Úvodná stránka › Diskusné Fóra › Z B R A N E › Strelivo do dlhých aj krátkych zbraní + prebíjanie … › .270 WSM / .300 WSM
- Toto téma obsahuje 5 odpovedí, 6 hlasov, a bola naposledny upravená 19.12.2010/11:52 od .
-
AutorPríspevky
-
25/10/2010 o 21:57 #14654
Ktorý kaliber z týchto dvoch je lepší ?
26/10/2010 o 00:22 #14655Určite 300wsm ma ďaleko väčší rozsah striel pokial si robíš náboje sám.
Pri rovnakej váhe strely má 300wsm vyššie rýchlosti a tým aj viac energie.
270wsm má strely od 90 až 160gr
300wsm má strely od 85 až 220gr.
Ja mám osobne 300wsm a som veľmi spokojný.26/10/2010 o 12:53 #14657Pravda je,ze 300WSM je vykonnejsia. Ale na europske pomery bohate staci aj 270WSM. Navysa ma aj jemnejsi spatny raz, co moze byt pre niekoho dolezite (mne osobne to nevadi, pouzivam 300WM s vykonom na hornej hranici). Obidva su bezpochyby dobre, do kazdeho z nich robia naboje aj europsky vyrobcovia , pre 270WSM sa da celkom dobre vyberat – (Norma 4 druhy,RWS 2 druhy) a samozrejme americky producenti, ktorych strelivo sa da tiez v nasich krajoch kupit ( Federal 7 druhov, Winchester atd.,atd.).
Ja by som si na polovanie dnes zobral .270WSM. (aj s ohladom na to,ze uz mam ine kalibre), je mi proste sympaticky.
02/11/2010 o 08:49 #14758Musím povedať že tá .270WSM je aj mne sympatická…neviem či ju neskúsim.:)
18/12/2010 o 23:06 #15014Pani je pravda, ze 300 WSM by mala mat oproti klasickemu 300 WM vyssi spatny raz? Nejak mi je to nelogicke…..
19/12/2010 o 11:52 #15016Niektorí ľudia si pletú spätný ráz so silou, ktorá namáha záverový mechanizmus. Ak majú dva kalibre s rovnakými strelami a podobnými objemami spaľovacieho priestoru približne rovnaké úsťové rýchlosti, nie je dôvod na výrazné rozdiely v spätnom ráze (rovnaká puška, rovnaký strelec), nech sú rozdiely v geometrii náboja reálne akékoľvek.
Je pravdou, že vďaka väčšiemu dnu WSM namáha záverový mechanizmus o cca 21% väčšou silou než WM, ale to má na spätný ráz zanedbateľný vplyv. Vnútrobalistický dej končí „odštopľovaním“ hlavne strelou a vtedy vzniká pre spätný ráz to podstatné, čiže rozhodujúcimi veličinami sú hybnosť a dodatočný účinok prachových plynov. Fyzikálne ani jedna z nich s veľkosťou plochy dna nesúvisí a vnútrobalistický tlak má vtedy už „dávno“ po svojom maxime.
Je smutné, ak podobné bludy šíri vo svojich textoch autor, ktorého akceptuje väčšina poľovníckej verejnosti (Hanák). Ale on tých bludov šíri viac, už som to tu kdesi rozoberal….Keď som tu už zabŕdol, tak na spestrenie:
Asi pred dvoma rokmi som sa podobne rozhodoval medzi WSM kalibrami, nakoniec som si kúpil zbraň v kalibri 7mmWSM. Strely vo váhovom sortimente pre 270WSM sú na môj vkus priľahké a chcel som čosi menej výkonné ako tristovka. Laborujem si ju bežne kdesi nad výkon 7×64 strelami 175 grs a zatiaľ som neoľutoval. S kalibrom som spokojný, je prekvapivo presný. Nakoniec, používajú ho aj športoví strelci (o tom by asi mohol viac lovec). Priznávam, že od striel Nosler Partition som očakával menšie podlievanie (aj keď je celkom v norme), na polici už čakajú strely Woodleigh. Ale to už je téma budúcej sezóny (ak sa dostanú k slovu, lebo tých vecí na odskúšanie je akosi viac)… -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.