Úvodná stránka Diskusné Fóra Z B R A N E Dlhé zbrane Mosin Nagang 91/30, kal.: 7,62×54

• Toto téma obsahuje 5 odpovedí, 4 hlasy, a bola naposledny upravená 05.02.2014/19:11 od .
Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
  • Autor
      @martin41

Pozdravujem všetkých, touto cestou sa chcem opýtať, či niekto vlastníte a polujete s tzv: vintovkou – Mosin Nagant 91/30..
      Ja jednu vlastním – dlhú verziu – no nie snajperskú verziu záveru a stále váham, či ju prerobiť a či nie a či tam picnúť aj nejakú montáž s optikou.. na druhej strane by mi to bolo aj dosť ľúto..
      ČO VY NA TO??

@bucko

Martin určite nenájdeš veľa ľudí čo majú naganta, je to dosť netypická zbraň do revíru. Ja by som s ňou nič nerobil, peniaze môžeš minúť aj rozumnejšie.B)

@hospodar50

Martin, mosin-nagant vzor 1891/30 mám aj ja. Je to verzia s 730 mm hlavňou. Ešte môj dedko od ktorého mám túto zbraň, dal na ňu vyrobiť novú pažbu. Je celkom v dobrom stave, ale do revíru ju nosím veľmi málo. Je totiž veľmi (ma môj vkus) ťažká. Aj s optikou váži asi 5kg. Aj konštrukcia tejto zbrane je už prekonaná novými – modernými zbraňami. Takže ju mám len ako pamiatku na dedka. Už mnoho krát som sa pohrával s myšlienkou, že ju predám, ale nakoniec som to neurobil. Ak sa mi podarí, tak jej fotku pridám do fotogalérie.

@martin41

Vďaka za reakcie. Aj ja mám tú dlhú verziu (73cm hlaveň).. Asi bude naozaj najrozumnejšie ju nechať v pôvodnom stave.. No nemôžem si pomôcť: hrozne dobre sa mi z nej strieľa, už len preto že kope podstatne menej než gulovnica čo mám v 308 kal… Nuž, milý Mosin somnou bude chodiť iba na strelnicu..B) …pozdravujem všetkých!!

@kiri

Zdravím – vojenský náboj Mosin je dosť výkonný a v kombinácii s touto dlhou hlavňou umožňuje značné výkony. Nie pre srandu má mieridlá na 3200 krokov – á 70cm sa rátal krok – teda na 2240m mechanické mieridlá. S pôvodným puškohľadom P/U 3,5×22 – čo dnes znie až smiešne – dobrí strelci dokážu presne strieľať na 1000 yardov. Pobavte sa na priloženom videjku. Ostatné videá tohoto druhu nájdete v ponuke youtube.
              A ešte jedna poznámka k náboju Mosin – z jeho súčasníkov zavedených v armádach – ako sú 303British, 8x50R Lebel, 8x50R Mannlicher, 30-06 Springfield – neslúži ani jeden v armáde…len Juhoslávia = dnešné srbsko – si nechalo 8×57 v ťažkých guľometoch – aj nemci opustili svoj 8×57, s ktorým spoľahlivo prehrali dve svetové vojny…jedine Mosin stále slúži a dokazuje že super funguje v roku 2011 oslávil 120 rokov v službe armád – a aj my ho máme stále v armáde…aj Rusko a všetky bývalé satelity…polovica Afriky…polovica Ázie. Je na neho zavedených toľko zbraní a náhradných súčiastok a nábojov v skladoch, že sa rozhodne nechystá do dôchodku – a vyvíjajú sa pre neho aj nové zbrane.
              Takže odkaz ( aj pre prípadných nedôverčivých) – je to spoľahlivý a silný náboj. A obľúbený aj v USA, kde je v obehu veľa pušiek – objednaných za cára – po boľševickej revolúcii nedodaných do Ruska – celá produkcia zostala v používaní tam. A aj s príslušnou výrobou nábojov.
              A v Rusku s ním lovia aj medveďa hnedého na kamčatke a losa.
              Používal ho aj odstreľovač, čo zabil najviac ľudí na svete – fín Simo Häyhä, ktorý s ním ale strieľal Rusov. Je to náboj, ktorý zabil najviac ľudí na svete, lebo zabíja aj 40 rokov potom, čo ostatní konkurenti už nie sú v službe. A ešte dlho v službe zabíjať bude.

@kiri

Poľovanie s Mosinom v USA.

Texas Deer Hunt in Brady, TX with the Sporter Mosin

náboje Brown Bear 7.62x54R 203grs JSP – test.streľba do barelov s vodou.

Čerešnička na tortičku – páni – poprosím komentáre k tu videnému:

Blondie Firing PSL 7.62x54R Rifle
                …že teda nekope moc ten 7,62x54R – tu síce v (vraj rumunskej snajperke)…ale aj tá blond „snajperka“ sa dala…(aj ja by som si dal…)

Zobrazuje sa 6 príspevkov - 1 až 6 (z celkového počtu 6 )
              • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.