Úvodná stránka › Diskusné Fóra › Z B R A N E › Strelivo do dlhých aj krátkych zbraní + prebíjanie … › historické strelivo z obdobia 2. sv.v.
- Toto téma obsahuje 25 odpovedí, 5 hlasov, a bola naposledny upravená 28.02.2011/16:04 od .
-
AutorPríspevky
-
16/01/2011 o 17:12 #15248
Mám na mysli strelivo určené pre dlhé a krátke ručné zbrane, ktoré sa dodnes nachádzajú na miestach kde sa bojovalo. Vyhladávači medzi ktorých patrím aj ja, neraz objavia veľké množstvo až niekoľko stovák ba i viac prevažne nevystrielaných nábojov do pušiek, ktoré zanechali na miestach či už oslobodzujúce alebo okupujúce jednotky. Po vyčistení takýchto nábojov sú v takom stave, že na prvý pohľad su nerozoznateľné od nových, súčasných nábojov. Ba čo viac sú po toľkých rokoch funkčné ako keby im nič nebolo. Patria takéto náboje naspäť do hlavní alebo hrozí nejaké nebezpečenstvo alebo prípadne poškodenie zbrane ?
16/01/2011 o 18:22 #15249Podla mňa ak nájdeš takéto náboje mal bi si to nahlásiť na policiu.
Ak neboli vo vlhku tak bi im nemalo byť nič ale neriskoval bi som.
A kde ich naj viac hladáte? Ja chodím každoročne na vojenskú akciu(stretnutie majiteľov vojenských veteránov) Sahara. Koná sa to vo VTSU Záhorie pri Senici, voľakedi tam trénovali nemci keď išli do Afriky, našli sme pár starých nábojníc ale neboli z čias 2.sv.v. No je problém sa tam dostať(len do niektorích častí) lebo to je strážené. Dá sa tam dostať len ak je takáto akcia.16/01/2011 o 18:33 #15250Ja som členom KVH a s takejto starej municie si robíme slepe náboje lebo je problém ju zohnať a ked je tak je drahá a niektoré náboje si dávam prebiť lebo kupovať ich je drahá sranda.Nieje problém strielať aj nájdene len už majú iné balistické hodnoty a môže sa stať že gula ostane v hlavni a ak sito nevšimneš máš problém.
16/01/2011 o 18:51 #15252schill ti si v tom KVH ktoré bolo na Sahare?
Mi u nás v Zohore sa snažíme také niečo založiť, už to je na celkom dobrej ceste.16/01/2011 o 18:57 #15253Tento rok som nebol nedalosa ale aj náš klub tam bol.Chodíme po akciách po celom slovensku ved od jari je pomaly každý mesiac nejaka bojova akcia
16/01/2011 o 20:58 #15254chalani ja nepisem ze taketo strelivo mam ja pisem ze sa taketo strelivo najde… :silly:
ja som z banskej a osobne si myslim ze tu je toho najviac z celeho slovenska, :silly: podla vlasnych skusenosti.:huh:16/01/2011 o 21:05 #15255Na povalach ho je tiež dosť stači ked sa prerába strech a je tam pozašívané a našiel som ho už aj na turistických chodnikoch hlavne na jar a jeseň
16/01/2011 o 21:56 #15256Prababka hovorila že keď po vojne orali pole tak našli guľomet asi ruskí,
boli pri ňom aj náboje, veľa nábojov, bol na malých kolieskach. Tak ho zobrali jej manžel ho mal na povale, raz keď nebol doma mu ho hodila do vyschnutej studne ktorú neskôr zahádzali, vraj keby že sa to vykope tak bi sme ju tam našli. Ale či to celé je pravda neviem. Ale Rusi a Nemci sa tu stretli a dopadlo to tak že nemci už nemali muníciu lebo transportér rusi prepadli skôr a delá nemali čo strieľať keď rusi išli z lesov. Rusi nám skoro zbúrali kostol lebo nejakí nem.odstreľovač bol na kostolnej veži a oni do nej z tanku strelili. Možno bi sa na tomto poli niečo našlo ale len hlboko pod zemou lebo ľudia tu odtedi tie polia obrábajú a kebi niečo našli tak bi to hneď zobrali.16/01/2011 o 22:25 #15257Ja uz sa tesim ked roztaje sneh a bude trochu suchsie aby som mohol vyrazit do lesov:P jaj uz sa tesim, mam jeden tip od znameho kde vjednej dedine miestny zabili dvoch nemcov ktori isli sami cez dedinu na motorke zo saitkov, aj mi bolo povedane co sa snimi stalo, miestny ich zakopali aj spolu zmotorkou do blizkeho lesa, to musela byt poriadna diera aby zakopali celu motorku zo sajtkov a dve tela, niet sa co divit ono totizto bola na blizkosti v hore usadena nemecka posadka a ta keby sa to dozvedela ze vdedine dali dvoch dole tak vypalia celu dedinu a plus ece dve najblizsie…:huh:
neviete mi nekto poradit kde by som kupil dobre tojest lacno a kvalitne hladacku, ta moja uz ma dohladane….tip na dobri link dakujem…:)16/01/2011 o 22:29 #15258Keď niečo nájdeš daj vedieť. Na modelforum.cz, technika, diskuse je téma Dost brutálni nález, skús pozrieť.
16/01/2011 o 22:39 #15259V Martine ma kamarát predajňu
16/01/2011 o 22:57 #15260:ohmy: tak toje hard sturmpanzer IV neni ciste ze nalez to akoze je tam cely zakopany ? :silly:
schill ako sa ta predajna vola ? nema na nete link ? :dry:16/01/2011 o 23:03 #15261ma stranku možeš si objednať ale teraz presne neviem nejak stevedetection.sk
17/01/2011 o 02:33 #15262Pozor na takuto municiu ,mnohy ludia si myslia ze ked je pusny prach stary preexpirovany,tak ze bude mat menši Pmax-to jest tlak. Važeny uplný opak je pravdou, Velka šupa velky kopanec do pleca a velakrat nejde na M98-otvoryt zaver. Jeden moj kamarad taketo strelivo 8×57 IS chcel vybuchat na strelnici a pri vystrele jedneho takehoto naboja sa prerazila zapalka a ohen šlahol popry zaveru dozadu ,a mojemu kamaratovi to šlahol do oka . Lekary mali čo robyt aby neprišiel o oko.Dnes vyrabane zbrave -aj česke maju preto na boku puzdra zaveru vyvrtanu malu dierku. Aby plyny pri vadnom naboji a prerazenej zapalke isly do boku a nesmerovali strelcovy rovno do Oka. Vojenske mauzre to tak nemaju. Ak chcete vojensku municiu použivat treba ju Delaborovat a vymenit prach a zapalku,.Rakusania maju ligu strelcov z vojenskych zbrani ,tiez maju do Stajeriek naboje na pohlad ako za Marie Terezie ale vo vnutry je novy prach a nova zapalka.
17/01/2011 o 03:26 #15263máš pravdu a poznám debilov čo tieto staré náboje akože delaborujú ale ten istý prach vrátia speť ale nasypú ho až po hrdlo a to sa čudujem že sú furt tu.Jednu 24orku čo mám tak podobný debil urobil slepé náboje na akciu a nadrbal tam rýchlo horiaci prach a z hlavne vyrazilo koliky a pažba sa rozletela. Nikomu sa nič nestalo len ma bohovo štípali ruky
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.