Poľovníctvo – prínos pre naše zdravie

ilustračný obr.: pixabay.com

Zdravie je normálny stav organizmu charakterizovaný neprítomnosťou žiadnej choroby. Ide o taký psychický a fyzický stav organizmu, pri ktorom všetky jeho funkcie fungujú optimálne. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je zdravie definované ako “stav kompletnej fyzickej, duševnej a sociálnej pohody”. Stav organizmu sa s časom mení, neustále je ovplyvňovaný vonkajším i vnútorným prostredím.

Nezdravé jedlo, nepravidelná strava a málo pohybu. To sú hlavné dôvody neustáleho nárastu počtu civilizačných ochorení akými sú vysoký krvný tlak, obezita, diabetes či rakovina.  Každý človek si svoje vlastné zdravie ovplyvňuje vlastným životným štýlom dlhodobo v priemere až na 80%. Zvyšných 20% je daných všetkými ostatnými vplyvmi, a to najmä dedičnosťou a zdravotnou starostlivosťou.

Pre mnohých nás poľovníkov nejde o jednorazovú či nebodaj sezónnu udalosť pri výkone práva poľovníctva. Tento sa stal naším životným štýlom. Veď okrem loveckej sezóny je v revíri počas celého roku čo robiť. Začiatkom roka je to prikrmovanie zveri, potom vo februári a marci hľadanie a zber zhodov, chovateľské prehliadky, neskoršie príprava políčok pre zver, sčítanie zveri, oprava poľovníckych zariadení, výsadba stromčekov, monitorovanie zveri pomocou fotopasce, príprava krmiva na zimu a zoznam by mohol pokračovať ďalej. Všetky tieto uvedené aj tu neuvedené činnosti umožňujú jednotlivcovi udržiavať vhodný životný štýl.

Okrem prínosov pre fyzické zdravie existujú aj prínosy pre duševné zdravie. Mnoho poľovníkov má pocit, že ich čas vonku je terapeutický. Stráviť kvalitný čas osamote, s priateľom ( -ľmi ) alebo spozorovať zver môže byť veľmi príjemné a niekedy aj náročné. Poľovníci sú často pri svojej činnosti uvoľnení. Aj keď môže byť lov veľmi relaxačný, má aj svoje vzrušujúce okamihy, vzrušenie z prenasledovania! Množstvo zveri v dohľade alebo prosté stretnutie s jedincom zveri môže vysielať príval energie do vašej krvi. Zvýšená hladina adrenalínu signalizuje vašej pečeni, aby rozkladala glykogén, ktorý zásobuje vaše svaly glukózou. Takýto životný štýl môže určite viesť poľovníka k tomu, aby bol zdravším jedincom po fyzickej aj psychickej stránke.

Poľovníctvo poskytuje okrem už vyššie uvedeného aj množstvo ďalších zdravotných výhod. Rôzne centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb odporúčajú, aby sa každý týždeň dospelí človek zapojil do 150 minútovej „aeróbnej aktivity strednej intenzity“, ako je napríklad rýchla chôdza, alebo 75 minútovej „aeróbnej aktivity s intenzívnou intenzitou“, ako je beh. Toto odporúčanie možno ľahko dosiahnuť aj pri poľovníctve.

Poľovníctvo ľahko zapadá do kategórie „aeróbnej aktivity strednej intenzity“. Poľovníci sú fyzicky v pohybe niekedy dlhšie ako len jeden deň. Samotný lov si vyžaduje prípravu pred a po skončení sezóny. Poľovníci fyzicky pripravujú fotopasce, budujú, kontrolujú alebo opravujú poľovnícke zariadenia alebo udržiavajú políčka pred začiatkom sezóny. Okrem samotnej prípravy vybavenia poľovníci fyzicky prechádzajú lesy, cvičia streľbu na strelnici, alebo sa zúčastňujú kontrolných strelieb a trénujú poľovne upotrebiteľné psy napr. aj na skúšky. Samotný lov vyžaduje od každého poľovníka vytrvalosť, silu a rovnováhu pri manévrovaní po lese a pri státí vo vzpriamenej polohe na štandoch. Pritom sa nesmie zabúdať na to, že poľovník nosí zo sebou okrem flinty, ešte ďalekohľad, ruksak a v zimnom období niečo váži aj zimné oblečenie. Kolegovia poľovníci vedia o čom hovorím, veď taká flinta na pleci po niekoľkých hodinách nosenia oťažie. Tieto lovecké úlohy si vyžadujú chôdzu, ohýbanie, naťahovanie, vyvažovanie, ťahanie, ktoré sú kardiovaskulárnymi (aeróbnymi) a napomáhajú pri budovaním sily. Niektorí poľovníci dokonca pomáhajú pri dohľadávaní postrelenej zveri, čo môže trvať aj niekoľko dní. Okrem toho sú tu práce spojené so spracovaním ulovenej zveri, vyvrhovanie, sťahovanie z kože a rozobratie diviny a ďalšie práce s tým spojené.

Poľovníci musia každoročne absolvovať mentálne tréningy, na ktorých sa oboznamujú s pravidlami pre lov zveri, pričom tieto pravidlá sa môžu každoročne meniť. Pri samotnej streľbe musí dokonale ovládať svoj dych a nervy. V prípade nervov ide o tzv. loveckú horúčku, kedy srdce búši, dýchanie sa zrýchľuje, ruky a nohy sa trasú a v takomto rozpoložení musia presne trafiť zver, aby nedošlo len k jej poraneniu, čo by viedlo k dlhému dohľadávaniu. Schopnosť rozpoznať a ovládať tieto fyzické a duševné reakcie je kľúčom k úspešnému lovu.

Už samotný pobyt v exteriéri ( revíry ) prináša so sebou výhody pre naše duševné zdravie, ktorými sú :

  • Prírodné antidepresívum
  • Zníženie krvného tlaku a srdcovej frekvencie
  • Zníženie stresu
  • Slnečné lúče zvyšujú príjem vitamínu D

Poľovníctvo je možné vykonávať samostatne alebo s priateľmi a rodinou. Mnoho poľovníkov sa naučilo tomuto remeslu od člena rodiny, keď boli mladí, a naďalej sa tešia z tejto rodinnej tradície v prírode. Niektorí poľovníci sa tešia z výziev, ktoré im môže teplota, nepriaznivé počasie a terény pridať do poľovníckeho dobrodružstva. Okrem toho existuje veľa sociálnych skupín, ktoré sa týkajú poľovníctva akými sú lukostrelecké alebo strelecké kluby, kluby sokoliarov, kluby chovateľov rôznych plemien poľovne upotrebiteľných psov a pod.

Ako som už uviedol vyššie, tak poľovníctvo sa stalo našim životným štýlom. Nevyhnutnou súčasťou tohto štýlu je zdravá výživa. Aj v otázke zdravej výživy má čo poľovníctvo ponúknuť a nie len poľovníckej ale aj širokej nepoľovníckej verejnosti. Poľovníctvo poskytuje zdravé možnosti pre tých, ktorí chcú mäso ( v poľovníckom názvosloví – divinu ) bez umelých rastových hormónov alebo antibiotík.

Divina z jeleňa je oveľa chudšia ako hovädzie mäso a obsahuje menej nasýtených tukov a cholesterolu. Je bohatá na konjugovanú kyselinu linolovú, ktorá zlepšuje činnosť srdca. Je tiež nabitá vitamínmi B a železom, ktoré naše telo používa na premenu potravy na energiu. Zdroje potravy s vysokým obsahom železa sú obzvlášť dôležité pre aktívny životný štýl a môžu pomôcť počas tehotenstva. Divina zo srnčej zveri obsahuje všetkých 10 esenciálnych aminokyselín, ktoré ho kvalifikujú ako kompletný proteín. Divina je jednoducho elektrárňou živín, ktorá podporuje zdravý život spôsobom, aký nemôže poskytnúť spracované mäso chované na farme a predávané v obchode.

Viac o divine sa môžete dozvedieť v článku na tejto web stránke – Z lesa na tanier.

Osobne som rád, že bola spustená aplikácia na ľahší predaj diviny konečnému spotrebiteľovi – občanovi tak, aby si mohol zakúpiť tú najkvalitnejšiu divinu priamo z našej slovenskej prírody. Občan tak môže získať kvalitnú bio potravinu pre seba a svoju rodinu za cenu, za ktorú nekúpi ani napr. dovážané kuracie mäso, kde nemá zaručené informácie o jej skutočnom zložení a kvalite. Aplikáciu je možné nájsť na webovej stránke www.predajdiviny.sk


Autor:  Ing. Ján Krnáč

 

Prihlásiť sa na odber
Upozorniť ma na
guest
1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Bednarič Ľ.
Bednarič Ľ.
2 years ...

Pán Krnáč
Nemôžem celkom súhlasiť s tým, že občania si môžu už ľahšie zakúpiť divinu a že je lacnejšia ako kuracie mäso. Kuracie mäso dovážané do našej krajiny je kontrolované a nezávadné. Ak vznikne nejaký problém s kvalitou, alebo s pôvodom mäsa, tak je to spôsobené individuálnym zlyhaním. Divina je naďale pre bežného občana ťažko dostupná a samozrejme ponúkaná za oveľa vyššie ceny ako kuracie mäso.
Prajem veľa zdravia.
S pozdravom
LB