Úvodná stránka › Diskusné Fóra › Z B R A N E › Bez zbrojného preukazu › Vzduchovky
- Toto téma obsahuje 912 odpovedí, 77 hlasov, a bola naposledny upravená 16.03.2018/19:00 od .
-
AutorPríspevky
-
12/04/2008 o 11:06 #2983
Ahoj Palino stymi šiškami to je fajn to znamena ze do potkana sa trafiš aj do 60m a ak pouziješ JSB Exact Heavy hranica presnosťi sa ťi určite posunie ešte dalej ja ich mam otestovane a lepšie diabolky som ešte nemal vaha 0.68g a to mam aj RWS SUPERPOINT EXTRA 0.53g to su špicate no na moj vkus trochu lachke. Ale Jakub ma RWS Superdome a velmi si pochvaluje ktym so sa ešte nedostal otaska bliskej buducnosti.
17/04/2008 o 11:38 #299118/04/2008 o 09:22 #2992Zdravim uz mame JSB http://www.merkuria.net uzite si ich.
21/04/2008 o 10:11 #3004Chcem sa opýtat odborníkov na vzduchovky. prečo v našich končinách nie sú rozšírené pumpovacie vzduchovky napr. výrobca http://www.crosman.com
Aké sú výhody a nevýhody v porovnaní z pružinovými?21/04/2008 o 21:46 #3006Zopar tych vzduchoviek tu je, ale vela ich nieje. V cesku je ich viac. Ich maly pocet prameni v ich horsej dostupnosti, nedovazali sa.
K mechanickym vlastnostiam:
je to akysi prechod medzi lamacou vzduchovkou a vetrovkou (dalej uz len PCP). S piestovkou to ma spolocne mechanicke vytvorenie tlaku, cize u piestovky musis pred kazdym vystrelom zlomit hlaven alebo nabijaciu paku a tym natiahnut pruzinu ktora pri vystrele odovzda energiu piestu ktory vytvori tlak. Tu nastava nevyhoda v nahlom pohybe velkych suciastok (samotny piest moze mat az 0,3kg, pruzina ma 0,2kg a dosiahnu rychlost okolo 10m/s v priebehu necelych desatin sekundy) a pri tomto ukone nastava naraz ktory moze negativne ovplyvnit rozptyl.PCP ma svoj vlastny zasobnik vzduchu z ktoreho cerpe a strelba si vyzaduje minimalnu namahu. Taktiez nevznika ziaden spetny ani dopredny raz nakolko nedochadza k ziadnemu vyznamnejsiemu mechanickemu pohybu vecsich suciastok (maximalne pohyb bicieho mechanizmu)
Pumpovacia vzduchovka spaja vlastnosti oboch systemov. Pred vystrelom je potrebne natlakovat zasobnik vzduchu napr. zlamovanim predpazbia(zalezi od modelu, priemerne tak 7x) potomje zasobnik natlakovany a strielas ako z vetrovky, ziaden spetny ani dopredny raz.
Samotny vystrel je prijemnejsi ako z piestovky, ale este stale to nieje taky komfort aky poskytuje PCP kde len ladujes diabolky, pokial mas zasobnik tak len kvaltujes zaverom.
S presnostou su na tom o trosicku lepsie ako piestovka v rovnakej cene, ale stale to nieje tak presne ako PCP. Vykonovo nieje problem dosiahnut hranicu 15J aj viac.22/04/2008 o 09:42 #3009Dik za odpoved, princip mi bol jasny.
Kde sa daju zohnat punpovacie vzduchovky u nas?
U tej pumpovacej vzduchovky ako som sa docital energia vystrelu je dana poctom napumpovani (2 az 10).
Ale potom nesedi balistika, preco tam nie je nejaky „odfukovaci ventil“ aby bol zabespeceny konstantny tlak?Inak aky je rozdiel medzi vetrovkou, PCP a CO2 puskou ?
predpokladam ze bici mechanizmus je stale rovnaky a meni sa len zdroj hnacieho plynu.A este mi nie je jasne ako sa da natlakovat PCP pumpou. Ako vyzera konstrukcia tej pumpy ?
Ako som si to pocital tak na tlak 200atm a hmotnosti osoby 60kg mi vychadza priemer piestu na 6mm.
Neviem si predstavit tie tesnenia na ten tlak a aby sa dalo piestom este hybat.22/04/2008 o 13:36 #3010Nieje za co.
Neviem kde maju najlepsi vyber, skus dovozcov crossmanu, ja som sa o ne velmi nezaujimal, takze ti neporadim.
Ano energia vystrelu je dana poctom pumpnuti, cim ich je viac tym vecsi tlak vytvoris. Su aj taky co to tlakuju tak 13-14krat. Energia okolo 22J, ale na to ta zbran nieje konstruovana.
vetrovka a PCP su dva nazvy toho isteho principu.
PCP cerpe vzduch zo zasobnika v ktorom je na pociatku trebars 200 atm a
cez ventil si to prepusta do hlavne potrebny tlak. CO2 ma v zasobniku kvapalny oxid uhlicity ktory pri zmene skupenstva zvecsuje objem a vytvara tlak okolo 60 atm. Z toho plynie aj logicky mensi vykon ako u PCP.
CO2 zbran nefunguje na vzduch.
PCP sa da tlakovat aj pumpou, napr. ku CZ 200S/T je mozne dokupit pumpu v cene okolo 5000,-Sk Vyzera ako pumpa na bicykel, na dosiahnutie potrebneho tlaku a objemu je potrebnych okolo 150 zdvihov. Po takomto vykone si minimalne 30-45 minut neviem predstavit mierenu tercovu strelbu, clovek sa riadne zadycha a aj ruky sa pri namahe riadne roztrasu. Kazdopadne je to mozne, ale za takuto cenu je mozne pozhanat tlakovu nadobu a prepustat uplne komfortne.22/04/2008 o 22:26 #3016Nazdar Kubo
Nevieš čo znamenajú skratky AO a WR?? (Gamo 4×32 AO WR Compact)
A aký je tvoj názor na gamo hunter 440 wt??
Nemá tu niekto skúsenosti z Dianou Mod. Panther 31 ??23/04/2008 o 19:59 #3023dovozcovia Crosmanu na slovensku nie su, podla ich stranok najblizsie v Polsku a v Nemecku to dovaza Umarex. Poprosim ta, zisti mi od tych majitelov pumpersiek ake typy maju a kde ich zohnali.
Nevies nejakeho ineho vyrobcu pumpersiek, ktory sa dovaza na Slovensko?
Alebo aka lacnejsia PCP sa da u nas zohnat?
Pri akom najmensom tlaku PCP este striela?
Na diskusii na gunshop.cz ktosi skusal naplnit CO2 pistol vzduchom ale dalo to asi 3 plnohodnotne vystrely. Inac dualne systemy PCP/CO2 sa robia napr.na: http://www.crosman.com/site/listing/1395150 zdvihov a roztrasene ruky > to moze byt dobra priprava na biatlon :-))
23/04/2008 o 20:38 #3024nejake crosmany maju tusim na merkuria.net, skus tam. inak polsko alebo UK.
najlacnejsia PCP je asi second hand CZ00S, nova stoji okolo 12-13 tisic. inak mozno niekde najdes aj BMK za 10, ale to by som neradil. ale pochybujem, ze to na slovensku maju. s tou CZ200S by si nemal problem.
ad minimalny tlak PCP: no to zalezi od velkosti tlakoveho zasobnika, ale nejde ani tak o to, do akeho tlaku si este schopny vystrelit, ale o to, kedy je tlak taky maly, ze uz diabolka v porovnani s predchadzajucimi vystrelmi zacne padat. na to je dobry chronograf, tam je rozdiel hned zjavny. napr. spominana CZ200S striela konzistentne od cca 180 bar do 120 bar, ale diabolka zacne padat az pri cca 80 bar. to je asi 100 vystrelov v kalibre .177, ale konzistentych (teda takych, ktorych rychlost sa od seba odlisuje o max. 3-4 m/s) je omnoho menej, tak asi 40.
pri PCP s vacsim zasobnikom, ako je napr. AA410 je konzistentnych vystrelov podstatne viac, asi 130. zalezi od kalibru. paradoxne, ekonomickejsi kaliber je .22, a nie .177.
ad CO2 vs. vzduch – ked je raz PCP vyrobena na vzduch, tak sa ten vzduch ma pouzivat. ked je na CO2, tak teda CO2. ako sme to uz predtym niekde spominali, CO2 ma tu nevyhodu, ze v zime sa malo rozpina a vobec, celkovo je jeho schonost pre pouzitie vo vzduchovkach obmedzena na cca tusim 220 m/s. viac proste z CO2 vzduchovky nedostanete.
23/04/2008 o 23:49 #3025Skratka AO znaci nastavitelnu hodnotu paralaxie, zvecsa sa nastavuje vpredu na objektive. Taky strucny opis funkcie paralaxie:
Chyba paralaxie vo vseobecnosti vo fyzike znamena to, ze sa na objekt nepozeras v presne danom uhle a tym padom dochadza k skresleniu vysledku. Typicky priklad je ked sa pozeras na teplomer ktory je nad urovnou tvojej hlavy a ty vidis v podstate vecsiu teplotu aka je v skutocnosti kvoli tomu nespravnemu uhlu, mal by si sa pozerat kolmo. U puskohladu je to podobne. Korexia paralaxie zostavy opticke suciastky puskohladu do polohy v ktorej je odstranena chyba pohladu zo zleho uhla . Bezny puskohlad je nastaveny na 100m cize ked sa cez neho pozeras na ciel na tuto vzdialenost a hlavu das do trochu inej polohy, pozries sa trosku z boku a nie priamo tak sa kriz na cieli nepohne. Na mensiu vzdialenost sa pri nespravnom zaliceni a pohlade pri pohybe hlavy posuva aj kriz po terci. Pri korekcii paralaxie sa taktiez zaostri obraz a vidis rovnako ostro ciel aj zamernu osnovu. Ja tuto korexiu nemam a preto na vzdialenosti 10-20m vidim ostro bud ciel alebo osnovu.
Na oboje naraz oko zaostrit nedokaze.
Tolko k principu.
WR je tusim uprava puskohladu pri ktorej obrazec ktory vidis pri pohlade cez puskohlad nema tvar kruhu ale akeho si obdlznika pripominajuceho televiznu obrazovku. Osobne v tom vyhodu nevidim, mna
osobne to znervoznuje, je to premna neprirodzene.Fotoaparat je podobny ako ludske oko, nedokaze zaostrit na dva veci v roznych vzdialenostiach. Toto je foto na 8metrov na zapalkovu skatulku. Fotak zaostril na osnovu a skatulka je rozmazana. Tu sa to este da odnahdnut, no ak sa striela na nejaky zle citatelny terc, je to tazke.
24/04/2008 o 21:57 #3028Ahojte kupil som si Umarex 850 5.5mm je velmi presna a aj vykon je fajn, pouzivam JSB Exact Jumbo super diabolky velmi presne, dobra prieraznost a energiu stracaju velmi pomaly. Mam ju nastrelenu na 20m a ked strielam na 40m ma klesavosť 10cm. Ale strielal som na dive holuby asi na 50 az 60m nadsadil som asi 25-35cm a holub padol ale bolo ich viac pri sebe tak neviem či som trafil toho ktoreho som chcel, šokovalo ma ze najprv preletel zo strechy asi 30m a padol mrtvy. Trafil som ho presne do stredu hrude s predu a prestrelilo ho. A tu AirArms s410 si kupim neskor mozno za 2 alebo 3 mesiace tešim sa nanu. Teraz musi čo najskor vyriešiť doplnanie naplni 88g ma stym niekto skusenosťi odpište.
28/04/2008 o 16:58 #3037nazdar,
chcel by som sa opytat ci sa oplati kupit vzduchovku gamo hunter 1250. stoji kolo 12 500 sk. cital som nejake clanky a celkom dobre o nej pisali. mate nejake skusenosti? dakujem28/04/2008 o 19:21 #3038no to zalezi od toho, co presne ocakavas a ci si este ochotny nieco obetovat. za 12500 mas uz vetrovku CZ200S a ta je neporovnatelne presnejsia ako Gamo1250. akurat ze budes este potrebovat dokupit vzduchove flase, starsiu kupis mozno uz za 2-3000 Sk. a garantujem ti, ze s CZ200S nastrielas take vysledky, ci na 30 alebo na 50m, ze gamo nema sancu. ak ti ide o silu, vieme, ze povolenych bez ZP je len 15J, ale ak mas ZP, aj na CZ200S sa da zvysit vykon, niekam k 30J. len pocet vystrelov na jedno naplnenie vzduchoveho valca bude dost maly, pri takej energii.
ak sa nechces tahat s bombami a chces dobru pruzinovku, urcite ti odporucam nejaku dianu, napr. tu:
http://www.lesanka.cz/index.php?produkt=679ak sa ozve nejaky oddany zastanca gama a bude ta presviedcat, ze gamo je super znacka, necham na tvojom posudeni, ci by si si kupil za pol miliona nemecke alebo radsej spanielske auto. urcite by som viac veril nemcom. alebo, ak mas taku moznost, objednaj si cez internet z anglicka pruzinovku AirArms TX200. kvalitou su tieto pusky niekde inde ako gamo.
28/04/2008 o 21:29 #3040cauko, no flase nosit nechcem takze by to mala byt vzduchovka. tie AirArms vyzeraju velmi dobre ale tam uz aj cena je dost vyssia. myslim ze to bude niektora z dievcat (dianky). ZP nemam. na lesanke je toho na vyber 🙂 a chcem sa opytat ci ten „tlmic“ na konci ma nejaky efekt alebo len zavazie. vyzera to naozaj bezchybne 🙂
-
AutorPríspevky
- Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.