DDoptics – nové modely

V širokom portfóliu puškohľadov a ďalekohľadov nemeckej firmy DDoptics sa objavili viaceré nové modely, ktoré Vám teraz chceme predstaviť a priblížiť v nasledujúcich riadkoch. 
 
Do ponuky pribudli dva nové modely puškohľadov v modelovej línii Nachtfalke HDX, konkrétne sa jedná o Nachtfalke 2,5-15×50 HDX II a Nachtfalke 5-30×50 HDX II. Ako prezrádzajú parametre zväčšenia, oba nové puškohľady disponujú 6-násobným zoomom. Model Nachtfalke 2,5-15×50 HDX II je puškohľad s vysokým optickým rozlíšením (High Definition eXtreme) a so svietiacim bodom druhej generácie. Je vhodný najmä na lov za šera a sťažených svetelných podmienok, kde poľovníkovi poskytne potrebný prehľad a istotu pri výstrele. Bol vyvinutý na základe úspešného modelu Nachtfalke 2,5-10×56. Týmto novým modelom DDoptics poskytuje poľovníkom široko využiteľný puškohľad, ktorý spľňa požiadavky, ktoré sú naň kladené nielen počas lovu z posedu na bežné, obvyklé vzdialenosti, ale aj pri nutnosti výstrelu na dlhšiu vzdialenosť, kde 15-násobné zväčšenie dáva potrebný prehľad o cieli a istotu pri zamierení. Zorné pole 13,5 metra pri 2,5-násobnom zväčšení uľahčuje prípadný výstrel na bežiacu/unikajúcu zver. Telo puškohľadu je z pevnej duralovej zliatiny a povrchová úprava je prevedená tvrdým eloxovaním, ktoré je veľmi hladké, odolné voči oteru a neumožňuje usadzovanie nečistôt na povrchu. Samozrejme je puškohľad vodotesný a plnený inertným plnom proti vnútornému zaroseniu. Nachtfalke 2,5-15×50 HDX II je ďalej vybavený bočnou korekciou paralaxy. Vežička korekcie paralaxy má stupnicu v rozsahu 20-500-nekonečno metrov. Zámená osnova je typ č.4 so svietacim bodom a je umiestnená v druhej optickej rovine, čiže sa nezväčšuje. Svietiaci bod druhej generácie zo svetlovodných vlákien je veľmi jemný so 100% plynulou reguláciou intenzity podsvietenia. Žiadne kroky, žiadne záskoky medzi jednotlivými polohami, len plynulý a presný chod od maximálneho jasu až po úplne zhasnutie. Svietiaci bod pri 15-násobnom zväčšení prekrýva na sto metrov iba 0,25MOA na cieli, čo je cca. 7mm! Tým umožňuje aj veľmi presné zamierenie na dlhšiu vzdialenosť. Tech. údaje Nachtfalke 2,5-15×50 HDX II : Zväčšenie: 2,5-15x Svietiaci bod: II. generácia Priemer objektívu: 50mm Priemer tubusu: 30mm Zorné pole na 100 metrov: 13,5-2,2m Stmievací faktor: 11,2-28,3 Výstupná pupila: 10,56-3,04 Očný reliéf: 88-89mm Dioptrická korekcia: -3 / +4 1 klik na 100m: 1/4 MOA (ca. 7mm) Povrch. úprava: fine black Hmotnosť: 640g
 
Puškohľad Nachtfalke 5-30×50 HDX II je výkonný model, ktorý pri zachovaní všetkých kvalít modelovej rady Nachtfalke – vysoké rozlíšenie, ostrý obraz, výborná svetelnosť a plynule regulovateľný svietiaci bod – poskytuje možnosť streľby na dlhšie vzdialenosti. Je potrebné zdôrazniť najmä nasledovné body: zámerná osnova vhodná pre poľovnícku prax (kríž č.4 so svietiacim bodom, viď obrázok zámernej osnovy), jemný svietiaci bod, presne pracujúci rektifikačný mechanizmus – puškohľad sa po preklikaní korekcie na potrebnú vzdialenosť ľahko a presne vráti na pôvodné nastrelenie. Veľké zväčšenie dáva výhodu pri pozorovaní zveri aj na dlhšie vzdialenosti, čo je dôležité pre jej správne posúdenie pred samotným výstrelom. Takisto je veľké zväčšenie výhodou pri streľbe s oporou – ľahšie sa mieri na cieľ, ktorý je dokonale vidieť ako pri malom zväčšení odhadom. Určite ho ocenia poľovníci nielen pri love škodnej na otvorených priestranstvách, kde nie vždy existuje možnosť priblíženia sa na vhodnú vzdialenosť, či už kvôli posúdeniu zveri alebo výstrelu. Jemne a precízne pracujúci rektifikačný mechanizmus má krok 1/8MOA alebo 3,65mm na 100 metrov. To vo vzdialenosti 300 metrov zodpovedá zaokrúhlene posunu o 10mm. Ak máte dostatočne presnú zbraň a strelivo, určite oceníte možnosť presnej a jemnej korekcie, či už pri športovej streľbe alebo na poľovačke. Tech. údaje Nachtfalke 5-30×50 HDX II : Zväčšenie: 5-30x Svietiaci bod: II. generácia Priemer objektívu: 50mm Priemer tubusu: 30mm Zorné pole na 100 metrov: 7,2-1,1m Stmievací faktor: 15,0-38,7 Výstupná pupila: 10,44-1,62 Očný reliéf: 90,5mm Dioptrická korekcia: -3 / +3 1 klik na 100m: 1/8 MOA (ca. 3,65mm) Povrch. úprava: fine black Hmotnosť: 795g
 
Pozorovací ďalekohľad Pirschler 8×56 HDX-DIA je novým modelom, ktorý rozširuje doterajšiu úspešnú líniu Pirschler do ktorej síce dizajnovo zapadá, avšak zásadne sa od nej odlišuje po stránke konštrukčnej. Na prvý pohľad je viditeľný dobre padnúci tvar ďalekohľadu, je to možné vďaka dizajnu „otvoreného mostu“, kde ruka ľahko zapadne medzi tubusy. Pri tomto ďalekohľade sa jedná o úplne novú konštrukciu, vďaka ktorej mohla byť dosiahnutá doteraz v strednej triede výkonnosť a svetlosť. V DDoptics použili systém optickej sústavy Abbe-König, ktorý ma iba dva optické hranoly, čo umožňuje vysoký prenos svetelného toku bez strát pri jeho preklápaní. Samozrejme sú všetky optické prvky opatrené viacnásobnými antireflexnými vrstvami HDX. Pirschler 8×56 je ďalej vybavený špeciálnym Field okulárom , vďaka ktorému má užívateľ k dispozícii zorné pole so šírkou 126 metrov. Zaostrovanie a aj dioptrická korekcia sa nastavujú centrálnym otočným kolieskom. Pre prípadné vyváženie dioptrickej chyby sa toto koliesko povytiahne, nastaví sa potrebná korekcia a následne sa koliesko zatlačí späť do východiskovej polohy. Zaostrovanie sa deje len jednoduchým pootočením kolieska. Systém Smart Focus slúži na to, aby užívateľ nemusel pri pozorovaní na rôzne vzdialenosti neustále preostrovať. Ak sa ďalekohľad zaostrí na približne 100 metrov vzdialený objekt, oko je potom schopné vďaka prirodzenej akomodácii vidieť ostrý obraz aj na rozličné vzdialenosti bez nutnosti opätovného zaostrovania. Tech. údaje Pirschler 8×56 HDX-DIA: Zväčšenie: 8x Priemer objektívu: 56mm Najkratšia zaostriteľná vzdialenosť: 2,3m Zorné pole: 126m / 1000m (7,2°) Výstupná pupila: 7,0mm Stmievací faktor: 21,16 Svetelnosť: 49 Hmotnosť: 1242g Dodávané balenie obsahuje ďalekohľad, nosný remeň Niggeloh, ochr. brašňu, krytky na okulár a objektív.
 
NOVÝ RAD POZOROVACÍCH ĎALEKOHĽADOV – ARIZONA FLUORITE
 
Nakoniec to najlepšie……jeden krátky pohľad do nových ďalekohľadov Arizona stačí na posúdenie ich výnimočnej výkonnosti. Dôsledné spracovanie vysokokvalitných materiálov a použitie najmodernejších technológii z nich robí spoľahlivých sprievodcov pri pozorovaní prírody a samozrejme na poľovačke. Použité technológie: – Apochromatic Fluorite ED Glass – RNP Raindefender nano protection – ELR (extra low reflection) antireflexné vrstvy – FPS potlačenie nežiaduceho rozptylu svetla – Schmidt-Pechan optické hranoly – Dielektrické fázové zrkadlo so 64 mikrovrstvami – Telo ďalekohľadu z magnéziovej zliatiny – Twist Up System – očnice vhodné pre ľudí s dioptrickými okuliarmi – Vodotesný, plnený inertným plynom, odolný voči vnútornému zaroseniu Apochromatic Fluorite ED Glass – pre úžasne ostré a jasné farby bez okrajových lemov sa pri ďalekohľadoch Arizona použilo nové, vysoko čisté fluoridové optické sklo. Novovyvinuté ELR antireflexné vrstvy znižujú odrazové straty na každom jednom prvku optickej sústavy. Dielektrické fázové zrkadlo so 64 mikrovrstvami zabraňuje akýmkoľvek stratám svetelného toku vo vnútri optických hranolov. Flare Protection System – vnútorná konštrukcia ďalekohľadov Arizona umožňuje prakticky úplne potlačiť nežiaduce odrazy, čo užívateľ ocení najmä pri pozorovaní v možnom bočnom- alebo proti-svetle. Magnéziové telo ďalekohľadu – ultraľahké magnéziové telo zaručuje pohodlné nosenie, neunavujúce a do detailov verné pozorovanie. To všetko pri zachovaní maximálnej robustnosti a odolnosti. RNP Raindefender Nano Protection – táto technológia bola u firmy DDoptics vyvinutá špeciálne pre ďalekohľady Arizona. RNP ochranná vrstva necháva dážď a vodu veľmi hladko a plynule odtekať z povrchu šošoviek. Takisto ich vynikajúco ochraňuje pred rôznymi nečistotami. Dokonca ani permanentná fixka nezanechá vďaka RNP žiadnu stopu na šošovkách – to len ilustruje vysokú účinnosť tejto vrstvy. V rade ďalekohľadov Arizona Fluorite sú dostupné momentálne tieto modely: 8,5×45 a 10,5×45. ďalej sú k dispozícii tzv. vreckové ďalekohľady 8×25 a 10×25. Pripravujú sa nasledovné modely 8×42, 10×42, 7×50 a 10×50. Arizona Fluorite 8,5×45 – či cez deň alebo v noci, tento ďalekohľad je perfektným riešením pre všetky požiadavky, od spoločných poľovačiek, cez prechádzky poľným revírom až po vysokohorské nasadenie. S týmto ďalekohľadom vďaka jeho vysokej kvalite spoznáte svet zveri a rastlín na úplne novej úrovni.
 
Arizona Fluorite 10,5×45 – tento model je dokonalou odpoveďou na požiadavky pri pozorovaní vo veľkých vzdialenostiach, alebo obzvlášť malých objektoch – ako cez deň, tak aj cez noc. Široký rozsah využiteľnosti uspokojí užívateľa vo všetkých situáciách – pri pozorovaní drobnej zveri, na vysokohorskej túre až po safari v diaľkach africkej savany. Tech. údaje Arizona 8,5×45 (10,5×45) Fluorite: Zväčšenie: 8,5x (10,5x) Priemer objektívu: 45mm Najkratšia zaostriteľná vzdialenosť: 2,5m Zorné pole: 115m/1000m (6,51°), 109m/1000m (6,24°) Výstupná pupila: 5,29mm (4,30mm) Stmievací faktor: 28,03 (18,37) Hmotnosť: 740g (767g) Dodávané balenie obsahuje ďalekohľad, nosný remeň Niggeloh, ochr. brašňu, krytky na okulár a objektív.

cl_ddopt3_01cl_ddopt3_02

cl_ddopt3_03cl_ddopt3_04

cl_ddopt3_05cl_ddopt2_06

cl_ddopt3_07cl_ddopt3_08

 

Autorizovaný importér a predajca:

GESAN s.r.o. Výtvarná 19 82106 Bratislava Tel.: 0905 226 774 Email: gesan@stonline.sk , igor.sallay@azet.sk

 

Subscribe
Notify of
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Aivi
Aivi
12 years ago

Puškohľad Nachtfalke 2,5-15×50 HDX II
V porovnaní s puškohľadom Meostar R1 3-12x56RD obstojí nový model Nachtfalke 2,5-15×50 HDX II. veľmi dobre. Veľmi vážne uvažujem o jeho kúpe, hlavne z dôvodu, že tento model má 6 násobný zoom. Ocenil by som komentár niekohho, kto tento puškohľad prakticky odskúšal pri strelbe za šera.