Úvodná stránka › Diskusné Fóra › Z B R A N E › Dlhé zbrane › Kaliber 30-06
- Toto téma obsahuje 56 odpovedí, 20 hlasov, a bola naposledny upravená 28.01.2009/16:23 od .
-
AutorPríspevky
-
13/11/2008 o 14:56 #5389
Po poradi:
-tebou citovany moj nazor sa vztahuje k monolitickym strelam,tieto maju minimalny ubytok hmotnosti pri dopade na ciel,preto je u nich vysoka pravdepodobnost priestrelu,faktor rychlosti a hmotnosti nie je tak zavazny ako u striel plast+olovene jadro.
-kanceka si prestrelil preto,lebo strela letela uz tak pomaly,ze sa minimalne deformovala a tym padom kus prestrelila.Na 50 m bude mat tak vysoku rychlost (a s ohladom na jej zastaralu konstrukciu),ze sa bude deformovat,pripadne triestit do tej miery ze k priestrelu nepride.To je hola pravda a ja netvrdim nic ine.Preto ak ide o pouzitie klasickej konstrukcie strely,je vyhodou vyssia vaha a primerane nizsia rychlost,lebo tym sa eliminuje jej prezita,nemoderna konstrukcia.
O ostavani v ohni debatovat skoda,to je od rany k rane ine a nanestastie sa tym zvyknu ohanat ludia,co ulovia 2-3kusy rocne a chcu z toho vyvodzovat zavery.Zial.Takze dakujem,ze vlastne s mojim nazorom suhlasis.:)
edit: pravopis
13/11/2008 o 19:36 #5397A inak s tým nesúhlasíš, že zver skôr značí po zásahu pri použití ťažšej a pomalšej strely?
Hmmm, no neviem či si niekedy 6,5X57 mal a hovoríš o starej konštrukcii strely, no nie vždy sú nové lepšie, niekedy je lepšia stará klasika. Mám ju odskúšanú na viacerých kusoch a som spokojní, ak zver aj po rane niekedy odíde, nie viac ako 50m a vždy je prestrelená a dobre farbí. Pre iné kalibre strelivo S-B nezastávam, no v tomto je dobrý. Ináč je to fakt tvrdá strela…
Aby som neodbočoval od témy:
30-06 nie je môj veľmi obľúbený kaliber, ak dobre trafíš, zver zostane v ohni po hociktorom strelive, no keď už tak strieľať z neho RWS ID Classic alebo UNI Classic. Nestrieľaj z neho Sellier, ba mne sa neosvedčil ani Kegelspitz ani Doppelkern, zver po nich nie vždy farbila. Je pravda, že je RWS pomerne drahé strelivo.
Kal. 30-06 je kaliber, ktorý veľa ľudí obľubuje no iní ho nechcú vôbec. Ja uprednostňujem napr. 8X57JS či JRS, lebo sa z nej ľahodnejšie strieľa a je účinnejšia.13/11/2008 o 23:31 #5402Po akej strele ako zver znaci je tak hypoteticka otazka,ze by sa to dalo omielat donekonecna a k jednoznacnemu zaveru sa nedospeje.
Kaliber 6,5×57 nemam,nemal som ani nebudem mat.Okrem nakupenych striel od firiem Barnes,Hornady a Sierra su vsetky strely vyrabane u Sellier&Bellot prezitok z polovice minuleho storocia.Tu nie je co riesit,ziadna myty typu stara je niekedy lepsia nez nova.
-jadro strely nie je spojene s plastom
-plast je z tak tvrdeho materialu,ze pri vyssej dopadovej rychlosti
sa nedeformuje,ale lame a trha,tym padom dochadza k rozkladu strely
-pri dlhodobom pouzivani zapricinuje zvysene opotrebenie vyvrtu hlavne,
co je vsak pre bezneho spotrebitela zanedbatelne,ked vypali 1 max. 2
skatulky rocne.Skor odide hlaven kvoli zanedbanej udrzbe.
Na zaklade akych skusenosti alebo merani usudzujes ze prave v 6,5mm robi S&B nejaku „tvrdu“ strelu?
Ad. RWS – to je tema pre nejakeho dlhodobejsieho uzivatela,mna ich vyroba neoslovuje,avsak nepopieratelne maju velmi,velmi vysoku uroven vystupnej kontroly a celkovo kvality,takze sa jedna o znacne spolahlive strelivo.Pokial ide o ucinky to je vec druha a ja ich strely nepreferujem.
Sellier&Bellot – absolutne mimo zonu zaujmu.Jedine, co je od nich dobre je rada streliva Match v kal. 308W a .223Rem. Tie su skutocne dobre.
Vyber kalibru je v 90% vec sympatii.
Cim vies dolozit vyssiu ucinnost 8×57 voci napr. .30-06? Tak aby to bolo statisticky zaujimave,porovnavat zopar ulovkov za nerovnakych podmienok vela nenapovie….a hocikedy to moze byt naopak.Vplyva na to ako dobre vies, x-premennych faktorov.Takze je to trosku odvazne tvrdenie.Problemom je to,ze kazdy tvrdi ze jeho kal. je ten naj,ale dokopy skusil 1-2,mozno 3 ale bude bohorovne tvrdit,ze prave jeho je najlepsie.Preto take vyhlasenia u mna prilisnu doveru nevzbudzuju.
Tym netvrdim,ze treba kazdy rok menit flintu.Skor je vhodnejsie byt trosku zdrzanlivejsi v takych „zasadnych“ postojoch,najma ked sa dost tazko daju meratelne a obejktivne posudit.
S dnesnymi skusenostami (a urcite sa k tomu dostanem…ak dozijem)by som volil lahucku opakovaciu gulovnicu,so stredne silnym profilom hlavne a v kalibri 7x57mm.K tomu nejaku kvalitnu strelu,bud rychle a lahucke KJG alebo nejaky 9,1g Nosler Accubond a do 200-250 metrov nezije na Slovensku zver,ktoru by som pri dobrom zasahu spolahlivo neulovil….No ano,do Topolcianok by som si zobral na „bizona“ tristovku… 😉 🙂14/11/2008 o 14:25 #5409Milý lovec,
pri kal. 6,5X57 je 8,5g strela rýchla? V0-775, V200-617 Načo spomínaš vysokú dopadovú rýchlosť?
Preto si myslím, že je to tvrdá strela, lebo diviaky vždy prestreľuje ba vo väčšine prípadov aj vysokú. Diviaka som neprestrelil len keď som ho strelil šikmo odzadu, strela zastala úplne vpredu v krku a neoddelená! A len s touto rážou mám strelené asi 20ks za posledné 4 roky. Ostatné teraz poľujem s 8X57.
A ku zastaralej konštrukcii – keď tvrdím, že niekedy staršia konštrukcia streliva je lepšia ako niektoré novšie je preto, lebo poľovníci s niektorými spoľahlivo poľovali aj pred 30-imi rokmi a aj na väčšie vzdialenosti.
Poľujem odmalička aj s otcom, veľa diviakov aj vysokej sme dohľadávali, keďže sme aktívni psíčkári mnohím kolegom poľovníkom z celého okresu a to už roky! Pred ca. 15-imi rokmi sme mali najlepšiu kopovku na Slovensku – 2krát víťazka MAR. Takže skúsenosti máme nielen s tým, čo sme my strelili, ale aj po akom kalibri s akou strelou a na akú vzdialenosť sa strieľalo daná dohľadávaná zver a ver mi, že tam bolo po 30-06 toho veľa… Zbraní mám momentálne 13, keďže občas doveziem niečo aj pre iných zo zahraničia, pozri v inzercii. A vyskúšal som také zbrane, aké si ešte možno ani v rukách nemal.
Inak nemusia sem písať len ľudia, ktorí strieľajú ročne 20ks. Fórum je aj o tom, keď niekto napíše k téme, že strelil kus a ako sa zachoval po rane.Napísal som sem svoj príspevok, aby som poradil a prezentoval svoj názor, s ktorým neočakávam, že bude každý súhlasiť a nie aby som sa tu s niekým hádal ako to tu často robíš ty!!!!!!!!
V jednom máš pravdu, poľovačka je o veľa faktoroch….14/11/2008 o 20:04 #5415Odchadzas od temy….zbytocne sa chces urazat,nemas preco.
Spominal si ze si prestrelil 130kg diviaka na 200m,ja v tom nevidim ziaden problem,strela uz mala natolko nizku rychlost,ze sa len minimalne deformovala a doslo k priestrelu.Jednoduche,logicke,ziaden problem.Strel s tou istou strelou takeho isteho diviaka na 25m tiez cez lopatky a s vysokou pravdepodobnostou sa ta gulka horko-tazko prebije do komory cez prvu lopatku.
Opakujem,ze konstrukcia striel S&B zarucuje len jednu vec – nepredvidatelne spravanie strely po zasahu.Dovody som uz vysvetlil v minulom prispevku.
Klasickym poloplastom sa bude dat zver ulovit aj za 50 rokov,znamena to,ze je lepsi ako nove typy striel?:unsure: To iste by mohli tvrdit o tvojich strelach predovkari,ze ich 25g hrca olova uspesne lovila zver pred 150-200 rokmi.
Tvoje skusenosti zo psickami si nedovolim v ziadnom pripade spochybnovat,avsak si mozno celkom neuvedomujes,ze pri tych dohladavkach bola spolocna pricina/y – zly zasah,nekvalitne strelivo.
S kalibrom to nesuvisi,to si treba priznat.Mnoho ludi to ma fixovane z minulosti,ked jedine strelivo bolo S&B a mnohi ho dodnes pouzivaju-myslim tym s ich povodnymi strelami.Tak z toho vylezie nezmyselna rovnica ako napr. .30-06Sprg.=podlieva,rozbija. Co ale nie je problem naboja,ale nekvalitnej municie.
Zase priznat si svoju chybu ako pricinu nutnej dohladavky, to u drvivej vacsiny polovnikov nehrozi,vsetko je na pi.. len oni ziadnu chybu neurobili.Sebareflexia je pojem z inej galaxie.To je zase problem v ludoch a nie v naboji,inak to nebude nikdy.
Kto ma kolko zbrani….hm,tak to neviem ako suvisi s ucinkami Springfielda,ale ak sa chces pochvalit,ze mas doma muzeum,ziaden problem.Daj do galerie fotky,popozeram.
Vytahovat na mna argument,ze si mal v ruke take alebo onake zbrane,nehnevaj sa….to mi pripada trosku detinske.Mozno by si sa divil….:). Ja sa gulovemu strielaniu venujem asi trosku viac nez bezny polovnik,rocne strielam +1000 gulovych nabojov len z vlastnych zbrani,k tomu nejake tie zavody a x-kusov cudzich flint na strelnici.Takze sa domnievam,ze mam dostatok priestoru a moznosti na dostatocne overenie jednak svojich schopnosti a aj na posudenie kvalit toho ktoreho streliva.Ak sa ti to „nezamluva“,prepac.Skutocnost je taka.
Ze sem nemusia pisat len ludia s 20ks ulovenej zveri rocne-to si nepochopil spravne,ja som len napisal,ze prave ludia ktori rocne ulovia 2-3kusy vyvodzuju casto „skalopevne“ zavery a to sa tie zasahy vacsinou este uplne lisia( vzdialenost,velkost,druh zveri).To neznamena,ze nemaju pisat,prave naopak.Len si treba uvedomit,ze ak chcem nieco zodpovedne a objektivne posudit,potrebujem na to urcity objem skusenosti a informacii.Bez nich to zial nejde a
vysledkom potom moze byt nespravny zaver.
Tvoj nazor ti neberiem a ak ti oponujem to neznamena, ze sa s tebou hadam-vola sa to diskusia.
Ja sa ju obvykle snazim dolozit nejakymi overitelnymi faktmi,ktore uz mam preverene.
Ostatny snad prepacia dlzku textu bez nejakych zvlast uzitocnych informacii.14/11/2008 o 21:31 #5419lovec – gratulujem k výstižnému článku a v obecnej rovine pridávam nasledovné :
Odjakživa platilo,že ,, kto vedel – ten robil, kto robiť nevedel – ten učil , hoci by sa mal učiť sám“!
31/12/2008 o 18:38 #6562kaliber 30-06 mam 12 rokov, strelivo pouzivam SB SPCE 9,7 g a nemenil by som za iny, takze absolutna spokojnost
01/01/2009 o 20:42 #6574lanus napísal:
lovec – gratulujem k výstižnému článku a v obecnej rovine pridávam nasledovné :
Odjakživa platilo,že ,, kto vedel – ten robil, kto robiť nevedel – ten učil , hoci by sa mal učiť sám“!
Uplne súhlasím…
04/01/2009 o 21:05 #6623Páni ja myslím, že trocha teórie nikomu nezaškodí a ak sa začnete skutočne sriózne zaoberať prebíjaním streliva, rôznymi laboráciami, roznymi strelami a rôznym prachom, tak sa bez toÅ•ie nepohnete. K tomu prestrelovaniu – z vlastných skúseností môžem potvrdiť Lovcove slová. Daniel, so strelou Nosler Akubond na 50 metrov ostala strela v koži na lopatke výstrelovej strany. Strela krásne deformovaná. Na 230 metrov zhruba tak isto veľký daniel, zásah tiež na lopatku – prestrelený.
Ale k téme. 30 06 je na naše podmienky dobrý kaliber. Spoľahlivo ulovíš líšku, srnca, jeleňa a ako koľvek veľkého diviaka.14/01/2009 o 00:14 #7082lovec polujem s 30 06 a prirastla mi k srdcu.Tak ako kazdy kaliber, ma vela zastancov , ale aj tych co ho zatracuju.Ja nan nedam dopustit.Podla mna idealna zbran na diviaciu a jeleniu zver.Plne s tebou suhlasim , ze pusku nerobi len kaliber ,ale aj pouzite strelivo.Moj nazor na strelivo SB je presne taky isty ako tvoj a teraz pouzivam strelivo od Norma.S Vulkanom som bol maximalne spokojny , ale mrzelo ma skusit Oryx.Zatial s nim vela skusenosti nemam, ale s tvojho clanku usudzujem, ze svoje kvality prejavi skor na vecsie vzdialenosti , ako na strelbu do 100 m.Usudzujem spravne?
14/01/2009 o 00:33 #7083raroh: Osobnu skusenost s konkretne touto strelou nemam,ale usudzujem podla referencii z okruhu znamych,ze je to dostatocne kvalitne strelivko.Vseobecne ci uz s Vulkanom alebo Oryxom sa mozes na ten naboj spolahnut.
Takisto je super volba Accubond,Norma osadzuje 11,7g do .30-06Sprg.Co sa tyka tej vzdialenosti – cim dalej chcem strielat,tym makksiu strelu potrebujem,aby sa pri nizsej dopadovej rychlosti dostatocne deformovala.
14/01/2009 o 00:46 #7085Vdaka za rychlu odpoved.Aspon si ma uviedol z omylu.Ja som si myslel, ze na vecsiu vzdialenost skor tvrdsia strela.Cital som vsak tvoj prispevok v rubrike ,, strelivo impala“ a zaujali ma tie strely KJG. Chcel som sa spytat preco pouzivas monolitne strely. A nie strelivo s olovenym jadrom . Maju lepsiu balistiku , alebo ucinok ?Mozes objasnit.Dakujem.
14/01/2009 o 01:04 #7087Preco ich pouzivam….no rad skusam nove veci (nove pre mna).:)
Najprv som si v dobe ked Sellier&Bellot uviedol svoje naboje so strelami Barnes XLC (take modre),kupil zo zvedavosti jednu skatulu.Strelil som s tym par kusov,ale nemal som z nich az taky isty pocit,aj ked ucinky boli dobre. (na vysvetlenie,Barnes X je do takehoto kalibru pri rychlostiach,ktore S&B zvolil predsa len trochu tvrda strela).
Neskor som skusil Barnesy Triple Shock X (TSX) vo vahe 11,7 a 9,7g. Tieto boli ovela presvedcivejsie,hlavne co sa tykalo stop-efektu. Ale to uz boli moje vlastne,prebijane naboje a aj rychlosti boli vyssie,nez je bezny standart .30-06Sprg.
Niekde som sem dal link na klipy,kde je pekne vidiet ako rychlo sa po naraze TSX otvaraju.
KJG som planoval do .30-06 hlavne kvoli plochej balistickej krivke,avsak medzitym som si kupil dalsiu gulovnicu,takze mali premieru v nej. Velmi presvedcive vysledky a ked na buducu sezonu vyda,naladujem ich aj do Springfielda.
No a momentalne pouzivam absolutnu klasiku – olovene jadro a plast bez mechanickeho alebo chemickeho spojenia, Berger VLD Moly urcene pre strelbu na dlhe vzdialenosti.
No hned ako ich miniem,tak je na rade horuca monoliticka novinka firmy Hornady – strely GMX.edit: Dal som do fotogalerie jediny Barnes TSX,ktory sa mi podarilo ziskat.
14/01/2009 o 01:44 #7094Usudzujem teda , ze monolitne strelivo a strely s olovenym jadrom a riadenou deformaciou by mali mat podobne ucinky. Mozno pre strelivo typu Barnes Triple Shock X by sa ako vyhoda ukazovala lepsia balistika ci vacsia zostatkova hmotnost strely.
14/01/2009 o 20:43 #7124nazdar b
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.