Úvodná stránka › Diskusné Fóra › Z B R A N E › Bez zbrojného preukazu › Poradte mi dobrý lovecký nôž
- This topic has 249 odpovedí, 19 hlasov, and was last updated 07.01.2023/09:35 by .
-
AutorPríspevky
-
16/10/2016 o 01:05 #20265
Možno poznáte – možno nie – povedzme si dačo o jednom US výrobcovi. Možno máte dakoho v USA, kto by vám to dokázal poslať, alebo si pohľadáte tu – sú aj v SR.
Nože Marbles
Je tu pár fotiek, prvý je Marbles Woodcraft Safe Grip – cca 63€…dobrý skiner…
Nože Marbles sú bojovo-lovecké – mnohé – staršie – pripomínajú tým odľahčovacím žliabkom bodáky a útočné nože – a majú aj omračovaciu údernú plochu na konci rúčky.
Jedným z modernejších je napr. obr.2 Marbles Fixed Blade za cca 25€.
Obr.3 a 4 sú na komplexnejšiu predstavu o výrobkoch, ktoré sú preverované rokmi.
Takým typickým na čo sa pamätám je posledný obrázok Vintage US Marbles Gladstone Hunting Knife – vzor klasického bojovo-loveckého noža, ktorý používali US vojaci v 1.svet. vojen. v 2. svet. vojne a aj vo Vietname…a možno aj neskôr.16/10/2016 o 13:01 #20272Filetovací nôž – je lovecký nôž s potrebou veľmi ostrej čepele – a často dlhšej. Spoločným menovateľom týchto nožov je tenučká čepeľ – hrúbka tak do 1mm, čo spôsobuje geneticky zakódovanú ostrosť. Nože sú z kvalitných materiálov, pri tej “tenkosti čepele” sú pružné a ľahko sa brúsia a sú určené na prerezávanie aj kostí. Tým, že sú určené na šmykľavé ryby majú protišmykovo robenú rúčku a sú z kvalitných materiálov. Ja osobne vôbec nemám problém použiť tento lovecký nôž na rozrábku. Kvalitou je ešte vyššie ako vyčačkané lovecké nože a býva hodne ostrejší. Tenká čepeľ vôbec nie je na závadu – aj tak čepeľou režem a nie páčim. A dajú sa dostať mnohé dĺžky – čo sa hodí napr na hlbokú hrudnú dutinu jelenej zvere. Ešte sa mi nestalo, že by som ho zlomil…je to veľmi pružný nôž.
Cenovo sú aj hodne drahé, ale sú aj v smiešnych cenách na tú kvalitu, čo ponúkajú.
do 10€ je napr. Rapala Filetovací nôž Deluxe Falcon Fillet obr.1
V tej istej cene je Rapala RUK 4 obr.2 10 čepeľ a 12cm rúčka
Už drahší je Mustad 15cm KVD za 33€ obr.3
Kto má rád menšie čepele – je tu Fileťák Berkley za 30€ obr.4 s červeno-čiernou rúčkou
Napr nôž DAM v cene do 10€ má 18cm čepeľ a dlhú 13cm rúčku celkovo má 31cm, plastové púzdro s odtokom vody ako všetky tieto nože a tiež má priložený brúsny kameň…
A na poľovnícke použitie je celkom dobrý filetovací nôž Maxxsharp 4 v cene do 15€. Pomer rúčky/čepele si odhadnete z obrázku.
Mne sa na fileťákoch páči tá stále ostrá tenká čepeľ , mimoriadne bezpečné protišmykové rúčky, ktoré dobre znášajú stále mokro a veľa farby a spoľahlivé púzdra s odtokom vody. A kto občas robí niekoľko kusov zvere – a nie len jeden – ocení aj to, aké súkonštrukčne ľahké a neunavujú ruku pri dlhšej práci.
A nie každý si môže dovoliť 100 eurové nože – tieto sa dajú v tej cene kúpiť ozaj viaceré naozaj ostré nože a mať ich v batohu niekoľko vďaka ich malej hmotnosti…17/10/2016 o 20:31 #20281Schrade
Jedna US legenda – stále žijúca a hodne dobre. Dá sa kúpiť aj u nás.
Zaujala ma z viacerých dôvodov. Má niekoľko úžasných nožov – a povestných!
Legendárny je Schrade Sharpfinger – obr.1 a videjko tu:
Síce malý, ale ozaj pracovný nožík – akoby profi mäsiarsky vykosťovák. Dokonalé tvary a držanie. Ozajstný “ostrý prst”…ozaj – viete, že s našou Rybičkou – dobre nabrúsenou urobíte srnca vývrh akoby s prstom, keď ju schováte po vystretý ukazovák? Tento nôž je to isté…
Druhý legendárny nôž v USA je Uncle Henry 171UH…malý bowie, ale šikovný…
Videjko:https://www.youtube.com/watch?v=eDUc5wjpXlA
Ten štíhlejší Uncle Henry 153UH mám…šikovný nožíček…
Tie rúčky vôbec neskrývajú umelý paroh – ale vôbec nevadí…skôr ma zaujalo dobré držanie – hoci na mňa menšia rúčka – ale dá sa.
Schrade 165 – zaujímavý skiner: https://www.youtube.com/watch?v=PLzFTtTDHX4
Schrade je zaujímavý aj tým, že v nedávnej dobe vyšla s nožmi so zelenými rúčkami – presne takými istými, ako vyšiel aj český Mikov..a predávali sa aj u nás – Mikov stále – mám ho aj ja a je hodne dobrý nôž – aj držaním a aj ostrosťou čepele..ale aj Schrade sa tu predával – a možno ho ešte aj nájdete. Priložil som dva obrázky nožov Schrade (č.4 a 5) a dva obrázky (č.6 a 7) známych nožov Mikov s tými rúčkami ako majú nože Schrade.
Schrade schf9 – je nôž , ktorý tu dostanete za cca 60€ – je to slušne vyzerajúci nôž.
Schrade (tak pekne nemecky znejúce meno…akoby z Pasova – centra nemeckej nožiarskej výroby) robil a robí aj pekné bojové nože…či bowie typy a všeličo možné. Zaujímavá firma…17/10/2016 o 20:40 #20284Ešte k Schrade USA – Walden knife – hmm – asi nie zlý nôž…
A nová výroba taktického vzoru – pamätám si, keď americký nožiar Chris Reeve vyšiel s presne takýmto nožom z jedného kusa ocele v podstate vyfrézovaný z guľatiny a s úložným priestorom v rúčke na závit – a bol údajne taký ostrý, že pre nočné použitie bol na jednej strane rúčky hrbček, lebo bolo nebezpečné rukou skúšať, kde je vlastne ostrie…a zrazu – kuk – robí ho Schrade…žeby odkukali?…či kúpili licenciu?
Je pravda, že na stránke Chrisa Reeva už takýto nôž nefiguruje…
http://www.chrisreeve.com/knives.htmlAttachments:17/10/2016 o 21:19 #20287Páni, videl som všelijaké nože – a čo si rád stále kupujem, sú tradičné maďarské nože – napr. na výstave Fehova v Budapešti ma fascinovali tradiční maďarskí výrobcovia – a vôbec ich nebolo málo…a zopár ich chodí aj na výstavu Knife Bratislava, kde vždy nechám zopár desiatok Eur – najmä za kuchynské…či kuchárske?..maďarský nožiar Jánoš Madaras, ktorý bol prijatý do slovenskej asociácie nožiarov ich robí famózne…sú jednoducho úžasné…tenučké – ľahučké…drevo, paroh či volský roh – mňam nože.
Na výstave zbraní IWA v Norimbergu som ale videl firmu Condor Knives..
http://www.condortk.com/index.php
..a to je zase iná káva..držať v ruke ich výrobky je zážitok – sú maximálne jednoduché – nie sú to ozdobné veci, ale úžitkové nástroje – na drsnú robotu. Či s klasickými drevenými, či novými plastovými rúčkami – strašné nástroje. Ak držíte ich mačetu golok alebo village parang – ihneď cítite, ako by sekala hlavu…bŕŕŕ…a oceľ ako kovaná od Geclerovcov…a robia meče, oštepy a sekery do najstrašnejšej buše a reálny lov – totiž u nich sa kopijou loviť stále môže…ako tradičný lov. A oni to aj robia…a vedia to.
Tak ako voľakedy rytieri mimo vojny sa cvičili v reálnom boji lovom diviakov a medveďov zblízka – ako som tu už kdesi písal – posledného voľne žijúceho divokého samca zubra na Slovensku zabil Matej Korvín bojovou sekerou a pomáhali mu pritom štyria veľkí bieli pastierski psi – čuvači. Takže nebol to žiadna sračka spozabučková s flintou – pekne zblízka a s výstrekom krvi do očí – a aj tomu sa ubrániť je umenie, ktoré dokazuje, že ten súboj síce víťaz prežije – čo v boji znamená, že sa ihneď dokáže ďalej brániť, lebo naďalej vidí.
Nástroje Condor majú zvláštne tvary – ale sú to tvary používané v minulosti – generujú zvláštne pocity pri držaní v rukách. Obr1 – v reále sú to nože rôznych veľkostí – ale vždy to človeka až trasie. Mačetový materiál – kategória oceľové plechy – odolné, ostré a nezvykle divoké.
Obr.2 – sekáč a otvárač brušnej dutiny a rebier – zároveň malá mačeta a sekáč v jednom – takým nástrojom otvárali bruchá aj kati popravovaným chudákom – hrozný nástroj – a bežne dostupný…kúpiteľný – desivo účinný. Každý kto to chytí do ruky – si predstaví tie najhoršie veci. Bežné nože sú oproti tomu hračky pre bábätká..
Treba popozerať stránku…rozhodne nie je malá – hodne sa dá listovať v produktoch.
Toto je vybavenie pre reálne prežitie v najstrašnejšej buši a pralese. na prácu a boj zároveň. Vybavenie, kde lov a rozdelenie zvere je len menšia časť ako prežiť v boji…napr s domorodcami.
To je ale úplne iný level poľovačky.
Ako hovorí Wagemüller hneď v úvode knihy Ďábelská garda Georgovi Robert Elfordovi
http://blisty.cz/art/41425.html
pri prehliadke uspávacej pušky niekde na safari v Afrike : ja som lovil najnebezpečnejšiu zver na svete – ľudí – sú inteligentní, nastavajú pasce a oplácajú streľbu…
Doporučujem prečítať…a kto má silnejší žalúdok, prečíta aj druhý diel a len tí najsilnejší zvládnu aj tretí diel…18/10/2016 o 00:58 #20296Krivák.
Tradičný slovenský……..myslím ale nôž – nie charakter. Ten je tiež taký náš – slovenský.
Na jednej strane je výhodou, že sa tu veľmi prekrížili gény – každý kto tadeto prechádzal tu voľačo zanechal – a preto tu máme krásne ženy – ale tiež to krivilo charaktery – a to je zase to negatívum…
Krivák je tradičný slovenský nôž, ktorý mal pri sebe každý. Je to nôž na všetko.
Dnes sa mu najčastejšie hovorí žabka a mladí ľudia už netušia, o čom to vlastne je. Aj ja som taký nosil – či na huby, či na rezanie, či do vinohradu – a mám taký aj dnes. Ak som spomínal mladých ľudí, čo nevedia čo je žabka, zato vedia, čo je Karambit – ale je to to isté, čo krivák, len s rozvojom internetu sa prinieslo na Slovensku zabudnutý spôsob boja krivákom…pretože krivák je veľmi nebezpečný a véééľmi účinný – na všetko!!! A tak jednoduchý na výrobu…stačí kúsok kovu – dlhší klinec do ruky.
Krivák je stále napr. v Taliansku najobľúbenejší nôž na otváranie, vyvrhovanie a odranie srnčieho, ovčiny a kôz, tiež zajacov a pernatej. Veľmi dobre účinkuje práve ten zahnutý ostrý nos čepele…funguje dokonale…sám sa zarezáva.
Obr.1 – dokonalý pracovný nôž do záhrady, vinice a na poľovačku – len zabudnutý, lebo nám to dedovia nepovedali – pre nich to bolo tak samozrejmé, že si nevedeli predstaviť, že by sme to nevedeli…a nevieme…priznajme si to.Obr1 – veľmi kvalitný a skladný nôž na dranie zveri staršej výroby
Obr2 – jednočepeľový od inej firmy
Obr3 -od firmy FOX
Obr.4 – žabka od známej fínskej firmy Fiskars
Obr.5 – pevný nôž žabkovitý – krivák jednoznačný od Mikovu
Obr5 iný typ pevného kriváku od Mikovu – menej zahnutý krivák
Obr 6 – kovaný typ – starý typ kriváku od umeleckého kováča
Obr.8 – súčasný krivák od fy Bahco za 33€ !
Kto to skúsil vie, že s týmto nožom sa dobre aj vykosťuje. Zahnutý nosík a uhlovanie čepele robí veľa dobrého. Nuž a dobre sa uživí pri akejkoľvek činnosti – od rozrezávanie špagátu na vreci kukurice, cez vyrezávanie šľahúňov na kŕmnom mieste, alebo odrezanie klobásky držanej v ruke, narezanie papriky, super krája na doštičke, super sa zarezáva do kože, otvára brušnú dutinu bez toho, aby zarezal do bachorov, lebo zahnutie čepele smeruje hore a do brušnej dutiny smeruje tupý oblúk čepele, vystrčeným nosom výborne odrezáva kožu od tela…dokonca veľmi dobre odblaňuje…páni – doporučujem vyskúšať zabudnuté…naši dedovia vôbec neboli nešikovní – naopak – ja som u veľa ľuďoch krivák už nevidel, ale kde som ho videl – tak to bol ozajstný expert, ktorý vedel, na čo ho má!
Dokonca v jednom talianskom filme som videl, ako mladý dôstojník pomáhal vydatej dáme z korzetu a vyzliekal ju práve týmto krivákom, ako je ten nôž FOX – čo je origoš talianska značka. A ona pri každom odrezaní šnúrky, či špagátiku z korzetu vždy tlmene vzdychla…či híkla…čo potom híkala hlasnejšie a hlasnejšie. V núdzi pomohol krivák aj dôstojníkovi…poučné…mať ho pri sebe…18/10/2016 o 07:48 #20297Uff kiri, obdivujem tvoje znalosti o nožoch. :ohmy:
Ja som si včera kúpil brúsku Tormek T8 🙂
Trošku som sa s tým večer hral, ale vidím že sa musím ešte veľa učiť. Zo začiatku trénujem na rôznych starých nožíkoch. Mám brúsny kotúč SJ250. so zrnitosťou 4000. Uvažujem že si dám ešte vyrobiť kameň rozsutec z jemnejšou zrnitosťou cca 8000.
Postupne zisťujem, že vlastne aj zo zdanlivo zlého noža, sa dá dobrým brúsením urobiť celkom použiteľný “bičak” 😆18/10/2016 o 10:05 #20301hudecmil:
keď sa motáš okolo nožov 40 rokov, brúsiš všelijaké čo existujú a vyrábaš, tak dačo pochytíš…aj tvoje obzory sa rozširujú. Keby si vedel, čím všetkým ľudia režú…až pília…najlepší výraz je starý výraz – fidlikujú ľudia doma…by si sa divil…
Vidím však, že ideš tým správnym smerom a učíš sa rýchlo. Stačilo trochu počúvať – a už myšlienky rozvíjaš a nachádzaš odpovede.. Tá brúska je to lepšie, čo sa dá kúpiť – zainvestoval si ale do seba! A to je dobre. Na starých nožoch sa veľa naučíš…možno začneš chodiť na burzy a kupovať staré nože a príboráky, ktoré začneš prebrusovať na ostré nože a zistíš, že priborová oceľ je veľmi dobrej kvality…napr. česká príborákovová má 18% Cr…a vychádzajú z toho veľmi ostré nože – zopár ich mám doma na vykosťovanie – ich nesmierna výhoda je, že sú celokovové ako skalpel a dajú sa super dezinfikovať. Občas si dajaký starý dobrý príborák prebrúsim len tak pre srandu a pribalím ho k ostatným…
Tie vysokozrnité kamene sú na leštenie – mne nevadí, ak je na čepeli vidieť brúsenie – je to dôkaz, že nôž sa používa a pracuje – ale je to každého osobná vec Sú ľudia, ktorí umývajú auto pred dažďom a idú na cestu…Mnohé lesklé nože prezradili svojich majiteľov odleskami čepelí aj na 5km…napr. vo vojne je to vec prežitia…preto mnohé nože nečistili a hrdzu používali ako maskovanie. Dnes sa robia mnohé čepele potitánované, čiernené, hodne sú v matnom lesku – len aby neprezrádzali a v tme sa neleskli. V dobe pouličných kamier všade je dosť dôležité, aby sa ti čepeľ v ruke neleskla – právnici sa veľmi potešia…
Bıçak je turecké označenie noža všeobecne…ale u nás sa slovom bičak skôr rozumie dlhší balkánsky nôž, niekedy aj s jatagánovou rúčkou..ja by som povedal – s jatagánovou hlavicou…a také typické zakončenie drevenej rúčky starého mäsiarskeho noža je takou napodobeninou tohoto typu rúčky.Attachments:18/10/2016 o 11:11 #20302Máš pravdu kiri. Problematika nožov ma celkom začala znovu zaujímať a je to aj zásluha tvojich príspevkov 🙂 Teraz uvažujem o tom, že si konečne splním svoj sen a skúsim si vyrobiť vlastný nôž. Na začiatok by som chcel použiť ako materiál starý plochý pilník. Pravdepodobne ho budem musieť najskôr “popustiť” tj. tepelne upraviť. S touto problematikou mám ešte trošku problém. Musím si naštudovať niečo viac o spracovaní ocele a jej tepelných úpravách. Keď som bol malý, tak v susedstve sme mali JRD a tam mali takú kováčsku dielňu, chlapi jej hovorili “šmikňa” 🙂 dodnes neviem prečo. Pracoval tam taký starý, bradatý, zavalitý pán. Bol som tam často, nejako ma ani nevyháňal a s úžasom som pozeral ako vo vyhni rozžeraví železo a potom ho na nákove tvaruje do všakovakých tvarov. Vedľa vyhne maj takú veľkú nádobu s vodou, kde občas rozžeravené železo chladil. V pamäti mi utkvelo ako vykovával ostrie sekery, ktorú potom nabrúsil a nakoniec zahrial na konci ostria do žlta a len tú rozžeravenú časť ponoril do vody. Potom ju rýchlo vytiahol a pozeral sa na to, akou farbou sa sfarbí ostrie. Je to už mnoho rokov, ale myslím že hovoril niečo o modrej a vraj až potom je to ostrie poriadne tvrdé. No možno si to už ani presne nepamätám. 🙂 Takže uvažujem tiež o tom, že by som ten pilník najskôr popustil a potom zakalil,len to ostrie. Keďže nemám vyhňu, budem to asi musieť urobiť plynovým horákom. Skúsim ten pilník zahriať do žlta a potom ho pomaly schladzovať. Viem že to starí kováči robili tak, že rozžeravené železo nechali pomaly vychladnúť v popole. Viem že by možno bola dobrá aj nejaká profesionálna kaliaca piecka, ale tak ďaleko ešte nie som.
18/10/2016 o 18:32 #20303Nôž je nástroj, ktorý odlíšil ľudí od opíc, lebo kameň a palicu používa aj opica, ale nôž cielene nie.
Kľudne sa do noža pusť – asi by si mohol začať brúsením z materiálu – kovanie je trošku zložitejšie…po kovaní aj tak musíš brúsiť…
To kovanie u kováča – najprv materiály – voľakedy boli kováčske ocele Poldi 1 až 5 s pomerne jednoduchým kalením…dnes je to zložitejšie.
Pilník je dobrá voľba, tak isto pružinová oceľ – či plochá, či vinutá – sú to uhlíkové ocele = hrdzavejú…ale zato výborné na spracovanie. V podstate sa lepšie kalia do oleja, ale môžeš aj do vody, ale je to náročnejšie na vznik puklín v materiáli. Pozor musíš dať na brúsenie v tom, že pred kalením nemôžeš vybrúsiť čepeľ úplne do ostra – musíš nechať cca 1mm hrúbku na reze, lebo sa ti ľahko môže ostrie zvlniť. Dobrusuje sa až po kalení a popustení. Preto mnohé nože majú aj malý zábrus úplne do ostra, ako si môžeš na nožoch všimnúť…
Naštuduj termíny ako vyžíhanie do mäkka, kalenie, popúšťanie, naštuduj triedy ocelí a pod. Napr ten plynový horák dosť oduhličuje materiál..pokiaľ je materiál kováčskom uhlí, neoduhličuje sa..naopak – sú aj pasty, ktoré povrchovo zvyšujú obsah uhlíka – napr. pasta, ktorou sa pokrývali čepele katán pri kalení, aby sa neprehriali a aj kalenie aby bolo pomalšie, a boli z ílu a uhľového prachu a pod…a ako boli nanesené, tak tvorili líniu hammon…aj to si naštuduj…je toho veľa na štúdium a aj na skúšanie…
To kalenie, čo robil kováč – najprv to nahrial na správnu kaliacu teplotu ( naštudovať) ktorá sa odhadovala podľa farby PRÍSLUŠNÉHO materiálu, potom zakalil do vody správnej teploty ! tú časť, ktorá mala byť tvrdá a druhú časť nechal nezakalenú = bol to zdroj teploty, ktorá prehriala kalený materiál a popustil ho…čo sa ukázalo ako zmena farby – z čiernej do modrej…keď prešla modrá – dalo sa už ochladiť, aby sa neprehrialo príliš – až do mäkka prípadne.
To je veľmi zjednodušene…dá sa objednať si kováčsky kurz…čo je celkom zaujímavý zážitok…na youtube si popozeraj…
18/10/2016 o 23:39 #20304hudecmil:
toto je videjko, kde sa dá veľa vidieť – aj v kovaní sekery a aj v použití sekery…toto mám rád. Sekera má na jednej strane ostrie a na druhej strane obuch – silnú plochu na udieranie. Telo sekery je z iného materiálu – je to vlastne nosič – je to materiál, čo je pružnejší – a cca v 1.min je vidieť, ako rozsekne prednú časť nosiča a meria, či mu tam vojde ten tvrdokov, ktorý tam potom vloží a zakuje ho do nosiča – a ten tvorí to pracovné ostrie…jednoduché a lacné sekery sú celé z jedného materiálu ( u nás sa vždy vyrábali v Medzeve pri Košiciach, tiež lopaty, rýle, motyky a pod náradie )…ale tu vidíš majstrovskú sekeru pre majstra remesla…s tou sa potom dá všeličo – ak to ten človek vie, samozrejme – ale tu vidieť ako kalí – sleduje ten proces chladnutia a popúšťania…materiál na sekeru má svoje nároky a požiadavky…veľmi podarené videjko…
Traditional axe making and wooden lodge construction from Sweden
Medzev – Hámor19/10/2016 o 00:11 #20305tu sa dá pekne popozerať – nielen kováčinu, ale aj to jemné – až nežné kalenie čepele – až po finalizáciu rúčky z byvolieho rohu. Videjko z Filipín – kde je mačeta každodenný chleba všetkým a na všetko. Vyrábajú z pružinovej ocele – a je príjemné vidieť, ako tým materiálom sekajú rohovinu a aj železo, či čo to je – na nity na rúčku – to je materiálček, hmm?
How Blacksmiths make Buffalo Horn Machete Handlesaj toto je pekné jemné kalenie – a hneď vyrovnáva zvlnenie čepele…a vôbec nepochybujem pri tom predvádzaní ako to seká, že to rovnako dobre seká kosti..
How blacksmiths make machetes – Making a knife19/10/2016 o 19:06 #20310hudecmil:
Tak som sa dnes stal majiteľom veľkého noža/malej mačetky Marbles za 17€ kúpená v Trnave – Obr.1 a 2 – oslovila ma na prvé uchytenie…ostrá ako čert a primerane ťažká. Moc dobrá – ostrá aj na hornej strane hrotu v dĺžke cca do 10cm – ozaj dobrý nástroj – mačetová oceľ – myslím, že kategória valcované oceľové plechy. Žiadna okrasa na chválenie ale predmet vyložene na tvrdú robotu. A ani pri varení sa asi nestratí.
Doteraz som používal mačetky Tramontina – v pozícii veľkého noža, menšiu s drevenou rúčkou obr.3 a dlhšiu – s čiernou plastovou rúčkou- obr.4 – či na poľovníckych brigádach, či so sebou do lesa na hríby – púzdro na dlhej šnúre cez rameno – super stále po ruke a super kvalita. Robí poriadky aj s divými slivkami, agátmi, bučinkou, trnkami a šípkami – len tak sviští. Aj kosiť sa s ňou dá..ak je treba . Práve v týchto robotách ma tá brazílska oceľ fascinovala. Pamätám si, že keď som mal tú s čiernou rúčkou novú – pribrúsil som ju ešte na moje gusto – a pri prvom seknutí tak prešla drevom, že sa mi zastavila o koleno rúčkou – okoktavel som…keby som mal kratšiu ruku – rozseknem si koleno…takú ostrosť som prisámbohu nečakal – doteraz si pamätám ten pocit – ty somár…fúúú…začal som mať rešpekt. Viete – ja som mal dva vinohrady – asi 1500 kĺčov viniča – a každé snímanie som robil mačetou, alebo kosákom, tak som bol mačetou naučený robiť – a na tieto roboty mi v Gumonke v Bratislave urobili špeciálne mačety z 1mm ocele – ozaj ostré – ale táto mačeta od Tramontiny ma prekvapila…Hudecmil – ak by si chcel skúšať nejaké štandardné ocele na kalenie – tu na tejto stránke si nájdi príslušnú oceľ a jej kaliace teploty a kaliace médium. Je to pri popise každej ocele tak, ako je to pri AK-5. Nezabudni, že vo vyhni by malo byť prítmie, aby si vedel dobre odhadnúť teplotu – na svetle sa pomýliš.
http://www.noze-nuz.com/nozirske_oceli/ak5.php
tu si nájdeš tie všelijaké ocele
VLASTNOSTI NEJBĚŽNĚJI POUŽÍVANÝCH NOŽÍŘSKÝCH OCELÍ
Ocel : 1.2379-D2 1055 1075 1095 10Cr17 12C27 12C27 12C27M 13C26 14-4CrMo 154CM 17Cr7MoV 20CV 3Cr13 3G 3V 4034 4116 Krupp 4140 420HC 420J2 425M 440A 440B 440C 440V 440XH 50100 5160 52100 52100 6168CrV 65Mn 8C13CrMoV A2 A-36 AK-5 AK-9 AN58 INOX ATS-34 ATS-55 AUS-10 AUS4-A AUS6-A AUS6-M AUS8-A BG-42 Böhler S290 C-70 Carbon V Cowry X CPM 1V CPM T420V CPM T440V CPM-10V CPM-15V CPM 3V CPM 9V CPM-S30V CPM-S35VN CTS 204P CTS-BD1 CTS XHP CTV2 D2 Dauphinox DNH 7 Duratech 20CV ELMAX GIN-1 H1 Hitachi Super Blue Steel HWS-1 INFI INOX L6 Lam. CoS M2 M390 MOVA-58 (MV 58) N690 O1 RWL-34 S90V Sandvik San Mai III SB1 (Niolox) Sleipner SG2 SGPS SK-5 T15 T5MoV US 2000 Vascowear VG-1 VG-10 W-1 W-2 White Steel X15TN XT – 80 (XT – 70) YK-30 Z60CDV14 ZDP-189tu si naštuduješ farby ocele podľa teploty – je to ozaj očkometricky – treba skúšať a skúšať…ak nemáš kaliacu pec s nastaviteľnou teplotou – je to o skúsenosti.
http://www.svarbazar.cz/phprs/view.php?cisloclanku=200809150219/10/2016 o 20:20 #20311Kováčina je aj o materiáloznalectve.
Je to celý komplex poznatkov o spracovaní jednotlivých materiálov – najmä o tom tepelnom – aby sa dostalo z materiálu to najlepšie, na čo bol zostrojený.
Na tomto linku nájdeš triedy ocelí a ich ekvivalenty od rôznych výrobcov:
http://www.tumlikovo.cz/prevodni-tabulky-oceli/nuž a a keď klikneš na jednotlivé triedy tam uvedené – nájdeš ich kaliace teploty – a postupy – ako príklad napr trieda 16 :
http://www.tumlikovo.cz/legovane-oceli-tridy-16jejich-slozeni-a-tepelne-zpracovani/
Je to rozsiahle = zábava na celý život…bav sa… :woohoo:
19/10/2016 o 20:33 #20312vyberám toto:
15 241 (Poldi CVZ)- obsah prvků v %: 0,4 C, 2 Cr, 0,15 VOcel k zušlechťování a vhodná k povrchovému kalení. Ocel je dobře tvařitelná za tepla, ve stavu žíhaném na měkko dobře obrobitelná. Optimální průměr nebo tloušťka zušlechtění 60 mm. Je vhodná pro výrobu součásti strojů a silničních motorových vozidel, u nichž se žádá velká pevnost a dostatečná tažnost, např. ozubená kola, torzní tyče.
kování 1150 až 800 °C
normalizační žíhání 880 až 920 °C
žíhání na měkko 720 až 760 °C
kalení do oleje 840 až 900 °C
popouštění 180 až 230 °CNapr je veľa videí, kde Rusi milujú torzné tyče ( rusky – torzion – торсион ) a z toho robia úžasné nože….výborný materiál hocikde na šrotovisku:
a tu máš aj filozofiu jakutského noža…o ňom tiež napíšem pár slov…Tu maník robí nôž z pilníka:
…a testuje to celkom brutálne – ale na toto sa dá potom asi aj dosť spoľahnúť…Tu zase kuje z vidlicového kľúča = výborná nástrojová oceľ:
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.