Ako na to reagovať ?

Ilustračný obrázok, autor: GPT

Kolegovia poľovníci mávate občas pocit, akoby boli niektorí ľudia a nie len v poslednej dobe voči nám poľovníkom agresívnejší, arogantnejší a neváhajú nás urážať ( nie len na sociálnych sieťach, ale aj zoči – voči ) ? Bývate zaskočení a neviete v danej chvíli adekvátne reagovať, alebo sa jednoducho nahneváte a postavíte sa na odpor.

Mnohým z nás sa stáva, že nevieme v danej chvíli adekvátne reagovať, sme zaskočení, ponížení alebo smutní. A tie správne slová či reakcie nám napadnú až neskôr.

Ako teda reagovať na verbálny útok a ako si s ním poradiť?

Pre začiatok si položme otázku: ako rozpoznať verbálny ( slovný ) útok ? Nie je to totiž také jednoduché, ako v prípade fyzického útoku, počas ktorého lietajú facky a údery. Naopak, verbálne útoky môžu mať rôzne podoby: kritika, výčitky, odsudzovanie, námietky alebo sťažnosti. Ide o subjektívnu záležitosť, ktorá môže vzniknúť z vypovedaného, no vždy vedie k pocitu napätia a narušeniu rovnováhy človeka, ktorý je príjemcom týchto slov. Najhoršou možnou reakciou na verbálny útok je nahnevať sa a postaviť sa mu na odpor pri pomyslení si : „No veď počkaj, ja ti to vytmavím!“

Ako povedal slávny filozof Seneca :

„Pomsta si vyžaduje veľa času a vystaví vás oveľa väčšiemu počtu „zranení“, než bolo to prvé, čo ju vyvolalo. Hnev vždy trvá dlhšie, než „zranenie“.

Pozrime sa spoločne na jednu techniku, ktorá je zameraná práve na pomoc pri riešení verbálnych útokov. Spomínaná technika nesie rovnaký názov ako jedno bojové umenie a volá sa verbálne aikido. Jeho úlohou je pomôcť vykľučkovať s ľahkosťou z napätej situácie. Ide o princíp, v ktorom dvaja nie sú „súperi“, ale „partneri“, čiže tu neexistujú ani víťazi, ani porazení. Verbálne aikido má jediný cieľ:

„Nasmerovať agresívne slovné útoky k pozitívnemu a vyrovnanému výsledku.“

 Nejde teda vyslovene o hľadanie riešenia nejakého konfliktu, ale skôr o premenu vypätej situácie na mierumilovnú konverzáciu, v rámci ktorej možno znovu nájsť spoločnú reč. Ide o pacifistický prístup zvládania slovných útokov a agresie smerom od druhých ako v pracovnom, tak i v súkromnom živote. Verbálne aikido využívame vtedy, keď chceme chrániť samých seba a získať odstup, aby sa nás nedotklo to, čo vypovedá ten druhý. 

Každý človek má svoje limity a témy, ale predovšetkým svoj vlastný spôsob reakcii čeliac útoku. Ste skôr jeden z tých, ktorý útok oplatia, utečiete, budete sa brániť alebo zmeníte tému ? Slovný útok môže spustiť búrku emócií v človeku, ktorý útoku čelí, čo vedie k paralýze a neschopnosti primerane reagovať na danú situáciu. Spoznávate tieto pocity a myšlienky: 

„Prečo som toto nepovedal? To by ho schladilo!“

V opačnom prípade môže byť človeku ľúto, ak reagoval prehnane. Verbálne aikido vás naučí zachovať si chladnú hlavu, aby ste lepšie zvládli situáciu. Technika verbálneho aikida je založená na nasledujúcich troch krokoch :

• V prvom rade nás učí prijať útok s „vnútorným úsmevom“. Tento úsmev nám dodáva „neochromiteľnú sebadôveru“, ktorá pramení z poznania samého seba a miery našej sebadôvery. Dovoľuje nám predísť konfliktu s človekom, ktorý sa nás snaží vyprovokovať.
• Ďalším krokom je naviesť konflikt k jeho destabilizácii. Táto etapa spočíva v tom, že sa vcítime do pozície útočníka, snažíme sa pochopiť jeho uhol pohľadu, aby sme sa namiesto priamej konfrontácie zamerali na objektívne riešenie situácie.
• Na záver sa snažíme celej situácii znovu dodať pozitívny podtón: nastoliť konštruktívnejší
dialóg, navrhnúť spoločnú tému, vypočuť si názor druhého, nájsť prijateľný kompromis alebo
jednoducho nájsť riešenie na počiatočný problém.

Techniky verbálneho aikida vám môžu byť užitočné nielen pri riešení súčasných, ale tiež budúcich nepríjemných situácií.

Pritom ale nezabúdajte ešte na jedno, s blbcom sa nikdy nehádajte, lebo nakoniec sa ním stanete vy.

Na záver si pripomeňme slová Isaaca Asimova, profesora biochémie a autora sci-fi románov:

„Akékoľvek násilie je posledným útočiskom neschopných.“

Spracoval : Ing. Ján Krnáč

 

 

Subscribe
Notify of
guest
2 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Juro
Juro
5 months ago

Perfektné, budem sa toho držať.

Ľuboš
Ľuboš
5 months ago

Nízke všeobecné vzdelanie hospodára, naviac neustále podguráženého alkoholom, bez nutnej reakcie členov PZ – to je neliečitľné.