Sprej na medveďa – zamyslenie sa

obr.: pixabay.com

Dnešní návštevníci našej krásnej prírody sa ocitli v situácii, kedy dochádza k podstatne väčšiemu ich stretu s našim najväčším predátorom medveďom. No nezostáva len pri stretoch, ale začínajú sa množiť aj útoky zo strany tohto predátora. V súvislosti s tým sa už dávnejšie rozbehla kampaň, ktorá vyzýva na využívanie spreju na medvede pri pohybe v prírode, kde je predpoklad stretu s týmto predátorom. Svoju úlohu tu zohrávajú aj médiá, internet či sociálne siete. Objavujú sa ponuky na nákup takéhoto spreja, pričom ako je to bežné v obchodnom svete, nezabúda na to, aby sa zdôrazňovala potreba kúpiť si ten či onen sprej z jednoduchého dôvodu, že je najlepší zo všetkých. Dokonca na webe môžeme nájsť aj výsledky testovania takýchto sprejov. Nič proti tomu nemám. Ale chcem vyjadriť svoj názor na inú vec, ktorá súvisí s používaním spreja na medvede.

Pri čítaní o sprejoch na medvede na jednej web stránke ma zaujalo nasledujúcich 7 krokov pre ich správne použitie, aby sa maximalizoval jeho účinok:

  1. Sprej noste vždy na dosah ruky – v puzdre na opasku alebo na hrudi. Pri stretnutí s medveďom ho vytiahnite z puzdra.
  2. Palcom vytiahnite plastovú poistku pod spúšťou potiahnutím dozadu (smerom k sebe), čím sprej odistíte. 
  3. Sprej držte pevne oboma rukami – jednou rukou držte hornú časť spreja so spúšťou, druhou nádobu spreja
  4. Namierte sprej pred seba, mierne nadol voči medveďovi (vystreknutý oblak aerosólu má tendenciu mierne samovoľne stúpať)
  5. DÔLEŽITÉ: Sprej použite až keď bude medveď tesne v dosahu spreja, 11 – 12 metrov od vás. Vtedy krátko stlačte spúšť až na doraz, čím sa vytvorí ochranný oblak, do ktorého medveď vbehne.
  6. V prípade že sa medveď nezastaví ani po kontakte s oblakom vystreknutým zo spreja, držte spúšť stlačenú naplno a mierte medveďovi do tváre.
  7. Po odvrátení útok ihneď opustite miesto.

Je dobré, že je k dispozícii nejaký návod, ako správne používať sprej na medvede, ale ešte dôležitejšou, vzhľadom na vážnosť situácie pri strete s predátorom je jednoduchá otázka, koľko času bude mať účastník stretu k dispozícii na jeho prípravu až po  prípadné použitie. Hovorím najprv o reakčnom čase tzn. o čase, ktorý uplynie od exponovaniu podnetu ( spozorovania medveďa ) až po jeho zaregistrovanie. Bežne sa uvádza, že reakčný čas pre väčšinu ľudí je menší ako 200 ms ( milisekúnd ). Navyše reakčné časy na rôzne druhy podnetov sú odlišné. Tak napríklad na vizuálny podnet je to vraj 250 ms, na akustický 170 ms a na dotykový 150 ms. V prípade stretu s medveďom pôjde najskôr o vizuálny podnet a teda o hodnotu 250 ms. Po zaregistrovaní medveďa by mala nasledovať príprava spreja do pohotovostnej polohy ( kroky 1. – 4. ). Pohyby rúk, ktoré súvisia s uvedenými krokmi si tiež vyžadujú určite nejaký čas.
A ako sa často hovorí :

Každá minúta ( sekunda ) je drahá.

Pri strete s medveďom to platí dvojnásobne. V uvedených krokoch to nie je uvedené, ale je jedna veľmi dôležitá vec, o ktorej by sa malo vedieť. Pri použití spreja by v prípade vetra, tento by nemal fúkať na človeka, ktorý ho chce použiť.

Ale je to vždy pri stretoch s medveďom zaručené ?

Dostávame sa k bodu 5., sprej použiť až vtedy, keď bude medveď tesne v jeho dosahu tzn. 11 – 12 m od vás. Aj pri tomto kroku musíme na jednej strane počítať s nejakým časom, za ktorý sa medveď dostane do udávanej vzdialenosti od človeka. Otázkou ale tiež ostáva, ako človek v danej stresujúcej situácii odhadne, že sa medveď už nachádza v dosahu spreja. Domnievam sa, že bežný návštevník prírody by stlačil spúšť spreja ešte pred tým, ako by sa medveď nachádzal v dosahu spreja. Ale pokračujme ešte krokom 6.. Medveď je už na pár metrov od vás a vy máte stále držať stlačenú spúšť a mieriť mu na oči. No neviem neviem.

Svoju dôležitú úlohu pri strete s medveďom bude zohrávať stres, pričom jeho účinky na danú osobu sa nedajú zmerať ( myslím tým ovplyvnenie času na samotnú prípravu spreja na použitie ).

Áno už počujem hlasy tých bezmenných „hrdinov“, ktorí si povedia, že oni budú reagovať okamžite. Osobitnou skupinou sú ľudia, ktorých meradlom úspechu sú lajky na sociálnych sieťach. Títo by neváhali urobiť si najprv selfíčko s medveďom. To už hraničí s …

Ako aktívny zodpovedný poľovník som absolvoval už niekoľko stretov aj blízkych s medveďom, ale najviac si pamätám na ten prvý stret s ním. S takou reakciou môjho tela som sa už nikdy nestretol.

V článkoch sa tiež píše, že pred tým, ako budete sprej na medvede nútení prvýkrát použiť, si rozhodne natrénujte a osvojte manipuláciu s ním.

Koľkí z nich si to skutočne „natrénujú“ ?

Čitatelia môžu poukazovať na skutočnosti, že čítali na internete alebo na sociálnych sieťach články o tom, ako takýto sprej niekomu pomohol. Žiaľ ale bližšie okolnosti súvisiace so stretom s medveďom a následným použitím spreju, sa v článkoch neuvádzajú.

Ale bude váš prípadný stret s medveďom za rovnakých okolností, ako sa uvádza v článkoch ?

Sprej na medvede neslúži ako náhrada za preventívne správanie návštevníkov našej krásnej prírody, aby sa vedeli vyhýbať tomuto nášmu najväčšiemu predátorovi – medveďovi.


Ing. Ján Krnáč

 

Subscribe
Notify of
guest
3 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
10 months ago

Keď si niekto zakúpi sprej na medveďa, tak percento jeho nutného využitia a použitia bude podľa mňa 0. Osobne by som privítal otvorenú, nekonfliktnú diskusiu o tom, ako si občania predstavujú činnosť poľovníkov a postavenie poľovníctva v našej spoločnosti, v nasledujúcich rokoch.

Igor
Igor
10 months ago

Aj podľa mňa je spray zbytočne vyhodené peniaze. Keď sa už dostaneš do bezprostrednej zóny útočiaceho medveďa, tak ťa žiadny spray nezachráni. Môžeš sa tak akurát pomodliť, aj to stihneš možno len prvé slová.

kiri
8 months ago

Ochranári odporúčajú sprej, ľahnúť si v ohrození na zem, a podobne.

Lenže raz vidieť je sto krát viac, než raz počuť.

Mal by to už konečne niektorý z nich predviesť v medveďom výbehu v Bojniciach, natočiť na kamere a premietať Liptákom, Detvancom a ďalším ako inštruktážny film.

Tak ako teda s tým sprejom? Ktorý tzv. ochranár to skutočne predvedie?

https://www.hlavnespravy.sk/stretnutie-s-medvedicou-len-par-desiatok-metrov-od-bytovky-v-ktorej-ziju-rodiny-s-malymi-detmi/3228972