Úvodná stránka › Diskusné Fóra › Z B R A N E › Bez zbrojného preukazu › Poradte mi dobrý lovecký nôž
- Toto téma obsahuje 249 odpovedí, 19 hlasov, a bola naposledny upravená 07.01.2023/09:35 od .
-
AutorPríspevky
-
07/03/2017 o 01:44 #20517
K brúseniu keramických nožov – dá sa niečo nájsť:
elektrické
mechanické:
záhadologické
17/03/2017 o 12:36 #20526Páni, pridávam fotku, čo som onehdy sľúbil – príklad rozdielneho brúsenie – prístupu a aj brúsenie na čom. Ten ako nový – to je môj nôž – ten zbrúsený – s odobratým materiálom – je kamošov – ktorý si dával brúsiť „profi“ brusičovi – naozaj vyučený – a s veľkou dielňou. Nože sú rovnako staré. Fotil som pri jednom brúsení, čo som už robil ja…srdce ma bolelo, lebo je to moc dobrý fínsky nôž. Ja som brúsil vždy na vysokootáčkovej brúske (3000 ot/min) na jemnom kamení – čo sa akože nemá! – ale len to treba vedieť…ten zbrúsený bol brúsený na gumenom kotúči – čo sa akože môže – a vidíte výsledok.
Takto brusič podporuje obchod.
Ak máte drahý nôž, ktorý pri správnom brúsení vydrží dve-tri generácie – pri nesprávnom brúsení sa zničí za 10 rokov..Attachments:19/03/2017 o 21:23 #20527pekné sťahovanie krokodíla z kože – nôž síce klasika – skiner – ale prístup a technológia už o dačo ďalej – to sa tu bežne nepoužíva – podfúknutie a oddelenie ešte prirastenej kože tlakovým vzduchom.
Odporúčam všimnúť umiestnenie loveckej plomby – chvost – kde a ako – od 4,50min ďalej.
Pekná robota – malinký skinerček – a robí krokodíla akoby prstom.Skinerový nôž je od tohto výrobcu:
https://www.silverstag.com/07/04/2017 o 13:27 #20541Priatelia – obdobie hájenia zvere – po roznesení soli – dáva dosť času na prípravu náradia na novú sezónu. Tu je výborné videjko o tom, že aj nôž nižšej cenovej skupiny môže byť solídne ostrý. Ja osobne používam nože od Tescoma – tie s modrou rúčkou na huby, na poľovníctvo iba radu Tescoma Azza – tä je ale od nich najdrahšia, ale solídna. Vzhľadom a spôsobom opracovania pripomína Wüsthof Solingen CLASSIC – s čiernymi rúčkami. Hoci nedosahuje kvality profi nožov napr. Venger, Victorinox, Dick má veľmi serióznu oceľ. Tu vo videu je stredná rada Tescomy – všimnite si to brúsenie – iba časť tela čepele je brúskou zbrúsená – ostatné je ponechané v pôvodnej hrúbke materiálu – ten je pre tento dôvod pomerne tenký (rada Azza je zbrúsená od chrbta do ostria = je tam odvedené oveľa väčšie množstvo práce).
Je tu slušný návod a predvádza to skúsený človek, navyše – výborne natočené.
Žiletkové ostří na /běžném/ kuchyňském noži Tomáš Solarski
07/04/2017 o 13:43 #20542Naučil som sa veľa nových informácií o brúsení nožov. Ďakujem za dobrú tému.
16/04/2017 o 18:19 #20578Páni – niečo na pobavenie o nožoch a ich úlohách v slávnych filmoch.
A Sylvester Stallone ako jeden z najväčších propagovateľov nožov.
Myslím, že sa určite pobavíte a mnohé z filmov si zase pozriete alebo dohľadáte.http://www.noze-nuz.com/recenze/noze-ve-filmu/noze-ve-filmu.php
17/04/2017 o 01:01 #20581Dobré a šikovné videjko pre priateľov nožov.
Aká je legálna dĺžka čepele noža?
10/07/2017 o 22:19 #20832Tak ako páni?
Ako deriete srnčie? Nože ste si stihli nachystať?
Teraz idem popísať niečo o základnom type srnčieho noža – volá sa Záväzák.
Wikipédia hovorí, že: Závazák je kratší a užší lovecký nůž, který se běžně používá k provádění tzv. zárazu postřelené zvěře. To je zabodnutí nože do lebečního důlku v místě vyústění míchy do prvního krčního obratle . Nůž musí být pevný, užší s ostrou špičkou, aby pronikl až do mozku a zvěř okamžitě usmrtil……už prvá chybička je, že najprv upresňuje, že ide o miechu a hneď v ďalšej vete hovorí, že nie miecha, ale mozog…samozrejme, že ide o miechu. Vraj je to najrýchlejšie a aj najmenej útrpné usmrtenie – princíp ako pri obesení – prerušenie miechy.
Náš zákon teraz prikazuje dostrelnú ranu a nie záraz – dôvod je jednoduchý – bezpečnosť – poľovníctvo sa módne rozmohlo do takej miery, že poľovníkmi sú aj rýchlokvasení a zaplatení poľovníci, ktorí by si veľmi skoro ublížili pri takej nebezpečnej činnosti, kedy sa ešte živému srncovi s ostrými parohami snažia dať záraz. Z môjho osobného poznania viem, že väčšina ani pristúpiť nevie…ani chytiť – nieto ešte priložiť a zaraziť, V reále to nie je jednoduché – treba sa to učiť – mestský chlapec, čo ťažko oderie zajaca, či vypitvá sliepku, čo nevie, čo je svalnatý žalúdok a pod – asi je múdrejšie radšej ešte jednou ranou trafiť možno trofej, ale nedorezať si ruky, šľachy, tepny a celé predlaktia – s tým sa ťažko iks päťka šoféruje.. Sám som raz ratoval jednu rozrezanú dlaň – navyše mojim nožom – nič príjemné. Kamarát bohoval, že UŽ NIKDY moje nože nechytí…za mesiac – keď mu štychy vybrali – si ku mne dal svoje kuchynské nabrúsiť. Záraz sa ale oficiálne ošetril a zakryl „wellfare“ zvierat – teda „ich dobrým pocitom pri zabíjaní“ . A to vraj pri tom, ak sa človek k srncovi priblíži, chytí za hlavu a drží – chýba., lebo je v strese…ako keby nebol už z toho, že je smrteľne zranený tak, že už nevládze utekať a čaká, kým sa smrť priblíži. Preto sa snažím strieľať LEN VTEDY, ak je istá dobrá zásahová rana a nebude treba žiadny záraz…či dostrel. Ale – niekedy sa to nepodarí.
Nôž záväzák sa vyvinul z dýky – z tenkej dýky – taliani jej vravia stiletto – ale urobilo sa to tak, aby – ak má mať poľovník so sebou niečo, nech to nie je len na bodanie, ale aj na rezanie – teda vyvrhovanie!…nemusí byť na rozrábanie – v teple stačí len vyvrhnúť. …a ak si ešte dačo pamätáte – tak stačí aj tzv. malý vývrh. Tým, že je dýka na dve strany, má dobré bodnutie, ale slavbšie rezanie – lebo sú krátke strany. Tak sa urobil taký nôž, čo má tvar čepele ako dýka – stredohrot, ale ostrie len jedno –
čím sa zlepšil uhol reznej plochy. Vpich ide podobne ako u dýky, ale navyše lepšie reže a ostrí sa. Jeden z ozaj dobrých záväzákov robí dodnes firma MIKOV – ale ľudia ho ad 1 nepotrebujú a ad 2 – aj podceňujú…hoci je naozaj veľmi funkčný – ale aj ten treba mať pripravený…nabrúsený. Ale funkčný je výborne – aj tvarovo a aj filozoficky. Má tenkú čepeľ, ostrý špic – a hlavne – má naozaj dobrú úderovú plochu na konci rúčky – urobenú presne na záraz ako má byť – obr. 1. Iste ho poznáte – mne ho rodičia kúpili ako môj druhý – veľký – nôž ( prvý bola samozrejme Rybička).keď som mal asi 10 rokov. Stratil som ho na hríboch ako 15 ročný. Ale – fungoval ako nôž celkom dobre – a ešte bol z uhlíkovej ocele…s týmto nožom v pohode vyvrhnete srnca, šikovný ho aj oderie celého. Takže – zásadné je – tenký ale pevný materiál, ostrý stredohrotý špic, záštita pri čepeli ( aby udierajúca ruka nezrazila držiacu ruku na čepeľ !) a solídna úderová plocha pre udierajúcu ruku – úder robí záraz.
Podobný nôž používajú aj sokoliari – len je ešte tenší a im stačí tupý – ale je to ten originálny – tvar dýky stiletto – ľadvinová dýka – obostranná čepeľ – obr. 2 a 3. Záväzáky sa používajú všade – aj v Nemecku obr.4, či Španielsku – obr.5. Sú lovci, ktorí si takýto nechajú vyrobiť špeciálne – či vymenia na Mikove plastovú rúčku , alebo si ho nechajú urobiť z damašku obr.6. Záväzák robil aj druhý český výrobca – KDS – obr.710/07/2017 o 22:29 #20834Ešte sa mi nezmestil do fotiek jeden – starý – hodne používaný záväzák, čo sa iste dedil z deda až na vnuka – ten by iste vedel vyprávať…takéto nože mám rád – a ctím si ich. Ak mi dakto takéto donesie nabrúsiť – už pátram po histórii noža…pre dotyčného je to česť používať to, čo jeho dedo a dedilo sa to…a ešte sa stále dá používať.
Toto má dušu a históriu. Prajem vám všetkým, aby ste takýto nôž mohli odovzdať svojim vnukom.Attachments:12/07/2017 o 09:46 #20846Téma noža Záväzák je veru širšia, ako sa zdá. Pochádza nie od nás zo Slovenska – ale z ALPSKÝCH – teda nemecky hovoriacich krajín – skôr teda pôvodne Keltských. Slovo Germán vraj voľakedy v starej keltštine označovalo skôr jadro…teda jadro Keltov. Záväzák VŽDY bol tak základný lovecký nôž, že je súčasťou ľudového oblečenia – ako u nás hovoríme – súčasťou KROJA…a krojom bolo poľovnícke oblečenie – teda každodenné. Tento nôž sa nosil denne so sebou a bol teda tým pádom na všetko. Do dnešnej doby – to čo tu na Slovensku nepoznáme – a ani súčasťou nášho kroja nôž vlastne nie je – je kožené oblečenie ich tradičné a s veľkou hrdosťou ho nosia. V nohaviciach je vypracované ( na pravej strane na šve pod úrovňou vrecka) osobitné štíhle vrecko práve na nožík záväzák – viď fotos. Tento má malé púzdierko kryjúce len čepieľku a tak je vložený do nohavíc a trčí mu koniec rúčky tak, aby bol okamžite poruke. No a toto púzdro sa nachádza u každých aj nových – moderných a kvalitných (nemeckých) nohavíc, pretože niet tam poľovníka, ktorý by nemal tento nôž – ako odznak poľovníckeho stavu. Nahradzuje vlastne tesák, či ešte predtým – dlhý poľovnícky meč (tesák je krátky poľovnícky meč). Táto kultúra na Slovensku chýba – bohužiaľ práve týmto sa jasne líšime. Prebrali sme nemecké poľovnícke oblečenie, nemecké náboje, nemecká pušky a aj nemecké autá – ale ten prazáklad sme si nejako nevšimli…Severania majú severské nože, „Alpania či Alpínci“ majú svoje nickery ( záväzáky) – dokonca Taliani sa hrdia svojimi krivákmi a my čo? Evidentne máme aspoň jeden írečitý slovenský nôž – ten, čo propaguje nožiar Milan Látka z Prievidze – bačovský či pastiersky nôž – je to prekrásny nôž, ktorý by sa úplne dokonale hodil – má presne takú čepeľ, ako treba a má úžasnú a krásne zdobenú rúčku – dokonca s tou potrebnou úderovou plochou – a je plne funkčný. Poznáte ho? Na iný tradičný slovenský nôž ( okrem kriváku) si nejako nespomínam…Aj ten krivák by som považoval za tradíciu ( lebo ak má dlhší a špicateší špic – dal by sa dokonale použiť – nie zárazom, ale tlačením palcom. A na otvorenie a vyvrhnutie – aj odranie srnca prebohate určite stačí).
13/07/2017 o 09:00 #20858Záväzák – alebo záražec – aj to je jeho meno,, v tom nádhernom zdobenom prevedení nie je určený k reálnej práci – teda na rezanie sa použiť dá, ale už ťažšie na ten záraz – hlavicu noža – teda skôr hlavicu rúčky – presne tam, kde sa má robiť záraz – ale je to miesto, ktoré trčí z nohavíc a je vidieť – má tak zdobenú, že je to viacej šperk, ako nôž. Vlastne jeho úlohou je ozdobovať majiteľa – tak, ako u nás boli „vychádzkové“ valašky – nie na praktické použitie – boli napr. z mosadze a tepané – teda nepoužiteľné inak, len ako ozdoba – aj oni majú nôž ako kostýmový doplnok slávnostného kroja. Ale zase vznikajú také krásne predmety, že až by bolo barbarstvo takýto nôž používať prakticky. Na to majú iné nože…kto už má takýto nôž – iste má aj na praktický nôž. Majstri nožiari spolupracujú so zlatníkmi, cizelérmi a rytcami, resp. nožiar vyrobí čepeľ, rúčku a zlatník to vyzdobí. Ešte sú podobne zdobené nože – tesáky používané na pasovanie a tiež k slávnostnej uniforme. Buď má poľovník záväzák v púzdre v gatiach, alebo má ešte väčší nôž – tesák na opasku. Tieto nádherne zdobené záväzáky sa ponúkajú nielen nové, ale často ich nájdete v ponuke aukčných spoločností, lebo sú považované za umelecké diela. Ich cena začína na cca 100€, ale ide aj cez 1000€ – záleží na výzdobe. Čo som ja kedysi videl najdrahší, stál asi 3000€ – teda cena novej kvalitnej pušky. Ale tam aj pošva noža bola z čistého striebra a prebohate zdobená reliéfmi a plastikami.
15/07/2017 o 11:49 #20871Záraz ako úkon sa zachoval zo starej doby – bol to tisícky rokov – asi od doby železnej ( teda cca 1500p.n.l doteraz – asi 3500 rokov) – spôsob ľudstva ako usmrtiť ulovenú zver – či v pasci, či ak ju svorka držala, či ak ju dohľadal – strelenú šípom luku či kuše, neskôr postrelenú napr. predovkou. V dobe jednotných nábojov boli náboje vzácne a bolo plytvaním dostreľovať. Dnes je cena nábojov taká, že sa to dá. Tradícia ustupuje – a je tiež výhodné, aby sa staré schopnosti vytrácali – načo veľa skúsených ľudí? Tradícia v nožiarstve pretrváva – stále sa záväzáky vyrábajú. A nielen kostýmové – ale aj praktické. Napr. Mikov vyrába niekoľko nožov tohoto typu. Okrem hore spomínaného typu vyrába ešte tri, ktoré sa dajú veľmo dobre použiť a mohli – či mali by byť vo výstroji každého mladého poľovníka ako prvý nôž…či pracovný nôž, lebo ich cena je priam smiešna a výkon noža je dostatočný. Sú to nože Mikov Fang obr.1, Brigand obr.2 a Kadet obr.3. Každý z nich je v podstate záväzák Fang a Brigand sú ozaj pevné, Kadet je možno skôr detský – svojou váhou, ale pozor – vie byť veľmi ostrý a svojou dĺžkou je ozaj dostatočný na čokoľvek pri spracovaní ulovenej zvere. Skúsený človek s ním oderie jeleňa. Hoci sponu s ním asi neotvorí, ale robí sa s ním celkom pohodlne. A neunavuje ruku, lebo je úplne ľahučký. Len ho treba vedieť nabrúsiť – potom funguje veľmi dobre. Ale na záraz srnčieho je dostatočný – pokiaľ poľovník vie kam má zaraziť – špicu má na to veľmi vhodnú. Na neodborné trieskanie po stavcoch však nie je vhodný. Potom sú ďalšie možnosti – a to je nechať si u nožiara vyrobiť niečo ako vlastný návrh záražca obr.4 – to však zasahuje do vyšších cenových relácií ako je cenová úroveň od Mikov. Nuž a existuje možnosť použiť úplnú klasiku – dnes sa vyrába ako bojový nôž do boty – klasická malá obojstranná dýka – obr. 5 tu napr. United Cutlery, ktorá sa pôvodne používala na tento úkon. Je to AJ sebaobranná dýka a zároveň lovecký nástroj. V podstate úlohu sebaobrannej zbrane plní – môže plniť v boji zblízka aj hociktorý záväzák. Tým, že je navrhnutý tak, aby čo najľahšie prenikal do tela, je na sebaobranu hodne vhodný.
16/07/2017 o 18:25 #20873Nicker – použitie – cca od 30 sec.
16/07/2017 o 18:42 #20874techniky – a aj technika – videjko s diviakom – mňam – toto kovové čudo sem ešte nestihlo prísť.
Aufbrechtechnik bei Rehwild
Schwarzwild Bergen, Ringeln und Aufbrechen
16/07/2017 o 18:51 #20875A tento mladý muž má moooc dobrú školu – toto som na Slovensku nevidel. Ten koniec stojí za to. Tu je vidieť úcta ku zveri – čo všetko sa zužitkuje – čo je naozaj cenné.
WILDSCHWEIN ABSCHWARTEN
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.