Úvodná stránka › Diskusné Fóra › Z B R A N E › Bez zbrojného preukazu › Poradte mi dobrý lovecký nôž
- Toto téma obsahuje 249 odpovedí, 19 hlasov, a bola naposledny upravená 07.01.2023/09:35 od .
-
AutorPríspevky
-
20/10/2016 o 11:02 #20313
No vidím, že sa mám čo učiť a pozerať cez dlhé zimné večery 🙂 Ďakujem kiri za študijné materiály.
20/10/2016 o 14:06 #20319Hej…je to na dlhšie čítanie a ešte na dlhšie hranie sa pri brúske či vyhni. Je to ale zábava, ktorá súvisí s prežitím a rozvíjanie svojich schopností. A máš odvahu to skúsiť, čo je veľmi dobré. Vieš, je najlepšou školou, ak si svoj vyrobený nôž otestuješ v robote na strelenej zveri…či čepeľ, či držanie a vyváženie. A tak môžeš porovnať umenie iných nožiarov, ktorých nože si používal predtým…ja som zatiaľ nenašiel lepší nôž, ako jeden typ Tramontiny, ktorú najradšej používam na zver.. Musím povedať, že len niektoré moje nože sa k nej približujú – ale Tramontina je Tramontina. Aj Cold Steel je moc dobrý..ale Tramontina je pre mňa špica. A nie je to len moja skúsenosť. Ako som už kdesi písal, raz som bol zúčastnený poľovačkyna diviaky v Bratislavskom lesoparku a strelilo sa 24 ks ( ostatné sa išli dohľadávať) a jedna partia sme išli robiť ( prvý kus sa strelil 100m od vchodu do televíznej veže). 6 ks sa odovzdalo vcelku a 18 ks rozrábka – robili tri partie na troch trojnožkách. Ja som dodával nože a brúsil som ich počas roboty. Použilo sa 6 nožov – Tramontina to zvládala lepšie aj po odraní 4 ks ako mnohé novoostré nože po jednom kuse. Hlavná výhoda bola, že bol ľahký a tenký obr.1 a obr2 ukazuje hrúbku čepele – tenučká ale veľmi pevná ! Totiž – posudzovanie noža po jednom kuse je chybné – po troch kusoch je to úplne iný pohľad…samozrejme poťahovanie noža je prípustné a žiadúce – obnova ostria je maximálne dôležitá vec, ktorá hovorí o jeho schopnosti sa v poľných podmienkach obnoviť. A toto Tramontine ide super.
Obr.3 je Tramontina Jumbo steak – tiež veľmi dobrý nôž na mäso – z toho istého tenučkého a výborne ostrie držiaceho nerezu – niečo ako chrom-molybdenová oceľ , z ktorého robia aj túto ťažkú loveckú dýku – dosť ťažko sa toto brúsi…mám ju doma, viem, čo to je..fúú…obr.4. To je sekáč. Tramontina robí mnohé použiteľné nože – obr.5 – veľa z nich má klasické tvary – dnes tu na Slovensku pozabudnuté, lebo sú z 18-19. storočia, kedy boli bežné..také niečo ako sťahovacie nože, ktoré sú takou klasikou, že dnešní noví poľovníci ani netušia, že toto sú tie pravé poľovnícke nože…lebo priznajme si – mnohí sú LEN panelákoví ľudia, čo v živote naživo ani len nevideli klasickú zabíjačku svine, či býka – nieto, že by ju ešte fyzicky robili. A tí si kúpia nože, čo sú nože pre krájanie klobásky, lebo sami sa roboty nechytia, lebo to nikdy nerobili. Niektorí len nedostali šancu, keď boli mladí a ako starší sa už nechcú priznať, že to nevedia. Treba sa hrabať do roboty a pýtať sa. Treba si zvyknúť na vôňu otvoreného bachora, treba rukami vyhrabať farbu z bachora a vidieť, čo guľa urobila. Mnohí „poľovníci“ by si do toho bachora nagrcali, keby videli, ako strašne zle to strelili…tak ako patológ vidí všetky chyby lekára pri pitve, tak aj rozrábač vidí, ako zle to bolo strelené. Preto je veterinár schopný posúdiť, či je to ešte schopné ľudskej konzumácie, alebo už len pre psov. A z tejto strany je treba posudzovať aj strely…aj miesto zamierenia, spúšťanie a celý komplex lovu – od rozrábky. Lebo „úspešné ulovenie“ srnca cez obidve lopatky nábojom 300WinMag na 100m je naozaj úspech…to vypreparovať zvnútra a zavesiť mu to na prednú kapotu auta – nech to všetci vidia – ako vyzerá úspešné ulovenie. Poviem vám, veľarazy je to kúúúrwa cvičenie súdržnosti análneho otvoru – aby sa človek z toho neposral…
Preto, keď mierim na zvera, uvažujem kade to pôjde a čo to v ňom urobí a čo budem potom vnútri vidieť. A vidieť dieru cez rebrá a cez pľúca je to najlepšie. Je pravda, že to uteká – tak 10 sekúnd = tak 100m – ale v podstate nie je to vôbec špinavá robota, lebo to už farbu nemá – tá je na pofarbenej ceste, ktorú mi ukáže môj psíček. Moja skúsenosť je, že s dierou v pľúcach po 8×57 nič nežije veľmi dlhšie ako 10 sekúnd a po 3 sekundách bez tlaku kyslíka (diera v pľúcach spôsobuje pokles tlaku a okysličenia) už sa kalia oči a už zver beži skôr po pamäti – aj vráža do stromov a kameňov. Po 10 sec už nevidí a to isté aj človek – ak sa človek po zásahu pýta, či sú ľudia okolo – je to jasný signál, že sa rýchlo blíži koniec – do pár sekúnd – už sa neokysličuje krv a na to ako prvé reagujú zorničky…20/10/2016 o 14:19 #20320Super debata chlapci. Mňa by zaujímalo, ako brúsia tie nože priamo výrobcovia. Mám na mysli sériové výroby nožov. Keď si kúpim nový nôž, je ostrý ako britva, ale už sa mi ho nikdy nepodarí nabrúsiť tak ako keď bol nový. To majú nejakú brúsku naplocho, alebo ako to robia ?
21/10/2016 o 11:53 #20321Ahojte este sa vratim k tym helle nožom, našiel som kratky clanok o modeli Temagami ak by niekoho zaujal, pekny den. 🙂
22/10/2016 o 00:26 #20322Páni, toto je hodne dobrý a šikovný systém na brúsenie – kdekoľvek. Ak okukáte systém, asi si dokážete niečo podobné postaviť aj doma…alebo kúpiť a je kľud.
Alexander – sériovo vyrábané nože brúsi v sériách automat, ktorý je nastavený a brúsi jednu čepeľ ako druhú. Potom sa kalia a dobrusujú -a leštia. A to leštenie je to, čo väčšinou doma nerobíš a o tom sme si písali s hudecmil – tie zrnitosti kameňov vyššie ako 3000 sú vyložene na hladenie= leštenie. Ak to nevieš doma urobiť – musíš dať nožiarovi – ostrenie je len jeden krok – leštenie je finalizácia.
24/10/2016 o 18:26 #20324Veľmi pekné a poučné videjko o kalení sekery – prvý spôsob s popúšťaním v trúbe a druhý spôsob kalenie a popúšťanie „starým spôsobom“ – a o tom, ako pri popúšťaní prechádzajú farby z červenej cez zakalené na popustené. Záverečné namočenie do vody je už len ochladenie.
24/10/2016 o 21:22 #20325Ahoj. Neviem či to ešte patrí k tejto téme, ale snáď áno. Tu je dobrý článok o kalení ocele: http://kovarna.webzdarma.cz/stranky/zakladni_postupy/kaleni1.htm
26/10/2016 o 01:14 #20326Ahoj kiri. Mám takúto otázku na teba. Sú nože z damaškovej ocele lepšie ako nože napr. z 440A-C, alebo AUS8 ?
26/10/2016 o 09:44 #20327Tak to je ťažká otázka, lebo tých damaškových ocelí je spústa variácií – miešaní.
Všeobecne si myslím, že nie – ale myslím tým nepravý damašek – teda ten, čo poznáme tu u nás. Ak by sme hovorili o pravom damašku, to je úplne iná reč.. Musíme si teda povedať, čo damašková oceľ vlastne je.
Sú dva hlavné princípy, čo sa rozumie pod slovným spojením damašková oceľ. Pravý damašek – a nepravý damašek – teda zvárkový damašek.
Aký je medzi nimi rozdiel?
Pravý damašek je niečo magické, čo sa pôvodne vyrábalo v Indii a Veľkej Tartarii
http://www.tartaria.sk/hadanie-pravdy/dejiny/veka-tartaria
a do Damašku sa tie výrobky vozili a tam bol najväčší trh na predaj zbraní z tohto materiálu. Tomu materiálu sa dnes hovorí „kelímková oceľ“ po slovensko-česky , „Wootz“ po anglosasky a „Ruskij bulat“ po rusky. Sú videá o jeho výrobe a spracovaní. Je to vlastne dlhodobo varená oceľ a veľmi dlho spracovávaná – žíhaná. Má až neskutočné vlastnosti. Jej výrobné postupy boli dlho zabudnuté v Európe, V súčasnom Rusku – teda bývalej Velikej Tartarii – sa vyrábal – hlavne na Sibíri, v Jakutsku a na Ďalekom východe sa vyrábal stále a vyrába dodnes. Daj do googla heslo wootz steel a pozeraj obrázky – získaš predstavu, ako to vyzerá – taká hadíková štruktúra ocele.
Pretože sa výrobky z pravého damašku zmizli, hľadali ľudia spôsob ako to urobiť = nahradiť = namiešať podobnú štruktúru…a tak vznikol ten miešaný damašek – zvarovaný vo vyhni miešaním dvoch typov rôznych ocelí a ich morením v kyselinách, aby vynikla podobná štruktúra, ktorú potom prehlasovali za ten pravý damašek – a to je to, čo sa aj teraz predáva aj tu. No a ten má rôzne vlastnosti – sú odvislé od použitých druhov ocelí a od spôsobu ich spracovania.
V dnešnej dobe metalurgia dokáže chemickou cestou namiešať takú oceľ, čo má úplne presné vlastnosti a na 100%zabezpečiť aj jej tepelnú úpravu. Si predstav, že v dobe samurajov sa robili akože super meče – ale len v japonských merítkach. Všetko záležalo na skúsenosti konkrétneho mečiara. V Európe sa v tej dobe robila veľkovýroba zbraní už spôsobom zlievarenským – celé šarže ocelí boli kvalitnejšie už priamo z pecí. Napr. šable pre armády sa robili spôsobom, kedy sa zo 100 šablí vybralo náhodne 10ks tie sa upli do zverákov, ohli sa na 24hod špička k rúčke a potom sa museli vrátiť do pôvodnej polohy bez 1 problému. Ak sa nevrátili – celých 100ks sa zase roztavilo a robilo znova! Japonský meč by sa polámal na 100 kúskov…ten vydržal tak jeden súboj a a ostrie mal bol celé dosekané a vylámané…japonská sebachvála…a sebaprezentácia. Európske zbrane boli materiálovo na úúúplne inej technologickej úrovni ako japonské kusovky…nakoniec – japoncov prišli učiť kovať zbrane Čínania a so sebou priniesli aj ten typ zbrane – volá sa „Šabľa sekajúca koňa“ – je to len jedna z mnoho sto druhov čínskych zbraní – a v japonsku sa z nej stal meč…rôznych dĺžok a teraz sa volá najmä katana – to je osobný meč, potom bol No tachi a veľa iných typov…ale celý kontinent zadnej Indie – celá indočína ( Barma, Thajsko,Laos, Kambodža, Viet-nam – stámilióny ľudí) toto pozná ako meč DHA sword. Si uvedom, že v dobe zániku ríše a mesta Ankgor Vat si Japonsko začínalo len uvedomovať samo seba, Londýn mal cca 10 tis obyvateľov a Angkor Vat asi jeden milión – bol väčší ako Peking – najväčší na svete…a o meči DHA tu 99% obyvateľov nič netuší ale o katane vedia aj deti – toto robia filmy, rozprávky a japonská sebachvála.https://en.wikipedia.org/wiki/Dha_(sword)
http://www.webnoviny.sk/zaujimavosti/clanok/419663-kambodza-magicky-angkor-wat-v-dzungli/
Takže s damaškami opatrne – väčšinou sú to indické, pakistanské a pod. provinencie čepele, ktoré sú hrubé ako sekery, ťažké a hrdzavejúce. Švédi robia aj antikórový damašek, ale princíp je rovnaký – miešanie dvoch typov rôznych ocelí…
Kto chce predať – vychvaľuje svoj tovar…myslím, že moderné ocele sú na vyššej technologickej úrovni, hlavne musia byť správne tepelne upravené. Od kalenia závisí, či sa dokážu využiť tie správne vlastnosti ocele. Aj horšia oceľ správne zakalená je lepší výsledok, ako lepšia oceľ so zlým kalením.26/10/2016 o 10:27 #20328No teda, ďakujem za vyčerpávajúcu odpoveď kiri. Ty teda o tom naozaj vieš veľa, až ti závidím. 🙂 Tiež si myslím, že moderná metalurgia musí vedieť produkovať lepšie ocele, ako nejaký rozprávkoví kováči, taviaci železo v hlinenej nádobe. 🙂
Aká je podľa teba teda najlepšia oceľ na povedzme poľovnícky nôž ? Ja som zatiaľ vygúglil : AUS8, 3G, VG10.26/10/2016 o 11:14 #20329Voľakedy som koval osobne hodne viac. Po výške som začínal na JRD a bol som aj vedúci dvora kde bola kováčňa, ale bez kováča – tak som koval ja osobne…bolo to komické – nevedeli, ako ma majú oslovovať – inžinier kováč? Niekedy som v kováčni aj úradoval – podpisoval príjemky, výdajky a rozdeľoval robotu…a koval som aj nože – tak popri všeličom…ako si aj Ty písal – aj ja som sa ako malý motal v kováčni a okukával kalenie a kovanie. A mnohé péra zo starej bričky skončili na mojom kladive. Tiež som koval z obalov ložísk – a niektoré nože, čo som nerozdal ešte mám.
S tou hlinenou nádobou pozor – aj ja som tak tavil oceľ…dáš do vyhne a popri horení tavíš…napr odrezky a odseky z dobrých ocelí čo stoja zato…ak už vyhňa horí a bude horieť celý deň – prečo si neskúsiť tavenie? Netvrdím, že som robil wootz…ale – voľačo som odtavil…
Aj RVL34 je dobrá oceľ, ale aj naše ocele triedy 17 sú celkom dobré…veľa starých komunistických nožov som pokúpil a po nabrúsení sú skvelé…vieš – stvoriť čepeľ a poskladať nôž – to dokáže hocikto…ale správne zakaliť práve ten materiál – to je umenie, čo rozhoduje o všetkom…prídi na výstavu knife messer do Bratislavy koncom apríla a môžeš veľa vidieť a aj kúpiť. Bude sa predávať pásovina rôznych ocelí na nože, môžeš kúpiť drevá na rúčky, parohovinu, kosti, mosadzné kovania, šróbenia, nity, kožu…aj 1000 hotových nožov – ale môžeš si dať aj nôž u dakoho urobiť. Nožiari majú kaliace pece, alebo nosia čepele kaliť do veľkých firiem, kde majú kaliace pece a kalia sa podľa podmienok materiálu, z ktorého sú urobené.
Tu je videjko výsledku tavby wootzu – vyberanie z taviaceho kelímku – tá čočka sa potom musí niekoľko razy niekoľko hodín žíhať, inak je tvrdá ako liatina a môže sa rozprsknúť na 1000 úlomkov
27/10/2016 o 12:20 #20331Ešte ma napadol jeden nôž – celkom dosť dobrý – oceľ 440C – Walther La Chasse. S občasným pobrúsením zvládol 4ks srnčieho po sebe a stále dobre fungoval a to odrezal 4×4 teda 16 nôh do kosti..stačilo prebehnúť po ocieľke a fičal…a je aj pevné nožisko – kus materiálu a nevadí mu špinavá robota. Guma a oceľ…guma na rúčke sa dobre drží aj pofarbená a je dosť veľká na držanie v rukaviciach. Celkom dobrá voľba.
Attachments:28/10/2016 o 21:48 #20333Cold Steel…
Je zaujímavé, že americké nože sú u nás bežnejšie zastúpené, ako mnohé európske značky. Slovenské nože takmer neexistujú – teda mimo ručnej výroby od nožiarov…ešte že tých máme požehnane- naozaj si myslím – ba som presvedčený, že na našom Slovensku máme veľa šikovných a naozaj dobrých nožiarov.
Cold Steel – chladná oceľ – je kvalitná firma s veľmi zaujímavým sortimentom. Gro svojej produkcie venujú bojovým nástrojom – od nožíkov, cez nože, mačetky, tomahawky, meče šable, bojové palice a spraye, produkujú náučné DVD videá o boji a použití nimi vyrábaných nástrojov, veľmi veľa nožov má nebezpečne účinné a nemilosrdné zúbkované ostrie…každý sudca by zaplesal radosťou, lebo toto je vyložene útočná vec..pritom mnohé ich nože sú cez 100€, teda sa majiteľ nerád lúči s dôkazovým materiálom zahodením do Dunaja – čo Polícii pomáha usvedčovať ich majiteľov.
Nebudem dávať fotky bolo by toho veľa – obrázky si dohľadáte aj sami – na spracovanie mäsa majú zaujímavé nože, mnohé mám osobne a sú vyskúšané – dobré ocele a dobré formovanie.
Cold Steel Ultimate Hunter cca 190€ – zatvárací,
Cold Steel Voyager cca 70€-viacej typov čepelí, zatvárací bojový, ale veľmi dobre použiteľný
Cold Steel Pendleton cca 470€ ! a Cold Steel Pendleton Llite hunter cca 30€ s plastovou rúčkou – akurát pracovné
Cold Steel Pendleton Hunters za 100€ – dobrý nožík..
Cold Steel Survival Edge cca 35€- plastová rúčka čierna a aj oranžová
Cold Steel Outdoorsman Lite za 40€ plast.rúčka-ak po boji sa ľahšie zahodí.
Cold Steel Outdoorsman Hunter za 350€ – kvalitný nôž…fúúú…
Cold Steel Master Hunter do 180€ – kvalita istá, len ho nestratiť
Cold Steel 20PBL Peace Maker za cca 40€ – podobne brúsený ako Mora2000
Cold Steel 53NCC za 40€ – tenučký lovecký-akoby záložný nôž, celkom sa mi páči
Cold Steel Canadian Belt – vyložene skiner, skalpovací nôž ako vyšítý – do 25€
Cold Steel Roach Belly-ako vyššie,len iný tvar čepele-špicatý, dobrý do mrazu
Cold Steel Finn Bear do 25€ – tieto mám dva – malý a šikovný do ruky a do vačku
Cold SteelWestern Hunter-plast.rúčka do 45 -skalpovač kože, ľahký a aj do mrazu
A to som vyberal len ozaj na poľovnícke požitie podobajúce sa…hoci aj všetky outdoorové a bojové sa iste dajú použiť, len ony majú primárne určenie iné. Poľovníckym určením sú skôr na veľkú zver, lebo majú dlhé čepele – ako na wapiti, losy, grizly, biele medvede…
A úplne iná kategória je toto:
Cold Steel Bushman cca 45€ zaujímavý skutočne outdoor nôž s dutou rúčkou bez prípravy nasaditeľný na palicu, ktorú si ním odseknete a vyrobíte si neskutočný oštep či kopiju…podľa mňa je to ozajstný nôž na vážne prežitie – či stavbu úkrytu,či kopanie zákopu, či obranu a útok proti medveďovi, kanibalovi, …dokonca aj odranie mimozemšťana. Pri jeho konštruovaní bolo myslené na to, aby sa dal v poľných podmienkach nabrúsiť o čo príde – tak je z mäkšej ocele, ale pružnej a s veľkou reznosťou! Naozajstný nôž do buše…ale tým, že je celokovový, nie je vhodný do mrazivých oblastí bez rukavíc. A v púšti by sa tiež dosť rozpálil-to je asi jediná nevýhoda. Inak – niekto naozaj porozmýšľal, keď toto stvoril. Technický dizajn – dokonalosť. Akoby opisoval od outdoorového boha.29/10/2016 o 22:43 #20334Kiri, ked, mam doma Rozsutec a chcem k tomu univerzalny kombinovany kamen Taidea na brusenie polovnickych nozov /aj kuchynskych/ pre seba a syna, mam kupit kombinaciu 1000/3000 alebo 2000/5000. Dakujem za odpoved.
30/10/2016 o 01:49 #20336Akela – to záleží aj na tom, či chceš brúsiť na prácu, či na okrasu. Logicky – 1000/3000 lepšie odoberá, lebo je hrubší – Rozsutec už len hladí a leští. 2000/5000 – to je na narobenie sa ak chceš dosiahnuť ten istý výsledok odberu materiálu ako pri 1000-cke. Japonec by ich použil postupne všetky na brúsenie a leštenie katany. Ak už máš Rozsutec – na naozaj finálne leštenie, tak asi by si mohol tú 1000-cku a 3000-cku použiť ako predstupeň – Rozsutec už ide ako vyleštenie do zrkadla..A čo používaš ako vlhčiace médium kameňa?
…voda…Jar…či olej?…či dačo iné? -
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.