Úvodná stránka › Diskusné Fóra › Z B R A N E › Dlhé zbrane › kaliber 7×57
- Toto téma obsahuje 10 odpovedí, 5 hlasov, a bola naposledny upravená 22.08.2009/19:19 od .
-
AutorPríspevky
-
16/08/2009 o 19:22 #12093
Zdravím Vás, chcem sa spýtať na Vaše názory na tento , medzi staršími poľovníkmi dosť vyhľadávaný, kaliber. Jeho použitie na druh zveri, vzdialenosť a muníciu…
16/08/2009 o 22:51 #12095Je to rokmi osvedčený kaliber. Veľa mojích kolegov sa vracia znovu k tomuto kalibru.
21/08/2009 o 12:25 #12119Jeden z lepsich kalibrov. Vrele doporucujem. Minimalny spetny raz, dobra ucinnost v cieli.A ak dodrzis vsetky technicke zasady/ montaz, opt.zapazbenie) tak aj velmi presny.
21/08/2009 o 12:43 #12120No niekde na inom fóre som čítal,že tak do 150 m, viacmenej postačujúca poľovnícka vzdialenosť na naše podmienky, aj presnosťou, aj výkonom. Ale čo sa týka výberu munície, jeden z tých kalibrov, ktoré nemajú veľký výber, ak nerátame SB so štyrmi strelami, aj keď najviac chválenou je tá so strižnou hranou, potom, čo je moja osobná skúsenosť. je Norma Oryx 10,1 g strela. ďalej, použitie na vysokú, nemám skúšenosť.
21/08/2009 o 13:06 #12121Na tovojom mieste by som skusil najst niekoho,kto ti do toho prebije Nosler Accubond 9,1g. Da sa to urobit na ca. 860m/s,potom mozes s takymto nabojom bez problemov polovat na lubovolnu zver do 250-300 metrov. Vo vzdialenosti 300 metrov to bude mat energiu este trosku nad 2000J,co uplne postacuje. Fabricke strelivo z toho naboja nevytiahne to,co je schopny poskytnut.
21/08/2009 o 15:49 #12123Priznám sa, to ma nenapadlo, ale o. k., keď mi ne niekto schopný poskytnúť-prebiť náboje na také parametre ako si písal, nech sa páči, nech mi napíše. Dobre, čiže pri takto naloborovanej strele vysoká a čierna nebude problém aj na menšiu vzdialenosť. Tému som otvoril kvôli tomu, že ide o starý náboj, klasický, dosť protežovaný ja za starého režimu, aj v Nemecku, veď oni s ním prišli. Jeden dá sa povedať známy, mi napísal, že v časoch, keď ešte v Afrike neboli určené kalibre na lov zvere, nejaký Nemec s týmto kalibrov ulovil 500 slonov, ale to už treba aj vedieť, keďže slon má veľkosť mozgu asi ako dlaň chlapa ..
21/08/2009 o 16:08 #12124mdok1 napísal:
Priznám sa, to ma nenapadlo, ale o. k., keď mi ne niekto schopný poskytnúť-prebiť náboje na také parametre ako si písal, nech sa páči, nech mi napíše. Dobre, čiže pri takto naloborovanej strele vysoká a čierna nebude problém aj na menšiu vzdialenosť. Tému som otvoril kvôli tomu, že ide o starý náboj, klasický, dosť protežovaný ja za starého režimu, aj v Nemecku, veď oni s ním prišli. Jeden dá sa povedať známy, mi napísal, že v časoch, keď ešte v Afrike neboli určené kalibre na lov zvere, nejaký Nemec s týmto kalibrov ulovil 500 slonov, ale to už treba aj vedieť, keďže slon má veľkosť mozgu asi ako dlaň chlapa ..
mdok1 slona 7×57? :woohoo: to neverím.
21/08/2009 o 16:29 #12128Pri dobrej rane stačí na slona aj obyčajný vojenský celoplášť 7,62×39 !
Zámerným bodom je malá priehlbina medzi okom a uchom slona;tam má lebečnú kosť najtenšiu a naj-redšiu !21/08/2009 o 21:51 #12130no tak asi to je pravda, je to jeden z našich odborníkov na zbrane,publikoval niektoré články o zbraniach v Magazíne Hubertlov. Mám niektoré uložené, a tam bola len ako perlička spomenuté meno toho Nemca a počet slonov. Išlo o to, že sa o tom kal. píše pomenej, pritom, že vraj je super. Sám som náhodou prišiel k takému kalibru, chcel som ho predať, ale nakoniec si ho nechám, priznám sa, zatiaľ som ho použil málo, na srnčiu, okolo 1OO m, nič viac. Ale potenciál má vraj veľký, ak je dobrý strelec a strela, potom výrazne nepodlieva, nedeštruuje divinu n fašírku, silne nekope, aj keď to je vecou aj pažby a založenia do pleca, dostatočne farbí.. a o to ide Ale ako lovec napísal, pri vhodne prebitej strele, to môže byť jeden z tých univerzálnych kalibrov.
22/08/2009 o 17:49 #12133308Wilo napísal:
mdok1 slona 7×57? :woohoo: to neverím.
Ten pan skotskeho povodu sa vola Walter Dalrymple Maitland Bell,znamy hlavne ako „Karamojo Bell“ alebo aj „Wally Karamojo“. Dodnes je povazovany za najvacsieho lovca slonov aky kedy zil.Ulovil ich viac ako 1011 kusov,z toho drvivu vacsinu puskou 7x57mm Mauser / .257 Rigby, ktoru mal od firmy John Rigby&Co. v Londyne. Samozrejme mal aj ine zbrane,napr. 450/400 Jeffery
22/08/2009 o 19:19 #12134asi som z toho celého mena prečítal len to Walter a usúdil som, že je Nemec, ospravedlňujem sa..a on bol Škót, tak fajn, kto mi teda prebije tie strely čo spomínal lovec, nastrelím a vyskúšam.. a názor na tie SB so strižnou hranou, Norma Nosler, Geco ev. Winchester alebo RWS, má s tým niekto skúsenosť?
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.