línie. Je to možný typ na prvé pokusy o vlastný autorský nôž:

            https://www.nortah.sk/shop/product/bacovsky-noz/

             

            A iná ponuka pastierskeho noža – inšpirácia na rozmery. Ceny ako nemecké:

            http://www.brxa.sk/noze.php

             

            #45805 Odpovedať
              @kiri

              Krásny link – najmä pre ten postup výroby tohoto noža od A po Z .

              Tiež aj typológia podľa obcí – toto si vychutnáte:

              https://www.noze-cz.cz/virtualni-museum/nozirske-vyrobky/noze/pastyrske-noze-bacovske-noze-pastyrske-noze/

              A o tomto výrobcovi ste počuli?

              http://www.cunik.6f.sk/phocadownload/ZSL_02-2008_56-59.pdf

               

              #45806 Odpovedať
                @kiri

                Toto je dôkaz, že tento typ noža nie je len náš – je z našej pravlasti. Ešte aj názov je taký, ktorý sa u nás občas použije – ako synonymum noža.

                https://ruskenoze.sk/brus/bicak-karacevsko-balkarsky-#/galeria_Zdj/org/20190504085238_bicakb_4.jpg

                 

                #45808 Odpovedať
                  @kiri

                  Milan Látka – ÚĽUV – nestor pastierskeho noža. Garantujem vám, že keď ho stretnete ( na výstave alebo inde) bude k vám milý a ochotne sa vami podebatuje o nožoch – a nie len o pastierskych. S ním je to vždy zážitok. Je to nie len šikovný nožiar s krásnymi výrobkami, ale aj historik s vlastným pátraním a štúdiom v tejto oblasti.

                  http://www.uluv.sk/product/latka-milan-majster-ludovej-umeleckej-vyroby-2979/

                  Okrem mnohých návodov na nete práve od p. Látku je tu aj tento návod na výzdobu rúčky vylievaním cínom – od p. Milan Gigel

                  https://doprirody.prakticky.sk/2018/01/11/vyzdobte-si-rucky-nozov-cinovym-vzorom/

                   

                  #45809 Odpovedať
                    @kiri

                    Ešte jedno doplnenie k téme: Ozaj veľký rozvoj pastierstva na našom území prišlo s príchodom Valachov – teda to, čomu dnes hovoríme Rumunov z Valašska, vtedy to bolo Valašské kniežatstvo ( rozumej kráľovstvo), presne to územie, kde vládol rod Tepešovcov, kde najznámejší sa stal ich knieža ( kráľ) Vlad Tepeš – podľa jeho otca, ktorý bol členom Dračieho rádu zvaný Dracul. Vtedy sa do Valašska tlačili Turci a Valaši utekali kam sa dalo. Valaši  ( či Vlaši – Vlašský riesling je teda Valašský riesling, tiež Olaši – Olašskí cigáni sú teda Valašskí cigáni ) boli niečo, s čím som sa stretol aj v Turecku – vysokohorskí pastieri. To sa na Slovensku nerobilo, pri tom pošte obyvateľstva stačilo pásť dole, teda vrchnosť príjmala týchto ľudí, lebo nerobili konkurenciu pôvodnému obyvateľstvu. A žili slobodne a voľne – preto k nim začali utekať aj poddaní zdola a postupne sa miešali. Prichádzali od 14 do 17 storočia. Na Orave vzniklo v rokoch 1530 -1606 až viac ako 40 osád z týchto ľudí. Osídľovali ale aj Zemplínsku, Šarišskú a Užskú ( dnes jej časť je Zemplín) stolicu. V Uži boli už  v r. 1337. Vyhľadajte si na googli heslá ako Valasi (slovensky), Valaši (česky), Valašsko – región v Čechách, región v Rumunsku. Zaujímavé sú ich povinnosti od kráľa Mateja Korvína, ktorý ich podporoval v osídľovaní voľných častí krajiny – tzv. Valašské právo – museli chytať zbojníkov, platiť desiatok z mäsa a syra, strážiť horské prechody a zúčastniť sa vojenských akcií pre panovníka.

                    Práve Valaši priniesli a používali to, čo sa dnes považuje za symbol Slovenska – Valašku. A tiež bičak valašský nôž…na Slovensku sa skôr používal stredoveký nôž. Priniesli ale Valašku v originálnom zmysle – nie ten paškvil z dneška. Dnešná Valaška je tanečná dekorácia v tvare sekierky – Valaška mala – a aj má – napr. v Turecku stále – iný tvar a ten vychádza z jej funkcie, ktorá je viac ako logická – obr. 3 a 4. Nie však pre tanečníka, ale pre skutočného vysokohorského pastiera. Tento výrobca – Rastislav z Planiny vie – a vie iste aj prečo je to takto.

                    Môj záver je, že dnešná Valaška – slovenský symbol je len 50% zo skutočnej Valašky. Skrátka paškvil, čo pochádza od niekoho, čo vôbec nerozumie pastierstvu, nerozumie tomu nástroju – prečo tak vyzerá a čo sa s ním robí.

                    Akurát že máme zachovaný ten pastiersky nôž – skôr ten by som považoval za tak významný symbol, že toto by mal byť slovenský symbol.

                    Ako teda vyzerali pastierske nože Valachov? Obr. 1 – takmer totožné ako tie naše, len chudobnejšie na výzdobu, ktorú dostali práve tu na Slovensku. Boli to jednoduché dedinské kováčske výrobky, často z polámaných kúskov vojenských zbraní pozbieraných na bojiskách obr.2. Kúsky hocijakých želiezok a ocelí nájdených kde kade v krajine boli prinesené kováčovi a ten čosi z toho vybúchal – čo vyšlo – aj malé čepieľky, rozpálil tŕň noža a do nejakej halúzky narazil, živicou zalepil a bol nožík, často jediný majetok človiečika. Valaška už bol nástroj vážny a komplikovaný..veď vidíte sami na obr.3 a 4, že toto vyrobiť ( nože skúste porozmýšlať ako by ste toto vyrobili…)

                    #45814 Odpovedať
                      @kiri

                      Dnes sa forma valašky uplatňuje stále – a je veľmi vážená. U hasičov a v lesnom hospodárstve – pri spracovaní dreva. Áno, klasická hasičská sekera je pravá forma Valašky – či malá sekera, či veľká, ktorú vidíte na stene v hasičských zariadeniach v budovách. Na obr.1 – klasická forma – pôvodná, obr. 2 – nová forma. Obr.3 – ťažká forma – Valaška je tvarovo totožná, len ľahké prevedenie – od 300g max do 600g. Takto tiež mohol vyzerať hák na Valaške – plnil úlohu rovnako dobre. Táto valaška je už z obdobia, kedy vrchnosť zakázala nosiť ostré zbrane na verejnosti – teda sa ostrie prekrylo mosadzným plieškom na ochranu, ktorý je poistený proti strate malým červíčkom. Kto mal na dve – jednu si nechal stupiť ako vychádzkovú, kto nemal na dve, musel mať ochranný pliešok.

                      #45819 Odpovedať
                        @kiri

                        Mne Valašku najviac pripomína – aj keď je ťažšia – lesnícka sekera sapina, kovaná – predávajú v Čechách – na obracanie klátov a obtínanie, zarovnávanie – dokonalá Valaška – len pre mocného chlapa, má 2 kg.  – obr. 1 To sa jednou rukou ovláda ťažko. Ale tvarovo je to presne ona. Malá sapina má 700g – toto dať na dlhú rúčku – Valaška ako hrom…obr.2. Ešte som našiel obrážťok jedného nožíka, ktorý je asi také, ako som písal vyššie – malý kúšťok želiezka dakde nájdený a kováč za pár uprosení zmychlil dajaký nožík – možno hodinku – dve človiečik poťahal mechy a dostal nožíček. Obr.3. Mnohí pastieri mali niečo podobné – veru, neboli to boháči a život bol nepredstaviteľne ťažký. A takýto stratiť = osobný bankrot…

                        #46054 Odpovedať
                          @kiri

                          K téme pastierskych nožov – je jasné, že sa na Slovensku páslo aj pred príchodom Valachov z Valašska. Tí si priniesli svoje – aj obyčaje, aj spôsoby a aj nástroje.  Treba však brať do úvahy, že oni boli pod hodne silným vplyvom Osmanskej ríše. Moja osobná skúsenosť je, že na Slovensku máme jeden výrobok na spôsob bryndze, v Turecku asi štyri…čo som v obchode videl. A majú veci, čo som u nás vôbec nevidel – napr. čistý mliečny tuk – a tým nemyslím maslo, ale na plechu na pečenie roztopený čistý tuk a stuhnutý do podoby plexiskla – teda pevný a tuhý, dá sa lámať – čistý zdroj energie na cestu, poľovku, do hôr a ozaj vysokých kopcov / hodne cez 3000m…Turci majú aj 5000m kopce, tiež ako celé Slovensko dlhé 500km Balkanidy výšky až 2376 m, 1100 km dlhý Taurus – 4135 m výšky, 1000 km dlhé Pontské vrchy dosahujúce až ku 4000 m, časť pohoria Zagros ( jedno z najdôležitejších v histórii tejto generácie ľudstva), 600 km dlhá Arménska vysočina s vrchom Ararat 5137 m. A to pohoria ako Munzur Dağları ( s max.výškou 3463m), kde som poľoval – ani nerátam, hoci má niekoľko vrcholov cez 3000m – len jeden je na mape. Pre Turkov nezaujímavé, keď majú mnohé hodne vyššie a väčšie – toto pohorie má LEN asi 150km dĺžky a 50km šírky – porovnajte s Tatrami. A žijú im tam okrem medveďov, vlkov a kamzíkov aj kozy Bezoárové a iné kozorohy a divé ovce../ Valaši  sa určite stretli s tureckými pastiermi, lebo čo Turci obsadzovali, tam zavádzali svoje spôsoby…teda – aké sú turecké pastierske nože? Rôzne…ale uvedomte si, aká obrovská je to zem – oproti Slovensku. A som presvedčený – doporučujem návštevu Vojensko-historického múzea v Istanbule – vezmite si jedlo so sebou, vodu a celý deň je aj málo – a študujte históriu – Turci sa učili od mnohých – však oni sami sú migrantami v Malej Ázii – prešli dlhú cestu až z Turkmenistanu ako utekali pred  rozpínavosťou Čínskej ríše – dynastia Tang, zlaté obdobie rozvoja Číny roky 618 – 907 nl.  Teda Turci sú na tom území asi 1000 rokov, cca približne ako Maďari. Mnohé z týchto nožov sa mi podobajú na Jakutské, či Evenkské nože, mnohé majú náznak vtáčieho zobáku z noža Pčak…sú to menšie, vyložene pracovno-praktické nože, ktoré by ste si aj dnes vybrali a v pohode používali na všetky práce s otváraním, vyvrhovaním, draním a rozrábaním diviny, či oviec, kôz a ostatného.

                          https://en.wikipedia.org/wiki/History_of_Turkey

                           

                        Zobrazuje sa 11 príspevkov - 1 až 11 (z celkového počtu 11 )
                        Odpoveď na: Slovenský Pastiersky či Bačovský nôž
                        Vaše údaje: