Úvodná stránka Diskusné Fóra INÉ Recepty kozy, kamzíky, kozorohy

Zobrazujú sa 2 príspevky - 1 až 2 (z celkového počtu 2)
  • Autor
    Príspevky
  • #46688
      @kiri

      KUZU je po turecky koza. Turecká kuchyňa je niečo také, ako čínska, indická, či talianska – boli to veľmoci, kde sa zbiehali recepty a kuchári z celého sveta – zo všetkých kútov tej obrovskej krajiny – v prípade Turecka, ktoré bolo následníckou ríšou a dedičom Arabskej ríše a sásanovskej Perzie – zahŕňala celý Arabský poloostrov, Mezopotámiu, Perziu, časť Indie, Egypt, Sýriu a časť Afriky okolo afrického rohu, Malú Áziu – a nemalú časť Európy – celý Balkán, Krym, časť Ukrajiny a všeličo iné – teda kuchyne veľkej časti sveta. Tým, že Mohamed vylúčil zo stravy svine – ako potravinového konkurenta človeka, objektom stravy sa stali hlavne bylinožravce, vtáky a ryby. Koza je kravou chudobných – to platilo aj na Slovensku – a vyžije takmer z ničoho – dokonca nepotrebuje ani trávu – je základom stravy nielen chudoby, ale aj bojovníkov.

      Toto videjko je zaujímavé vo viacerých smeroch. Každý Turek, ktorého som stretol – VIE VARIŤ ! Asi ich to učia odmalička – a aj na vojne. Však guláš – tak obľúbené jedlo u nás je vlastne turecké vojenské žrádlo varené v kotlíku pre 10 ľudí všade – či v kasárňach, či na vojenskej výprave, či na pochode..(preto bohatstvo Slovenska v medi bolo kľúčové – bez medi by sa ťažko varilo pre armády!!! – učte sa históriu – je strašne dôležitá !). Tu vidíte – naučte sa – základnú úpravu papriky – grilovanie na uhlí – toto viete urobiť všade ! Každý Turek papriku takto upraví a ošúpe. Paprika sa je bez toho pevného tenkého obalu, ktorý mnohým ľuďom robí veľké problémy. Turci to robia jednoducho a jasne. No a vidíte, ako Turci nahrubo nasekajú – či stehno, čo lopatku – a tak to robia – sekera ( či sekáč) je základ ! A oni majú stále sekery stredovekého typu – a tie fungujú stále.

      Tento recept je použiteľný na všetko, čo sa hýbe..tá niekoľko stupňová tepelná úprava je zárukou bezpečnosti a zdravotnej nezávadnosti.  KUZU İNCİK KIZARTMA NASIL YAPILIR?

       
      <h1 class=”title style-scope ytd-video-primary-info-renderer”></h1>
       

      #47930
        @kiri

        K týmto kozám akosi automaticky radím aj ovce – kvôli podobnej vlastnosti – pre nás trochu už zabudnutej vôni mäsa. Už nás nie je veľa, čo za týmto štikúta.  Takže tento recept je vlastne pripomienkou toho, ako sa dakedy varilo aj tu – keď sme ešte boli ovčiarskou veľmocou a bačovstvo bolo bežné a ctené remeslo. Ak teda ulovíte muflóna a nebudete vedieť ako s mäskom – tu je spôsob, pri ktorom sa obliznú aj tí, čo to ešte neskúsili. Podotýkam, že oveľa viacej takýchto receptov je v téme mleté mäso. Vlastne preto sem ten recept dávam, aby som vám poradil, kde ešte hľadať a aby tie recepty nebolo treba dávať dva razy.

        Kebab/Köfte

        https://varecha.pravda.sk/recepty/kebab-kofte/74334-recept.html

         

      Zobrazujú sa 2 príspevky - 1 až 2 (z celkového počtu 2)
      • Musíte byť prihlásený, aby ste mohli odpovedať na túto tému.