Úvodná stránka › Diskusné Fóra › Z B R A N E › Bez zbrojného preukazu › Poradte mi dobrý lovecký nôž
- This topic has 249 odpovedí, 19 hlasov, and was last updated 07.01.2023/09:35 by .
-
AutorPríspevky
-
25/05/2019 o 06:19 #43862
Pán je iste zručný remeselník. Toto ste ešte asi nevideli. Nápad za pár drobných. Kedy túto novú dobu uvidíme aj na našich poľovačkách?
https://www.youtube.com/watch?v=Rwoa7eGvHbM
26/05/2019 o 23:17 #43864Videjko – aj o nožoch.
Tu sú kované nože – a ak si hm-myslíte, že máte dobré nože – pozrite si toto a porovnajte levely.
https://www.youtube.com/watch?v=jjISHuXqUfA
08/08/2019 o 21:48 #44058Páni, tu na začiatku videjka je vidieť jeden zvláštny nôž – či sekáč – a čo s ním šikovný chlap dokáže. V druhej časti videa je používaný nôž na jemné krájanie zeleniny a ja ten typ noža používam na otváranie zvera a dranie, či porcovanie. Na otváranie zvera má veľmi dobrý tvar skosenia čepele – obr.1 – je to vlastne malý SAX – prapôvodný tvar jeden z najstarších vôbec a veľmi praktický. Aj typ noža santoku je len zaoblený sax. Je veľmi vhodný na otváranie brušnej dutiny, lebo jeho skosenie je vymyslené tak, aby neohrozilo vnútornosti. Je to super nôž aj na dranie, tiež na delenie – dá sa s ním seknúť ako s malým sekáčikom, lebo je pevnej konštrukcie. Občas sa mi stalo, že keď som nevedel prerezať prsnú kosť diviakovi, tak som ju týmto nožom presekol. Do váhy tak 80kg to ide vďaka mocnej rúčke prerezať, nad túto váhu ide zarezať do tretiny smerom od brucha, potom sa prepostaviť k hlave a presekať – tak 6 – 8 seknutí a je vybavené. Takéto nože mám dva – ak by som jeden zatupil a nemal kedy ho brúsiť, aby bol k dispozícii druhý. Tieto nože sa dodávajú aj v súpravách – obr.2. pre ich praktičnosť. Cez tento typ noža som tak nejako spojený s našimi Keltami, resp. starými Slovienmi. V podstate je to typ ako tesák, len iný tvar špice. Osobne oceňujem, že je mohutný, silný a čiste praktický – opakujem, že sklonená špica nepára vnútornosti a dobre sa drží medzi prstami. Ten sklon aj neskúsenému napovie, ako s tým robiť. K spracovaniu prasačej hlavy – raz som sa stretol s jedným človekom, ktorý si bral líčka – ale bol to asi 180kg diviak, kde tie líčka boli dosť výrazné. A bral aj jazyk – čo je najčistejšia svalovina tela. Taký jazyk na kôprovej či chrenovej omáčke – to je naozaj baštička. K tým ušiam som sa zatiaľ nedostal, hoci som počul, že je to dobrota, ktorú aj mäsiari obľubujú…tam teda ešte nie som. Ale tí Thajci – zdá sa – sú tiež veľkí maškrtníci.
Attachments:
08/08/2019 o 21:50 #4406125/08/2019 o 08:32 #44111Už sme dávnejšie nepísali niečo o výrobe čepele . Zaujímalo by ma, ako vám kolegovia – idú brúsenia nožíkov pred veľkou sezónou. Srnca sa dá zvládnuť aj s polotupým nožom, ale diviak a jeleň je už iná káva. Toto video som dostal od kolegu Vlada Vrbíka, ktorý si ide vyrábať svoj nôž a ide na to naozaj fikane – je to jednoduchý a účinný prípravok na výrobu dutého výbrusu na čepeli. Mnohým bude stačiť vidieť ento nápad a realizácia bude už pomerne jasná. Bavte sa. Ďakujem autorovi za jasné inštruktážne videjko.
https://www.youtube.com/watch?v=eKk6GI2u7XY&feature=youtu.be
25/08/2019 o 08:43 #44112Kto má pásovú brúsku (ja mám) tak vie, že táto je dobrá na masívne odoberanie materiálu, teda na ozaj jemné brúsenie naostro sa nehodí, lebo odoberá materiál príliš rýchlo a môžete to “odbrúsiť” v sekunde. Hodí sa skôr k výrobe čepelí – najmä k odoberaniu materiálu “ešte nezakaleného”. Toto videjko je skôr pre tých, čo sa pohrávajú s myšlienkou výroby noža od úplného začiatku – tak ako sme písali dakde na začiatku tejto témy. Je to aj pre tých, ktorý chcú skúsiť najprv kovanie vo vyhni a potom následné brúsenie. Dnes si pásovú brúsku dokáže kúpiť každý – aj v širokospektrálnych obchodoch typu OBI či Hornbach. Ak by ste kupovali – radšej teda väčšiu ako menšiu – urobíte na nich aj drevené, či plastové rúčky.
https://www.youtube.com/watch?v=ljkYgsfnPks
19/09/2019 o 05:32 #44352Vraciam sa k vrchnejšiemu príspevku – nôž typu SAX – aj nožík a aj sekáčik v jednom. Popularita stále veľká nielen u mňa. To skosenie zhora dole na špici je veľmi výhodné najmä pri opačnom garde – pri otváraní a vyvrhovaní. No a vpred trčiaci špic je dobrý zase pri draní a aj porcovaní. Široká základňa čepele pri rúčka zase pôsobí ako ochrana ruky proti skĺznutiu ruky na čepeľ. Moc rozumný tvar, veľmi – veľmi starý.
https://www.youtube.com/watch?v=Vik1ejG8VWs
20/09/2019 o 18:12 #44354Niečo ku kovaniu nožov doma. Toto je návod ako hrom.
http://kovarna.webzdarma.cz/stranky/vyroba_naradi/nastojove_oceli.htm
05/10/2019 o 19:02 #44473Ak niekto pôjde v rámci dovolenky do Indonézie, prineste si nožík. Kvalita výborná.
https://www.youtube.com/watch?v=6ZxMifAoFqc
10/10/2019 o 19:12 #44494Domáca výroba Saxu – výborný tip na vlastný – autorský nôž s exkluzívnou výzdobou rúčky – ľudia sa bavia:
https://www.youtube.com/watch?v=g48f5anSlzc
30/10/2019 o 21:11 #44561Páni – kto nemá drevené ruky – toto je ako víno – jednoduchý brúsny prostriedok z dreva – pár šróbikov, jeden vešiakový háčik, trocha lepidla – tu je vidieť, ako niekto pohol rozumom – a nebolelo ho to. Rád vám to ukazujem – hláste vaše skúsenosti. Dobre sa pobavte a nabrúste – šmirgeľ dokáže kúpiť každý. Hádam…
https://www.youtube.com/watch?v=_n2claDMaWc
05/11/2019 o 21:09 #4459415/11/2019 o 08:02 #44637Zopár zaujímavých nápadov – zvárkový damašek z pílkových listov a z čepelí rezákov – teda oboje je profi nástrojová oceľ – a už aj spracovaná, autor to použije na základný paket damašku. Podstatné je, že je to už spracovaný materiál známeho určenia. Mohli by sme viesť debatu o tom JEHO spracovaní, ale základ je naozaj dobrý výber a nápad. V 7. minúte videjka je zaujímavé použitie karbošky – s adaptovaným mechanizmom na brúsenie nožov..tento nápad som doteraz nevidel – v prevedení na karbošku! Ale – ak nie je iné, len karboška – ide to. No a od 7,30 je na počudovanie jednoduchý spôsob nahrievania čepele na kaliacu teplotu. Autor má moc dobré nápady – v jednoduchosti je krása. Mne sa to páči.
Nôž z nožov:
https://www.youtube.com/watch?v=zJonyBoth90
26/11/2019 o 22:11 #4465526/11/2019 o 22:14 #44656Jedna finta pri brúsení nožíkov – pozorne sledujte, ako vystupuje voda na kameň ( tu umelý karbid) pri pritlačení čepele. Samozrejme – kameň pred brúsením riadne nacucaný vodou:
https://www.youtube.com/watch?v=6tZy4hnx8AE
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.