Útoky diviakov na lovcov

O tom, že poľovačka na diviaky je mnohokrát adrenalínový zážitok sa asi presvedčili mnohí z nás poľovníkov.  Diviak je veľmi vitálne zviera a v návale adrenalínu je aj veľmi nevyspytateľný a nebezpečný.  Na internete je dostatok videí na túto tému. Čo by sme si ale mali vziať za poučenie z takýchto videí  je to, ako by sme sa správali v tejto situácii my. Každý nech si položí takúto otázku skôr ako sa zúčastní spoločnej poľovačky. Ovládam  dostatočne svoju zbraň tak, aby som v takejto situácii vedel správne zareagovať? Ovládam skutočne svoju zbraň tak, aby som v takejto situácii neohrozil ostatných účastníkov spoločnej poľovačky? Takúto otázku by si mali položiť aj všetci funkcionári, ktorí spoločné poľovačky organizujú. Takúto otázku by si mali položiť aj “kolegovia”  ktorých strelecké skúsenosti sú nulové a poľovačiek sa zúčastňujú len z prestíže. Sú to mnoho  krát “kolegovia”, ktorý si “urobili” skúšky a “poľujú”, “lebo na to majú”…  Nič proti takýmto kolegom, ale pýtam sa, ako  ovládajú svoju zbraň?  a kedy boli naposledy na strelnici? … Svojim komentom nechcem nikoho uraziť, chcem len poukázať na fakt, že máme v rukách zbrane a so zbraňou je potrebné zaobchádzať obzvlášť opatrne, tým skôr keď sa jedná o spoločné poľovačky, pri ktorých sa môžeme dostať do veľmi nebezpečných situácií viď nasl. video.

 

Prihlásiť sa na odber
Upozorniť ma na
guest
8 x komentované
Inline Feedbacks
View all comments
Michal
Michal
5 years ...

Ja už na spoločné vôbec nechodím.

UMZI
UMZI
5 years ...

Súhlasím s predchádzajúcim komentom. Bohužiaľ aj teraz sa stala tragédia na spoločnej poľovačke, viď.: https://www.topky.sk/cl/100370/1751551/FOTO-Darinu—29–postrelili-na-polovacke-v-Mojmirovciach–Bolestive-detaily-tragedie

Strašná tragédia, je mi dievčinky úprimne ľúto, celý život mala pred sebou. Spoločné poľovačky sú extrémne nebezpečné a v dnešnej dobe by sa už mali zakázať. Spoločné poľovačky, štvanice, sú pozostatok nešťastného zvyku ešte z čias feudalizmu. Dnes sa zver dá odloviť v pohode aj individuálnym spôsobom a k takýmto tragédiám nemuselo prísť. Spoločné poľovačky sú nielen nebezpečné pre zúčastnených, ale sú stašným a stresujúcim faktorom aj pre zvieratá. Kto sa zúčastňujete spoločných poľovačiek na diviaky, spomeňte si koľko zvierat je postrielaných a nikdy sa nenájdu. Spomeňte si koľko zvietat na výrade je rozstrieľaných ako rešeto. Som za absolútny zákaz spoločných poľovačiek. Koľko ľudí ešte musí zomrieť,aby sa kompetentným otvorili oči ?

MojMoje
MojMoje
5 years ...
Odpoveď pre:   UMZI

Henrieta Eliášová – Facebook:

Lúčim sa s Tebou, Dadka.
S hlbokým zármutkom a bolesťou.
Ťažko sa lúči s takým výnimočným človekom ako si bola ty. Krásna, milá charizmatická…
Všetko čo si robila, si robila dobre…
Našej spoločnej láske – vyžlyčkám si venovala toľko lásky a energie…
Som hrdá na všetky tvoje úspechy…
Bola si rovný a láskavý človek, ktorý sa nedá nahradiť…
Skladám si Ťa a chránim v sebe každú spomienku na spoločné chvíle, rozhovor, myšlienku…
Naplnila si životy mnohých ľudí…
Bola si krásny človek…
Bola si …
Vyjadrujem úprimnú sústrasť Tvojej rodine, Dominikovi a všetkým tvojim blízkym.
Prajem silu prekonať tú bolesť a smútok za Tebou.
Milovali sme Ťa všetci…
Lúčim sa s Tebou drahá moja priateľka, odpočívaj v pokoji!

MojMoje
MojMoje
5 years ...
Odpoveď pre:   MojMoje

Až mi slzy vyhŕkli.

Černák Dominik je s Dadou Krausovou. FB
14. november, 21:41

Darinka moja krásna. Veľmi mi chýbaš. je toľko vecí ktoré by som ti chcel ešte povedať… verím, že ma stále sleduješ a stojíš pri mne. Je to tu bez teba veľmi ťažké. Chcel by som, aby sme si uctili tvoju pamiatku a preto sa všetci stretneme 22.11.18 o 14:00 v areali Ranch Kolozsi v obci Žiharec.

❤️ ľúbim ťa a slubujem že dokončím všetky tvoje plány do ktorých si sa tak naplno pustila, no nestihla si ich už dokončiť. Slubujem že Bejka, Lina, Ami a Costa budú mať ten najlepši psí život aký môžu mať. Tak by si si to určite priala.

lovec
5 years ...

V dnešnej dobe by už mali byť zakázané? Akože autor komentu si v dobách minulých odpoľoval a teraz sa to môže zakázať? Bože, bože…. Na príčine nie sú spoločné poľovačky, ale ľudia. V prvom rade je to absolútne mizerná strelecká úroveň poľovníkov a ich totálny nezáujem akokoľvek sa zlepšiť (schopných strelcov je zúfalo málo). Strelnica a tréning je pre drvivú väčšinu sprosté slovo. Nedajboh nadarmo vypáliť patrón do papiera, alebo na asfaltového holuba. Radšej do jedného diviaka naprať tri rany. Neschopnosť, ľahostajnosť a hlúposť sú príčinami nešťastí, poranenej nedohľadanej alebo naopak rozstrieľanej zveri. Lenže vo vlastných radoch sa problém nehľadá.

UMZI
UMZI
5 years ...
Odpoveď pre:   lovec

Dobrý deň p. lovec. Nie som autor, ale autorka 🙂 Nie som ani poľovníčka, ale podobne ako nebohá Dadka sa zúčastňujem spoločných poľovačiek so svojim priateľom. Je to len preto, že on je blázon do poľovačiek, ale je mám vždy o neho veľký strach. Tak som tam s ním a vždy sa bojím ako to dopadne. Áno, môžem s vami súhlasiť, že za tragédie môžu hlavne ľudia. To čo vidím na spoločných poľovačkách sa nedá nazvať inak ako amatérizmus a šlendriánstvo. Aj preto som napísala, že som za zákaz spoločných poľovačiek. Poranenia a tragédie sa v poslednej dobe akosi množia, tu je aj článok z českej tlače: http://tn.nova.cz/clanek/darina-29-zemrela-pri-honu-dalsi-myslivci-skoncili-ve-spitale.html?fbclid=IwAR1dhTuxwY-Vz5XIXLu1CgeSIK8BiDvKrLj2ozX6kSGT-pesBAiHveDQktc

Ján Uhrin
Ján Uhrin
5 years ...

V plnom rozsahu sa stotožňujem s horeuvedeným článkom. Osobne som bol účastníkom podobných poľovačiek.

sanchez
5 years ...

K téme článočku a k tomu videu – no už keď vidím v tom hustom poraste OPTIKU na puške, už viem, ako tomu ten človek naozaj “rozumie”.

Naopak – sa mi páči, ako s prehľadom a chladnokrvne mieri a spúšťa ten chlap v tých rifliach. Síce nie je po našom v poľovníckom – ale rifle (Denimky) Lewisky boli a sú vlastne oveľa skôr poľovnícke oblečenie v Amerike ako to naše slovenské (na nemecký obraz!) – ale o to viac to má pod absolútnou kontrolou – a vie to. A výsledok je tomu zodpovedajúci.

Z podobných videí dávam jedno, kde je hneď druhé od začiatku krásnou ukážkou koordinovaného útoku rúdla diviakov na psa. A útočia všetci – aj najmenšie prasce a pes má čo robiť, aby si zachránil kožu.
Vo všeobecnosti – ako sa poľovníci kotúľajú, padajú a vyliezajú na stromy – je vidieť, že ak by človek nemal v ruke pušku, aj 50kg diviak urobí z 90kg hrdinu úplného chudáka.
Totiž – 50kg diviak má raz takú papuľu ako 50kg pes.
https://www.youtube.com/watch?v=6wvfL-5IhZA