Úvodná stránka › Diskusné Fóra › Z B R A N E › Strelivo do dlhých aj krátkych zbraní + prebíjanie … › 243W alebo 223 Rem ?
- Toto téma obsahuje 29 odpovedí, 11 hlasov, a bola naposledny upravená 12.05.2010/19:43 od .
-
AutorPríspevky
-
12/01/2010 o 16:49 #13057
Zaujímali by ma Vaše názory, skúsenosti s uvedenými kalibrami, prípadne ktorý by ste si zvolili na športovú streľbu a z akého dôvodu
12/01/2010 o 18:11 #13062veterán112 – na športovú streľbu jednoznačne 223Rem. pre široký výber na to určeného streliva !
(Na legálny lov je však použitelnejší 243Win.) !12/01/2010 o 19:50 #13064Používam 223 ale uvažoval som aj na jeho zmene na 243W pre jeho vraj lepšie balistické vlastnosti, resp. pre jeho rovnejšiu balistickú krivku.Nevadí mi prípadný spätný ráz.Chcel som vyvolať diskusiu a načerpať skúsenosti z praktického používania uvedených kalibrov.Vaša odpoveď ma teší i keď Vám môžem trošku oponovať že ja som s 223 dokázal uloviť i väčšie kusy zvere.Je to podľa mňa otázka miesta zásahu a presnosti.Chcel som vlastne vyvolať diskusiu o praktických skúsenostiach majiteľov jednotlivých zbraní s presnosťou streliva, presnosťou rôznych druhoch striel.Prebíjam si strelivo a môžem zodpovedne prehlásiť že prebíjaným strelivom dokáže strelec dosiahnúť veľmi dobrú presnosť.Predpokladom je zistiť aký druh streliva s akou navážkou konkretnej zbrani vyhovuje.Ako som už uviedol nechcel by som aby sa táto diskusia venovala lovu zvere / na to mám 308 W a som s ňou veľmi spokojný/ ale chcel by som aby sme sa venovali športovej streľbe, prípadne nástrelkám,rozptylu na strelnici na skutočných 100m.
12/01/2010 o 22:26 #13066veteran112 – O kvalitách 223 Rem. som sa presvedčoval 18 rokov keď som ju ako jedinú „univerzálnu“ používal na uvážlivý lov bez váhového limitu, ako aj na závodnú streľbu !
308 Win. som kúpil pred 7r. pod začínajúcim tlakom „aktivistov“,ktorí boli natoľko vzdelaný a skúsený ,že nakoniec zákonom síce znemožnili lov raticovej (okrem srnčej) s 5,6-kami ,ale zdali sa im dostatočne účinné na lov medveďov;pokiaľ má lovec dostatok peňazí,že si to môže dovoliť !!!:laugh: B) 🙁V súčasnosti je na športovú streľbu (i lov)
veľmi dobre použiteľné strelivo 223 Rem. HPBT 3,36g MATCH od SB !13/01/2010 o 03:03 #13070Bolo by dobre upresnit co si predstavujes pod pojmom „sportova strelba“. Polovnicke gulove discipliny? Strelba na dlhsie vzdialenosti (300+ metrov)? Pokial pises o strielani na 100 metrov, je 243W zbytocna. Ak skutocne prebijas,tak by si to mal/mohol vediet.Skus popisat co mas za zbran(fabricka/upravena,dlzka hlavne,stupanie vyvrtu,optika,pazba),ake strely prebijas, prach,ostatne komponenty,aky rozptyl stabilne dosahujes na 100 metrov, z akej polohy, s akou oporou atd., atd. Co je pojem „velmi dobra presnost“ v meratelnych hodnotach?
Ja mam na kratsie vzdialenosti (do 300m v dobrom pocasi) CZ 527 model Varmint Laminated,cize prevedenie s hrubsim laufom a pazbou z laminovaneho dreva. Bez uprav, okrem doladenia odporu a chodu spuste. Montaz je ocelova jednodielna nasuvka, puskohlad Meopta Artemis 3000 4-16×44 Tactic zo zamernou osnovou MilDot. Stupanie vyvrtu je 1:9″. Strelivo vlastne prebijane, nabojnice Lapua, strela Nosler Ballistic Tip 60grs., zapalka CCI SR400, prach Acc 2015. Najlepsie to chodi s Vo= 940m/s. Strela je na kontakt s vyvrtom, naboj s touto dlzkou sa uz ale nezmesti do zasobnika. Za dobreho pocasia pri bezvetri to robi rozptyl do 5cm na 300 metrov z 5-ranovej polozky opakovane. Poloha v sede za streleckym stolom, vpredu pod pazbou pieskove vrecko, vzadu bud ruka alebo male vrecko.
13/01/2010 o 10:47 #13072Najprv by som Vám chcel poďakovať za veľmi dobrý príspevok.Začal som strielať polovnícké disciplíny, teda na 100m.Strieľam i redukovaný teraz štvorboj.Čo sa týka prebíjania tak si zatiaľ prebíjam 308W kde používam stely Berger.Uvažoval som o ich nabíjaní i na 223 ale na jednom českom fore som našiel jedno vyjadrenie kde sa im s nimi moc nedarilo. Čo sa týka pušky tak zatiaľ mám ČZ 527 Lux, teda loveckú verziu. Mám ju trošku vyladenú ale na športovú streľbu by som skôr uvažoval nad Varmintom.Preto i ponúkam svoju pušku, prípadne by som ju vymenil za Varmint s doplatkom.Ako som už napísal na začiatku dovolil som si vyvolať túto diskusiu aby som vlastne získal už vyskúšané veci a nemusel so všetkým začínať od začiatku i keď nejaké to doladenie na moju zbraň bude nutné.Čo sa týka pojmu veľmi dobrá presnosť uvažoval som o max. rozptyle do 2,5 cm na 100m
13/01/2010 o 10:52 #13073Tých 2,5 cm som uvažoval preto že mám loveckú pušku i keď si myslím že by sa dala dosiahnúť i lepšia presnosť. 308W mám SSG04 a tak na 100m strieľam do jednej dierky 10 rannú položku ale to by som tu nechcel rozoberať.
13/01/2010 o 15:43 #130782,5cm by nemal byt ziaden problem. Bergery, hlavne tie trosku tazsie, bude asi problem ustabilizovat, lovecke prevedenia 527 maju stupanie 1:12″. Skusil by som skor Sierry HPBT, optimalna by bola 52grs., oplati sa kupit 500ks balenie. Ak by to mal byt univerzalny naboj, skusil by som Nosler Ballistic Tip napr. 55grs. alebo Sierru SMP 55grs.,mas potom jeden naboj na lov aj na terc. Ale zase na tie polovnicke discipliny to s tou presnostou nie je take nebezpecne, na kazdom terci je pomerne velka desiatka, problem je stabilita v jednotlivych polohach, to robi najvacsiu chybu. Rozptyl zbrane a streliva je hlboko pod tym. Zavisi samozrejme aj od celku,ako sedi pazba,chod spuste,vhodna zamerna osnova (co mas za optiku na tej 527?) a primerane zvacsenie na ten ktory terc.
13/01/2010 o 15:59 #13079Používal som zatiaľ 5×56 s loveckým téčkom. Zdá sa mi to dosť hrubé. Uvažujem nad PSO1 variablom alebo tiež zvolím Tactical.Čo sa týka tých strieľ budem sa snažiť zvoliť nejaké vyložene na športové účely. Na poľovanie využívam 308W a som s ňou veľmi spokojný.Na puške mám klasickú pažbu i keď uvažujem si časom nechať vyrobiť niečo na mieru lebo súčasnú som musel trošku predlžovať. Spúšť mám vyladenú skoro na dotyk.
13/01/2010 o 22:04 #13082Nazdar B…. Jednoznačne .243W Poznáš môj
názor na polovanie s 223. Ostatné až sa
stretneme. Ahoj Stano.14/01/2010 o 14:48 #13086Ahoj Stano, on chce ale robit dierky do papiera, na polovanie ma ako pise 308W. Preto prenho bude na toto vhodnejsia 223R, mensi spatny raz, mensie prevadzkove naklady,ale vsak toto tebe nemusim vykladat ako skusenemu strelcovi/prebijacovi.
Igor.
18/01/2010 o 16:11 #13095S .243W som začínal polovať a na tento kal.
nedám dopustiť. Poloval som aj s .223 Rem a moje skúsenosti sú skôr rozporuplné /nepíšem negatívne/ ako dobré. Aj pre strelbu do papiera
bude moja volba kal.243W. Je to síce aj otázka
vzdialeností na ktoré je predpoklad strielať
a dalej ak tu zbran mám určite sa snou dostatnem aj do revíru a tam by mohol nastať
s .223rem problém v prípade možnosti zhliadnutia diviačika, a v rukách remington. Potom čo? Ja vôbec nemám pochybnosti o tom
že 223 rem to v rukách dobrého strelca zvládne bez ohladu na zákon. Ale prečo si komplikovať
život. Pri strelbe do papiera, čo sa vzdialenosti a povetrnost. podmienok týka
je určite lepšia volba 243W. Ak chcem ozaj len
gulovničku na 100m do papiera a nejaké dva preteky v roku tak potom je 223 rem OK.21/02/2010 o 14:48 #13374Tak, teraz by som ja poprosil 243jkarov o skusenosti zo strelivom – ci uz fabrickym alebo prebijanym. Presnost (napiste zbran a optiku), ucinky na zver, spokojnost celkovo. Pri prebijanom strelive napiste okrem strely aspon orientacne hodnoty rychlosti a ostatne komponenty (hilzne,zapalky,prach). Vdaka!
25/02/2010 o 20:18 #13415No, 243W mám asi 10 rokov. Moc som neexperimentoval, ale vyskúšal som tieto:
SB- strela jedna veľká katastrofa. Trieštila sa aj na srnčati. PTS je už iné kafé, išla mi najpresnejšie a ani moc nerozbíjala. Federal Siera aj poloplašť + Winchester Power-Point presnosť uspokojivá (vrámci možností strelca a zbrane;) )a ranivost- podľa zásahu- max do 20m srnčia, líšky na mieste. P Partizán- veľmi nevyrovnaná kvalita. Ešte suším v skrini Win Ballistic Silvertip,ale asi ho vyskúšam tento rok na srncov. Pri prebíjaní budeš mať určite viac možností, ale hlavne budeš kvalitatívne niekde inde. Na to som ja ešte nedorástol:P . A čo sa chystáš kúpiť za zbraň tento krát?26/02/2010 o 18:09 #13419majo5 napísal:
A čo sa chystáš kúpiť za zbraň tento krát?
….:) prekvapenie,mozno uz o par dni….;)
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.