Úvodná stránka Diskusné Fóra INÉ Nezaradené Spracovanie diviny po jej ošetrení

  • This topic has 28 odpovedí, 10 hlasov, and was last updated 25.04.2010/14:54 by .
Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 29 )
  • Autor
    Príspevky
  • #13813
      @1lubos

      Rad by som rozvinul temu ohľadne spracovania diviny po jej ošetreni/vyvrh,odratie/ a podelil sa o praktické poznatky a skúsenosti od odležania mäsa až po jeho prípravu.

      #13814
        @hospodar50

        Napadá ma len mrazák 🙂

        #13815
          @1lubos

          :laugh: Vystizne- nie važne, myslel som na to co mrazaku predchadza,…. Napriklad pred vlastnym vykostenim som zvykol davať mäso do vody na 24 hod, vodu som 3 x obmenil a mäso bolo potom pekne odkrvene, ružové. Len ci je to ten najšťastnejši postup to netuším…. Možno že niekto dáva do mrazáku masko uplne inač ošetrene – preto by som privítal rady a námety- veď človek sa stále učí….

          #13827
            @seky

            Na túto tému som počul dva názory. Jedna skupina nikdy divinu neumýva, nakoľko v tekutine vo vnútri buniek a teda aj v krvy sa prenáša chuť bylín, ktoré zver konzumovala a to robí divinu divinou. Viacerý z nás asi už mali danielča, alebo diviača z lokality, kde boli žalude. Mäso je žaluďami dosť cítiť. Ešte pred ložením do mrazáku by mäso malo v chlade “odstáť” aj niekoľko desiatok hodín.
            Druhá skupina dáva mäso odmočiť do vody, čo ho zbaví krvy a je pekné ružové. Je to pochopiteľné, keď je prestrelená lopatka a podliate je to až po zadnú nohu.
            Ktorý názor je ale správny si netrúfam hodnotiť, ono to asi bude individuálne a treba sa držať hesla “proti gustu žiadny dišputát”.

            #13828
              @mafian2

              Vodou nič neumývaj ! pokazíš tým divinu. Divinu pri porciovaní roztriedim, čisté mäso dám do sáčkov,označím štítkom a potom do mrazničky. Mäso ktoré je veľmi krvavé,podliate,alebo inak znehodnotené, uvarím pre psov.

              #13830
                @spider

                prikláňam sa k mafiánovi
                ja tiež divinu nedávam do vody,max. opláchnem od nečistôt ak sú na mäse nejaké.pred samotnou manipuláciou nechávam mäso odstáť a zároveň prebytočnú krv pustí.
                potom vykosťujem,porcujem a zmrazujem.
                moc podliate alebo rozbité varím psom.:)

                #13831
                  @seky

                  Ale ja už psa nemááám!! :laugh:
                  A koľko necháte divinu “odležať” pred jej spracovaním? V neďalekom PZ boli na poplatkovom odstrele daniela dvaja nemčúri. Strelili si okrem iného aj danielča, toré si odkúpili. Toto potom na ich želanie vyselo 6 dní v koži v miestnosti kde bolo cca. 10 stupňov. Dokonca ich museli presviedčať, že do Nemecka by ho nemali viezť v koži a tak na siedmy deň “dovolili”, aby bolo spracované. Nieje to podľa Vás veľa ?

                  #13832
                    @spider

                    Seky napísal:
                    [quote]Ale ja už psa nemááám!! :laugh:
                    tak si ho musíš zaobstarať aby si to podliate nemusel jesť:laugh:

                    tých 6 dní sa mi zdá až privela.ale každý má rád niečo iné.bažanta zviknem nechať pár dní ale len pod 10 stupňov.ostatná zverina závisí kde som,ak na chate tak min 2 dni a viac,záleží kedy sa strelí,ak doma tak cca od 24 h do 48 h.mám miestnosť kde sa drží teplota do 15 stupňov a tam to pekne odstojí.

                    #13833
                      @pa33ck

                      Zdieľam názor Mafiana2 a spidera.Ja maso na 2-3 deň očistím od nečistot navlhčenou handrou,poporcujem a potom buď varím,pečiem,alebo dám do mrazáka.Krvavé odrezky varím mojim kopovom.

                      #13835
                        @1lubos

                        Hm, pises ze na druhy treti den ocistis, varis… Ale co sa deje s masom dovtedy?…

                        #13836
                          @wins

                          rád by som si tu prečítal vyjadrenie fundovaného človeka ako je veterinár, mikrobiológ či potravinár
                          okolo spracovania mäsa je niekoľko rozšírených fám, azda najrozšíérenejšia je tá so znehodnotením diviny vodou
                          sám som tomu dlho veril a už neverím

                          základ je dobrá rana, hlavne žiadny obsah žalúdka v styku s mäsom
                          radšej robím pomaly a priebežne si umývam ruky príp. aj nôž; výsledok je čisté mäsko s minimom srsti; ak sa strelí večer, po vyvrhnutí nechávam v koži na chladnom mieste do druhého dňa, potom nasleduje stiahnutie a rozdelenie na kusy;ďalší deň vykosťovanie, porciovanie do sáčkov s označením a dobre vychladnuté nakoniec ukladám do mrazáka; psovi idú kosti a krvavé odrezky so silným podliatím so spenením; s vodou sa stretne mäso až po rozmrazení opláchnutím tesne pred prípravou

                          v prípade nechceného znečistenia v ktorejkoľvek etape pred zmrazením mäso umyjem a čím skôr sa to po znečistení urobí, tým k menšiemu až žiadnemu poškodeniu dôjde; pri rane na mäkko (stalo sa mi aj pri “desiatkovej” komorovej rane pri rozpade strely)okamžite pri vyvrhovaní vymyjem spústou vody; keďže kus je v koži, voda neprenesie nečistoty na mäso okrem vnútornej strany rebier) a dobre umytá dutina mi neznečistí ruky a tak neprenesiem nechtiac nečistoty a mikroorganizmy na mäso; po vykostení ostane k použitiu len mäso, ktoré s obsahom žalúdka neprišlo do styku, čo je skoro všetko mäso mimo slabín a vnútra rebier; čo bolo poškodené, zblajzne pes

                          silnejšie prekrvené kúsky mäsa – také tie tmavočervené no nie s podliatinou a penou – nemusí žrať pes, sú chutné, len ich treba rýchlo tepelne spracovať – hneď upiecť, nezamrazovať, neskladovať

                          #13837
                            @pivec

                            chcem zareagovať na názory k spracovaniu diviny.Som veterinár a zároveň aj poľovník ,čiže od fachu.Jednoznačne musím uviesť ,že základom získania kvalitného mäsa zveriny je zásah na komoru a čo najrýchlejšie vyvrhnutie zveri po zhasnutí.Rýchlym vyvrhnutím nemyslím ,že budem pri vyvrhovaní robiť preteky ale robiť tak ,aby som sa vyhol znečisteniu odkrytej svaloviny(používať čisté náradie,neznečisťiť srsťou,črevným obsahom a pod)Pri prípadnom povrchovom znečistení nepoužívať vodu,ktorá pomáha pri rozkladných zmenách mäsa,ale znečistenú časť zrezať čistým nožom.Telo resp.telové dutiny treba nechať v chlade oschnúť ,a nechať mäso v koži vyzrieť v chlade min.1-2 dni a následne stiahnuť z kože tak, aby nebolo znečistené mäso.Potom ho môžem vykosťovať a následne baliť a mraziť.

                            #13838
                              @spider

                              pivec napísal:
                              Jednoznačne musím uviesť ,že základom získania kvalitného mäsa zveriny je zásah na komoru a čo najrýchlejšie vyvrhnutie zveri po zhasnutí.

                              Taká otázočka:
                              čo ak strelím na hlavu,to sa ako ráta?

                              #13839
                                @wins

                                pivec, prosím ťa, vysvetli bližšie tie rozkladné procesy zapríčinené vodou – to nie je provokácia ale ozajstná zvedavosť – chcem sa poučiť
                                ja som prírodovedec-biológ-ekológ a niečo o týchto veciach viem z chemického, fyziologického, biologického a biochemického hľadiska, ba aj z mikrobiologického si niečo pamätám a čo sa týka vody, čo ja viem nedoporučuje sa jej použitie preto, lebo ňou možno preniesť nečistoty (vrátane mikróbov) zo znečistených miest na čisté, čiže funkcia transportného média; zároveň v prípade jej dlhšieho výskytu na mäse môže byť vhodným prostredím na prudký rozvoj mikroorganizmov s následnou potenciálnou kontamináciou mäsa; tomu sa však ľahko zabráni dôsledným zbavením vody vytretím suchou čistou handrou a osušením; samotná voda ako chemická zlúčenina nemá ako spôsobovať či spúšťať kontamináciu mäsa; takto to v skratke viem ja, mýlim sa?

                                ešte malú poznámku – v aute vozím celú sezónu pár litrov vody, ktorá sa vždy super hodí po úspešnom love – na umytie rúk pri vyvrhovaní, noža prípadne ak je treba tak aj diviny; čo najrýchlejšie omytie znečistenej diviny už párkrát pomohlo mne i kamarátom

                                #13840
                                  @1lubos

                                  :dry: Pivec- otazka z praxe- skoro stale ked som na posede, vzdy je zapisany v revire aj iny kolega, popr viac. Cize ak cosi strelim , velmi tazko si zver zoberiem celu domov kde by som ju mohol dat v kozi do chladu a dat odlezat… Prax je taka, ze po skonceni lovu sa to oderie a maso sa rozdeli. Hm, ja maso namacam na 24 ho do vody aby sa odkrvilo- ty pises, ze voda sposobuje skorsi biologocky rozklad…Proste by som rad vedel postup- ak je uz divina odrata….

                                Zobrazuje sa 15 príspevkov - 1 až 15 (z celkového počtu 29 )
                                • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.