High-Tech a poľovníctvo

 
Žijeme v dobe, kedy môže byť človek sledovaný, či už prostredníctvom kamier umiestnených na uliciach, cez mobily alebo cez ich počítače. 21.storočie je storočím, kedy high-tech naplno zasiahla do všetkých oblastí ľudských činností. A preto nie je prekvapením, že high-tech si našla svoje miesto aj v poľovníctve. Dovoľte mi preto krátke zamyslenie sa nad používaním high-tech v poľovníckej praxi.
 
Viem, že sa vydávam na veľmi tenký ľad a že ľahko môžem „skĺznuť do mrazivej vody”, ale chcem preto požiadať čitateľov, nech si najprv moje zamyslenie prečítajú až do konca. Určite budete so mnou súhlasiť, keď poviem, že dôležitým prvkom výbavy poľovníka sa stal mobilný telefón. Neoceniteľný pomocník napr. pri fotografovaní pasúcej sa zveri alebo úlovku, pri dohľadávke postrieľanej zveri ale tiež ako prvok bezpečnosti ( privolanie lekára pri poranení a pod ). Nesmieme však zabudnúť na to, že ak si zabudneme na ňom vypnúť zvonenie, stáva sa ďalším rušivým prvkom pre zver, čo môže vo väčšine prípadov prispieť k zmareniu úspešného lovu.

clanok_high-tech_autoDnes už väčšina ak nie všetci poľovníci má automobil ( niektorý aj do terénu ), s ktorým sa presúvajú nie len do revíru ale aj po ňom. Presun do revíru to by sa dalo, ale prečo sa presúvať s automobilom po revíry ? Viem, že niekde to ináč nejde, niekedy je potrebné uskutočniť rýchly presun, ale neprichádzajú poľovníci o niečo ? Často krát je počuť z úst poľovníkov, však v tom našom revíry nič nemáme. Keď sme išli autom po revíry, tak sme nič nevideli. Zver, pohybujúca sa po revíry, zanecháva množstvo charakteristických stôp, ktoré však z vnútrajšku automobilu nemôžeme vidieť. Ak chceme mať prehľad o zveri v revíri, zrieknime sa „pohodlia automobilu” a začnime sa opäť spoliehať na vlastné nohy a oči. Viem, že u vekom starších kolegov je to oveľa ťažšie a preto sa stále viac a viac spoliehajú na svoj automobil. Nebojte sa, nezabudol som na to, že taký „tereniak” je neoceniteľným pomocníkom pri odvoze ulovenej zveri. A čo ak má ešte nebodaj naviják, to je už niečo. Je pravdou, že zver si zvykne na pohyb automobilov v revíry, ale ten zostáva vždy rušivým prvkom. Každý už zažil situáciu, že keď sa po revíry pohyboval v automobile, zver zostala pokojná a nereagovala, ale ako náhle ste niekde zastali, zver začala istiť alebo hneď odbehla do úkrytu.

clanok_high-tech_fotopV mnohých poľovníckych združeniach sa môžeme stretnúť s nainštalovanými fotopascami, ktoré sa umiestňujú v blízkosti kalužísk, na miestach kde vychodí zver, pri kŕmidlách a chodníkoch. A ak sú ešte napojené na mobily, potom môžu poľovníci po celý deň a noc pozorovať pohyb zveri v sledovaných oblastiach a tiež čas ich výskytu. Pri tom nedochádza k vyrušovaniu zveri. clanok_high-tech_nocneMedzi dnešnú štandartnú výbavu poľovníka musíme tiež zaradiť prístroj na nočné videnie. Umožňuje pozorovať zver za tmy. K dostaniu sú už dávnejšie puškohľady s nočným videním. Pomocou takéhoto prístroja, podobne ako u fotopascí je možné tiež sledovať pohyb cudzích osôb po revíry. Ale skutočne sa fotopasce a prístroj na nočné videnie využívajú len na pozorovanie zveri alebo cudzích osôb ?

clanok_high-tech_dialkomerA ešte sa skúsme zastaviť u diaľkomerov. Jeho používanie sa odôvodňuje tým, že má zabrániť streľbe na veľké vzdialenosti, čo v mnohých prípadoch viedlo a vedie k postrieľaniu zveri a tým jej trápeniu. Ale ako už býva skôr opak je pravdou. Niektorí si to zdôvodňujú po svojom. Veď keď existujú balistické tabuľky a máme ešte k tomu diaľkomer, tak prečo nestrieľať na veľké vzdialenosti. Všetko máme pod kontrolou, tak čoho sa báť. Ale mnohé trofeje ( úhyny ) z chovateľských prehliadok poukazujú na niečo iné. Samozrejme nezabúdam na možnosť nedohľadanej postrieľanej zveri, to ale už vecou svedomia a zodpovednosti každého strelca.

Z pohľadu praktického môžeme používanie high-tech akceptovať, ale kam až chceme s využívaním tejto techniky pri love zájsť. V prípade poľovníctva predsa ide o remeslo s bohatými a viacročnými skúsenosťami z minulosti a ten kto ho chce vykonávať aj dnes, by sa mal hlavne neustále zdokonaľovať a učiť sa. Zmyslom poľovníctva predsa nie je len úspešný lov. Sem predsa na prvom mieste patrí starostlivosť o zver, jeho chov a až ako odmena je trofej. Všetky vlastnosti vyššie spomínanej high-tech by mali v prvom rade napomôcť ochrane zveri v našich revíroch. Ale mnohé prípady poukazujú na to, ako táto high-tech môže ľahko zviesť používateľa zo správnej cesty. Priznajme si, že človek obzvlášť v dnešnej dobe je tvorom, ktorý veľakrát hľadá ľahšie cestičky k úspechu, poľovníctvo nevynímajúc. Netvrdím, že všetky výdobytky high-tech by sme mali teraz zahodiť a vrátiť sa k „pechote”. Týmto krátkym zmyslením chcem len poukázať na to, či už nestojíme alebo nebodaj sme už neprekročili „krehkú” hranicu medzi poľovníkmi a tými, ktorých v literatúre označujú ako vraždiaci technici. To nechám na posúdenie všetkým, ktorí si tento článok prečítali a aspoň trochu sa nad ním zamysleli. Rád si prečítam ich názor na problematiku high-tech a poľovníctvo. Je to niečo podobné ako ABS v automobiloch. Niektorí z vodičov, ktorí ho majú často tvrdia, že im sa s ABS nemôže nič stať. Žiaľ prax veľakrát ukazuje, ako sa mýlia. Technika má človeku pomáhať, ale nikdy ho nenahradí. V konečnom dôsledku rozhodujúci je vždy jej používateľ. 

Autor: Ján Krnáč

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Polovnik 14
Polovnik 14
12 years ago

utopia
niekedy bol utopiou aj dnes uz neodmyslitelny Puskohlad.proste doba ide dopredu.Netreba hned za vsetkym vidiet pytliactvo!kto chce upytlici aj cez den (to sa tyka toho nocneho videnia) ,zakon hovori ze nemas strielat pokial zver spravne nerozpoznas a napriklad diviaciu zver strielame individualne najme za sera a v noci pricom bi nam urcite pomohlo nocne videnie.Netvrdim ze su jednotlivci ktori toho nezneuzivaju ale to jt o iach SVEDOMI.To je moj skromny nazor, hoci uz pre operaciu oci nepolujem.Lovu zdar