Úvodná stránka › Diskusné Fóra › Z B R A N E › Dlhé zbrane › kaliber 308W
- Toto téma obsahuje 50 odpovedí, 19 hlasov, a bola naposledny upravená 11.01.2011/18:08 od .
-
AutorPríspevky
-
04/11/2009 o 21:47 #12711
Ja strieľam z 308 Win 10,7 gram. Sieru pro Hunter – bez problémov, či u srčnej, alebo danielej. Streľam tiež 12 gram. Lapua Mega, tak isto bez problémov, bez devastácie a bez dlhej dohľadávky. Siera je o niečo mäkšia ako Mega, ale ani po jednej strela zver neodíde ďalej ako 40 metrov a dokonale farbí. Skúšal som aj Hornady SST. Po tejto strele zver ostala vždy v ohni, ale na úkor rozbitia diviny. Súhlasím s tým, že 308 je univerzálny kaliber na naše podmienky a dá sa s ňou loviť v podstate všetka naša zver. Ale na priek tomu, keď idem na niečo väčšie /daniel, jeleň/ beriem so sebou 300 WSM /istota je istota/.
17/12/2009 o 12:29 #12933308 kaliber je naprd. Neuznávam tento kaliber, najlepší je 8-57
17/12/2009 o 16:13 #12936Dobry vtip…. :laugh: :laugh: :laugh: ….vies aj nejake dalsie?
18/12/2009 o 09:13 #12939Nie som expert na zbrane a strelivo ale dovolím si vysloviť svoju skúsenosť.Svoju poľovnícku karieru som začínal pred 20 rokmi práve s W308 a môžem povedať že je to velmi presná zbraň ale spolahlivá je len s velmi kvalitným strelivom.Kím som používal české strelivo hodne zveri mi odbiehalo pomerčne daleko.Nakoniec som ju vymenil za 7× 64 a som omnoho spkojnejší,tento kaliber mi úplne vyhovuje a dokážem sa naň spolahnúť.No a nakoniec to ukončím konštatovaním, zbraň,teda puška, je ako žena,buď vám sadne do ruky alebo nie,buď jej veríte alebo nie…a predsa každý máme iný vkus….Lovu zdar
05/04/2010 o 21:26 #13743jasné že ti neurobil ani krok a čo sa týka tých 6-tich rebier nestrielaj zo šikma ale na blat.
05/04/2010 o 21:30 #13744Samuraj haníš kaliber 308 lebo si ho nikdy nemal len tú tvoju starú 8×57-čku a nevieš reálne
reagovať.jedno ti môžem zodpovedne povedať a dajú mi to za pravdu aj iní ktorí sa rozumejú do strelectva že i tú tvoju osmičku zahambím kedy chcem ja mám 308-ku od roku 1984 a viem o čom píšem.05/04/2010 o 22:24 #13745308W je Ok s dobrým strelivo. Má svoje výhody, presnosť, príjemný spätný ráz, asi jeden z najširších výberov streliva. Pre 8×57 JS hovorí výstižne rečenie “ je to taký malý krovinorez “
Tiež je dobrý no taktiež s dobrým strelivom .K RWS DK strielam v 9,3 a môžem povedať len samú chválu od srnčieho až po jeleňa. Srnca preletí a nerozbije divinu, rana na hrudník znamená oheň. V predu je strela mäkká a v zadnej časti tvrdá.
Čím ťažšia zver tým sa viac deformuje a je ranivejšia a aj Jeleň má priestrel a obojstranný pneumotorax, čo mu dosť uberá zo síl na odbiehanie, pokiaľ nezostane v ohni.
DK aj EVO môže mať trochu problém pri veľmi rýchlych kalibroch a ľahších cieloch ( v kg )
06/04/2010 o 11:04 #13750durell napísal:
Pre 8×57 JS hovorí výstižne rečenie “ je to taký malý krovinorez “
……polovnicka latina.
06/04/2010 o 11:59 #13752lovec napísal:
durell napísal:
[quote] Pre 8×57 JS hovorí výstižne rečenie “ je to taký malý krovinorez “……polovnicka latina.[/quote]
Dokáž to Lovec. Sprav experimenty.
A strieľaj z oboch kalibrov na 100 m ( nie na 300 ani 1000m ) s prekážkou 6 m pred cieľom. Veľmi rad si tú diplomovú prácu preštudujem.A ak pokladáš za latinu X ročné skúsenosti Y polovníkov tak klobúk dolu.
06/04/2010 o 13:13 #13753Velmi rad. Donesiem priatela z 308W, strelivo SAKO Hammerhead 13,0g. Ty si dones osmicku a tvoj naboj. Skusime. Mozem si doniest Springfield so 14,3g fazulkou? 🙂
8x57JS nema byt preco nejaky zazracny krovinorez, takmer rovnaka hmotnost strely (12,7-13g najbeznejsie strelivo), a podobne rychlosti ako u tridsiatkovych kalibrov, osmicka ma cca. o tri desatinky vacsi priemer strely…..Krovinorez mozu byt velke,vykonne kalibre ako napr. 416 Rigby, 458Win.Mag s tazkymi 400-500 grs. a viac strelami (26-32,5g). Stredny kaliber ako 8×57 zial „na to nema“. Akokolvek moze byt oblubeny a osvedceny. Ked nejaky ten tyzden vydrzis,bude k dispozicii aj osmicka so 16,2g strelou, pokojne ju priberiem do partie. Takze kde a kedy?A pokial ide o X-rocne skusenosti polovnikov??? S tymi mam obvykle „vlastne“ skusenosti,ze sa v 90% pripadov jedna o ustne podavane pripady, ktore sa stali „otcovho kamarata bratovi“……
06/04/2010 o 17:02 #13754Stým čo píšeš, že je krovinorez na slovensku kto poľuje????
A ak Chceš porovnávať, porovnávaj rovnaký projektil pre daný kaliber.
Proti fazulkáču zo Springfieldu postav 9,3 aby boli porovnatelný.Už len ten pohľad ako nesieš kamoša v náručí by stál za to a ozaj keď ho budeš mať v rukách, nech dobre mieri s tou kyticou. Nech netrafí nejakého chlapa. ( tým nechcem nič naznačiť, ale ten výraz donesiem to sa jednoducho nedalo nechať bez komentára – Sory )
Ale k veci, ty tvrdíš, že na tom nieje ani kúsok pravdy.Tak dokazuj -Lebo pokiaľ nedokážeš mylnosť tvrdenia tak je platné v rozsahu “ Taký malý krovinorez “ lebo to čo si napísal, tie kalibre na BF to sú “ buldozéry “ .
K tomu záveru len – Dokumentuj a prezentuj a vyveď poľovnícku verejnosť z temna a hmly latiny.
Ja ti budem tiež vďačný.06/04/2010 o 17:14 #13755Nejak si asi nepostrehol otazku,ze kde a kedy? Dufam,ze nie zamerne…..Ja si cas urobim,aj naboje. Pokojne mozem naladovat do Springfielda aj 13,0g vcely, aspon viac ludi pochopi, ze nezalezi na tvare nabojnice.
Takze???06/04/2010 o 17:30 #13756Nikdy a nikde, za týmto účelom, ale náhodné stretnutie, by asi bolo príjemným a obojstranne prínosným.
Ja osobne nemám rád súťaže, kto ďalej dociká.Tie 4 kalibre sú mi dostupné v dvoch ľuďoch.
Keď zlanárim kamaráta na strelnicu, niečo v tomto štýle vyskúšame a aspoň minimálne to zdokumentujem. ( so štandardným strelivom )Sme obaja chlapi a isto bude vo výsledkoch dostatok argumentov pre naše postoje ( ješita nás nepustí – veď stačí vhodne voliť strely a máme to tam)
06/04/2010 o 21:16 #13759Môžem aj ja? 45-120 Sharps s 500GR strelou Woodleigh a 450 Marlin s 300GR Noler Partition. A tá prekážka môže byť aj trocha pevnejšia aj trocha dalej pred cielom. Len nech to netestujete niekde daleko. Samozrejme to neporovnávam s 458 WM alebo 416 Rigby. Tieto dve moje hračky sa určite dajú zaradiť medzi krovinorezy. Veď ak príde niekto na inzerát že to chce kúpiť, dá na strelnici skúšobnú ranu a ide spokojno domov. A to ho ešte popredu odhováram že ak nie je trocha vystrielaný tak nech ani nechodí. A to ma nádejný kupec ešte utvrdzuje že veď od poluje špringfieldom už 5 rokov. /a predpokladám že tento rok už načal druhú škatulu nábojov!/ Takže jednoznačne skúsený strelec. A Durell Ty si tiež niekde písal že pre tých desať rán do roka sa ti prebíjať neoplatí. Takže koľko toho do roka spotrebuješ? Ale naozaj.
06/04/2010 o 22:16 #13760Doteraz cca 15 až 20 / rok. Ja viem nie je to bohviečo, ale uspešne sa posúvam k vyšším počtom. A nikdy som netvrdil, že som lepší strelec ako ktokoľvek iný, Ani nespochybňoval Vaše strelecké schopnosti. Pre mňa je dôležité dobre trafiť zver a zatiaľ sa mi to darí zlepšovať .
To čo popisuješ sú fakt pekné hračky. Tak ako som už písal to sa dá nazvať buldozer alebo motorová píla. Ale to nemení nič na fakte, že bežný poľovník si z takého kalibru nevystrelí za cely život. A opakujem na Slovensku si s tým moc nezapoľujete. Ak s tým môžete chodiť do Afriky – tak vám môžme len tíško závidieť.
ďalší experimentátor bude len vhod. Viac pokusov hodnovernejší výsledok.
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.