Aby trofej pripomínala nezapomenuteľné zážitky

foto: redakcia

Jedným z nezapomenuteľných loveckých momentov je ulovenie starého kanca s nádhernými zbraňami. A práve zbrane sa stávajú akýmsi filmovým pásom, kde pri pohľade na ne prebehnú úspešnému strelcovi hlavou všetky okamihy toho dňa. Všetci kolegovia poľovníci vedia, že diviaky nazývame rytiermi lesa a preto by sme sa k nim mali tak nie len správať ale tiež pristupovať k úprave trofejí z nich. Veď vizitkou každého zodpovedného poľovníka je krásne upravená trofej. Nie je nič horšie, ako keď na chovateľských prehliadkach vidíme zle vyčistené trofeje. Podľa môjho názoru takto zle upravená trofej vyjadruje nie len vzťah „poľovníka“ k lesnej zveri, tiež k ostatnej poľovníckej verejnosti, ale hlavne čo on rozumie pod pojmom výkon práva poľovníctva. Ale vráťme sa ku diviačím zbraniam.

Po vzdaní pocty ulovenej zveri je nutné pristúpiť k manipulácii so zhasnutým kusom veľmi opatrne. Zbrane diviaka sú pri ťahaní veľmi citlivé na dotyk s kameňom alebo hrubým drevom. Jednou z možností ako predísť poškodeniu zbraní, je odrezať časť sánky so zbraňami ešte pred uložením kusu na výrad.

Zbrane sa pri ťahaní nepoškodili a zostali na zhasnutom kuse, ktorý už máme doma. Najprv je potrebné odstrániť kožu z časti hlavy skoro až po oči. Každý zodpovedný kolega poľovník vie, že až 2/3 spodných zbraní sú ukryté v sánke.

Preto je potrebné zohľadniť „bezpečnostnú oblasť“.

Hranicou pre rez je prvá stolička ( 1.molár ). Skrátenie kosti je potom stále možné. Odrezané koreňové časti spodných klov však už nie je možné nahradiť. Rezy v čeľusti a sánke je potrebné vždy viesť v smere koreňa zubu. Je dobré pri rezaní sledovať sfarbenie listu pílky. Pri pílení zubu sa list stane matným.

Keď sme oddelili časť čeľuste a sánky, tieto potom vložíme do studenej vody a necháme pomaly zvyšovať jej teplotu.

Nikdy ich nevkladajte do vriacej vody!

Nepoužívajte prídavné látky ako napr. saponáty na umývanie riadu alebo sódu, lebo by mohlo dôjsť k poškodeniu alebo zafarbeniu zbraní. Skrátenie času varenia je možné dosiahnuť aj tak, že zbrane necháme namočené vo vode 1 – 2 dni.

Takže na krátko privedieme vodu, v ktorej sú zbrane do bodu varu a potom ich necháme variť na miernom ohni asi 45 minút. Hneď ako sa ďasná uvoľnia, vyberieme obidve časti z vody.

Ak zbrane ešte stále pevne držia, jednoducho ich nechajte vo vode 1 – 2 dni. Pri mladších diviakoch ( 3. až 4.roční ) sa dajú zbrane ľahko vytiahnuť smerom dopredu. Pri mladších kusoch je ľahké pomocou klieští opatrne otvoriť zubné lôžko a potom vybrať zbrane.

Pozor! Nikdy nepáčte zubné lôžko pomocou klieští.

Zbrane sa poškodia z dôvodu pákového pohybu.

Pri starých kusoch sa zbrane z dôvodu ich tvaru vyťahujú smerom dozadu. Pritom ale musí byť rameno sánky zozadu skrátené. Keď chceme zabrániť poškodeniu koreňovej časti zbraní, je potrebné vytiahnuť zuby čo najviac dopredu. Potom odstráňte predstoličky P2 a P3 a postupne skracujte sánku. Pritom priebežne kontrolujte, či sa už zbrane nedajú vytiahnuť smerom dozadu.

Pozor! Pred každým rezom nezabudnite vytiahnuť zuby čo najviac dopredu !

Zbrane sme vytiahli a teraz ich musíme očistiť. Čistia sa dovnútra a zvonku pomocou handry a drevenej špičky. Pevnejšie časti je možné ľahko odstrániť pomocou nechtov na prstoch. Dobrú službu môže urobiť aj stará zubná kefka. Koreňové pozostatky sa najľahšie odstraňujú pomocou tvrdšieho drôtika. K tejto práci je nutné pristupovať s najväčšou opatrnosťou. Nakoľko proces čistenia trvá aj niekoľko dní, je veľmi dôležité, aby boli zbrane uložené v mierne navlhčenej tkanine.

Pokiaľ sú zbrane vystavené len okolitému vzduchu, veľmi rýchlo vysychajú a stávajú sa krehkými.

Po vyčistení zbraní je potrebné vyplniť dutiny v zuboch. Aj plneniu je potrebné venovať osobitnú pozornosť. Nie všetky materiály, ktoré nachádzame na internete, sú naozaj vhodné. Nevhodné sú napr. sviečkový vosk, parafín, číry alebo biely silikón, lepidlo na drevo alebo polyesterové živice využívané v stavebníctve.

Pre uľahčenie plnenia je nutné zbrane vložiť do misky s jemným pieskom alebo do tmelu. Predtým ale nesmieme zabudnúť na olepenie koreňovej časti zubov páskou. Po vytvrdnutí výplne sa páska jednoducho odstráni.

Upozornenie: Nikdy nepoužívajte sušič vlasov na vytvrdzovanie plniva.

Teplotné rozdiely spôsobujú prasknutie dentínu zubov. Ako najvhodnejšie sa javí použitie epoxidových alebo komerčných plničov. Pritom nesmieme zabudnúť zasunúť do plničov pozinkované drôtiky, pomocou ktorých potom môžeme uchytiť zbrane na drevený štítok. Je potom už vecou toho ktorého poľovníka akú formu štítku použije.

Malo by sa vždy brať do úvahy: Štítok má mať takú veľkosť, aká je absolútne nevyhnutná.

Ak je štítok príliš veľký, zbrane strácajú svoj efekt a rýchlo sa stávajú malými. Ak však vyplnia celý štítok, sú aj slabšie zbrane veľmi lákavé. To isté je možné povedať aj o okrasných listoch, čím väčšie tým sú zbrane menšie.

Menej je preto viac.

Nechajme preto vyniknúť trofej a nie štítok alebo okrasné listy. Niektorí nechávajú vyniknúť zbrane ešte aj tak, že ich natierajú trofejovým balzamom, tukom z kopýt, Ballistolom alebo ľanovou fermežou. To má nie len ochrániť zbrane, ale tiež udržiavať prirodzenú farbu. Použitie priesvitného laku sa považuje za nevhodné, pretože svieti príliš neprirodzene.

Blíži sa obdobie, kedy sa budú konať chovateľské prehliadky trofejí a preto si myslím, že je potrebné si obnovovať resp. rozširovať svoje vedomosti aj v tejto oblasti.

Pre mladších kolegov poľovníkov ešte uvádzam, že vyššie uvedené práce vyžadujú zručnosť a ak si na to netrúfate, nie je hanbou obrátiť sa na staršieho kolegu, ktorý má s tým skúsenosti. Vhodné je dohodnúť sa a byť prítomný pri prácach a získať tak vedomosti, ako sa to má robiť. Ako som bol už v niektorom z mojich článkov napísal, zodpovedný poľovník sa učí celý život.

Chcem sa obrátiť aj na starších skúsených kolegov, aby prispeli svojou troškou a podelili sa s kolegami o svoje skúsenosti.


Autor:  Ing. Ján Krnáč

 

Prihlásiť sa na odber
Upozorniť ma na
guest
0 x komentované
Inline Feedbacks
View all comments