Úvodná stránka Diskusné Fóra Z B R A N E Dlhé zbrane SAUER 202 vs BLASER R93 alebo Blaser R8

• Toto téma obsahuje 11 odpovedí, 7 hlasov, a bola naposledny upravená 23.01.2012/07:27 od .
Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
  • Autor
      @riverdo

Ahojte potreboval by som pomoc pri výbere zbrane. Bol som rozhodnutý pre Blaser R93 ale dost tem som tu cital a som zmotaný. Mám rad kvalitu a spracovanie preto som volil Blaser a páčil sa mi priamotazny zaver.
      Písalo sa tu aj o R8 vie niekto rozdiel medzi R93 a R8.
      Mam trosku strach z toho záveru. Aj keď poznám jedneho co ma R93 a ten si ju neviem vynachváliť.
      Od Sauera som rozmyslal medzi SAUER 202 Highland ale ma kratšiu hlaveň
      Môžete mi popísať aké sú výhody a nevýhody kratšej hlavne keď beriem do úvahy balistiku.

ja mam tiez uz roky r93 a ziadny problem taka firma ako blaser si nemoze dovolit vyrobit smejd-odporucam ti ju

@m-kruty

Ak máš rád kvalitu ja nechápem prečo tu rozprávaš o Sauery a Blasery.Toto sú jednorázové pracovné štandardy. Ak chcem kvalitu idem automaticky po Mauser K98. Nemám nad čím uvažovať a rozhodovať sa.

jan
          @laksen

no pekne vela veci je tu popisane, ci blaser alebo sauer je to jedno co sa tyka dlzky hlavne ved si to pozri o tom co pises teda o modeloch su skoro rovnake,blaser je typu bavorskeho sauer zas presadzuje monte carlo pazby,zaver je bezpecny u sauera blaser je zas priamociary,R93 a R8 velke rozdiely nie su akurat v tom ze R8 ma vyberatelny zasobnik inac je to kopia R93,podla mna kup si pusku co ti sedi do pleca a ci sauer alebo blaser vzdy budes mat to naj.

@lovec

Skusim malicko obsirnejsie….u Blasera je skor standardom pri tych beznejsich modeloch priama pazba, rozne vykrucaniny typu bavorska, Monte Carlo a pod. sa vyskytuju pri vyssich modeloch, viacmenej kvoli elegancii, avsak na ukor funkcnosti (rozklad spatneho razu, znizene pohodlie pri strelbe cez puskohlad…samozrejme vsetko je otazka zvyku, kto si potrpi na rozne kopcovite tvary pazieb, ten si chtiac-nechtiac zvykne aj na ine, nie optimalne ulozenie hlavy).
            Zaver u Sauera je fajn, hladky, presny chod, akurat si treba dat pozor na jednu vec. Kazdy kaliber potrebuje urcitu dlzku zaveru. Takze ak si clovek kupi Sauer napr. v 308W s kratkym zaverom a potom si chce dokupit hlaven napr. 8x68S,….ma smolu, pretoze ta vyzaduje dlhy zaver a ten sa tam samozrejme nezmesti. Naopak to samozrejme mozne je. Je dobre, ak to vie clovek vopred.
            Pokial ide o vymenu hlavni, resp. rozlozenie a zlozenie, u vacsiny Sauerov dochadza k urcitemu posunu zamerneho bodu, cize inak povedane drzanie nastrelu nie je na 100% a to ani u najdrahsich modelov radu Take Down.
            Dalsim problem Saueru 202 je poistka, to je skutocne nestastne, nepohotove a neprakticke riesenie. Existuje moznost prestavby, avsak je natolko financne narocna, ze vacsina uzivatelov ju ozelie.

Co sa tyka Blaseru, R8 nie je mozne oznacit ako kopiu R93, zmeny su nielen opticke, ale najma tech. charakteru. Najviditelnejsi prvok je asi vyberatelny spustozasobnik. Tento sa da vsak vo vnutri zamknut a pouzivat ako pevna schranka. Taktiez je mozne objednat prevedenie bez vyberatelneho spustozasobnika. Zaver samotny je uz na prvy pohlad masivnejsi ako u R93, zmeny su aj v rieseni zaistenia lamiel, ktore uzamykaju do vybrania v hlavni. Pri R8 nie je tech. mozne, aby sa v pripade roztrhnutia nabojnice a prefuknutia plynov cez zaver dozadu odomkli (pri R93 by takato eventualita mohla nastat). Konkretne R8 bol testovany v nemeckej skusobni DEVA na tlak 14000bar.
            Montaz optiky na Blaseri priamo na hlavni je z hladiska presnosti a opakovatelnosti jedno z najlepsich rieseni v sucasnosti.

Tak ci onak, kazdy mame svoje priority – cena, vzhlad, to ako sadne pazba atd. ,atd. – a mame z coho vyberat.

@dany76

Len na doplnenie lovcovho prispevku uz ked sa rozhodol porovnavat Sauer s Blaserom a mozno ze nie az tak objektivne ako by sa patrilo.
              Co sa tyka zaveru, tak Sauer ma hladsi a tichsi chod ako Blaser u ktoreho zaver plieska ako dvere na V3S-ke, co sa mne osobne dost nepaci.
              Je pravdou, ze pri prechode zo standard kalibru na magnum musis menit nielen hlaven ale aj zaver,a to plati aj pre Blaser (mensi bolt head), aby to nevyznelo ze u Blasera mozes menit kalibre ako sa ti zachce bez nejakej zmeny.
              Ja osobne (myslim ze nie som sam) nemam ziadne vyhrady voci poistke na Sauer-i a takisto by som to nenazval nestastnym riesenim. Ked si na to zvyknes tak si v pohode. Tu by som skor vyzdvihol vyhodu Blasera pri ktorom mas naboj v nabojovej komore a poistkou natiahnes bici mechanizmus tesne pred strelbou a ak nevystrelis tak to vratis spat do povodnej polohy a zbran nema ako vystrelit,kedze nie je natiahnuta. U Sauera to tak nie je.
              Jednou z veci ktorou sa R8 lisi od R93 je aj odnimatelny zasobnik spolu s bicim mechanizmom, ktory ma urcite svoje vyhody (napr.zneuzitie zbrane inou osobou)ale aj nevyhody- moznost uvolnenia a naslednej straty a takisto pocas spolocnej polovacky ak vyprazdnis zasobnik a potrebujes ho doplnit, je menej prakticke ako povedzme u Sauera kde tam das len dalsi zasobnik a pokracujes dalej. Takisto odnimatelny zasobnik u Blasera je vacsinou na 4+1 naboje a u Sauera mozes pouzit zasobnik s vacsou kapacitou, tusim az 8-9 nabojou, co moze byt vyhoda prave pri tych spolocnych, alebo pri love nebezpecnej zveri. Co sa tyka montaze, tak ta u Blasera je velmi prakticka a asi aj o cosi lacnesia ako povedzme nemecka swenkova(Recknagel), kde je to takisto otazka sekund ju zlozit a znova nahodit.
              Ak je pre teba dolezite aj financne hladisko, tak Sauer bude asi lacnejsi ako Blaser a to plati aj pre vymennne hlavne. Obidve znacky maju takzvany modularny system kde si mozem vybrat zbran podla svojich predstav a v tomto ma Blaser asi o cosi lepsiu ponuku, staci si to len poriadne prehliadnut na nete.

@slavoslav

dany76 napísal:

Je pravdou, ze pri prechode zo standard kalibru na magnum musis menit nielen hlaven ale aj zaver,a to plati aj pre Blaser (mensi bolt head), aby to nevyznelo ze u Blasera mozes menit kalibre ako sa ti zachce bez nejakej zmeny.

myslim, ze si nepochopil pointu lovcovho prispevku, v pripade saueru s kratkym zaverom je zmena na dlhsi naboj nemozna, pretoze by si musel vymenit aj puzdro zaveru, ergo celu zbran

@lovec

slavoslav, presne tak. Na Saueri ak mas kratke puzdro zaveru, a chces kaliber ,ktory potrebuje dlhy zaver (spomenuty priklad 308Win a 8x68S), tak smola.

@lovec

dany76 napísal:

Len na doplnenie lovcovho prispevku uz ked sa rozhodol porovnavat Sauer s Blaserom a mozno ze nie az tak objektivne ako by sa patrilo.

Naopak, to som bol voci Saueru este zhovievavy….B)

dany76 napísal:

Ja osobne (myslim ze nie som sam) nemam ziadne vyhrady voci poistke na Sauer-i a takisto by som to nenazval nestastnym riesenim. Ked si na to zvyknes tak si v pohode.

Nic ine ani nezostava, len si zvyknut. Alebo dat dokopy sumu v cene skoro dalsieho Saueru a nechat to prerobit….Moj osobny nazor je na toto riesenie nemenny-nevhodne a nebezpecne umiestnene. Neviem ako ich takato blbost napadla, stacilo prevziat osvedcene a podstatne lepsie zo Saueru 90. Toto proste bol krok do slepej ulicky a horsiu poistky si napr. na lov tej nebezpecnej zveri, ktoru spominas, ani neviem predstavit.

dany76 napísal:

Jednou z veci ktorou sa R8 lisi od R93 je aj odnimatelny zasobnik spolu s bicim mechanizmom, ktory ma urcite svoje vyhody (napr.zneuzitie zbrane inou osobou)ale aj nevyhody- moznost uvolnenia a naslednej straty a takisto pocas spolocnej polovacky ak vyprazdnis zasobnik a potrebujes ho doplnit, je menej prakticke ako povedzme u Sauera kde tam das len dalsi zasobnik a pokracujes dalej. Takisto odnimatelny zasobnik u Blasera je vacsinou na 4+1 naboje a u Sauera mozes pouzit zasobnik s vacsou kapacitou, tusim az 8-9 nabojou, co moze byt vyhoda prave pri tych spolocnych, alebo pri love nebezpecnej zveri.

Rovnako mozes stratit lubovolny iny zasobnik. Navyse u R8 ho mozes v zbrani zamknut, takze je tam napevno. No a prebitie? Vsak si kupis druhy, takisto ako u inych zbrani.
                    8-9 ranovy zasobnik je fajn, ale to nie je original Sauer prislusenstvo z fabriky. Fabricky zasobnik ma maximalnu kapacitu 5 ran v medium kalibroch. 8-9 ranovy je opat puskarska zalezitost v cene gulovnice strednej triedy. Nepopieratelne je vyhodou na spolocnej vacsia kapacita, o tom niet pochyb.

@riverdo

Ďakujem veľmi za rady ja som rozmyslal tiež nad R8 attache ale chcel by som sa Vás skúsenejších ešte spytať chcem to v kalibri 30.06 spri. ale neviem mam si tam dat semiweight hlaveň alebo klasika 17.
                      Viem že potom keby som chcel väčší kaliber tak tam nedám hlaveň.
                      Poradte.

Ďakujem

@lovec

Preco si neprestudujes stranku vyrobcu?
                        V tejto tabulke mas pekne zobrazene kombinacie hrubka laufu a kaliber:

http://www.blaser.de/uploads/media/R8_Modulsystem_DE_01.pdf

@dany76

Lovec- ja som len chcel doplnit tvoj prispevok o urcite skutocnosti, ktore si nespomenul pri porovnavani tychto dvoch zbrani. Tvoj opis poistky ako velmi nebezpecnej sa mi zda trocha prehnany. Poistku uvolnis potlacenym prstom nahor a mozes strielat. Ked to vsetko urobis kontrolovane tak naozaj neviem co sa ti moze stat. Ak polujem na nebezpecnu zver alebo na spolocnej na diviaky tak cakam s odistenou zbranou alebo ju odistim hned ako tu zver zbadam a dalej to neriesim. Toto su uz vsak detaily a je to vec osobnej preferencie.
                          Slavoslav- dik za upresnenie mojho prispevku ja som vsak chcel doplnit ze aj u Blasera musis urobit urcite zmeny na zavere, resp.aj predpazbi ak zaroven menis aj druh hlavne (standard na semi-weigth), ked prejdes s kratkeho kalibru na dlhy a to sa mi zda byt objektivnejsie hodnotenie pre niekoho kto sa rozhoduje medzi tymito dvoma druhmi. Takze asi si ty nepochopil pointu mojho prispevku.
                          Ja osobne, ak by som sa rozhodoval pre zbran na indiviualny lov a mam rozpocet vo vyske R8 Attache, tak by som skusil zlamovacku Krieghoff Hubertus v 30R Blaser. Ale to je uz zase o inom.

Zobrazuje sa 12 príspevkov - 1 až 12 (z celkového počtu 12 )
                        • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.