• Toto téma obsahuje 50 odpovedí, 19 hlasov, a bola naposledny upravená 11.01.2011/18:08 od .
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 31 až 45 (z celkového počtu 51 )
  • Autor
      @lovec

durell napísal:

To čo popisuješ sú fakt pekné hračky. Tak ako som už písal to sa dá nazvať buldozer alebo motorová píla. Ale to nemení nič na fakte, že bežný poľovník si z takého kalibru nevystrelí za cely život. A opakujem na Slovensku si s tým moc nezapoľujete. Ak s tým môžete chodiť do Afriky – tak vám môžme len tíško závidieť.

….durell, len ty nikoho neposielaj do Afriky. Mnoho ludi na Slovensku (aj na miestach,kde by som to ani ja necakal) poluje kalibrami,ktore zacinaju cislom 4 a pri reciach,aka je osmicka dobra cez kricky,si len z usmevom myslia svoje….. Asi najviac ma prekvapil jeden chalan-lesak,co ma pred par rokmi doprevadzal,ked sa vytasil s flintou 444Marlin…..
      Zbieraj skusenosti,trenuj a prosim ta – V DOBROM – nesnaz sa presviedcat ludi,co maju prakticke skusenosti s mnohymi aj exotickymi kalibrami, desiatkami a niektori aj stovkami rozlicnych zbrani a sami zo svojich gulovych zbrani strielaju 500-1000 a viac ran rocne, o niecom co sam nemas dostatocne vyskusane. OK? (len pre info,je ich tu na fore viac, ibaze nie vsetci prispievaju. U niektorych si ale viem zivo predstavit,ako im vykruca kutiky ust nahor,ked toto citaju)
      Ked to budes mat sam za sebou, pochopis ze aj napr. tie reci o tom ako je osmicka Mauser odolna na prekazky a dalsie podobne „dogmi“, su viac len zboznymi zelaniami ako realitou….. ale ved casom zistis sam.

@yetti

🙂 velmi pekne si tuto debatu zhrnul a myslim si ze by bolo treba pokracovat v teme .308 ;)… a vobec mi nesklbalo kutikami ust /malo/

Zdravím Peťo maš moje sympatie,konečne niekto kto nehaní české strelivo ja mám tiež 308W a maximálna spokojnosť Lovu zdar.

Zdravím durel musel som sa pousmiať nad tvojimi riadkami lebo v nich píšeš také somariny až to dverami plieska.Možno si nikdy nemal kaliber 308 len si o ňom počul od niekoho alebo starých ludí ktorí nepoznali len 8×57 že je to taký zlý a onaký kaliber,že najlepšia je 8×57 zodpovedne ti
        môžem povedať že 8×57 je riadny krumpel.Zaujímalo by ma aký kaliber vlastníš a kolko zveri si stým ulovil,dohladal alebo nedohladal akolko rán vystrelíš ročne Pekný deň.

Zdravím lovec konečne niekto znalý v prblematike zbraní,niektorí tu píšu strašné blbosti ale je to ich vec nech si myslia že sú najmúdrejší.Neviem odkial si ale iste by sme si mali o čom pokecať čo sa týka zbraní a streliva
        budem rád keď mi odpíšeš s pozdravom Lovu lesu zdar rido.

S kal. 308 Win som odpoľoval niekoľko rokov. Najradšej s 12 g Megou. Určite dobrá voľba, podľa mňa. No ak si poľovník prebíja a má osobitý vzťah k inému kal. a ten mu sedí, 7×64, 8x57JS, 7×57 … nie je čo riešiť, každý jeden je dobrý a účinný. Veď sú viac menej výkonovo na jednej úrovni. Z 308W som vystrielal tisíce nábojov najroznejších lab. a striel /na strelniciach/. Na polovanie na menšie vzdialenosti srčia, diviak a jelenia 12g Mega v trocha pomalšej laborácii, inak super voľba je 9,7 Nosler Partition alebo Accubond. Ako posledné som vyproboval Federal s 9,7g SP, seriové nie moja laborácia. S presnosťou max. spokojnosť, ranivosť to samé, len treba zvažovať umiestnenie zásahu a vzhľadom k tomu za akú cenu sa tento náboj na slovensku predáva, poškodenie diviny pri dobre umiestnenom zásahu nie je nijako strašné. Určite je porovnateľné aj so strelivom v inej cenovej hladine kde kupujúci hodne dopláca na značku. Keď to zhrniem tak kal. 308W je super ale treba dodať že tak ako aj daľšie iné, zrovnateľné výkonom. Ono tá lovecká strelba nie je ani tak o kalibroch ako skorej o súdnosti strelca-poľovníka. Tým tu neschvalujem lov diviakov atd. nejakou 223 aj ked si viem predstaviť skúseného a rozvážneho poľovníka čo aj týmto kal. poľuje úspešne.

@lovec

vajda napísal:

No ak si poľovník prebíja a má osobitý vzťah k inému kal. a ten mu sedí, 7×64, 8x57JS, 7×57 … nie je čo riešiť, každý jeden je dobrý a účinný. Veď sú viac menej výkonovo na jednej úrovni.

Suhlasim,tu nie je fakt co dodat.;)

@lovec

http://www.horar.sk a lovec ( cize ja 😛 ), hladaju dobrovolnika s gulovnicou kalibru 8x57JS (event. 8x57JRS) na porovnavaci test s gulovicami 308W a 30-06Sprg. Potreba testu vyzaduje stravit cca. jedno predpoludnie (mozno trosku viac) na strelnici a zasobu cca. 30-40ks nabojov. Najlepsie typicke pre osmicku,cize so strelami 12,7-13,0g.
            Ak ma niekto zaujem dovliect nejaku opachu, je takisto vitany (375H&H a vacsie).
            Miesto a cas upresni admin.
            Tesim/e sa na Vas.

@volodo

Predbežne to bude vo štvrtok, alebo v piatok 6/7 mája 2010. Presný dátum upresníme max. do utorka. Miesto : „Strelnica Horáreň“ Nový Tekov. Je to „tesne“ vedľa atomky v Mochovciach.

Link:
              https://www.horar.sk/index.php/section-blog/37-zbrane-a-strelivo/80-strelnica-horaren-novy-tekov

@volodo

Takže dátum už vieme, bude to v piatok 7.mája 2010. Začiatok je o 9.hod.

@volodo

volodo napísal:

Predbežne to bude vo štvrtok, alebo v piatok 6/7 mája 2010. Presný dátum upresníme max. do utorka. Miesto : „Strelnica Horáreň“ Nový Tekov. Je to „tesne“ vedľa atomky v Mochovciach.

Link:
                  https://www.horar.sk/index.php/section-blog/37-zbrane-a-strelivo/80-strelnica-horaren-novy-tekov

Takže prvá časť testu bola dnes, kto sa zúčastnil nebanuje a kto nie, ten si bude musieť počkať na článok, fotky a videá ,ešte zopár dní…

Už po prvých testoch môžem napísať, že výsledky boli veľmi zaujímavé a možno budú pre niekoho aj prekvapujúce.

@sailormoon81

zujimalo by ma ako dopadli tie vysledky…
                    len sa tak divim chlapi, ako sa tu dohadujete o tych kalibroch. Som este v podstate mlady polovnik, ale otec je polovnik uz dlho takze sa motam okolo polovnictva a strelectva uz od mala. Myslim si ze kalibre 308W, 8×57, 7×64 su takmer totozne a porovnatelne. Taktiez podla mna sa kazdy da viac menej tak povediac vytunovat strelivom, t.j. vaha, rychlost, zlozenie strely tak , ze sa vlastnostami podoba na ten ci onen. Ja osobne som si chcel zobrat 7×64, lenze otec menil svoju kozlicu 7x65R takze ma predbehol. Potom som uvazoval nad 7×57 ale to ma odhovorili, ze uvidim ked mi po nom odide vysoka.( Posledne som od znameho co ma doma kde co, pocul, ze: to by si neveril ako po tom zver krasne pada) No nakoniec som si zobral 308W. A zatial som spokojny. Od zaciatku pouzivam do nej 9,7g SPCE od SB a to na vsetko. Srncieho som strelil tak co by sa dalo spocitat na 2 rukach. A skusenosti? Ked som strielal na blizko tak, ho doslova treslo o zem ani som nevedel kde sa stratil. Mam ju nastrelenu na 168 m co je ONV takze je pravda, ze vela krat ked som strielal na blizsie, som aj pocital ze to chyti na chrbticu co sa aj stalo. Cize super ale aj po rane na komoru OK. Myslel som ze to bude podlievat, ale povedal by som ze dokonca lepsie ako otcova 7×64 on pouziva SPCE od SB 11,..g. Posledneho diviaka co som strelil tohto roku sme 3 chlapi mali problem vyvrhnuteho zavesit. Streleny krasne na srdce, priestrel cca 80m. Odbehol asi 60m, farbil krasne. 1. diviaka(lanstiaka) som strelil z .22lr medzi oci,este ako chlapec. Co sa tyka dospelej vysokej, tak farba 0 bodov, priestrel 0 bodov. Jelen streleny tiez krasne na srdce 100m odbehol asi 70, metrov farbu sme nenasli, gula ostala pod kozou. Posledna vysoka mi bohuzial odisla. 1. kus v zivote a doteraz ma to serie. Dostala na betom lebo bubon to bol ukazkovy. Lenze farba tradicne u vysokej ziadna. Este k tomu padla hmla ako mlieko, rano dazd a nepomohli ani psy.Preto uvazujem vyskusat tazsiu gulu? Aj ked tabulkovo ma vacsiu dopadovu energiu 9,7g naboj. Inak 308 je celkom prijemna na strelbu. Osobne by som bol spokojny aj so 7×64, ktoru aj tak zdedim ale aj s 8×57 mozno springfield. Ako uz viacery napisali hlavne dobre umiestnit ranu. Poznam starsich polovnikov, ktori presli od horneta, .223, 7×57, 6,5x55SE a hore spomenute kalibre, teraz su pri 8×57 a velmi si ho chvalia, ale to si vzdy chvalili vsetky ktore momentalne pouzivali, kym si nekupili novu hracku. Len ze ked mali horneta alebo 223 tak diviaky strielali akurat za ucho. Myslim ze s 8×57 nedokazu nic, co by som ja nedokazal s 308 W. Ale cakam ze do mody pride zasa nieco ine, a zasa budu mozno menit a v podstate za skoro to iste.
                    No tak 308osmickari, poradte mi nieco na vysoku aby to trocha lepsie farbilo, prestrelovalo, moze byt aj od SB, zatial nemam zle skusonosti. Inac poznam polovnikov co tiez skusali rws hornady a normu a neviem co vsetko a urcite su to dobre patrony, ale nedokazu s tym o nic viac ako ja s SB. A videl som nejaku recenziu na strelivo v US a SB tam celkom chvalili. Uvazoval som aj nad inymi, ved do roka vystrielam tak krabicku.Takze tak, vsetko su to dobre kalibre…., ale dolezitejsie je ,,aby zvere stala oproti hlavni,,. Nestriela niekto srncie celoplastom, vraj je to super. Len by to chcelo naboj s rovnakymi balistickymi hodnotami ako SPCE , aby som to mohol buchat aj na dalej a neplietol si to s hodnotami poloplasta.

@volodo

odkaz pre samuraj:naprd si asi ty zdá sa mi že nemal si inú gulovnicu len v kalibri 8×57,keď nemáš s 308w skúsenosti tak prosím ťa netrep.Ja mám 308-čku od roku 1984 a viem o čom hovorím.

@lovec

sailormoon81 napísal:

…….No tak 308osmickari, poradte mi nieco na vysoku aby to trocha lepsie farbilo, prestrelovalo, moze byt aj od SB, zatial nemam zle skusonosti. Inac poznam polovnikov co tiez skusali rws hornady a normu a neviem co vsetko a urcite su to dobre patrony, ale nedokazu s tym o nic viac ako ja s SB.

Asi predsa len dokazu a podstatne viac. Napriklad prestreluju vysoku a predstav si, ta im aj farbi,alebo pada v ohni. Doporucujem opatrnejsie vyjadrenia, nakolko mas celkom logicky ako zacinajuci polovnik mensi objem praktickych skusenosti. Ked si otvorim katalog alebo webovu stranku nejakej etablovanej municky (okrem S&B,PP,Wolf,Barnaul,Igman a ine nedostatocne kvalitne produkty), tak najdem prave do 308W vhodnych nabojov plnu prdel. Robi to kazdy,v nespocetnych kombinaciach konstrukcie a hmotnosti striel…..

sailormoon81 napísal:

….A videl som nejaku recenziu na strelivo v US a SB tam celkom chvalili…..

Vola sa to platena reklama.

sailormoon81 napísal:

Nestriela niekto srncie celoplastom, vraj je to super. Len by to chcelo naboj s rovnakymi balistickymi hodnotami ako SPCE , aby som to mohol buchat aj na dalej a neplietol si to s hodnotami poloplasta……

To je skutocne super napad….od ktoreho debila to mas? (prototyp mam pred ocami – na pleci rozhrkany „neznicitelny“ gulobrok, ktorym sa neda ani bohovi trafit dalej ako na 25 metrov, stokrat dazdom premocena skatulka nabojov,kde je este na obale cena v Kcs – mimochodom „zarucene“ najlepsie naboje na svete – tyrkysova vetrovka z vietnamskeho second-handu a vecne prazdny mrazak…..) Mozno si uz pocul aj vyrazy ako etika a humannost lovu, zbytocne nepredlzovanie utrpenia lovenej zveri a podobne. To su presne tie,ktore nemaju nic spolocne s podobnymi pokusmi na zveri. Nestaci,ze pouzivas to najhorsie co ponuka S&B,este to chces prekladat aj celoplastmi???
                        Zober rozum do hrsti, kup si kvalitne a na lov zveri urcene strelivo. Usetris sebe a najma zveri kopec problemov a utrpenia.

Zobrazuje sa 15 príspevkov - 31 až 45 (z celkového počtu 51 )
                      • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.