Úvodná stránka Diskusné Fóra Z B R A N E Bez zbrojného preukazu Poradte mi dobrý lovecký nôž

  • This topic has 249 odpovedí, 19 hlasov, and was last updated 07.01.2023/09:35 by .
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 31 až 45 (z celkového počtu 250 )
  • Autor
    Príspevky
  • #20200
      @kiri

      Ak teda brúsiš ručne – čo ja som už dlhšie nerobil – tak možno prídeš na to, čo som písal na začiatku – že bude možno treba ( možno len u niektorých nožov) hrubším brúsením zmeniť uhly a teda odobrať viacej materiálu, aby sa dalo na čepeli lepšie “vytiahnuť ostrie do jedovata”..to sa dá aj doma – ale sa viacej narobíš, alebo u brusiča v dielni – a doma to potom udržuješ a leštíš…
      Ja so doma kameň Rozsutec nemal, ale na to finálne leštenie som používal a mám doma arkansaské kamene – tiež sú aj na brúsenie britiev – teda je to najjemnejší kameň na leštenie ostria – veľmi málo odoberá materiál – skôr ho len leští. To môžeš dosiahnuť aj tými veľmi jemnými šmirgľami na doštičke – zrnitosť 1000 až 2000. Ten kameň je v podstate taký, akými sa leštili aj japonské katany, a stále sa leštia aj ozaj ostré kuchynské nože.

      Mne sa páči toto videjko – pekná šikmoočka si brúsi nôž ( a je to veľký hrubý a ťažký nôž!!!) a robí rybu – je vidieť, že brúsenie nožov doma v kuchyni je súčasť kultúry a ženy sú k tomu vychovávané ak k samozrejmosti…čo som u nás nevidel…
      A je to tiež kameň typu – finálne leštenie. A samozrejme robí to tiež pod vodou – teda namočené – namokro.
      Ak budeš mať kamene – urob si tie drevené držáky, korýtka – ako vidíš, dá sa to robiť doma v kuchyni. Najmä ak to posadíš na doštičku – dienko – na steaky – doštičku, čo má po obvode drážku na zachytávanie odtoku.

      #20201
        @kiri

        a ten Kameň Rozsutec ? iste vygoogliš dačo, ale určite by ti to objednali v daktorých záhradkárskych potrebách z veľkoskladu – asi aj vo veľkosklade by si to dostal v tvojom okolí iste dajaký je, alebo tu je za cca 20€
        https://www.tomahawk.sk/sk/brusny-kamen-rozsutec.html

        ti je celkom dobrá diskusia
        http://www.bushcraft-portal.sk/forum/viewtopic.php?f=12&t=126&start=45
        cit: Pri rozsutci som zatiaľ oficiálny grit nikde nevidel uvedený, no údajne je to približne 6000ka. Ja mám pocit, že je ten kameň môže byť pokojne jemnejší než 6000. Nedávno som si zohnal japonské vodné kamene a keď porovnám výsledky, tak rozsutcom urobím lepšie “zrkadlo”, než na 6000ke japoncovi. Rozdiel medzi nimi je najmä v tvrdosti, japonec je mäkký, že doň zaryjete nechtom, a rozsutec je neskutočne tvrdý. Zase japonec je lepší vo vymývaní zbrusovaných častíc, viacej sa zbrusuje (ubúda z kameňa)

        napr:
        Takze zistil som ze tie farebne flaky nie su vadou. Brusil som noz Mora TopQ (nerez), kde boli na cepeli uz trochu povylamovane mikro trojuholniky. Pouzil som postupne tieto veci:

        -brusny papier 600
        -brusny papier 1200
        -brusny kamen Rozsutec
        -Kozeny remen s nanesenou lestiacou pastou

        Po tejto procedure noz holí. Len mam trochu problem udrzat uhol pri bruseni obluciku, ktory prechadza ku spicu. Ma na to niekto nejaky zlepsovak ?

        a popozeraj aj tu:
        http://www.pctbrusivo.sk/sk/sortiment-brusne-kamene

        Ak by si bol z okolia BA – potom skús obchod pre remeselníkov Rozmaring v Šamoríne – od boh sveta všetko je tam…

        #20202
          @hudecmil

          ručne nebrúsiš? ako teda brúsiš? máš nejakú prúsku ? prezraď, aj ja chcem 🙂

          #20203
            @kiri

            No…ja mám brúsky s kotúčmi rôznych zrnitostí a leštičku. Brúsim všetko možné – aj nožnice a vrtáky, ak je treba…Nebrúsim šajby na mäsové mlynčeky. To zatiaľ neskúšaj – alebo ak – tak skúšaj na starých príborákoch alebo lacných nožoch, lebo iste zopár pokazíš, kým by si také zvládol…ja to robím 40 rokov…tak to už je doba…
            Na brúske už zakalenú oceľ veľmi ľahko prepáliš = vyžíhaš zase domäkka – čím je to v riťke…zrušíš zakalenie. Nesmieš pritlačiť…a to sa tak ľahko nenaučíš.
            Preto ti vravím – ak treba zmeniť uhly – pošli mi to a ja ti to urobím – ty si doma už budeš ladiť čo používaním zatupíš, ale nebudeš musieť tráviť hodiny odoberaním materiálu na hrubej brúske…
            Najviac sa naučíš, ak z nejakého plného materiálu ideš vybrúsiť čepeľ – vtedy začneš premýšľať, ako má vyzerať a aký typ ostria mu ideš dať – a prečo…účel toho noža.
            Vtedy aj odoberáš, aj formuješ aj brúsiš, aj leštíš…
            Pozri sa napríklad tu na videjko – tento pán má mnohé dobré videá – a ukazuje jednotlivé postupy. Myslím, že sa dobre pobavíš. Možno si jednu malú pásovú brúsku kúpiš – a s jemnučkým šmirglíkom si to skúšiš – najprv na kuchynských nožoch a potom aj inde.

            #20206
              @alexander

              Ahoj. Mám profi nôž Victorinox Swibo, konkrétne tento model: http://victorinox.sk/swibo-zlte-rukovate/572-victorinox-5840114-vykostovaci-noz.html

              Je naozaj dobrý, ale už nikdy sa mi ho nepodarilo nabrúsiť tak, ako keď bol nový. Čím a ako ho nabrúsiť, aby bol zase tak ostrý,ako keď som ho kúpil ??? Vďaka za radu

              #20207
                @kiri

                alexander:
                asi by som doporučil brusiča. Inak to nebude to, čo to bývalo. Alebo kamene a makať pár hodín, potom koža a leštiaca pasta z remeselníckych potrieb – predajňa zvárač alebo podobné. Môže byť aj z autopredajne, alebo zubná pasta whitening…alebo mi pošlite – nabrúsim a naleštím. Je to dobrý nôž – mám všelijaké podobné – aj swibo, aj dick a všelijaké na predaj. Všetko nové nože pre bitúnky…brúsenie…či ostrenie sa anglicky povie sharpening – nôž je knife – dajte do youtube tieto slová a popozerajte ako to robia – sú tam mnohé návody. Dá sa to okukať. Keby to nešlo – pošlite. Ešte jedna možnosť – ako som už radil – ísť za obuvníkom – väčšinou tí väčší majú šmirgľovku – len na jemnom šmirgli treba brúsiť…

                #20208

                Uff dobrá debata. Tiež by som potreboval nôž ktorý nemusím ostriť každých 5minút pri dratí diviaka. Mám nezančkový nôž, ale keď derieš diaviaka a potiahneš ho po jeho štetinách, tak je ihneď tupý. Existuje taký nôž, ktorý nemusíš brúsiť pri dratí diviaka ?

                #20209
                  @kiri

                  JanoTa: asi je to viacej faktorov dokopy. Kvalita ocele noža je jedna vec, spôsob brúsenia tej ocele je druhá vec a spôsob drania je ďalšia vec. Mnoho ľudí robí chybu, že reže do tela stále zvonku – po srsti – čo dáva nožu zabrať a tupí ho. Sú tu dve videjká – tá žena (aj keď to nie je dobre vidieť) reže stále zvonku – ten profesionál – pozrite aký používa nôž – tvar jasný skiner – a veľkosť – profík – prvá polovica noža od rúčky je na rezanie – druhá polovica – zahnutá – je na dranie – reže stále zdnuka smerom von – prerezáva kožu zospodu nahor.Ako sa dostane pod kožu – už nôž netupí rezaním po štetinách.
                  Domáca zabíjačka je iná vec – tam je sviňa opálená a oholená – tam sa takto nemusí – ale pri srsti je to iné.
                  Takže – zvera treba otvoriť na pár centimetroch a potom už celého zvera ideš zvnútra.
                  Po štetinách režeš len keď odrezávaš nohy – inak – robí to perfektne – ukazuje ako na to – kto nevie, nech si to pozrie 10x kde a ako..ide to ľahko.

                  to rezanie zvonku – po srsti:

                  ten profík z tej profi prevádzkarne na rozrábku diviny. Tu sa dávajú aj zrážky za zlé strelenie a prípadnú kontamináciu mäsa:

                  #20210
                    @kiri

                    Tento pán narába nožom podľa môjho gusta.
                    Vykosťovanie tak, ako to robí on je u nás pomenej, ale v neprístupnom teréne som tak robil aj ja. V prípade, že máte dvaja odniesť jeleňa 5km sa vykostenie môže dosť zísť najmä v miestach výskytu veľkých šeliem. Najmä teraz pred zimou, kedy si napr. medvede robia zásoby na zimný spánok a s poklesom teplôt sú stále aktívnejšie nie je rozumné nechávať zvera ležať – a nemusia fungovať ani staré finty s vystrelenou nábojnicou nechanou na zverovi.. A kto nosí na poľovku peprový spray na nastriekanie kolesa okolo zveri?
                    Takže niekedy je dobré vedieť zver vykostiť od veľkých a ťažkých hlavných kostí priamo na mieste. A často sa to robí na zahraničných poľovačkách . A úplne najradšej to robia američania.
                    Treba si všímať prácu s malým nožom – pomer čepele a rúčky – dlhšia rúčka a krátka čepeľ – a rezanie zvnútra kože smerom von.

                    #20213
                      @horar11

                      Keď som bol malý chlapec, tak som chodil holičovi u nás v meste a on používal britvu, ktorú brúsil na koženom remeni zavesenom na dverách 🙂 Ako funguje brúsenie na koži ? Je to vôbec brúsenie ? Aká to bola koža ?

                      #20214
                        @kiri

                        Horar11 – keby si sa holil britvou, robil by si to isté. Ona sa tá čepielka britvy hladí úplne do hladka…aby sa odstránili mikro záhyby na čpeli od tvrdých fúzov ( ako štetiny u diviaka), ktoré by potom škrabali pokožku a spôsobovali ranky a zápaly. Nie som si istý, či na tej koži mal nejaké abrazívum typu leštiaca pasta – skôr nie – skôr len koža. Tá koža bola hrubá veprovica alebo hovädzina – kvalitná koža. Normálne tak môžeš leštiť aj lovecké nože.
                        Ja na to používam starý vojenský socialistický opasok – kvalita a veľkosť úplne dostačuje. Leštím na vnútornej strane. Treba niekoľko desiatok obťahov. Ak je nôž či britva dokonale nebrúsený, treba skúsiť rezať papier – a po vyleštení urobiť zase papier a porovnať, či je to lepšie. Ak sa to leštenie robí správne – iste bude nôž rezať hodne lepšie.

                        #20216
                          @horar11

                          ďakujem kiri

                          #20218
                            @kiri

                            ako vždy – chvíľu mi trvalo, kým som si spomenul, kde to bolo pekne popísané. Takže – páči sa niečo o obťahovaní – noža na koži:
                            http://www.bushcraft-portal.sk/forum/viewtopic.php?f=12&t=1843

                            #20220
                              @alexander

                              Ahojte, vedel by mi niekto poradiť, kde by sa dala zohnať takáto brúska ?

                              Attachments:
                              #20223
                                @kiri

                                Jedna menej známa fínska značka Paaso Puukot .
                                Čo sa mne páči je, že síce používa jednoduchý scandi výbrus, ale nie je tak odfláknutý, ako pri iných nožoch – začína v polovici čepele a teda má dosť jedovatý uhol rezu – oveľa lepší na prácu s mäsom či drevom, ako tie fínske nože, čo stoja okolo 10-15€. Na tých nožoch – aj svojich – tento príliš hrubý uhol často prebrusujem na ostrejší uhol. Nie síce až na takto ostrý, lebo to by bolo hodne práce a dosť riziko – ale mne na robotu s mäsom ten klasický hrubý uhol moc nevyhovuje. Dá sa s ním, ale sú aj lepšie uhly.

                                Paaso Puukot má pomerne slušný uhol brúsenia čepele, čo je v podmienkach tvrdej zimy a mrazu dosť dobrý bonus na to, aby som si tento nôž kúpil, alebo presne na túto tému si nechal nôž urobiť.

                                Recenze: Nůž Paaso Puukot Skinner – laponská klasika do přírody

                              Zobrazuje sa 15 príspevkov - 31 až 45 (z celkového počtu 250 )
                              • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.