Rolling Block – “KRUTÝ”

Dovoľte mi predstaviť vám prototyp jedno-ranovej guľovnice ,,Rolling Block – KRUTÝ“, so systémom uzamknutia odklopného záveru. Uzamykanie je postavené na dvoch 12mm čapoch na ktorých sa otáča bicie kladivo a záver. Hlaveň je pevne naskrutkovaná v ráme s dľžkou závitu 35mm.
 
6Pri nabíjaní sa natiahne kohút a odklopí sa záver. Odklopením záveru automaticky zaistíme spúšťový systém. Vložením náboja záver zaklopíme. Samotný bicí kohút je zároveň aj druhou polovičkou záveru, takže po odistení a uvoľnení spúšťovej páky sa dá kohút do pohybu a predným rádiusom podbieha záver, čím ho uzamyká. Až potom dopadne na zápalník a dôjde k výstrelu. Ďalšie cykly sa opakujú, natiahne sa kohút, odklopí sa záver, vyhodí sa prázdna nábojnica, nabije nová, záver sa zaklapne a je pripravený na streľbu.
 
Pôvodná konštrukcia pochádza z 19 storočia. Dizajn bol navrhovaný Josephom Riderom v roku 1865 a prvé strelné zbrane založené na tomto princípe boli pištole Remington – Model 1865, ponúkané na predaj do spojených štátov, armáde a námorníctvu v roku 1866.

Prvá puška na základe tohto návrhu bola predstavená na parížskej výstave v roku 1867 a počas roka sa stala štandardnou vojenskou puškou niekoľkých národov. Remington Rolling block puška je jednou z najúspešnejších jedno výstrelových zbraní vôbec. Je to silný a jednoduchý systém, veľmi spoľahlivý, a nie je náchylný na nečistoty, alebo drsné zaobchádzanie. Spolu s puškou Sharps, bola jednou z dvoch pušiek, ktoré pravdepodobne používal Buffalo Bill, pri love amerických bizónov v rokoch 1870 až 1880.

Myšlienku vyrobiť takúto zbraň som dostal, keď mi jedného dňa z Ontaria prišiel od známeho, starý rám z takejto zbrane. Jednalo sa o Rolling Block Husgvarna, vyrobený niekedy v rokoch 1870. Po osadení hlavne a zapažbení bola puška ako nová a funguje až dodnes.

Rozhodol som sa tento osvedčený záver zdokonaliť a upraviť a na jeho princípe vyrobiť vlastnú pušku so systémom odklopného záveru. Po modernizácii, konštrukčných, dizajnérskych a materiálových úpravách aj pre väčšie zaťaženie, bola zbraň ” Rolling Block – Krutý ” na svete.

1Polotovar je obrábaný na CNC stroji z ušľachtilej oceli. Ostatná práca ako je mechanika, chod záveru a podobne sa robí na manuálnych strojoch. Potom sa ručne všetko ladí a spasováva. Táto ručná práca pri výrobe trvá aj niekoľko mesiacov. Samotný záverový systém je nitridovaný, napináčik je štandardom na všetkých guľových kalibroch. Poistka je automatická s možnosťou osadenia manuálneho zaistenia. Poistaka je umiestnená na chrbte rámu zbrane a má príjemný a tichý chod. Kohút je automaticky blokovaný či už vo vypustenom stave, alebo po výstrele, keď sa dostáva do polohy, kedy ho po uvoľnenej spúšti, automaticky blokuje ozub zabraňujúci nechcenému výstrelu, napríklad pri páde zbrane. Taktiež je štandardne na zbrani zabudovaný výstražník, signalizujúci náboj v komore, ktorý je situovaný v dobre viditeľnej pozícii aj po zalícení a za zhoršenej viditeľnosti. Vystražník je aj veľmi dobre nahmatateľný napr.za tmy.

5Základňa na montáž je vybavená 12mm rybinovou drážkou, pripravená pre montáž SSK II od firmy ERA s možnou výmenou za kolimátor s osadením typu Docter 12mm. Zbraň nie je sériovo vyrábaná. Hlavňovina pre guľové kalibre je preťahovaná. Pre brokový kaliber hrdlenie ( choke) nakúvané na objednávku s dĺžkou 8 až 10 cm. Typ zahrdlenia je zlepšený valec, najčastejšie s plným hrdlením, pre ďalekú streľbu brokom. Na presnú streľbu je aj vhodná, jednotná strela DDupleks.

2Napriek tomu, že na zbrani neboli použité žiadne plasty, ani duralové zliatiny, ani vydlabané drevo pod gumovou bodkou, ale bola použitá riadna oceľ na všetkých dieloch a plné kvalitné drevo (na pažbe), bola dosiahnutá váha iba 2,25kg. Samotná zbraň je konštrukčne upravená podľa vlastnej potreby. Dizajn oproti pôvodnej je zmenený a stále sa vyvíja. V ďalších sériách plánujem vyrobiť uzavretý rám, čo dovolí ešte zvýšiť zaťaženie zbrane.

4

Základné údaje testovanej
zbrane:

Kaliber – 7x57R
Strelivo – RWS-ID
Dĺžka hlavne – 550mm
Priemer ústia hl. – 14,8mm
Celková hmotnosť – 2,25kg
Cena zbrane – od 2700 €

Testy na strelnici ktoré sa orientovali na správanie sa zbrane pri streľbe, ohrev a rozptyl, dopadli veľmi dobre. Pozrite si aj priložené video zo strelnice. Rozptyl nepresiahol 3,5cm na 100m. Prvých 5 výstrelov bez napináčka a ďalších 5 s napináčkom. Jedna rana bola strhnutá asi 4cm tak bola nahradená 11-tou ranou. Týchto 11 rán bolo vystrelených v čo najkratšom slede ako bolo len možné. Týmto reagujem na dlho diskutovaný fakt o ohreve hlavne a tým spôsobované posúvanie zásahu až o niekoľko desiatok centimetrov. Pri správnej technológii výroby , kvalite polotovaru hlavňoviny nič také neexistuje. Aspoň nie pre bežnú poľovnú vzdialenosť a normálny rozptyl daný či už strelcom alebo strelivom. Bola použitá hlaveň škrabaná a nie kovaná. Preťahovaná (škrabaná) hlaveň je ďaleko vyššej kvality ako hlaveň kovaná. Stará dobrá technológia ťahania britov cez vývrt. Taktiež predpažbie je ,, na pevno”. Hlaveň nie je ,,plávajúca” a ani to nespôsobilo rozptyl. Sú to len marketingové ťahy zbrojoviek , ktoré používajú kované hlavne. Kované hlavne niekoľko násobne šetria čas a peniaze pri ich výrobe a preto sú oveľa lacnejšie, ako hlavne preťahované. Preťahované hlavne sú omnoho kvalitnejšie a samozrejme aj drahšie. Ďalšou vecou je fakt, že ručná práca na zbrani nepotrebuje plasty, dural ani nič podobné, aby sa dosiahla primeraná hmotnosť zbrane (tzv. ultra light). Stačí cit, váženie každého dielu, a puška z kvalitnej, poctivej ocele, na celodenné nosenie je na svete.

V budúcnosti plánujem pušky osádzať týmito kalibrami: .20/76Mag , 6,5x65R , 6,5x57R , 7x57R , 7,62x54R , 30-30Win. , 303 British , .30R Blaser , 8x57JRS , 8x75RS , 9,3x74R , 444Marlin , 45-70Gov. , 45 Blaser … /alebo podľa požiadaviek zákazníka /

 

  

Milan Krutý, Malženice okr. Trnava.
www.kruty.sk

 

Subscribe
Notify of
guest
23 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
archer
archer
12 years ago


nadherná prácička.. klobuk dole.. pekne pekne..

Mirec35
Mirec35
12 years ago

Veľmi pekná práca pán Krutý. Je možný aj iný kaliber, ako tie čo sú tu uvedené ?

m.krutý
m.krutý
12 years ago

aký iný… napríklad

Mirec35
Mirec35
12 years ago

5,6×52 R

m.krutý
m.krutý
12 years ago

Nie je problém ani hornet. len aby to bol, ,,R”náboj

Jager68
Jager68
12 years ago

Aspon niekdo sa snaží.
Parada.

polovnicok
polovnicok
12 years ago

Klobuk dole nad majstrovskou prácou.

crusher
crusher
12 years ago


vyborne Tajfi-dobra praca…

michalko1950
michalko1950
12 years ago

Zbraň vyzerá veľmi dobre. Mám obavu o ten exotický a menej prakcický záverový systém. Aj keď na druhej strane je to predsa len raritka mať takú pušku. Inak držím pánovi konštruktérovi palce.

pohronie22
pohronie22
12 years ago

http://www.youtube.com/watch?v=njOvPNXbxUk
krátke video k rolling block, dá sa povedať, že “pohľad dovnútra”…
inak nádherná puška. Rozmýšľam však, či prebíjanie nie je trochu ťažkopádne. Asi to chce prax na rýchle prebitie…

Belson
Belson
12 years ago

Vyzerá celkom dobre, ale na kaliber 7x57R sa mi zdá zdvih ústia hlavne pri výstrele priveľký. Čo to bude robiť pri kopavejších kalibroch? Vzhľadom na uhol medzi osou hlavne a chrbtom pažby, resp. na lomenie záveru samotného to je ale asi prirodzené. Dizajn Rider-báčiho spred cca 150 rokov s použitím zameriavacej optiky asi nerátal.
Mrzí ma, že sa nemôžem pridať k obdivujúcej a uznanlivej väčšine. A to sa nevyjadrujem k terminologickej stránke prezentácie…

Belson
Belson
12 years ago

Napriek uvedenému dodávam, že oceňujem prácu odvedenú na zbrani.

m.krutý
m.krutý
12 years ago

Chcel by som všetkým poďakovať za vaše komentáre.

Ako som už v prezentácii napísal, zbraň je prototyp. Ťažko sa dá dopredu odhadnúť, ako bude každý komponent fungovať v reálnej praxi, pokiaľ sa to neodskúša naostro. V podstate som však so zbraňou veľmi spokojný a už teraz mám niekoľko vylepšení, naplánovaných do ďalších sérií.

Belson, zdvih ústia ktorý je vidieť na videu, je tak povediac zámerom. Ako bolo niekoľko krát spomenuté, bola to prvá skúšobná streľba. Takže ak sa lepšie prizriete uvidíte , že zbraň držím úplne uvoľnenú a celý spätný ráz prenášam do seba. Je to len z toho dôvodu, aby som lepšie vnímal správanie sa zbrane počas výstrelu.

Čo sa týka pažby, tvar a aj prevedenie si bude môcť zákazník vybrať sám.
Každý sme po fyzickej stránke trošku inak stavaný a aj náročný, preto tvar a prevedenie, ako aj typ dreva, je na individuálnych potrebách a rozhodnutí sa zákazníka.

Upevnenie optiky na zbraň mám vyriešené. Aj pri veľkom puškohľade nie je problém s vyberaním nábojnice. Veľmi dobre však na zbrani vyzerá kolimátor. Urobím viac fotiek a potom ich sem doložím.

Michalko1950, o ten exotický záver sa naozaj nemusíš báť. Je to nezničiteľne jednoduchá vec. Ten záver je úplne blbuvzdozný a nemá sa na ňom čo pokaziť, alebo zaseknúť. Je to veľmi spoľahlivý systém, ktorý nikoho nesklame. Ako si správne napísal, áno je to rarita, nie každý bude a môže mať pušku so záverom Rolling-Block.

Prezentáciu zbrane som spracoval tak ako som vedel. Nie som marketingový odborník, ani filmár ani grafik. Som puškár. Pokúsim sa v budúcnosti, aj v tejto oblasti urobiť nápravu.

Ak budete mať ďalšie otázky ohľadne zbrane, napíšte mi, rád vám na ne zodpoviem.

Belson
Belson
12 years ago

tajfi, asi si ma nepochopil dobre. Nepochybujem o tom, že uchytenie optiky máš vyriešené k spokojnosti. Moja zmienka o Riderovi a použití optiky znamenala, že tak veľké zalomenie v samotnom puzdre záveru umožňuje pohodlné miereniu mechanickými mieridlami.To zalomenie, ktoré je cca v mieste dna nábojovej komory ti už veľa možností na kompenzáciu uhla neposkytuje. Úplne to nevyrieši ani zákaznícka pažba, keď si pozerám obrázky, aj tak máš už teraz lícnicu solídne zdvihnutú. Môj záver zostáva, v kopavejšom kalibri to asi nebude to pravé orechové. To je môj názor. Good luck…..

m.krutý
m.krutý
12 years ago

Ďakujem za názor.
Pokúsim sa dať dohromady aj nejaký kopavejší kaliber a vyskúšam.
Sám som na to veľmi zvedavý. O výsledku tu budem potom informovať.

1zbojnik
1zbojnik
12 years ago

Tento system sa uz davno na slovensku pouziva .Pouzivaju ho elektrikari nastreluju stym kabelove ocka,a pouzivaju don jatecne patrony 9 mm.

novacik90
novacik90
12 years ago

zbojník tu sa píše o guľovnici s týmto systémom a nie o nastreľovačke káblových očiek.

crusher
crusher
12 years ago

….
Trosku by bolo treba doriesit ten zaver-aby sa spolu s kohutom vyhodila aj nabojnica-nejaky vyhadzovacik by tam bodol. Mne sa ta zbran paci a pokial by som ju mal niekedy vlastnit, tak urcite vyberam 9,3x74R. Pre fajnsmekrov 6,5x52R a hlavne 9,3x72R. Tajfimu drzim palce-je to odbornik…

Andy23
Andy23
12 years ago

pekna praca,uvital by som fotky celkovej zbrane aby tam bolo vidiet to zalomenie,co sa tyka tej jednoduchosti zaveru musim suhlasit vlastnim harringtona a ten stary system tiez nema chybu,jednoduche a maximalne bespecne

spider
spider
12 years ago


Perfektná a pekná práca.Konečne niečo nové a dobré.

miso243
miso243
12 years ago

Práca pekná o niet pochýb, gratulujem.
Ale zalomenie zbrane je skutočne veľké, ja osobne by som dal prednosť iným záverovým systémom. Browning 1885 alebo Farquharson.

miso243
miso243
12 years ago

Oprava.Prvá veta mala byť:
Práca pekná o tom niet pochýb, gratulujem.

m.krutý
m.krutý
12 years ago

Zalomenie zbrane a tým spojené samotné ,,zdvíhanie zbrane” bol bod č.1. Nie som začiatočník, takže toto zlomenie zbrane pri komore som si všimol (u originálu). Ja som ho zmenšil na maximum , tak aby bolo možné zbraň pohodlne nabiť. Táto zbraň nie je sériovka a tiež asi nebude finančne prístupná každému poľovníkovi. S tohto hľadiska bude kalibrovaná na :európske a exotické kalibre(malá rýchlosť,ťažká strela). Pri našich kalibroch spätný ráz je porovnateľný s inými štandardne vyrábanými zbraňami. Na videu je kaliber 7x57R a pri prvých výstreloch som nechal aby si robil spätný ráz so mnou čo chce, preto ten úkaz akoby kopala ,ale nekope. Dokonca aj samotná váha zbrane(bez optiky) je ,,pod priemerná”: 2,2kg!!!! Dosť dôležitý faktor pri zbraniach je ich ťažisko , ktoré nenahradí žiaden kompenzátor a jemu podobné doplnky.