Úvodná stránka Diskusné Fóra Z B R A N E Dlhé zbrane 300WSM a dlzka hlavne

• Toto téma obsahuje 20 odpovedí, 7 hlasov, a bola naposledny upravená 13.11.2011/23:40 od .
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 21 )
  • Autor
      @misko

Zdravim vsetkych!

Zacal som uvazovat nad stavbou gulovnice a medzi inymi vecami samozrejme riesim aj kaliber. Predbezne rozhodnutie padlo na 300WSM, ale nie som si isty ako to bude v pripade takehoto kalibru s dlzkou hlavne. Nechcem dlhu karafu, a preto by som chcel hlaven max. 56 až 60cm dlhu. Hrubka na usti 19mm(ani menej ani viac). O stupani a tychto mudrostiach uz ani nehovorim, to necham na odbornikov.

p.S: uvedomujem si, ze asi je jednoduchsie napisat nejakemu vyrobcovi hlavni a spytat sa, nechat si poradit, ale preco nerozvinut mozno celkom zaujimavu debatu, nakolko viem, ze sem chodia ludia co k tejto problematike maju co povedat…:)

@lovec

Ako to mas teda premyslene? V podstate dalekonosny kaliber kombinovany s 56cm laufom, to je take trosku protichodne. Ked chces kratky lauf, vyber si naboj, ktory sa na to lepsie hodi. Alebo ak chces magnum, tak si vyber dlzku hlavne, kde sa ten vykon naboja aj da vyuzit. V kratkej hlavni su zaujimave akurat pyrotechnicke efekty.
        Ano, da sa prebit WSM aj do kratsieho laufu, tak aby to nebol plamenomet kombinovany s delobuchom, ale ako pisem vyssie, na to nepotrebujes taky relativne objemny naboj.

@millos

Len dopraj tej rúre na dĺžke, nebuď škrob, mimochodom skús kontaktovať p.Remeníka zo Žabokriek, v nedeľu som s ním hovoril, prišlo mu konečne po roku a pol dodávka hlavní f.Krieger, na 300WSM som sa nepýtal, ale myslím že to bude mať. Ja som bol nedočkavý, tak mi tam zakrútil Lothar-Walther, 300WinMag, 730mm, na ústí 29mm… Na 100m to nasypem v pohodičke do 10mm rozptylu. A to s obyčajnou spúštou fabrickou v Remingtone 700. trochu som sa s ňou pobabral. Pažba robená na mieru…Akurát ju idem meniť. skús mu zavolať, vrelo doporučujem. Inak veľa trpezlivosti želám. Radšej 100 rád a potom niečo rieš, lebo všelijakých umelcov čo mali v ruke len ZKK600 a český klenot CZ550 v kombinácii Edenberg a 4xZeiss je tisíce. Igor, ináč komentár 100-bodový, jaaaj aspoň som sa zasmial. Vraj delobuch a plamenomet… To je ako to moje staré Brno s úsťovkou, keď si bol do hlavne bokom do 1,5m, tak ti to aj účes upravilo. Boha, to trieskalo.

@misko

lovec rozmyslal som nad tym dost.

Tym prispevkom som , ale chcel rozbehnut debatu na temu ci v pripade WSM je 65cm potreba. Ci nestaci 60. (uznavam ze 56 je asi uz moc malo) Nakolko standardne davaju skoro vsetci na Magnumy 65cm hlavne. Podla nejakych mudrych clankov a nemeckych for to praveze vyzera, ze to jedno je. A to prave kvoli charakteru WSM, na ktoreho spominana zmena tak nevplyva ako na starsieho brata. Aj o buchani som napr pocul, ze 300VM bucha viac ako 300WSM….co je natom pravdy a na zaklade coho je tomu tak, to by ma teda zaujimalo…
            Millos:
            Samozrejme preto pisem aby som rady nazbieral od skusenejsich. Nechcem vsak zachadzat az do takych extremov ako je alchimia okol „benchrest“. Ide nejaku spravnu zmes vsetkeho……:)

Pekny vecer!

@semo

nakolko mam nieco,,podobne,,,(270WSM) remi 700 a je tam hlaven 61cm tak pod 60 urcite nechod ak to bude custom tak tam daj kludne aj 65cm lauf lepsie ,,,vyhori,,,prach

@lovec

misko: Kratke hlavne su sucasny modny trend, bez ohladu na kaliber. Zakaznici si to pytaju, vyrobcovia ti mileradi ponukaju.
                Zmena dlzky hlavne vplyva na kazdy kaliber, ja osobne by som pri 300WSM bral 60cm ako nutne zlo. Je to nieco podobne ako mat v aute nadupany trojliter a kupit na to pneu 175/60 R14….mas link na to nemecke forum, kde sa to spomina? Sam som zvedavy, co tam popisali.
                300WM „bucha“ viac ako 300WSM? V akom zmysle? Spatny raz, akusticky efekt, alebo ako? Vsetko zalezi od zbrane – ak budu vedla seba dve identicke s rovnako dlhou hlavnou, jedna 300WM, druha 300WSM s podobnou(fabrickou) laboraciou, obavam sa, ze rozdiel mozno ani nebude postrehnutelny….
                Moj nazor je, ze ak 300WSM, tak urcite hlaven aspon 60cm a dlhsiu, aby to malo zmysel. Ked pises o stavbe, tak nebude puskarovi problem odrezat taky dlhy lauf ako si povies.
                Najlepsie by bolo si z takej kombinacie kaliber/dlzkah hlavne strelit. Potom uvidis, ci je to akceptovatelne a podla toho sa zariadis.

@misko

Ok, to s tym trendom berem. Nechapem vska preco dokaze taky sauer nacpat do 303 s 51cm laufom raz 300VM. To je dost od veci potom, asi tu fakt ide iba o trend.

To na akom fore sa to pisalo si zial nepamatam, nejako som sa k tomu pregooglil……:)teraz to vyzera, ze kecam, ja viem, ale druhym zdrojom je casopis lovuzdar cislo 1-2/2010. Tam je jedne clanok o dlzke laufu a konkretne je tam rozoberany aj moderny WSM oproti klasickemu VM v tom podtone aky som naznacil na zaciatku.

@lovec

misko napísal:

Ok, to s tym trendom berem. Nechapem vska preco dokaze taky sauer nacpat do 303 s 51cm laufom raz 300VM. To je dost od veci potom, asi tu fakt ide iba o trend.

….presne tak, trh si ziada, trh dostane. CO na tom, ze je to blbost. Marketing a predaj rozhoduje.

misko napísal:

…druhym zdrojom je casopis lovuzdar cislo 1-2/2010. Tam je jedne clanok o dlzke laufu a konkretne je tam rozoberany aj moderny WSM oproti klasickemu VM v tom podtone aky som naznacil na zaciatku.

Skus to nascanovat, alebo odfotit, som zvedavy, co tam je popisane…

@belson

Mám 300WSM s hlavňou 56cm (22″ ). Mám ju krátko, naviac ju držím tam, kde som ju nadobudol, t.j. za morom, kde na nejaké exaktnejšie rozbory nemám podmienky ako doma. Vystrieľal som cca 70 kusov dvoch druhov komerčného streliva (nemám tam prebíjaciu výbavu), ale ani v jednom prípade som nemal pocit, žeby išlo o „plameňomet kombinovaný s delobuchom“ :). Nemal som ani ako merať úsťovku, pripúšťam, že voči nominálu to mohlo byť o tých pár m/s menej, ale ak by mi chýbali, určite sa to pri prebíjaní dá vhodnou laboráciou dosiahnuť. Čo chcem vyjadriť, je to, že malý pokles energie je pre mňa menej podstatný ako výhoda v tom, že pri potulkách v ťažkom teréne mám zbraň kratšiu a ľahšiu. Aj keď tiež len o málo. Tamojší kamarát má 300WM (Sako), strieľali sme naraz a náš spoločný záver bol ten, že jediné plus voči mojej zbrani bola jeho jemnosť spúšte, čo ale s témou nemá nič spoločné.
                      Záver:
                      Hrubé (neexaktné) porovnávanie neprinieslo z môjho pohľadu nič negatívne pre zbraň 300WSM s hlavňou 22″ voči klasike 300WM s 24″ a teda tomu módnemu trendu by som sa v prípade, kde sa to hodí, až tak nebránil.

misko: Aj mňa by zaujímali tie porovnania v časopisoch. Ak budeš niečo robiť pre lovca, poprosím tiež.

@miso243

Lovu zdar január – február 2010 str.19
                        http://www.rajce.net/a5658546

@misko

Zdravim Pani!

miso243 mi usetril robotu, dik.

Aby som upresnil, vety na 3 obrazku, od 9. riadka mi vnukli tieto uvahy. Hoci cely clanok je o znacnom poklese s klesajucou dl. laufu. Teda najma pri klasickom magnume.

@belson

Vďaka miso243.

Závery Alainovho článku o nábojoch WSM by ma mali ako majiteľa zbrane s kratšou hlavňou tešiť, ale fajn by to bolo, keby to bolo podložené aj nejakými číslami, ináč to nie je úplné. Dúfam, že najbližšie sa tam dostanem aj k nejakému rýchlomeru, potom poreferujem. Ale skôr ako za pol až trištvrte roka to žiaľ nebude. 🙁

Prekladateľ článku by si mohol trocha vstúpiť do svedomia. Ak sa mu pretlačí „na pero“ tvrdenie, že strela s najväčším priemerom (325WSM) je vylepšeným nábojom, vyzerá to, že prekladateľ asi v tejto oblasti celkom doma nie je. Veta, v ktorej Alain narába s kalibrom 338WSM je nezrozumiteľná.

Mimochodom, vývoj kalibru 338WSM Olin stopol a pokiaľ viem, žiadna zbraň v uvedenom kalibri neuzrela svetlo sveta (okrem amíckych wildcatov). Bol to pôvodne aj môj favorit a komorový výstružník v tomto kalibri mám v šuflíku, uvidíme neskôr. Záhadne sa tento kaliber dostal v roku 2002 do normy C.I.P. Asi boli rýchlejší než Amíci.
                            Narážke na 375WSM nerozumiem (asi vie o dvoch wildcatoch?), ak niekto viete o čom to je, prosím doplňte, nech neumriem sprostý.
                            Takže takto sa veci majú…

@millos

Miso243, nehnevaj sa, nič v zlom, taký rozptyl sa dá dosiahnúť v stojane aj s napr.RWS strelivom, bežne kúpeným síce za trošku viac euráčikov ako ostatné. [file name=DSC04123__640x480_.jpg size=174066]https://www.horar.sk/media/kunena/attachments/legacy/files/DSC04123__640x480_.jpg[/file]

@millos

Toto som nahádzal s A-Max 208gr., v 300WinMag s hrubou hlavňou ale 73cm dlhou, a to bola len druhá navážka, čo sme vyčarovali s Lovcom01 s VithavuoriN560, tak som úplne spokojný s rýchlosťou strely a s rozptylom. A to ešte nie je puška v novej pažbe, strielané s Vortex pri 16xzväčšení na 100m.

@miso243

To je možné. Len nechápem čo si tým chcel povedať ani ako to súvisí s aktuálnou témou.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 21 )
                                • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.