Úvodná stránka Diskusné Fóra Z B R A N E Bez zbrojného preukazu Poradte mi dobrý lovecký nôž

  • This topic has 249 odpovedí, 19 hlasov, and was last updated 07.01.2023/09:35 by .
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 151 až 165 (z celkového počtu 250 )
  • Autor
    Príspevky
  • #21246
      @kiri

      pozajtra – v Nedeľu 10. 12. 2017 je v BA predvianočná výstava nožov. Prídete, bude aj tombola o jeden vystavovaný nôž.
      http://www.kamdomesta.sk/bratislava/kulturne-institucie/centra-kultury/dk-ruzinov/noze-2017

      #21254
        @kiri

        Vraciam sa k minulému príspevku – čo je dýkovitý nôž.
        Je to nôž, ktorý má formu dýky, ale s ostrím na jednej strane, alebo aj s časťou druhej strany. – to je taký prechod k dýke. Forma dýkovitého noža je kombinácia schopnosti bodu dýky a reznosti noža. Ja to bojovo-pracovná forma.
        Ako jedna z najznámejších foriem je Rakúsko-uhorský útočný nôž vzor 1917 – jeden z najdokonalejších bojových nožov aké kedy existovali a existujú. Ak by došlo k vojne, toto treba mať pri sebe. Fungoval v prvej Veľkej vojne, fungoval v druhej – bude fungovať vždy. A na všetko potrebné, čo vojak potreboval – od otvárania konzerv až po zabíjanie nepriateľov. Maximálne jednoduchý a preto maximálne účinný. Obr. č.1.
        http://www.stoplusjednicka.cz/zakopovy-nuz-vzor-17-nenapadny-zabijak
        Obr.2 – dnešná výroba na túto tému…
        Obr.3 – produkcia mojej obľúbenej španielskej firmy MUELA – civilný vzor úžasného bojového noža – 19cm čepeľ.
        Obr.4 – tá istá MUELA SCORPION – len s dlhšou 26cm čepeľou – toto je bližšie tým najúčinnejším stredovekým zbraniam, ktoré mali ten účinok, ako tiež hľadáme v poľovníctve – tzv.párový efekt – diera na obidvoch stranách = najrýchlejšia inaktivácia nepriateľa.
        Obr.5 – výrobok od United Cutlery
        Obr.6 – Dýkovitý nôž vo forme škótskej dýky DIRK

        #21260
          @kiri

          pokračovanie:
          Obr.7 – obr.1 – dýkovitý nôž loveckej formy – presne ako na parforsné lovy – síce na Slovensku momentálne zakázané, ale inde sa takto loví stále – na tomto ľudstvo vyrástlo – napr. Texaský lov diviakov nožom a so psami – nôž na ľahké prebodnutie pružnej diviačej kože.
          Obr.8 – obr.2- je to prechodová forma od dýkovitého noža k dúke – s čepeľou aj na časti hornej strany – zase Muela – tiež mu vravia pasovací tesák.
          Obr9 – obr.3 – dýkovitý nôž sa veľmi často používa v kuchyni – je to špikovací nôž – na prebodnutie hrudy mäsa na vytvorenie otvoru na vloženie klobásy, slaniny, mrkvy a pod…je to tá vyššia forma kuchárstva a spracovania mäsa.
          Obr.10 – obr.4 – dva dýkovité špikovacie nože – tu je kratší a dlhší (medzi nimi jeden nôž formy santoku – pôvodne japonský typ nože, ale veľmi podobný forme SAXu od Keltov, inak prastará forma noža – výborný na otváranie brušnej dutiny zveri)
          Obr.11 – obr.5 – tiež forma dýkovitého noža – špikovacieho noža v sade kuchárskych nožov

          Pre záujemcov dávam jeden link na dobré čítanie:
          https://hliva.blog.sme.sk/c/347438/slovenske-noze-v-prvej-svetovej-vojne.html

          #21265
            @kiri

            Keramické nože – čo bola debata dávnejšie o ich brúsení – aha – je v ponuke elektrická domáca brúska aj na keramické a aj na oceľové nože – nejakých 207 éčiek – ale asi je to na dlhšie.
            http://www.brusky-na-noze.sk/kategoria/brusky-na-noze/elektricke-brusky/na-keramicke-aj-ocelove-noze/m-700-bruska-na-keramicke-aj-ocelove-noze-bielo-seda-2-stupnove-brusenie-elektricka/?gclid=EAIaIQobChMInbam-p2E2AIVzBXTCh1zKgpFEAEYAyACEgKpA_D_BwE

            M 700 – brúska na keramické aj oceľové nože bielo-šedá, 2-stupňové brúsenie – elektrická

            Použitím pokročilej technológie diamantového brusiva je model M700 prvou elektrickou brúskou svojho druhu na trhu, ktorá dokáže vytvoriť neuveriteľne ostré a odolné 15° ostrie na obidvoch typoch nožov keramických aj oceľových.
            • Profesionálne nabrúsi keramické a oceľové nože v jedinom zariadení na brúsenie!
            • Udivujúce ostré ostrie na kuchynských, domácich, ryby filetovacích, vreckových a zúbkovaných nožoch, či už keramických, alebo oceľových.
            • 3-stupne: Pokročilá diamantová technológia brúsi nože rýchlo
            • Diamantový ULTRAFLEX ™ dokončovací stupeň pre super ostré, mikroskopicky bezchybné, trvanlivé ostrie
            • Opraví vyštiepané ostrie na keramických nožoch, rýchlo obnoví ostrie ako britva, pričom vytvára továrenský uhol ostria
            • Precízne flexibilné pružné stabilizačné lamely pre presné vedenie čepele pod požadovaným uhlom

            #21274
              @kiri

              SAX – a SCRAMASAX
              …aj na každej nožiarskej výstave ich nájdete – a právom, lebo našou históriou prešli – boli to aj zbrane a aj bežné nástroje tohto územia po tisícky rokov. Boli to nože, dýky, sekáče, tesáky a meče – sax a jeho dlhá forma scramasax boli všetkým, čo si zmyslíte. Dnes prežívajú aj v kuchárskych nožoch – nôž šéfkuchára je forma saxu, mnohé čepele zatváracích nožov sú úplné saxy a mnohé sekáče tak isto. Toto bude viacej fotiek…
              obr.1. – sax ako forma malého nožíka
              obr.2 – sax ako malý nôž
              obr.3 – sax ako stredný nôž
              obr.4 – sax ako veľký nôž, či tesák
              obr5 – sax ako meč – teda scramasax
              obr.6 – tiež mečová forma
              obr7 – vikingský scramasax
              obr.8 – vyložene bojový – agresívny sax

              #21282
                @kiri

                Ako som písal, mnohé saxy vidite aj dnes, len si to bežne neuvedomujeme, že možno 4000 rokov starý tvar čepele sa stále používa aj dnes.
                Obr. 1 – čepeľ ako známy nožík Dukla – táto forma je trochu špicatejšia a mooc dobrá
                obr.2 – sax ako čepele dnešných mnohých zatváracích nožov
                obr.3 – sax alá spomínané santoku…len trošku zaobliť vrchol a je to on
                obr.4 – podobný typ – dobre by sa ním varilo
                obr.5 – barbarský sax – pripomienka určitého druhu poľovníckeho noža – aj Rusi taký mali za socializmu –
                obr.6 – ruský číslovaný nôž z doby cca 1960-1980
                obr.7 – ruské číslované nože – boli na povolenie – zapísané v zbrojnom preukaze. Tie formy sú zaujímavé, že?

                #21290
                  @kiri

                  Obr.1 – ešte sax alá santoku – skôr veľký nôž – aj sekáčik zároveň
                  obr.2 – bojový sax
                  obr.3 – sax ako štíhla dýka
                  obr.4 – ďaľšia variácia saxu na štíhlu dýku
                  obr.5 – tiež bežná forma saxu
                  obr.6 – vikingský sax kratší
                  obr.7 – a dlhší

                  #21301
                    @kiri

                    K nožom s odvodeným pôvodom od SAXu patria aj nože dranžírovacie a šéfkuchárske. Tiež mnohé sekáče – porcovacie nože na veľké kusy mäsa.
                    Dranžírovací nôž je veľký a ťažký nôž na porcovanie veľkého mäsa – s klesajúcou domácou chovateľskou činnosťou už zabúdané – aj domácich zabíjačiek je pomenej – a už v domácnostiach pomaly niet ani nástrojov na domácu zabíjačku a roboty okolo nej.
                    Dranžírovací nôž je schopný jedným sekom rozdeliť napr. celé kura či kačicu na dve polovice ( hádanka – jak si záhorácka gazdiná rozdelí kačenu na dve púlky? Vytáhne si tepuáky trochu vyše..)
                    Obr.1 – dranžírovací nôž – sú rôzne dĺžky – od 19cm do 30cm čepeľ – hrúbka čepelu na chrbte noža 4mm a viac – aj 6mm – teda hodne ťažký a dlhý nôž – tá jeho váha je to správne TKO na preseknutie kostí – netreba veľkú rýchlosť – takmer len jeho váha z malej výšky na presný sek cez kosti.
                    Obr.2 – Chai-dao – čínsky šéfkuchársky nôž – aby bolo jasné, že toto je celosvetový fenomén ťažkého noža – profi noža. V domácnosti pre jemnučké paničky radšej nožnice na kuriatko, lebo naše krehotinky by ho hádam ani nezdvihli a pri ich drevenosti by si zaťali do ruky. Kdežto naše babky sekali presne a tvrdo. To boli ženy do života…
                    Obr.3 – šéfkuchársky nôž – sax prvotriedny…
                    Obr.4 – ďalší šéfkuchársky a aj dranžírovací nôž
                    Obr.5 – sada profi nožov
                    Obr.6 – iná sada

                    #21336
                      @kiri

                      Téma damašku ( zvárkového – teda skladaného = kováčsky vo vyhni zváraného z paketu min dvoch rôznych ocelí ) je pomerne rozsiahla, tak sa k nej ešte vrátim.
                      Väčšina nožov je robená z tzv. divokého damašku – teda poskladaného a postĺkaného všelijako – na to sú “experti” najmä v Pakistane, Indii a pod – a tiež aj u nás začínajúci kováči. Nie každý taký “damašek” má nejakú výraznú hodnotu – asi ako Trabant auto. Všimnite si, že väčšina takýchto nožov je hrubých ako sekera – min 3,5mm… 4mm a nezriedka aj 5mm – teda ťažké nože. Divoký damašek môže byť ale aj pekných vzorov. Divoký damašek jemných vzorov hovorí o mnohom prekladaní materiálu.
                      Obr.1 je presne taký materiál – síce divoký – bez nejakých zámerných vzorov, ale je tu odrobenej veľa dobrej roboty. Obr 2 – detto.
                      Obr.3 divoký damašek – dve ocele skúvané dokopy bez nejakého jasného zámeru – okrem zámeru ich domiešať a vytvoriť striedanie tmavej a bledej farby kovu.
                      Obr.4 – vlnkový damašek – jasný zámer kováča – pravidelné striedanie vlniek.
                      Obr.5 – vlnkový damašek – toto iste nie je náhodný vzor!
                      Obr.6 – jazýčkový damašek – zase zámer kováča – ale iný vzor – tiež iste nie náhodný, ale cielene vytváraný – skúsenosťou majstra. Toto už robí kováč znalý veci.
                      4.1.2018

                      #21343
                        @kiri

                        Vyššou formou sú napr. očkové damašky – kde musí byť zámerný postup kováča nato, aby bol vytvorený PRÁVE tento vzor. Do horúcej ocele sa vráža priebojník, ktorý vťahuje do ocele vrstvy ocele a mení ich. Následne sa prekladá a skúva – zložitejší proces. Oproti tomu je divoký damašek škôlka.
                        Obr.1 – očkový na fínskom noži
                        Obr.2 očkový polotovar – v ktorom sa ide hľadať a obnažovať čepeľ budúceho noža
                        Obr.3 …a našla sa čepeľ…
                        Obr.4 – kto by nechcel takúto sekeru?…z očkového damašku…to je iná cena !- toto robil umelec – nie sraľo obyčajný.
                        Obr.5 – pre mňa najvyššia forma umenia je damašek vtáčie pierko – na Slovensku toto robí asi len jeden človek . Ceny vysoké – úmerné kráse. A ešte to robia machri v Rusku. Ako v nemčine je výraz majstermacher…napr. buschenmajstermacher – tak tu : messermajstermacher…ozajstný majster až macher…
                        Obr.6 – nádhera, že?

                        #21351
                          @kiri

                          Aby ste teda mali informáciu kompletnú – damašek sa využíva nielen na nože, ale aj na rôzne iné veci – ktoré môže používať aj poľovník.
                          Kochajce še ľudze…

                          #21353
                            @kiri

                            Pekne ukázané, čo aj s obyčajným nožom urobí slušné a odborné brúsenie.

                            Drahé nože ??? Damaškové ocele ??? Nie !!! Moje nože, si sám ostrím, ručne …

                            #21384
                              @kiri

                              Páni kolegovia, predstavujem Vám môj lovecký set na spracovanie vysokej zvere – veľký pracovný nôž a parák v jednom spoločnom púzdre. Je to nemecký set a nebol vôbec lacný – kým som sa k nemu dostal, bola mi oznámená cenová predstava 150€. Ale – pretože fandím tradícii – je môj. Ale za 150€ by som ho ja nedal. Postupne Vám budem ukazovať moje zaujímavé nože.

                              Attachments:
                              #21399
                                @kiri

                                Krásny, všestranný a mocný lovecký nôž – pílka na chrbte, a pracovné želiezka v rukoväti – otvárák na konzervy, fľaše, široký skrutkovač na ňom, vývrtka a vrták -dierovač použiteľný tiež ako zväzka.

                                Attachments:
                                #21431
                                  @kiri

                                  Priatelia, chcem Vám do pozornosti dať jedno videjko, kde je vidieť, aký rozdiel je medzi nožom LOVECKÝM a TÁBORNICKÝM – resp. na prežitie, bushcraftovým. Lovecký nôž môže mať ľahšiu konštrukciu – nemusí byť full tang – práve tu je dobre vidieť význam full tangu vs narážaná rukoväť, alebo iná. Je to rozdiel ako pri šrobovákoch – niektoré sú len na krútenie a druhé – kde oceľ prechádza cez celú rúčku a vychádza na druhom konci – aj na udieranie kladivom. Jeden šróbovák búchaním kladivom zničíte a druhý je priamo na tvrdé zaobchádzanie určený. To isté je aj pri nožoch. Tábornický nôž je ako vojenský nôž, či bodák – aj na najhrubšie roboty – vrátane kopanie (v núdzi) a na to má aj konštrukciu – o to viacej ocele a vyššiu hmotnosť, čo pri loveckých nožoch väčšinou netreba – tam stačí ostrá čepeľ. A tenšia, lebo sa ním toľko nepáči a nemláti po ňom. Preto mávajú tie fulltangové nože ( fulltang je termín, kedy je oceľ cez celú rúčku a vychádza von na konci rúčky, aby sa dalo po nej mlátiť ako po majzli a rúčka bude ochránená. V prípade straty rúčky sa dá čepeľ omotať špagátom, šnúrou, plátnom, látkou, trávou, lianou a nôž funguje stále. Preto je z hrubého materiálu, aby vydržal aj páčenie a lámanie.) oveľa hrubšie čepele – až 6mm – čo je pre lovecké účely trochu moc, ale zvládne aj lovecké použitie. Toto videjko má aj ideové pokračovanie a s veľmi šikovnou vychytávkou – ale to patrí skôr do prežitia, takže nájdete ho tam. Potešilo ma, že sa mi podarilo nájsť takéto šikovné videjko. Veselú zábavu a prípadné poučenie prajem. Možno sa činnosti s nožom začnete dívať aj inak, len ako lovecké použitie. Samozrejme – treba sa na to dívať – a nacvičovať z pohľadu NÚDZE – že nie je k dispozícii napr. sekerka, či mačeta a všetko to musí zvládnuť nôž. Potom je to úplne iná zábava – a aj prístup.

                                Zobrazuje sa 15 príspevkov - 151 až 165 (z celkového počtu 250 )
                                • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.