Úvodná stránka › Diskusné Fóra › Z B R A N E › Bez zbrojného preukazu › Poradte mi dobrý lovecký nôž
- This topic has 249 odpovedí, 19 hlasov, and was last updated 07.01.2023/09:35 by .
-
AutorPríspevky
-
22/09/2016 o 14:03 #20159
Chcem vás požiadať o radu pri výbere loveckého noža. Mám ich niekoľko, drahé aj lacné, ale všetky stoja za veľkú jarmilu.:) Hľadám nôž na vyvrhovanie a dratie. Tieto šunky čo mám musím každú chvíľku brúsiť. Existuje taký nôž s ktorým oderiem diviaka na jedno nabrúsenie ? Nepotrebujem žiadny super dizajn, ani žiadnu imidžovku do výkladu či na chválenie sa, hľadám kvalitný pracovný nôž, ktorý bude stále ostrý.
22/09/2016 o 14:31 #20160Je na výber všeličo – od severských, cez nemecké a usácke až po ruské.
Keby som ti vážne radil – pohľadaj brazílsku Tramontinu – vedia čo do pralesa a na tvrdé tropické drevá. Ja mám rád španielsku oceľ – radšej ako nemeckú. Ale najradšej mám a najlepšie skúsenosti mám s Tramontinou.
Diviak je náš jediný “hrubokožec” – čo potvrdzuješ svojou otázkou. To riešime všetci – ja nosím min tri nože v ruksaku – severana, Tramontinu a svoj – mnou vyrobený. Až tak som spokojný. Niekedy však prekvapia aj kuchynské nože.
Ale ak si nespokojný a naozaj nevieš čo – skús profi mäsiarsky.
A možno stačí niektorý z tvojich nožov prerobiť – zmeniť uhol ostria. Oceľ na ňom – a jej spracovanie nezmeníš, ale brúsenie sa možno dá.
Alebo skús nechať u nožiara vyrobiť – vyber oceľ a tvar si navrhni sám. Odkiaľ si?22/09/2016 o 14:39 #20161Predbehol ma KIRI. Chcel som ti poradiť, len toľko, aby si správne nabrúsil nôž. Zle nabrúsený, alebo pod nesprávnym uhlom nabrúsený nôž nevydrží tak dlho ostrý ako správne nabrúsený. Dôležitá je aj brúska – kameň s ktorým brúsiš. Ak použiješ brúsku kúpenú v tesku, určenú na kuchynské nože, tak potom sa môžeš s kvalitným nožom rozlúčiť.
22/09/2016 o 14:42 #20162Do frasa ! a vieš že môžeš mať pravdu. Brúsim to takou žltou kockatou somarinou. To je asi fakt len na ostrenie kuchynských nožov :ohmy:
22/09/2016 o 14:50 #20166Pohľadaj napr. Tramontina Arizona – hádam priložilo obrázok – je to skiner ako vyšitý – a kvalitná oceľ. Veľmi dobrú oceľ – a tenkú čepeľ má napr. Tramontina Sport – má trochu krátku rúčku, ale tá sa dá prerobiť – ale čepeľ a kvalita ocele je super…
No – a k by si chcel dačo naozaj dobré – tak ruský jakutský nôž – asi ho tu nekúpiš – ale dá sa nechať si ho urobiť – napr. robí ich nožiar Milan Kalmar
http://www.navstivrudohorie.sk/sk/kultura/umenie-a-remesla/107-umenie-a-remesla-v-obci-jasov23/09/2016 o 11:12 #20169Niečo k tým profi nožom – napr. Victorinoxy – hore je vykosťovací – stredný je sťahovací – skinner a dole je porcovací.
Zhruba také tvary by mali mať aj lovecké nože – ale ! – ako vždy je tu ale – lovecké sa väčšinou líšia. Na profi nožoch si treba všimnúť spôsob výbrusu – od najširšieho miesta v chrbte sú rovnomerne stiahnuté do ostria = hodne materiálu je odbrúseného = veľa roboty je odvedené. Na loveckých sú kopy materiálu ponechané = práca je nevykonaná – práca je ušetrená. Preto treba nože vyberať podľa roboty, čo na nich bola vykonaná. To je jedno kritérium.Materiál .
Aj ja som hľadal ten “najlepší” materiál. Najprv som hľadal čím tvrdší – až po rýchlorezné ocele – tie sa vylamujú a vyštrbujú. Výborne režú, ale nie do kosti…
Druhý problém majú – ak si nabrúsiš – reže – ak sa zatupí – v lese s ním nič neurobíš – je príliš tvrdý, aby si mu ostrosť v lese obnovil. To sa dá v dielni.
Tak som sa postupne vracal k oceliam, na ktorých dokážem v lese obnoviť ostrie.
Je to proces poznávania…tak ako s nábojmi – strelami – ženami…hľadanie optima..Ďalšou vecou je, akú činnosť s nožom ideme robiť – ak len malý vývrh – či veľký vývrh – či odranie zvera, alebo porcovanie zvera…či aj vykostenie jednotlivých dielov…s jedným nožom je to komplikované, lebo sú to rozličné činnosti. Profík dokáže odniesť viacej nožov – ak flinta s optikou váži 4 kg – nôž váži do 20 dekov…a poľujeme nie pre ZABÍJANIE ( inak povedané ulovenie – ale je to isté, lebo podstatou ulovenia je zabítie – ináč by sa to volalo odchyt) – ale pre správne spracovanie diviny – či na dodávku – ale aj pre seba, svojich kamarátov, deti a rodinu. Výstrelom to teda len začína…spracovaním končí.
Koľkí z vás mali to šťastie vidieť ako profík oderie rujného jeleňa? tak, aby nazasmradil = nekontaminoval močom a iným biologickým materiálom ostatné mäso?
Aj nôž vymení – ak ho nemá kde umyť.Ak ti má kto nabrúsiť Mikov – nebudeš veľmi sklamaný- hoci je tu podceňovaný – je to dobrý nôž – najmä tento skiner – veľa roboty je tam odvedenej – rúčka síce krátka – ale dá sa rozbiť a urobiť nová. A naozaj sa dá hodne naostro nabrúsiť a dobre robí. Za tú cenu tú robotu naisto urobí. A ak ho raz dobre nabrúsiš – a budeš udržovať na kameňoch – možno zmeníš názor na Mikov. Ja ich používam ale si ich sám brúsim.
Je to len môj názor.
Hocijaký nôž bude dlho ostrý, ak bude nabrúsený vo vitríne. Ak robí – treba ho udržovať.Attachments:23/09/2016 o 11:21 #20170Kiri, pozeral som si ten link čo si tu dal na p. Kalmára. Robí fakt krásne nože. Aj cenovo by mi to celkom vyhovovalo. Škoda že neposiela na dobierku, kto sa má k nemu trepať osobne. Ale dal si mi červíka s tým brúsením. Neviem či zakladať novú tému o brúsení nožov, ale nevedel by si dať typ na dobré brúsky. Teda neviem, či sa dá každý nôž ostriť jednou brúskou, alebo pre každý nôž je iná ?
23/09/2016 o 14:09 #20171Tak – je to jeden z tipov. Nožiarov na Slovensku je pomerne dosť. Neviem, z ktorej si oblasti – iste aj v tvojom okolí sú nejakí ( napíš do súkromnej pošty).
Kamene na brúsenie – dostaneš v každej predajni pre záhradkárov – a budú mať aj viacej zrnitostí. Dobré sú tie, čo majú dve zrnitosti na jednom kameni. Na hrubšej zrnitosti urobíš hrubšie problémy na čepeli a na jemnejšej strane to urobíš najemno. A na koži doleštíš – kúp kúsok brúsnej pasty a na koži – na burze kúp socialistický vojenský remeň a máš aj na 100 rokov.
To je o udržovaní ostria – lenže – asi bude treba popozerať tie tvoje nože a možno prerobiť uhly na čepeli. To treba brusiča – alebo mi to pošli v balíku a ja ti to urobím. Mám aj profi brúsky a aj leštičku.23/09/2016 o 14:20 #20172pár linkov na základy brúsenia. Ostatné si iste dohľadáte.
Broušení nožů, jak nabrousit nuž. Jak nabrousit nůž na kamenihttps://www.youtube.com/watch?v=QnHOcGCQ2KY
BROUŠENÍ NOŽE-podrobněji.
Broušení nožů – ruční broušení nože na kameni / whetstone sharpening23/09/2016 o 16:42 #20173Ahoj- pozri si Bareš-Sedlečany 11cm cepel, rucka z rohoviny, ocel AK5, parak, pilka
23/09/2016 o 16:47 #20174ma to 11 cm cepel- posle Ti ho na dobierku okolo90€, mam ho 6 rokov super spokojnost
23/09/2016 o 18:19 #20176Čau 1lubos – áno – je dobrý – mal som ho. Síce som ho predal – ale ma ukecali…tak som ho posunul. Je to typ ako tzv.jelení nôž od Mikovu, alebo jelení nôž z DDR od Leegebruch- viď foto. Dobré…trošku mi vadí, že pri pílení si mieriš čepeľou rovno do brucha – treba mať extra púzdro na čepeľ – lebo trochu blata – šmykne sa noha a je v bruchu.. Inak – Bareš ja každý rok min. jeden raz v BA na výstave nožov. Najbližšia bude 11.12.2016 v Dome kultúry Ružinov. Bude síce taká menšia – cca polovičná – ale bude dobrá. Najväčšia býva koncom apríla/začiatkom mája tam isto. Stačí pozerať stránku Domu kultúry Ružinov. Bareš – tak isto ako mnohí slovensí nožiari – majú ale aj iné slušné nože. Dobrý je aj Varchola
http://www.varchola.sk/omne.php
ale aj asi 50 ďaslších, čo budú na výstave.Attachments:25/09/2016 o 14:00 #20177toto je celkom dobrý návod – treba skúšať brúsiť a potom to ostrie skúšať v praxi,.
Osobnú skúsenosť nič nenahradí.
OCIEĽKA – SHARPENING STEELtento autor tam má viacej dobrých videí.
25/09/2016 o 17:04 #20178Jajáj chlapci, veľa som sa naučil. Aj ja pasiem po dobrom noži, ale nemám takú trpezlivosť pozerať všetky stránky. Privítal by som link na niektorý sk eshop kde predávajú kvalitné nože, alebo priamo link na dobrý nôž. Chcem len hodiť do košíka a objednať.
26/09/2016 o 08:44 #20179Okrem iných neznačkových nožov mám Fällkniven WM1, zatiaľ absolútna spokojnosť.
Poznáte niekto ten nôž ? -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.