Laická verejnosť sa k nám správa ako vlci…

Ilustračný obrázok, zdroj: pixabay.com

Stalo sa to už asi nepísaným pravidlom, že vždy keď sa v médiách objaví článok o poľovníkoch, tak sa do nás laická verejnosť pustí ako vlci do ovčieho stáda. V rôznych diskusiách sa jednoduchí primitívi predháňanú s urážkami a vyhrážkami, mnohoktát až za hranicou zákonnosti. Aj na našej stránke sme písali, že my poľovníci sme v médiách akosi ticho, ticho si necháme skákať po hlavách a urážať sa. Nemali by sme sa verejnosti venovať viac ? Nebolo  by načase mať aj nejaké mediálne zastúpenie? Nebolo by na čase reagovať na vyhrážky vyzývajúce na smrť poľovníkov ?  Nemal by sa niekto kompetentný v SPK už konečne zobudiť a začať situáciu riešiť ? Kam má situácia až zájsť ?  

Napriek tomu sa nájdu poľovníci, ktorí nie sú ticho, ktorí sa snažia v diskusiách reagovať a vysvetľovať. Som rád, že mám zvolenie od autora, zverejniť jeho reakciu autorke článku, ktorý tiež vyvolal v diskusii veľké vášne.

Ďakujem Ing. Krnáčovi, za jeho úsilie.

red.

 

 
Tu je link na  článok:
 
 
Dobrý deň prajem pani redaktorka
 
ako jeden z mnohých nás zodpovedných poľovníkov som si pozorne prečítal Váš článok – Vidiek ich má v úcte, mešťania ich volajú, len keď zrazia jeleňa: Poľovníci zas na pranieri?. Na začiatok mi dovoľte uviesť, že zodpovedným poľovníkom sa nemôžeš stať, poľovníkom sa musíš narodiť. Nedá mi, ale na niektoré otázky z uvedeného článku musím zareagovať. 
 
Kto je podľa vás najslávnejším poľovníkom na Slovensku: Ivan Gašparovič alebo František Stromokocúr?
 
Prepáčte mi, ale cítim z nej iróniu, ktorou je znevažovaná práca našich predchodcov ( zodpovedných poľovníkov ), ktorí sa zaslúžili o bohatú históriu poľovníctva na Slovensku a spolu s nami zodpovednými poľovníkmi aj o to, že môžeme niečo predávať ďalším pokoleniam a tiež pripravovať našich zodpovedných nástupcov.
 
... Máte pre mňa nejaké rady, aby mi nik z poľovníkov neodstrelil náhodou psa, prípadne aj mňa, ak budem zbierať huby?
 
V tomto prípade je rada jednoduchá. Dôsledne dodržujte legislatívu ohľadne pohybu psa v prírode, ale hlavne aby Vás pes poslúchal na slovo. Mám odpozorované, že toto sa nedeje. Jednoducho sa pes vypustí a nech si behá ako chce a kde chce. Že pri tom napr. zadusí zajaca, alebo malú srnku to dotyčnému majiteľovi psa nevadí. A nejaké predpisy preňho a jeho psa neplatia. Predpisy nech dodržiavajú len poľovníci. A keď mu nedajbože poľovník odstrelí psa, ktorý pobehoval po lese a štval zver, tak sa hneď volajú novinári aby videli akí zlí sú poľovníci. Ale že neboli splnené legislatívne podmienky zo strany majiteľa psa, to sa nikde a nikdy neuvádza. Taká je súčasná realita. Páči sa mi napr. to čo je zavedené vo Švajčiarsku, tak každý kto chce mať psa musí s ním absolvovať povinné skúšky, kde nosnou časťou je hlavne jeho ovládanie majiteľom. 
Pri pohybe v lese na hubách je vhodné mať oblečené podobné ako je u motoristov bezpečnostná vesta a správať sa čo možno najprirodzenejšie.
 
Čo si myslíte, akú máte povesť na Slovensku?
 
V súčasnej dobe mi zodpovední poľovníci na Slovensku nemáme žiadnu povesť, nakoľko nás novinárska obec zaškatuľkovala do pozície – tých zlých, za všetko zlé zodpovedných o ktorých sa nemôže písať nič dobré – čo smeruje k budovaniu znevažujúceho obrazu poľovníctva v očiach spoločnosti.
 
… Skôr som myslela, že v meste prevažuje názor – poľovník je ten zlý, ochranár ten dobrý. Lebo poľovníci majú radi zver na tanieri, ochranári v prírode.
 
Čo sa týka vzájomného vzťahu poľovníci vs. ochranári, tak tu musím uviesť, že poľovníci majú radi zver v prírode, ochranári proklamujú že ju majú tiež radi v prírode, ale ich doterajší jednostranný ( len oni majú ten správny názor na vec a názor zodpovedných poľovníkov ich nezaujíma ) prístup k spoločným  rokovaniam ohľadne našej zveri skôr poukazuje na to, že im v skutočnosti nejde o zver ale o vyvolávanie a prehlbovanie konfliktu s poľovníckou obcou. Lebo keby im v skutočnosti išlo o zver, tak by hľadali pri “rokovaniach” nejaký kompromis, ktorý by raz a navždy odstránil konflikt.
 
Koľko z tých 60-tisíc vašich členov sú papaláši?
 
Ako som si zistil na internete, tak význam slova papaláš – žargónové pomenovanie vysokého funkcionára alebo úradníka. Áno sú medzi poľovníkmi aj také osoby, ale väčšina z nás zodpovedných poľovníkov sú obyčajní ľudia. A títo ľudia vykonávajú poľovnícke činnosti jednak za vlastné peniaze, na úkor svojho osobného voľna a veľa krát aj na úkor svojich rodín.
 
… Koľko by ma stál taký víkend, keby som si chcela zabiť diviaka na guláš?
 
Tu Vás prepáčte ale musím trochu poopraviť, nehovorí sa zabiť.. ale uloviť … Zabudlo sa ešte uviesť, že odstrel poľovnej zveri sa uskutočňuje podľa schváleného ( poľovníkom ho schvaľuje štátny orgán ) plánu lovu. 
 
Sú medvede na Slovensku problém?
 
Áno sú problém a zodpovednosť za to nesú ľudia samy. Prestaňme chodiť do vysokých polôh hôr za malinami, čučoriedkami a nechajme ich tam pre medvede. Zabráňme motorkárom a štvorkolkárom jazdiť mimo oblastí, na ktorých sa majú pohybovať, nevyhadzujme neskonzumované potraviny do kontajnerov v horách a bude pokoj. Čo je však najpodstatnejšie je to, že namiesto toho aby sme preberali to čo už v zahraničí dobre funguje ( či už materiálovo, legislatívne a ináč ) v súvislosti s medveďmi, vymýšľame iné veci, čo nás stojí viac a viac peňazí a výsledok je nulový. 
 
Ako to je s lovom vlka, ktorý sa nedávno zakázal. Na čo je poľovníkom uloviť si vlka?
 
Tu je potrebné si povedať, že stretnúť vlka v prírode nie je tak časté ako s inou zverou. Zodpovední poľovníci nechcú vyhubiť vlka, to sa ani nedá, ale chcú len jeho reguláciu zohľadňujúcu veľkosť škôd ktoré spôsobuje v prírode. Poľujem už dosť dlho v mojom rodnom kraji – Orave – vlky tu máme ale zatiaľ som sa s ním stretol len raz aj to na veľkú diaľku.
 
 
A ešte k otázke zrazenej zveri na cestách. Je potrebné uviesť, že pokiaľ na ulovenej alebo zrazenej zveri neprebehnú všetky potrebné procesy súvisiace s hygienou diviny ( mäsa ), je táto nepoužívateľná a spôsobuje vážne zdravotné problémy u toho, kto takúto divinu skonzumuje. Jednu radu pre motoristov – ak sa pohybujete v miestach výskytu zveri na cestách, znížte svoju rýchlosť, očami kontrolujte krajnicu vozovky či neuvidíte vo svetlách blikajúce oči zveri a snažte sa jazdiť čo najbližšie k stredovej čiare. Tak budete mať väčšiu možnosť zabrániť zrážke zo zverou.
 
Zveri a lesu zdar
 
Ing.Ján Krnáč
 
Prihlásiť sa na odber
Upozorniť ma na
guest
9 x komentované
Inline Feedbacks
View all comments
Bednarič Ľ.
Bednarič Ľ.
2 years ...

Hubár v reflexnej veste – určite nie / polovník musí vedieť kam dopadne stela, nesmie na čokoľvek strieľať, pokiaľ si nie je absolútne istý na čo strieľa /
Pes absolvovať skúšky – určite nie / aj poľovné psy nepočúvajú na slovo a duria čokoľvek. Majiteľ je za psa zodpovedný aj za škodu ktorú pes spôsobí. Je to na jeho rozhodnutí ako vedie svojho psa. /
Odstrel vlka – určite nie / niet najmenší dôvod aby niekto dostal súhlas na odstrel vlka. Jeho škody pokiaľ sa exaktne vyčíslia sú zanedbateľné voči existencii a hodnote tohto živočícha v našej prírode.
Papaláši v polovníctve – určite áno / Z 37000 polovníkov s revírom sú stovky umelých, úplne nepotrebných funkcionárov napr. v SPK. /
Poľovníkov treba kritizovať a zrušiť – určite nie / Poľovníctvo je dobrovoľná služba občanov na zabezpečenie selektívneho odstrelu premnoženej zveri o jej starostlivosť a udržanie zdravého ekosystému ./

lanus
2 years ...
Odpoveď pre:   Bednarič Ľ.

Re – Bednarič – Pohyb psov v lese limituje Zákon o lesoch č. 326/2005 Z.z. kde v § 31 zakazuje : ” o) voľne púšťať psov okrem psov poľovníckych a služobných pri výkone povinností, alebo iné domáce zvieratá ” . ( Nedodržiavanie tohoto zákazu býva sankcionované správnym konaním a mastnou pokutou ) !!!

Bednarič Ľ.
Bednarič Ľ.
2 years ...
Odpoveď pre:   lanus

Presne tak.
Povinné skúšky zo zákona by bola ďalšia štátna zakázka pre našu organizáciu, ďalšia forma zdanenia majiteľov psov a vytvorenie cesty ku korupcii a rodinkárstvu.

lanus
2 years ...
Odpoveď pre:   Bednarič Ľ.

Bednarič – Ty si to zjavne nepochopil , lebo ” výkon povinností” môžu robiť len psi so skúškami !!!

Bednarič Ľ.
Bednarič Ľ.
2 years ...
Odpoveď pre:   lanus

Žiadne povinné skúšky neurobia zo psa takého, ktorý by mohol robiť nejaký, citujem , výkon povinností.
Praktickú upotrebiteľnosť podľa našich predstáv dosiahneme len praktickým výcvikom – nie skúškami. Žiadať povinné skúšky od majiteľov psov má len jeden dôvod – biznis.
Máme zákony ktoré stanovujú, ako sa má občan so psm správať mimo obce, napr. pri návšteve lesa.

lanus
2 years ...
Odpoveď pre:   lanus

Bednarič – Cit . : ” Máme zákony ktoré stanovujú, ako sa má občan so psm správať mimo obce, napr. pri návšteve lesa.” Presne tak !!! a zákon stanovuje,že všetky psi v lese mimo výkonu povinností musia byť uviazané na vôdzke !!! Nedodržiavanie tohoto predpisu je pokutované .

Igor Kraslan
Igor Kraslan
2 years ...

ako laik: prva poznamka p. Krnaca je podla mna nestastne formulovana – verim ze dobre myslena.
…dobry polovnikom sa musis narodit… – bohuzial toto vo mne evokuje papalastvo kde sa polovnictvo dedi a je jedno kto ma aky vztah (alebo zodpovednost) k prirode a zveri….

a suhlasim s redakciou: iste by ste mali vytvorit aktivity smerom k verejnosti aby ste spropagovali co vsetko robite pre prirodu. okrem ineho by to posobilo aj na tych vasich clenov ktori sa ‘narodili’ polovnikmi z uplne inych dovodov… mozno by si tak uvedomili, ze polovnictvo je nieco ine nez len polovacka.
Obraz stavovskej dedicne privilegovanej spolocnosti sa inak len tazko zbavite.
v podstate suhlasim s p. Bednaricom

volodo
2 years ...
Odpoveď pre:   Igor Kraslan

Pozdravujem Vás p. Kraslan.
Ďakujem za Váš komentár. Chcel by som len reagovať a upresniť vyjadrenie “Poľovníkom sa musíš narodiť…” Nemyslím si, že to znamená narodiť sa v rodine poľovníka. Pre nás poľovníkov to znamená, mať rád prírodu, starať sa o zver, správnou selekciou zvelaďovať genofond zveri. Výstrel je to posledné na čo poľovník, ktorý sa poľovníkom narodil, myslí. Je to pozorovanie prírody, správania zvierat a snaha mu porozumieť. Ak už zver uloviť, tak len takú, ktorá do prírody nepatrí. Či už je to slabý, chorý alebo výradový jedinec, alebo premnožený druh. Poľovník ktorý sa poľovníkom narodí, nebaží za každou ranou, nebaží za každým kilom mäsa. Rodený poľovník sa teší z každého pekného zážitku v lese, z každého krásneho zdravého srnca, jeleňa, alebo srnky s mladými, ktoré stretne v prírode. Takýto poľovník bude ťahať batoh sena v snehu po pás, aby zver v zime nehladovala, alebo bude nosiť bandasky s vodou v letných horúčavách, aby sa zver mohla napiť. Bohužiaľ to, že v našich radoch sú aj takí, ktorí poľovníctvo majú potvrdené len papierom, takí ktorí si svoje miesto kúpili za peniaze, takí čo potrebujú len naplniť mrazničku, je nepopierateľný fakt. Verte mi p. Kraslan, to nie sú poľovníci čo sa poľovníkmi narodili.

Bednarič Ľ.
Bednarič Ľ.
2 years ...

Dnes sa stále píše o tom, akí by polovníci mali byť. Ale toto je predsa už 100 rokov dané.
Neustále opakovanie požadovaných vlastností je síce matkou múdrosti, ale hovorí to stále len o tom, ako by to malo byť a nie ako to v praxi je.
Zmysel má písať konkrétne a pravdivo, akí dnes polovníci sú.
Zmysel má písať konkrétne a pravdivo, aké dnes polovníctvo je.