Pozor na potkany, aby sa nepremnožili

foto: volodo

Potkan žije prevažne v blízkosti ľudských sídiel, lebo  tam má dostatok potravy.  Svojim spôsobom života nám škodí, pretože roznáša rôzne choroby a parazity, napáda domáce zvieratá, poškodzuje potraviny, krmivá, káble,  potrubia a pod. Potkany sa vedia neuveriteľne rýchlo množiť, preto ak im na chvíľu dáte “pokoj”, tak za pár týždňov budete mať potkany všade. Potkan je veľmi opatrné a inteligentné zviera a preto je ťažké ho nalákať do pasce. Hlavne staršie jedince sú prefíkané aj viac ako líška. 

“Odpozoroval som od života”

Žijem na dedine a chovám aj domáce zvieratá. Pri uskladnení krmiva, ale hlavne pri kŕmení sa stane, že nejaké to zrnko spadne na zem a aj zvieratá niečo rozsypú, alebo ihneď nespotrebujú, no a to je príležitosť pre potkany. Ak si situáciu “neustriehnete”, a potkanom poskytnete dostatok potravy, potom je už boj s nimi veľmi ťažký. Zistil som totiž, že potkanov sa nikdy nedá úplne zbaviť. Môžte ich len včas odchytávať a tak im zabrániť množiť sa. Sú dni, niekedy aj týždne, keď potkana neuvidíte a v domnienke, že ste sa ho zbavili, sa budete radovať, ale predčasná radosť je zbytočná. Keď poľavíte s ostražitosťou, potkan to využije a za pár týždňov ich budete mať desiatky až stovky ! To však neznamená že aj vtedy to musíte vzdať

foto: volodo

Už niekoľko rokov mám preventívne nastavené pasce na viacerých “exponovaných” miestach tak, aby som odchytával “patrajúce” jedince a včas sa pripravil na ich inváziu.  Zistil som, že najskôr prídu tzv. pátrači, ktorí majú svoje obydlia niekde v susedstve. Pátrači, prevažne sú to samci, pátrajú kde je voľný “revír” s dostatkom potravy a potom so sebou prinesú samice s ktorými rýchlo založia kolónie. Týchto pátračov sa mi celkom úspešne darí odchytávať a tak  úspešne s potkanmi bojovať.

Používam na to malé pasce (sklopce). V niektorých mám stále návnadu (orech, slaninku…), niektoré mám nastavené na vypozorovaných “priechodoch” ako priechodzie. Prechody som vypozoroval podľa trusu potkanov, niektoré priechody sú prirodzene dané rozmiestnením budov, chlievikov, alebo oplotenia tak, že potkan  tadiaľ musí prejsť. Na takéto miesto nastavím priechodziu pascu a každý deň ju kontrolujem.  Už niekoľko rokov si všímam zaujímavú vec. Najčastejšie chytím pátrača, keď je v noci zlé počasie, prší, fúka, hrmí. Skoro vždy s pravdepodobnosťou na 80-90 percent je po takomto počasí chytený pátrač. Inokedy, keď je dlhodobo pekné počasie, tak sú pasce prázdne aj niekoľko dní, či týždňov. 

foto: volodo

Na tento systém som si už zvykol a používam ho úspešne niekoľko rokov.  Ak žijete na dedine a chováte domáce zvieratá, vyskúšajte odchytávať pátračov a uvidíte, že s potkanom sa dá aj celkom zaujímavo a úspešne bojovať. 

Autor: Volodo

Prihlásiť sa na odber
Upozorniť ma na
guest
8 x komentované
Inline Feedbacks
View all comments
Halala
Halala
5 years ...

Potkan na prvej fotke je dobrý herec. Pozri ako sa rehoce. xi

Jozef Elias
Jozef Elias
5 years ...

Vladko, ďakujem za článok, plne sa s ním stotožňujem, tiež dobrým pomocníkom je pes – potkaniar.

Emília V.
Emília V.
5 years ...

Čo máme robiť keď od suseda k nám chodia stovky potkanov? Nevieme sa ich zbaviť. Chová doma prasce a potkany sa tam majú ako v raji. Už som sa sťažovala u starostu, ale márne.

volodo
5 years ...
Odpoveď pre:   Emília V.

Ak ich máte v takých množstvách, tak čo najrýchlejšie urobte plošnú deratizáciu. Zakúpte v predajni kde predávajú krmivá pre zvieratá, alebo na internete, otravu na potkany RATIMOR. Sú to také ružové vrecúška. Porozkladajte ich na miestach kde je potkanov najviac. Poproste susedov, aby to isté urobili aj oni. Potkanom vrecúška celkom chutia a berú si ich do svojich úkrytov. Tam ich potom požierajú a uhynú. Je to celkom drastický spôsob, ale pri takých množstvách potkanov to asi inak nepôjde. Deratizáciu opakujete po mesiaci znovu. Budete vidieť či sú položené vrecúška zobraté, ak áno, položte tam ďalšie. Chcem len upozorniť na opatrnosť pri tejto metóde. Prečítajte si návod na použitie a dodržujte bezpečnostné predpisy odporučené výrobcom. Držím palce.

Emília V.
Emília V.
5 years ...
Odpoveď pre:   volodo

Ďakujem

Peter
Peter
5 years ...

Dobre napísané, super.

viktor
viktor
4 years ...

ja som si kúpil odpudzovač na http://www.odpudzocae.sk a vybavené

viktor
viktor
4 years ...

ospravedlňujem sa preklep http://www.odpudzovace.sk