• Toto téma obsahuje 18 odpovedí, 8 hlasov, a bola naposledny upravená 24.06.2010/14:29 od .
Zobrazujú sa 4 príspevky - 16 až 19 (z celkového počtu 19)
  • Autor
      @m-kruty

taktiež je zaujímavý náboj 303British , 30R Blaser, ……HM. čo vy na to….

Ahoj Milan. Dlhší čas som tu nebol. Určite sa
      zastavím. K .450 Marlin v podstate nie je čo
      dodať. Osobne polujem cca 15 rokov, čo znamená
      že iba krátko, ale za ten čas som vyskúšal viaceré kal. od.223rem po .450 Marlin a s týmto
      kal. som poloval rok s plnou laboráciou. T.z.
      že bol výkonom na úrovni 375 HH čo považujem
      na bežné polovanie /jelnia do 150kg/ už za extrém. Pre mňa a môj spôsob lovu je dôležítá jedna skutočnosť. Prebíjanie streliva. Prebíjanie komukolvek kto sa mu venuje viac ako seriozne a má záujem sa učiť a ukladať do svojej pamate veľakrát aj tažšie prípadne drahšie získané skúsenosti umožní využiť ten svoj kal. max ideálne. Nehovoriac o streleckej zručnosti ktorú strelec /prevdepodobne/ nadobudne pri stovkách a stovkách nábojov vystielaných pri skúškach rôznych laborácii na strelnici. 450 Marlin je podľa mna super kaliber. Dostatočný výkon, o TKO aninehovoriac. Ale nie je to všeliek na nepresnosť a nikomu nenahradí potrebnú streleckú zručnosť pri love a ani zodpovednosť za to keď potiahne trocha vedla.

Zdá sa že téma .450 Marlin zakapal, tak
      aspn poje posledné skúsenosti. Rana z posedu
      na jeleniu zver o váhe 50kg. Vzdialenosť
      120 m zásah za lopatku, prestrelené plúca, po
      zásahu značenie komor. zásahu a odbehnutie
      do cca 80 m, v behu pád a koniec. Poškodenie
      m“asa nulové. Druhá skusenos, 30 kg prasiatko
      vyštartovalo spod korenov kde som stál, nahodenie gulovnice, malinčie a samá breza,
      ako som zachytil smer a dostal ho do puškohladu
      som potiahol. Vzdialenosť do 30m, stromy a malinčie som vôbec neriešil, takže zásah do cca 25cm breze jej priestrel a zásah prasaťa v smere od konca rebier na pravú stranu plúc. Fatbenie od nástrelu, 20 m a koniec. Poškodenie
      m“asa nulové. Strela 300 GR Nosler Partition, V0 700m/s.Takže tak.

A zasa jedna fajn skúsenosť. Keďže som mal posledné dva náboje s 300 GR noslerom prišiel čas na novú várku. Tentokrát to je 350 GR Hornady SP FN. Voľba laborácie v QL 10 ks na skúšku a poďho na strelnicu. Bolo my jasné že zásah pôjde dolu, ale prvá rana bola takmer na rovnakej výške ako bol nástrel 300 GR molikovaného noslera. Je celkom zaujímavé sledovať ako sa posúval bod zásahu. Takže hlaveň bola celkom fajn „premastená“. Presnosť 450ky je tiež celkom zaujímavá. Trojranová položka 2 cm. VO 648-652m/s. E100 okolo 3000J. Fajn, nie?

Zobrazujú sa 4 príspevky - 16 až 19 (z celkového počtu 19)
    • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.