• Toto téma obsahuje 30 odpovedí, 14 hlasov, a bola naposledny upravená 15.03.2012/03:45 od .
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 16 až 30 (z celkového počtu 31 )
  • Autor
      @lovec

Pred dvomi dnami,pri perfektnom mesiaci prasiatko cca. 30kg,rana na krk na 60-70 metrov,kus v ohni. Ciastocne poskodeny krk. Kaliber 30-06, Hornady SST 10,7g.

Mám CZ 550 308 W. Bežne strieľam líšky a srnčiu strelivom NORMA so strelou Vulkán. Je to veľmi presné strelivo a nerozbíja. Prechádzam však na RWS DK s poloplášť.strelou so strižnou hranou, strela – 10,7 g. Sinoxidová, neortuť.zápalka nespôsobuje hrdzavenie hlavne. Cena je cca 60-64,-Sk / ks. Aj keď náboje sú pomerne drahé, oplatí sa, samo že nie na cvičnú streľbu. Pozri balistiku týchto nábojov a zistíš, že je vynikajúca. Myslím, že strieľam dobre a s týmito nábojmi strieľam na 100, alebo 200 metrov vždy presne a nenadsadzujem. Strela má dvojité jadro, prvé sa deformuje, druhé zostáva v celku, strela sa ale nerozbíja a zostáva vcelku.

@atka

ja mam gulo brok 308w bajkal som tiez vyskusal tie rws ky je to super naboj len unas to stoji 5
        85 sk

@peter33

Zdravím, páni, obraciam sa na vás, keďže sa neviem rozhodnúť. Zatiaľ som používal v 308W Geco Teilmantel 11g. Ale chcem prejsť na iné strelivo, skúsenosti s tým Gecom sú pre mňa mizivé, v decembri individuálna polovačka – lanštiak na 50 krokov po rane za lopatku padol ako kabela, po 2 minútach sa zdvihol a odcupital preč, ani so psom sme ho nenašli, na nástrele farby bolo, ale po 5 metroch ani prd. Nejak ale o 2 týždne pred vianocami, prišiel mi cca 3 ročný kanček, taktiež ale na 60 krokov, zásah nižsie za lopatku naznačil, na nástrele žiadna farba, len podľa snehu som ho stopoval, zhasnutý cca po 90-100 metroch, zásah nižšie na pečienku , časť strely mu fragmentovala na pľúca, taký úlomok nejaký, a guľa ho neprebila, zostala na druhej strane pod kožou. Všetko vyfarbil do vnútra.Teraz hľadám do tej 308W strelu, po ktorej tá zver dobre farbí, keď aj odbehne, to vôbec nevadí. Rozmýšľal som medzi – Hornady SST alebo Interbond, od Lapuy Megu, alebo od Normy Nosler Partitition. Aké máte vy s nimi skúsenosti?

@semo

no skus sst ib nosler partition vulkan oryx je tiez dobry rws som mal uni nic moc a drahe ja si prebijam takze fabricke neriesim urobim si taky aky mi treba

@spider

a čo tak vyskúšať do 308 w náboje od sako 13 gramovú strelu,osadená je tam strela ak sa dobre pamatám hamerhead

V kalibri Win 308 som používal náboje Norma so strelami Vulkán. Neboli zlé, ale drahé. V našich podmienkach môžem strieľať tak do 200 m, v reále však strieľam tak do 120 m. Preštudoval som si balistiku streliva Sellier Bellot a kúpil som si náb. Sierra so strelami PTS. Sú veľmi presné , neznehodnocujú zverinu a zver po niekoľkých metroch zhasína. Je niekedy až smiešne, ako si lámeme hlavy nad strelivom, ten chce to, onen doporučuje toto a všetko je to nanič, pretože vždy záleží na tom, akí sme strelci, kde umiestňujeme zásah a na akú vzdialenosť strieľame. Teda, u mňa je podstatné-primeraná kvalita za prijateľnú cenu. Tieto náboje kúpim takmer v každej predajni poľ.potrieb a nemusím špekulovať kde a za koľko ich kúpim!

@m-kruty

zas až tak presné nie sú

@lanus

feko – Toto sa Ti naozaj podarilo cit. : „Preštudoval som si balistiku streliva Sellier Bellot a kúpil som si náb. Sierra so strelami PTS.“ :woohoo:

@m-kruty

Plne s tebou súhlasím. balistika u bellota je asi taká ako oceľové guličky s praku. Pred časom som osádzal montáž s puškohľadom a majiteľ mi dal náboje Siera od S&B aby som to nastrelil. Optiku som doklikal podľa hlavne. Pištoľový terč postavil na 50m a čuduj sa svete. Prvá rana 5cm vpravo od stredu , druhá ľavý spodný roh 3 a 4 rana mimo terč , 5 rana pravý spodný roh a šiesta mimo terč. Vzhľado k tomu , že nie som začiatočnýk , vždy ak si niekto dodá strelivo nižšej kvality ja si hodím do kufríka buď RWS alebo Normu. Takto som to urobil aj pri tomto nastreľovaní. Šup do vrecka RWS – len pre istotu- po 4rane guľovnica nastrelená. 😉
                    Toľko z mojej profesionálnej praxe verzus S&B. Je to hnoj.
                    Len pre zaujimavosť , bol to kaliber 8x57JS a strela ID. RWS ma opäť zachránilo od opakovanej návšteve strelnice. 😉

@0303-jozinko

Keď to vyrába S&B,tak tam môže byť vopchatá aj strela zo zlata,aj tak to bude hnoj.Samozrejme veľa ľudí napozerá na kvalitu,hlavne že je to lacné,aj keď to nevystrelí:(

@m-kruty

Aj takto sa to dá napísať. Skrátka , stručne , výstižne

@podes

Nie že by som bol super strelec, ale ja som s „PRNÍ PARTIZÁN“ 180gr z 550 Varmint laninate z opory odstrelil líške hlavu z krku na 128m (potom odmerané dialkomerom). Mal som aj prebíjane Hornady Interbond, ale skúsil som či má zmysel zo sebou nosiť aj niečo iné .Mohla to byť aj náhoda ….neviem.

@mafian2

na 128m to urobíš aj s obyčajným prakom.:laugh:
                            keby si to urobil na 280m, tak to by som povedal toto: náhoda !:laugh:

@seky

Keď som kedisi dávno začal prebíjať 308 WIN, tak som tam skúsil dať strelu SB /neviem už presne jej názov, ale bola to tá zo strižnou hranou/. Rozptil bol tak 20 cm. Uvažoval som u výmene hlavne, ale kamoš potom gule premeral, bol v ních na priemere rozdiel +-0,03 mm. Možno to nieje veľa, ale strele to evidentne vadilo. Po výmene za Hornady, Siera atď. už nebolo treba meniť hlaveň.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 16 až 30 (z celkového počtu 31 )
                            • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.