Úvodná stránka › Diskusné Fóra › Z B R A N E › Dlhé zbrane › skusenosti s kalibrom 8,5 x 63
- Toto téma obsahuje 19 odpovedí, 6 hlasov, a bola naposledny upravená 04.02.2011/01:32 od .
-
AutorPríspevky
-
31/12/2010 o 00:42 #15087
dobrý den,
aké mate skusenosti s kalibrom 8,5 x 63?
konkretne balistika,spätný ráz , druh streliva atd…
za odpovede dakujem31/12/2010 o 02:21 #15089Obcas sem zavita Belson, ma v skrini flintu prave v kalibri 338-06. To je velmi podobny kaliber spoza Velkej mlaky (v podstate je to 30-06 Springfield s krckom roztiahnutym na priemer .338″ ). On ma relevantne a prakticke skusenosti.
Tak,ci onak, 8,5×63 je velmi velmi malo rozsireny kaliber a to aj v krajine svojho povodu. V USA nema sancu proti roznym 8,5mm kalibrom a v Europe je prachbiedna ponuka zbrani a fabrickej municie (ak vobec nejaka standartne a jednoducho dostupna je….).
Samozrejme, pokial sa bude prebijat, to uz je zaujimavejsie. Ale aj tak je v tom pripade lepsia volba 338-06. Nabojnice su neporovnatelne lepsie a lahsie dostupne – staci pozhanat/pozbierat z bezneho 30-06 a prekalibrovat na 338-06. Sortiment striel je v priemere .338″ pomerne bohaty.
Spatny raz je nepodstatny, zavisi od prevedenia konkretnej zbrane.
31/12/2010 o 18:14 #15090Nič lepšie neeksistuje 8,5x 63 je Nemecky naboj Homologovany asi pred 15 rokmi predstaveny na IWA. Naboj 338 -06 mu Nesiaha ani po pety. Osobne sa poznam S Wernerom Reebom a zucastnil som sa pri testovani tohoto naboja. Tento naboj je specialne vyvynuty s nizkym Pmax. s rovnakym vykonom ako 338-06, Pri strielani s tej istej pažby 8,5×63- Ovela menej kope ,Viac tlaku ide do bokov nabojnice a menej na Dno. V tom je zazrak tohoto naboja. Komoruje s nim pusky Krieghof a Heym štandartne. Naboj je velmi rozširený v Nemecku a už aj v rakusku. Tento naboj ma určite buducnost. Ja momentalne použivam naboj 8,5×57 R a tiež som velmi spokojny. Ak si urobim ku trojaku vymenny hlavnový zvezok tak to určite bude v ráži 8,5x63R.
31/12/2010 o 21:58 #15091Neuveritelne…..:blink:
Co konkretne bolo cielom testovania? Presnost, terminalne ucinky? V akych podmienkach,akym strelivom,z akych zbrani a aky bol objektivny vysledok testov?
Nazory „nic lepsie neeksistuje“ su rovnocenne minimalne tym perlam,ktore boli uverejnovane v Hubertlove v prvych rokoch jeho vychadzania.
Nemam ambiciu vlastnit ani 338-06 ani 8,5×63, ale skutocne by ma zaujimalo v com 338-06 nesiaha Rebovmu naboju ani „po pety“ :woohoo:
Podme trosku k realnym cislam Pmax pre 8,5×63 je 4300bar, pre 338-06 je to 4481bar – „brutalny“ rozdiel ca. 4%…..
Mimoriadne zaujimavou vecou je aj sirenie tlaku v 8,5×63 – to je firemne tajomstvo alebo Reb aj prezradil ako to funguje???:laugh:Nebudem to zbytocne natahovat – prinosne info z toho,co si napisal su nasledovne:
Krieghoff robi zlamovacky v kalibri 8,5x63R (variant s okrajom) a Heym robi opakovacky v 8,5×63. Dalej, ze mas kver v zaujimavom kalibri 8,5x57R a si fandom 8,5×63.Ostatne veci – zazracne sirenie tlaku v hilzni, „nizky“ Pmax, rozsirenie v Nemecku a Rakusku (hlavne ked prakticky ziadna velka municka nema tento kaliber v programe,vsak….) su len Rebove zbozne priania, skutocnost je ina.
O tom, ktory kaliber ma alebo nema buducnost rozhoduje najma trh.
Aby bolo jasne, nemam nic proti ani jednemu z tychto nabojov. Len je potrebne niektore veci upresnit, pretoze zbytocne zidealizovany naboj moze vo finale nespravne ovplyvnit usudok potencialneho zaujemcu.31/12/2010 o 23:30 #15094Ahoj Lovec vidim že som ta asi trocha nahneval. My dvaja sa asi nepozname dnes som zašiel na toto diskuzne forum preto lebo su sviatky a mam trocha času. Aby si bol trocha v obraze ja plnim do novych i použitych nabojnic cca 500 nabojov mesacne podla toho kto si ake objedna, a čo sa tyka kalibrov tak je to dnes viac ako 80 druhov. na mojej vebovej stranke ich je cca 70. Aby bolo jasne mne su lahostajne nejake testy co kto uvadza . U mna existuje len jeden test a to je ako naboj zabija. ako nici zverinu, a ako po nom zver znakuje . Prevažnu večšinu nabojov ktore mam vo svojom programe som sam vyskusal, a tie ktore nie tak o tych mam informacie od ludi ktory s nimi poluju.Ja plnim naboje cca 18 rokov a profesionalne sa tomu venujem 11sty rok. Nerobym naboje pre odstrelovacov ani pre sportovych strelcov ale pre ludi ktory s nimi zabijaju zver.Ak je niekto u nas alebo v čechach kto by mi mohol v tejto veci konkurovat ,tak by som sa s nim rad zoznamil pripadne si s nim s času na čas vymenil skusenosti.Zatial si vymienam skusenosti len s mojimi konkurentami v Nemecku . To co som o tomto naboji 8,5 x 63 Reeb napisal za tym si stojim . Nechcel som ta nijako urazit a nech si s toho naši čitatelia vyberu čo chcu To už je na nich. S pozdravom arko.Všetko dobre v Novom roku.
01/01/2011 o 01:18 #15096Dnes silvestrujem úplne netradične, lebo skoro ráno cestujem na párdňovú poľovačku. Ale zabaviť sa tu dá aj tak (s minimom alkoholu).
Väčšinu postrehov na arkov vstup tu za mňa vyjadril lovec. A urobil to určite lepšie, lebo ja som mal zase v úmysle tu vážne argumentovať fyzikálnymi zákonitosťami okolo internej balistiky. Zase by som len provokoval nejakého večne nasratého frézara, ktorý zrejme nebol ochotný veriť ani gravitačnému zákonu a osobná skúsenosť s Newtonovým jablkom zanechala na jeho ďalšom intelektuálnom vývoji neblahé následky. Také, že zloženému súvetiu nerozumie ani po treťom prečítaní a akýkoľvek náznak teórie alebo technického výpočtu v ňom vyvoláva ťažkú fóbiu a agresívne stavy.
Takže dnes žiadné tlaky, žiadne sily, žiadne spätné nárazy.arko, vyjadrovať sa o akomkoľvek náboji, že nesiaha tomu Rebovmu ani po päty je hlúpe, prepáč. A to aj keby si s Rebom priamo spával. :laugh:
A nepleť si 8,5×63 a 8,5x63R. Ten druhý má síce normalizované tlaky nižšie o cca 12%, ale tým aj jeho výkon (pri zhruba rovnakom objeme spaľovacieho priestoru) nemôže byť vyšší ako u 338-06. Nemysli si, že v Nemecku platí iná fyzika.Ale radšej k veci:
Ako spomenul lovec, zbraň v kalibri 338-06 mám v skrini. Zbraň ČZ550 som si prehlavnil na tento kaliber v roku 2005. Pre nasratých frézarov podotýkam, že som si hlaveň, vrátane vystružovania nábojovej komory vyrábal osobne, náboje laboroval osobne a ďalšie praktické poznatky z využívania pri love zbieral tiež osobne. Ale aby neobišli skrátka, podotýkam, že som si pritom precvičoval aj niečo z „múdrich kníh“ a „skrípt“, konkrétne išlo o pevnostný výpočet hlavne.
Za tri roky, ktoré som s touto zbraňou poľoval, som ulovil sedem alebo osem diviakov, zo tri kusy vysokej a niekoľko kusov srnčej. Strela Barnes Triple Shock bola v tomto kalibri pre mňa sklamaním, lebo sa vôbec neotvárala a jeleňa som takmer nedohľadal. Strieľal som potom strely Sierra a najlepšie výsledky boli so strelou AccuBond. Dodnes mám odložený jeden ukážkový hríbik nájdený pod kožou jeleňa na odvrátenej strane.Moje celkové hodnotenie (ktoré prenesene vzťahujem aj na 8,5×63, ktorému vraj nesiaha ani po „pety“ ) je:
VYNIKAJÚCI kaliber s excelentným stop-efektom aj pri ťažšej zveri na bežné vzdialenosti do tých cca 160-170m. Na väčšie vzdialenosti by to asi pri týchto váhach strely chcelo magnumovú úroveň (vyššie úsťové rýchlosti).
Posledné dva roky s ním nepoľujem, lebo som sa ocitol v situácii, kedy sa hodil iný kaliber. Na poľovačku v otvorených terénoch v albertskej buši som si kúpil Savage v kalibri 7mmWSM a teraz ju v akejsi zotrvačnosti zabehávam aj doma. Ale to už sme kdesi inde…
PF 2011 všetkým…01/01/2011 o 10:56 #15097arko napísal:
… Ovela menej kope ,Viac tlaku ide do bokov nabojnice a menej na Dno. …
podobne ako Belson to nebudem rozoberat podrobne, snad okrem toho, ze tlaky dosahovane v hlavni maju viac spolocne s namahanim zaveroveho uzla ako s kopanim strelca i ked ho nepriamo ovplyvnuju, ale ako vtip na silvester to ujde, len by to tu mohlo niekoho uviest do omylu tak to daj na koniec prispevku, ze sa jedna o vtip
01/01/2011 o 22:46 #15100Belson napísal:
Väčšinu postrehov na arkov vstup tu za mňa vyjadril lovec. A urobil to určite lepšie, lebo ja som mal zase v úmysle tu vážne argumentovať fyzikálnymi zákonitosťami okolo internej balistiky……
🙂 Belson, povodne som mal napisany chytry prispevok na 3/4 strany, podlozeny kopou cisel z roznych relevantnych zdrojov…..a nakoniec som ho zmazal a preformuloval na takpovediac ludovu „notu“……
arko, mna si nenahneval, to nie. Skor pobavil, ale teraz neviem, ci to nie je smiech cez slzy – od cloveka, ktory sa venuje prebijaniu (plnenie mi evokuje tlacenie klobasovej zmesi do crievka) taku dlhu dobu a z toho vacsinu casu vraj profesionalne by som cakal nieco diametralne odlisne, nie taketo namety na polovnu (ci skor v tomto pripade balisticku) latinu……Zaujimalo by ma, preco sa najprv ohanas testami ktorych si sa osobne zucastnil a teraz zase pises,ze tebe su nejake testy lahostajne – no tak napis, co si mam z toho vybrat. Asi by som ta mal priatelsky upozornit,ze aj na tomto fore existuje urcita skupinka ludi s nielen praktickymi skusenostami ale aj teoretickymi znalostami z oblasti zbrani a streliva. Niekto napise,niekto len precita, niekto poradi ak vie, ….ale urcite nemaju radi taketo buliky. Tym je mozne prilezitostne nakrmit bezneho spotrebitela, ktory nema potrebne znalosti. Neber si to zle, ale uz len tvoja terminologia vela napovie (tiez sa hocikedy pomylim,aby si si nemyslel, ze sa hram na neomylneho…). Ja si klasicky myslim, ze zabija strela, nie naboj. Od kvality a konstrukcie strely (uvazujuc spravne umiestneny zasah a primeranu dopadovu rychlost) sa odvija vsetko.Tiez mam radsej vyraz lov zveri ako zabijanie zveri (nie som ortodoxny tradicionalista v hubertuse, ale co je moc, to je moc).
Takze este raz, ak mas pocit, ze si z teba ja alebo Belson robime srandu a ty si stojis za tymi nezmyslami ohladom 8,5×63 pre ktory potom neplatia fyzikalne zakony tejto planety, doporucujem sa riadne zahlbit do literatury a doplnit vedomosti.
A znovu zopakujem – nemyslim to zle. Mozno si teraz povies, ze skoda sem nieco pisat, ked hned niekto oponuje. Nie, kazdy nazor ma svoju cenu pre citatelov – ich porovnavanim si citatel „vykrystalizuje“ ten vlastny – a to je ucel a prinos diskusnych for.Ak mas chut, podel sa s citatelmi o svoje prakticke skusenosti s jednotlivymi kalibrami a strelami, ktore si vyskusal. Ja budem prvy, kto to privita.;)
01/01/2011 o 23:20 #1510122/01/2011 o 22:50 #15284Ahoj lovec Odkedy si napisal svoj posleledny prispevok ubehlo viac ako 3 tyždne . Pišem ti to preto lebo každy rok je pre mna co sa tyka zarobku najslabsi mesiac .Vdaka tvojej i ked negativnej reklame sa mi do dnešneho dna ozvalo viac alo 30klientov a vecsina z nich si u mna nieco objednala alebo kupila, Este som takito dobry januar nikdy nemal.Este raz ti dakujem a piš dalej čau arko
22/01/2011 o 23:36 #15285arko, i ked som rad, ze ti idu obchody, nemyslim, ze by si mal lovca obvinovat z negativnej reklamy, len rozviedol tvoj prispevok a veci co si sam napisal
negativnu reklamu si si u ludi trochu znalych problematiky spravil sam svojimi prispevkami, ak sa tomu venujes profesionalne priznavam, ze by som mal pochybnosti keby som sa mal rozhodnut pre naboje z tvojej dielne, nie preto, ze si tam mal nejaky chyby, skor pre neochotu si ich priznat ak takto postupujes aj pri prebijani …
23/01/2011 o 02:35 #15287Arko,môžem Ťa poprosiť,keď to robíš profesionálne (máš na pebíjanie firmu),
ktorá štátna skúšobňa Ti vydávala certifikáty na 70-80kalibrov,pretože ako som zisťoval
v Liskovci je ho pri uvádzaní prebitého streliva na trh treba na každý kaliber zvlášť,s konkrétnou strelou,nábojnicou,prachom a jeho navážkou a samozrejme konkrétnou zápalkou,(iný použitý komponent-ďalší certifikát) .Podľa všetkého si za certifikáty minul dosť (cca 16.000 EUR) ! Poplatok za jeden certifikát,je na Lieskovci cca 200 EUR.Okrem tohto ešte vyxovať na dne nábojnice značku výrobcu a na nábojnicu vyznačiť svoju firemnú idetifikáciu.Krabička na náboje musí byť ozačená:Prebíjané Strelivo so začkou štátnej skúšobne,ktorá ho certifikovala a samozrejme kaliber.Nižšie je odkaz na kópiu certifikátu od Nemeckej štátnej skúšobne-DEVA
http://lutz-moeller-jagd.de/8-mm-S/Bilder/8x68S/Fuegner/8x64S-Deva.png
23/01/2011 o 11:12 #15288Jožinko, arko sa mylne domnieva, že ak je držiteľom zbrojnej licencie oprávňujúcej k vývoju a výrobe streliva, že je to OK. Nie je. Papiere umožňujúce také niečo ešte neumožňujú veci aj uvádzať na trh. Na to je ďalšia legislatíva a tú už arko pravdepodobne nedodržiava.
Okrem spomínanej certifikácie a označenia streliva je nultým krokom schválenie výrobných a skladovacích priestorov. Keď som bol pred pár rokmi ohľadom tejto veci na konzultácii v Lieskovci, vytiahol pán vedúci nejakú technickú normu ešte zo socializmu, ktorá bola evidentne šitá na veľkovýrobu typu Vlašim. Ochranné valy, špeciálne podlahy, elektroinštalácia do výbušného prostredia a iné veci, nezmyselné pre prebíjača, ktorý by chcel svoje výrobky legálne predávať. Keďže moja argumentácia bola bezvýsledná, svojich úmyslov som sa nielenže vzdal, ale stopol som aj prebíjanie pre známych, ktorých som inkasoval prakticky na úrovni nákladov. Na „prúsery“ mám už dosť rokov. Zdá sa, že sú ľudia aj s iným prístupom, ale to je čisto ich vec.
Neverím, žeby sa od mojej konzultácie v Lieskovci niečo zmenilo, aj keď to už pomaly bude nejakých sedem rokov. Ak by to odobrenie priestorov už nebolo nutné, situácia by bola o dosť priaznivejšia. Ale aj tak by to pri zachovaní predajnosti tú ekonomiku do zmysluplného plusu asi neotočilo. Možno u nejakých brutálnych atypov, kde sa dá zapýtať.
arko, ak ma pamäť neklame, my sme sa tuším na tú tému pred pár rokmi aj telefonicky bavili (dúfam, že tá „biblia“, čo som ti doviezol spoza mláky slúži dobre… si to ty? 🙂 ) Všetko dobré. . .
23/01/2011 o 14:29 #15289arko napísal:
Ahoj lovec Odkedy si napisal svoj posleledny prispevok ubehlo viac ako 3 tyždne . Pišem ti to preto lebo každy rok je pre mna co sa tyka zarobku najslabsi mesiac .Vdaka tvojej i ked negativnej reklame sa mi do dnešneho dna ozvalo viac alo 30klientov a vecsina z nich si u mna nieco objednala alebo kupila, Este som takito dobry januar nikdy nemal.Este raz ti dakujem a piš dalej čau arko
A to sa ti vsetci kuncafti dobrovolne priznali,ze dosli za tebou kvoli mojej „negativnej“ reklame na tomto fore??? :laugh: Prosim ta, skus radsej nieco napisat k teme. Len mam pocit,ze to bude asi dost problem,vsak. Pretoze tie tvoje prispevky vacsinou skor pripominaju vylevy urazeneho decka, ako nejaky prinos. Keby si napisal aspon referencie na predmetny kaliber od tvojich klientov, ale toho sa asi nedockam.
Kazdopadne ak ti to nazenie dalsich klientov……..;)23/01/2011 o 23:55 #15298Ahoj Belson tu bibliu nabojov od teba stale mam ale dnes vecsinou použivam použivam balisticky a prebijaci softver Qick LOAD, Qick Target. Momentalne mi toto najviac vyhovuje . Ked som napriklad rychlost V50 alebo V 100 porovnal Skutočne meranie v terene s hodnotami ktore mi určil softver Tak je v tom minimalny rozdiel.Neviem či ten softver QickLOAD poznaš ale je to podla mna najlepsie s čim som sa doteraz stretol. Možem zakaznikovy vytlacit alebo poslat mailom všetky možne grafy a vypočty co sa jeho konkretneho momentalne vymysleneho naboja tyka.Bol ten program dost drahy -Asi 160 euro ale stalo to za to. Dvolezite je ze je tam maximalny pocet americkych ,anglickych,i nemeckych standartnych i nestandartnych kalibrov. U večšiny z nich si mozem rozkliknut obrazok, Kde su vsetky dvolezite rozmery naboja ,napryklad ked si chcem sam vyrobyt nejaku Matricu. Tvoja Biblia zastava cestne miesto,v mojej odbornej knižnici a najviac fascinuje zakaznikov ktory su v danej problematike už troska zbehli. Len tak mimochodom momentalne som si poriadil gulovy dvojak na naboj 10,3x60R Swiss . Rad by som poznal tvoj nazor na tento naboj .Neskor ti poviem preco som sa pren rozhodol.čau s pozdravom arko
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.