Úvodná stránka › Diskusné Fóra › Z B R A N E › Strelivo do dlhých aj krátkych zbraní + prebíjanie … › Prebíjanie .308Win.
- Toto téma obsahuje 156 odpovedí, 25 hlasov, a bola naposledny upravená 20.03.2019/10:39 od .
-
AutorPríspevky
-
09/03/2012 o 19:14 #17770
išiel som hore lebo som to trocha preklikal na ďalekohľade.
09/03/2012 o 19:14 #17771sailormoon81 – So strelivom si sa už pohral možno by bolo vhodné spraviť aj náležitú kontrolu flinty;) (uloženie hlavne,stav ústia;stav dotiahnutia upínacích skrutiek na flinte i montáži ,či niečo nekríži) ako aj možnosť vplyvu paralaxy (i keď na 100m by už mala byť anulovaná) ! 🙂
09/03/2012 o 21:41 #17772s puškou vypadá byť všetko ok, akurát ja mám ešte narazené 4 prsty po lyžovačke :cheer:
11/03/2012 o 17:25 #17774sail : Ja ta nechapem.. napisem ti na striebornom podnose ze mozes skusat do 46 gr, a ty vyskusas max. 42 gr a napises ze stale tomu cosi chyba , tomu uz ozaj nerozumiem 😆
11/03/2012 o 17:39 #17775Neviem mne sa zdalo, že sa to dosť zlepšilo, pri 41 a 41,5gr. Pri 42 gr, sa rozptyl začal znova zhoršovať, tak mi to prišlo logické, že ísť hore s prachom už nemá význam. To aby som doobjednal ďalšiu krabicu interbondov :blush: Včera som znova skúsiť 41 a 41,5 a nedopadlo to moc dobre, síce fúkal trocha vietor ale aj tak som čakal aspoň niečo podobné ako 1. krát pri tej návažke. Tak som mal chuť tú pušku chytiť za hlaveň a zahodiť do priehrady. Asi vyskúšam aj tie silnejšie, čo iné mi už ostáva. Pre istotu som po tých 45 guľach radšej nadrbal na noc do hlavne robla, či to náhodou nezanieslo, že by toto zhoršovalo. Kua, není tu niekdo kto sa venuje prebíjanie v blizkosti Námestova. Tu sa s tým nik nezaoberá a ja som v tom zatiaľ amatér.
11/03/2012 o 18:59 #1777642 gr je poddimenzovana navazka , skusaj do 46 gr, z odstupmi po 0,5 gr, strielaj iba po 3 rany – 5 ran je nezmysel pri tak tenkej hlavni , a hlaven nechaj vzdy vychladnut po tych 3 ranach , idelane by bolo vzdy vycistit po tych cca 6 ranach , a vystrel vzdy prvu studenu ranu mimo papier , na zaciatok by si mohol urobit aj toto ked hovoris ze ti luto strielat vela nabojov :
studena rana mimo papier
42gr 3x 100 m
nechat ochladit
43 gr 3x 100 m
nechat ochladit a vycistit + studena rana mimo papier
44 gr 3x 100 m
nechat ochladit
45 gr 3x 100 m
nechat ochladit a vycistit + studena rana mimo papier
46 gr 3x 100 m
zacinat samozrejme od najslabsej navazky a sledovat znamky vysokeho tlaku ,
ked ti z toho pojde najlepsie napr. 45 gr tak potom mozes urobit susedne navazky 44,5gr a 45,5 gr , proste najpr nahrubo vyskusat po 1 gr stupne a potom doladenie po 0,5 gr nizsie doladovanie napr, po 0,3 gr nema ziaden vyznam pri danej zbrani a ucelu pouzitia11/03/2012 o 19:35 #17779Ok, narobíme vyskúšame. Asi ako dlho to nechať vychladnúť? Ja som nechával po každej rane tak 4-5 minút a aj som po každej rane prešiel hlaveň vyterákom. 42 gr. som už skúšal takže začnem od 43gr. Zasa nečakám že to pôjde jednou dierou, na to tá flinta asi nemá a ani to nepotrrebujem. A asi to ani tak nemastrieľam, zo strechy auta, zo stojana:huh:.
11/03/2012 o 20:10 #17782cistit to po kazdej rane je blbost, najlepsie keby si to strielal z dvojnozky a vzadu si to podoprel vreckom z piesku , urcite nestrielaj z nejakeho stojana kde je zbran pevne upnuta- opat blbost , musis si najst sposob proste daj si vrecka z pieskom dopredu a dozadu a strielaj z lahu
11/03/2012 o 20:55 #17783mám taký ten klasický stojan, čo sa predáva v hubertlove ale pušku doňho iba položím, nijako ju neupínam. Pod pažbou je asi tak 2cm pena, takže malo by to byť ok, neviem ale poležiačky mi to moc nevonia. Myslím že ten stojan je celkom ok, ale uvažoval som či nedať nejaký iný terč. Mám nitkový kríž. Pred tým som si zvykol spraviť červené T, to bolo celkom OK. Len tak mimochodom odkiaľ berieš komponenty?
12/03/2012 o 02:56 #17786Ahoj Turbiak, môžeš mi vysvetliť čo znamená „sledovať znamky vysokeho tlaku ,nemám o tom ani najmenšiu predstavu.
Ďakujem.12/03/2012 o 21:56 #17787Pozeraj nábojnicu. Najskôr ako ide otvoriť záver a vybrať vystrelená nábojnica. Potom prezri nábojnicu, či nejej mierne vydutá, alebo prasknutá a či nieje „vytlačená“ zápalka.
12/03/2012 o 23:23 #17788Seky, ak je záverová, či uzamykacia vôľa pušky v dovolenej tolerancii, zápalka nemôže byť „vytlačená“. Prvým obvyklým príznakom nadmerného tlaku je splošťovanie dna zápalky. Podľa uja Pascala sa tlak šíri všetkými smermi rovnako a keďže po stranách nábojnice je dobre dimenzovaná nábojová komora, očividne sa prejavujú tlaky osovými silami. V doprednom smere ide o žiaduci pohyb strely do hlavne, v zadnom smere je zápalka vytlačovaná oproti čelu záveru. V porovnaní so zápalkou nevystrelenou, prípadne vystrelenou pri bezpečných prevádzkových tlakoch, sú pôvodne oblé okraje zápalky hranatejšie, ináč povedané, rádius medzi dnom zápalky a jej stenami sa zmenšuje k nule. Ďalším prejavom môže byť vznik „kráterika“ okolo miesta dopadu zápalníka na dno zápalky. Ak je výrazný, je zle, lebo odtiaľ už môže byť len krok ku prepichnutiu dna a uvoľneniu tlaku plynov („vyfučaniu“ ) cez čelo záveru, čo môže byť obvykle spojené s deštrukciou dna zápalky. Tu sa ale prejavia aj ďalšie vplyvy ako je veľkosť záverovej vôle, či dĺžka vysunutia zápalníka. Ale to už sme ďaleko. V závislosti od konkrétnych podmienok (výrobné tolerancie nábojovej komory) môže nadmerný tlak napr. spôsobovať sťažené vyťahovanie nábojnice. Ale tie prejavy na zápalke sú najbežnejšie a najspoľahlivejšie.
Jednoduchšie to máš, ak disponuješ meračom rýchlosti strely a snažíš sa udržať rýchlosti „na uzde“ podľa prebíjacích manuálov. Pozor! Medzi vnútrobalistickým tlakom a úsťovou rýchlosťou strely nie je lineárna závislosť, to znamená, že väčšie prírastky tlaku majú za následok menšie prírastky úsťovej rýchlosti strely.
Všeobecne platí, že niet sa čo hnať za maximálnymi navážkami a hnať výkon náboja na maximum. Konzistentnejšie výsledky z hľadiska rozptylu úsťových rýchlostí, ako aj rozptylu zásahov sa dosahujú pri o niečo menších hodnotách voči maximu. Ak je niekomu málo, treba si kúpiť zbraň vo výkonnejšom kalibri.13/03/2012 o 00:03 #17789A keď som už vo „švungu“, tak ešte niečo. QuickLoad nevlastním, aj keď sa naňho už nejaký čas zastrájam. Mám v úcte počítačové simulácie a teoretický aparát všeobecne (kedysi dávno som si dokonca dosť pekné peniaze zarobil naprogramovaním jednej počítačovej simulácie – v celkom inej oblasti než je balistika). Ale žiadnu posvätnú kravu (ako hovorí Fico pravici o rovnej dani :)) by som z QL nerobil. Čítal som zásadné upozornenia, že je doslova „hlúpe a nebezpečné“ aplikovať výstupy z QL bez konzultácie s aktuálnymi prebíjacími manuálmi výrobcov prachu a ich rešpektovania. Áno, aj výrobca pracuje s istým koeficientom opatrnosti, ale aj tak sa čudujem „mudrákom“, ktorí nabádajú na prekračovanie max. údajov z manuálov, „lebo QL“.
13/03/2012 o 01:08 #17790Chlapi, ďakujem Vám za dosť vyčerpávajúcu odpoveď na otázku „sledovanie vysokých tlakov“. Rýchlosti som zatiaľ nemeral nakoľko mi hradla prišli len nedávno a musím sa naučiť, alebo skôr nadrieť manuál, nakoľko neviem po anglicky. Má niekto z Vás manuál na Chrono Gamma Master v slovenčine?Moc by mi to pomohlo. Kupujem prach Accurate, ale žiadný manuál som k tomu nedostal, je to súčasť dodávky, alebo to musím objednať a zaplatiť?
Zatiaľ prebíjam a strielam necelý rok, žial mám k dispozícií len 100m.
Chcem ísť pozrieť Senicu, kedy bude?13/03/2012 o 01:17 #17791Neviem tam zavesiť žiadnú fotku
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.