Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
  • Autor
    Príspevky
  • #47734
      @kiri

      Najkvalitnejší a najlepší kus mäsa nie je na guláš – na guláš sú OREZY – je využitie “podradného” mäsa – orezané kúsky z prípravy kvalitného mäsa. To kvalitné mäso ide:

      1 – vcelku hruda mäsa – na pečenie ! – najkvalinejšie.

      2 – rezne, či inak nazvané rezne sú steaky. A či sa obalia a smažia – to je vyšší level, alebo či sa robia na šťave, alebo či len tak opečú primitívne – napr. na grile – či pahrebe – to sú steaky.

      Pozor ! – je to ťažko stráviteľné mäso. Niekedy z tela vyjde za 2 mesiace, napr. priemerní Američania majú pri pitve v črevách 2 – 5 kg nestráveného mäsa. Z čoho? zo steakov…najmä z krvavých, teda polosurových. Voľakedy sa človek najedol a aj dva týždne nič nejedol…ako divé zviera. Vtedy to malo zmysel. Ale ak sa dnes najeme každý deň 3x – telo to nedokáže stráviť! Preto sa ľudia ( rozumní) aspoň raz ročne čistia hladovkou – vtedy sa strávi aj to, čo zostalo v črevách nestrávené.

      Preto Kelti zaviedli pôsty – prebrali ich aj Slovania a prebrala ich aj cirkev. Tzv malý pôst – každý Piatok v týždni (aspoň) bezmäsitý deň (dnes) – voľakedy pôstny deň ( v dobe, keď sa mäso jedlo len v Nedeľu §!) . A potom  veľké pôsty – pre Vianocami a pred Veľkou Nocou.

      Ak teda steak – tak s takou prílohou, čo jeho pohyb v črevách zrýchľuje a posúva ho. Teda – ZELENINA. Nemal by to byť chlieb, pečivo – ktoré nabobtná v čreve ( hoďte chlieb do vody – čo urobí?). Teda niečo ako grécky šalát, uhorkový šalát a všetko, čo obsahuje veľa vody v tele zeleniny. Ponúkam jeden zo zdravších receptov – jesenný – s tekvicou. Zaujímavý.

      https://kuchynalidla.sk/recepty/hovadzi-steak-s-pecenou-tekvicou


      <h2>Potrebujeme</h2>

      • zapekaciu misu alebo plech
      • mažiar
      • strúhadlo
      • alobal

      <h2>Pečená tekvica</h2>
      Neošúpanú tekvicu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Osolíme, okoreníme, posypeme tymianom, pokvapkáme olivovým olejom a pridáme 6 celých neošúpaných strúčikov cesnaku. Premiešame a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 30 minút.
      <h2>Tymianovo-citrónový dresing</h2>
      V mažiari rozdrvíme 1 hrsť tymianových lístkov, 1 strúčik cesnaku nasekaný nahrubo a nastrúhanú citrónovú kôru. Ochutíme soľou, korením a potom postupne prilievame približne 100 ml olivového oleja. Na záver dochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy.
      <h2>Steaky</h2>
      Steaky umyjeme a osušíme. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Opekáme ich na rozpálenej panvici z každej strany do zlatohneda. Potom stiahneme z ohňa, pridáme 1 lyžicu masla a citrónovú šťavu podľa chuti. Prikryjeme ich alobalom a necháme 3 – 5 minút odpočívať. Pred servírovaním ich nakrájame na tenké plátky a ochutíme soľou a korením.
      <h2>Špenát</h2>
      1 strúčik cesnaku nakrájame na plátky a orestujeme dozlatista na 1 lyžici masla a troche olivového oleja. Potom pridáme umytý a osušený špenát, ochutíme soľou, korením a asi 1 minútu restujeme.
      <h2>Servírovanie</h2>
      Nakrájaný steak servírujeme s pečenou tekvicou, špenátom a pokvapkaný tymianovo-citrónovým dresingom.

      #47753
        @kiri

        Tu je vysvetlená filozofia. Túto som vyskúšal a prijal. Jak připravit šťavnatý steak: zapomeňte na olej v pánvi, připravujte ho na sucho

        https://www.projektz.sk/news/16-dnesna-situacia-vo-svete-vyhladova-situacia-na-slovensku/

         

        #47754
          @kiri

          V zásade podobné, ale predsa len iné: Milujivareni.cz: Radek Šubrt – Připravte si dokonalý steak.

           

        Zobrazujú sa 3 príspevky - 1 až 3 (z celkového počtu 3)
        • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.